Výlet pre piatakov: Navštívime Viedeň, Budapešť a Prahu?
Ahojte, hovorím o 5.rocniku ZŠ, výlet vo veľkých mestách ako Viedeň, Budapešť, Praha... Cesta od nás autobusom cca 8 hodín, neviem ako s prestávkami. Na jednu noc. Aký máte názor na to?
nechápem čo riešiš - dieťa ti ísť nechce, tak ho nepusti....a prepáč ale cesta do Viedne 8hodín? to ste z východu? aj keby ano, deti isto nebudú 8hodín v autobuse, ale budú mať aj prestávky a zrejme aj iný program kým tam prídu.....napr.ich cestou niekam vezmú na obed a urobia im nejakú exkurziu alebo pôjdu niekam na hrad....isto to nebude že 8hodín do Viedne tam sa vyspať , na druhý deň prehliadka mesta a hneď späť......ide o piatakov, tí už bežne chodia do školy v prírode a to aj na druhý koniec Slovenska a na viac dní......Viedeň a Praha by určite nemal byť problém, veď nejdú do Ameriky na mesiac....
Keď je to 8 hodinová cesta...tak akože čo tam za jeden večer a jedno ráno stihnú? Lebo na druhý deň o piatej je už príchod.
kedy maju mat program? pridu tam o stvrtej poobede a rano na druhy den o deviatej musia ist domov, aby boli doma o piatej poobede. Naco to je dobre?
Juj, ale tu bolo čítania. Ďakujem za každý príspevok, za názory. Len v skratke, zastávky by mali na vecko, cesta tam, až tam by mali prvy deň prechádzka v meste po príchode, potom ubytovať sa, večera, po večeri voľný program v ubytovacom zariadení. Druhý deň raňajky a odchod, cestou nejaké múzeum, a možno nejaky hrad, to už záleží od času. Dcére sa veľmi ísť nechce, nie je veľký záujem v triede, dnes je iná doba, ľudia cestujú aj počas víkendov po výletoch, nečaká sa na prázdniny, v každom meste sme boli viackrát, ale ako rodina a autom. Škola nechce počuť o zmene, ale nám ako rodičom sa ten program nepozdáva. A viacmenej som chcela počuť názory ostatných, čo majú doma deti v tomto veku. Ako som písala, staršia dcéra by šla bez váhania, sama chce. Ale tu váham. Manžel je úplne proti, je za to, aby spoznávali Slovensko, že zahraničie riešime ako rodina. Tak ale samozrejme, že keby dcéra chcela, podporíme ju. Tak ďakujem ešte raz a pekný večer.
Program sa vám nepáči, deti ísť nechcú, vybavené 😄
Moje dieťa by neislo. Mám ešte len prvacku, ale keby učiteľku do budúcna toto napadne určite nie. Ako rodina cestujeme dosť, takze o nič by ukrátená nebola. Ale do zahraničia v takomto veku len s nami.
Kde by boli ubytovaní?
Ak nechce ist, nenutila by som, povinne to nie je. Mam 2 deti, kazde inej povahy, jedno by slo aj na kraj sveta a druhe v tom veku bez nas nikam...
Ja by som s tým mala problém. 8 hodín v buse pre výlet do Viedne, ja hovorím nie. Zvažovala by som, keby dieťa ozaj veľmi na tom trvalo a veľmi chcelo ísť. Nebojím sa výletu, bojím sa cesty...
Syn bol v piatej triede zo školy na týždeň letecky vo Francúzsku - obe triedy v ročníku išli. Bolo to super. Decká toho kopec videli a majú zážitky na celý život. Teraz ako siedmak ide zas zo školy na 11 dní do Anglicka, to už budú aj v rodinách bývať. My ho v tomto vyslovene podporujeme, podľa mňa treba u detí budovať aj samostatnosť. Piatačka predsa nemôže mať problém 1 noc spať mimo domu. Skôr by pre mňa bolo dôležité, aký tam budú mať program = či sa im to na 1 noc oplatí.
Ja by som nepustila. Celý deň v autobuse, prechádzka? Na druhy deň ráno odchod a cestou co? Tak sa výlety neorganizuju. Kde pôjdu ten druhy deň? Konkretne majú rodicia vedieť. Aký je efekt výletu? Načo tam vlastne idú? Kvôli jednej večernej prechádzke? Co z toho dieťa bude mať? Piatak? Dolámaný, unavený, znudený z autobusu? A dvaja dospelaci, to nie je nejako malo? Tam je aj dozor v noci, to budu v kuse hore?
Keby išli na nejakú špeciálnu výstavu, alebo tak. Ešte by som uvažovala, ak by to syn chcel veeeeelmi vidieť.
Ale takto? To nech si radšej urobia pekne dni v skole.
@sarain no to hej, týždeň áno. To muselo byt super. Ale toto je vlastne výlet v autobuse 🫣 na otočku
syn je piatak a idú na výlet do Prahy. Pôjdu nočným vlakom. Myslím, že sa spojili aj s inými triedami. syn sa veľmi teší. budú tam aj prespávať. a výlet s rodičmi a výlet s kámošmi je úplne niečo iné...
@adrianap83 Áno, to je tá otázka - že koľko im bude trvať cesta a aký majú program. Lebo previezť sa len v buse hore dolu Slovenskom je nezmysel. Ale rovnako je podľa mňa aj nezmysel apriory nepustiť dieťa na 2.stupni ZŠ do zahraničia.
@sarain ale ved apriory myslím, nemá autorka problém. Len škola, vyzerá to tak, nemá veľmi skúsenosť + teda program je úbohý. Tie deti si zaslúžia ozajstný výlet, nie pobyt v autobuse. Na čo budú spomínať? Tvoj syn má krásne zážitky, ktoré si spomenu ešte aj v 50tke , keď sa stretnú. Ale toto ma normálne rozculilo. Véd dnes to aj stojí prachy, tak radšej by som prilpatila ešte jednu noc, nech tam niečo ešte zažijú.
Nečítam predchádzajúce komentáre, ale či zahraničie alebo Slovensko... Je to úplne jedno, absurdné je ísť niekam 8 hodín, kvôli tomu aby sa tam pár hodín pomotali, vyspali, a ďalší deň naspäť 8 hodín... Ak chcú takýto výlet, nech idú so staršími deťmi a aspoň na 2 noci, aby reálne stihli aj niečo vidieť a zažiť. Takže za mňa, škoda času a peňazí na takýto výlet. Ak viacero rodičov zdieľate rovnaký názor, skúste sa dohodnúť na nejakej inej alternatíve
Bezne sme takto chodili 20 rokov do zadu. Ved to nie je nic nove.
Za mňa je to skoro. Stačil by im aj výlet po Slovensku.
Trepať sa 8 hodín v autobuse a ďalší deň naspäť je trest nie výlet
Fúha, to je premakany program, ísť do Viedne na hrad.... (Ale áno, je tam. Možno jeden zo sto viedencanov aj vie, kde). Proste osem hodín v autobuse, aby sa prešli po prírode v meste, možno nejaké múzeum (asi nočné) a hrad (asi o polnoci), aby išli na druhý deň ráno domov, no, asi by som sa v škole opýtala, či sa s koňom zrazili. Toto nie je výlet, to je čistá choromyselnost. A nie, nepustila by som dieťa na takýto pedagogicky prepracovaný výlet ani omylom. A to v tej Viedni bývame. Mám štvrtaka, boli na výlete na hrade (nie vo Viedni 😜) na tri dni, ale cesta bola dve a pol hodiny, mali sme presný rozpis, čo, kde a kedy budú robota išli s nimi tri učiteľky plus školská psychologička (asi ako zdravotnícka, neviem, akú mala oficiálnu funkciu), išlo ich z 24 deti 23 a učiteľky po návrate vyzerali ako po výprasku (nikomu sa nič nestalo, ale dávať tri dni pozor na také vrece blch musí byť zahul). Takže ani z tejto strany si to neviem predstaviť.
Za mna je to ok Ved v tretom ročníku hadam bol v skole prirode na 5 dni. Ci? Len mne nedava zmysel aby isli na jednu noc tolko hodin v autobuse. Ja ako dospela by som tak nesla. To je totalna blbost, Ved ked je vas viac rodicov, tak sa ozvite, ze s tym nesúhlasíte. Ved nech idu do BB pozrú múzeum SNP, vybehaju sa vonku, mozu ist do Zvolena na Pusty hrad a milion inych veci pre školákov super, lebo sa o tom ucia. 2-3 hodiny autobusom je uz tiez dost.

My sa vždy riadime, či tam chcú ísť deti....naši chodia na školské akcie a výlety od škôlky - ak rátam aj ŠvP ...chodia lebo chcú...ak by nechceli, určite ich nebudeme nútiť... väčšinou sa vždy opýtajú, či pôjdu aj kamoši a potom idú...ale priznám sa, že nikdy nešli na nejaky dvojdňový výlet mimo SR , vždy len jednodňové aj keď cesta začínala o 6-tej a prišli neskoro v noci- skrátka neprestávali ...až z osmičky ako 13-ročni boli v Taliansku na 10 dní - to každý rok škola organizovala, ale to bol už pobyt a boli starší...
a odpoveď na tvoju otázku, či by som 10 ročné dieťa - dcéru pustila na takýto výlet? len, ak by chcela ísť aj ona...