icon

Vysvedčenie ôsmačky

salamistka
23. máj 2017

Ahojte, moja dcéra je ôsmačka a doteraz mala samé jednotky, teraz jej hrozia možno aj dvojky...ja by som chcela, aby sa snažila mať stále jednotky, veď bude ich potrebovať, keď sa chce dostať na gymnázium, ona má však v tomto ročníku všetko na saláme, tvrdí mi, že ona to učivo vie, nemusí sa učiť, že veď dvojky, ktoré dostane za písomky, má preto, lebo sa pomýlila, alebo učitelia majú prísne hodnotenie, že dvojky sú veľmi dobré známky, iní spolužiaci majú na vysvedčení aj horšie známky, že ôsmy ročník je ťažší...lenže mne ide o to, že keď mohla mať doteraz jednotky a na konci osmičky už asi nebudú samé, tak sa zhoršila...tvrdí mi, že som na ňu prísna, pravdou je, že väčšina detí v jej veku má na vysvedčení aj dvojky a žiadny rodič z toho vedu nerobí, ešte sú deti aj pochválené...neviem, asi je chyba vo mne...ale na dcére vidím, že jej to je jedno, keď jej poviem, že budúci rok už sa bude treba chystať na monitor a na prijímačky, tak ju to netrápi...neviem, či ju nechať tak, veď dvojky sú super známky alebo na ňu tlačiť, aby sa neprestala snažiť...ďakujem za odpovede.

kvetinka75
26. máj 2017

@lahela len aby sa nestalo, že si nestihnú zvyknúť a z toho stresu a nervákov ich pritlačí nejaká choroba z toho všetkého. A potom už je im všetko na dve veci. Podľa mňa si netreba na takéto veci veľmi zvykať. Radšej nech žije človek spokojne, bez stresov a tlakov a zdravý. Nech sa venuje hlavne tomu čo ho baví a keď to človeka bude baviť aj sám bude robiť všetko tak ako má.

0silvia0
26. máj 2017

@lahela ja som teraz vôbec nepísala o jednotkách ani o šikanovaní, ale skôr som dala taký viacuhlový pohľad na túto problematiku.

vroni
26. máj 2017

@evabb35, nadriadeny nadupany teoretickymi vedomostami a nabifleny vsetky poucky je tiez na maslu. A trapne a obmedzujuce, ked hlada informacie len z cohosi vyplyvajuce, ale nie priamo nadefinovane a ty rozmyslas, ci sa da od hanby pred zakaznikom sublimovat.... To nie je o znamkach, to je o povahe....
Inak - miestni su nazoru, ze ak ma dieta same jednotky, treba na rodicov socialku, urcite dieta terorizuju 😀 😀 😀 Take, ze jednotky za aktivitu ci upravu zosita tu nepoznaju a nemam pocit, ze by sa im rucalo hospodarstvo, lebo de facto su vsetci miestni trojkari...

lahela
26. máj 2017

@kvetinka75 ale ja som sa vyjadrovala k podstate toho, čo písala autorka, že dcéra má na jednotky, ale tým, že sa vôbec neučí bude mať na vysvedčení dvojky, ja netvrdím, že má byť v strese, ale že má aspoň určitú časť dňa venovať povinnostiam, tak ako predtým, aby "nevyšla z cviku" a bola pripravená na to, že v budúcnosti budú tie povinnosti pribúdať. či akože teraz sa nemá učiť vôbec, lebo dvojky sú super a na gympli po dvoch rokoch neučenia skolabuje keď sa bude mať učiť tri a viac hodín denne?

sardinka336
26. máj 2017

Podla mna jednotky su fajn, ale dolezitejšie ako jednotky je vediet premyslat, spájat informácie do suvislostí, vediet si vyhladat zdoje - podla moznosti relevantné. Vediet odlíšiť čo je kravina a čo je pravda. Mladý si myslia ze vyguglia....ved si pozrite tu uroven na koniku...otazky niektore ala 5ta cenová ...gramatika 0 bodov...,,chcela by som sa opítat,,. Ako to povedal psycholog Hubálek citujem : ,,Ve společnosti je třetina lidí, kteří jsou prostě pitomí. Jsou hloupí.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/psycholog-hubalek-nedivt...

ibrunova
26. máj 2017

@salamistka Ja ťa chápem, aj ja trvám na jednotkách, ak je to možné.. Moje decká to pochopili našťastie, že práve jedna dvojka z lenivosti môže na lepšej strednej škole znamenať neprijatie. A potom už bude neskoro.. Hovorí sa, že známky nie sú dôležité, ale sú,a veľmi, nakoľko na strednej škole sa priemer berie do úvahy..

0silvia0
26. máj 2017

@sardinka336 áno to je pravda, volá sa to kritické myslenie. A práve toto je veľká škoda, že sa kritické myslenie nevyučuje na našich školách, bolo by to pre naše školstvo veľké plus.

kvetinka75
26. máj 2017

@lahela to som nenapísala ale treba nájsť hranicu medzi tým

dai
26. máj 2017

@sardinka336 keby len tretina☹
@ibrunova na kazdu lepsiu strednu skolu mas aj prijimacky - hodnota bodov z prijimaciek je dostacujuca, aby zahojila zle znamky na vysvedceni - aktualne mi prijali neter na jedno z naj gymnazii v Bratislave - zdaleka nie je sama jednotkarka... zato mnohych samych jednotkarov neprijali...

sardinka336
26. máj 2017

@dai aaale no....tlačenka...čo to nepoznám? Len musi spravit prijimačky a ostatne uz vybavia majetnejší rodičia, znamosti...
@0silvia0 ja sa nespolieham na školu ze mi decka vychová a všetko naučí, to ani nie je uloha školy. A rodičia co? S prstom v zadku čakaju na vysledky? Ved sa doma bavme o temach ktore rezonuju v spoločnosti, kludne aj pri šupani zemiakov...nečakajme na samostatnu hodinu v škole. Ak dieta vyrasta v ,,jednoduchej,, domacnosti kde rodičia ignoruju ze trieska do tabletu aj par hodin a velmi sa mu nevenuju, tak je mu to aj tak na nič....

0silvia0
26. máj 2017

@sardinka336 no to je samozrejme tiež pravda a je to dôležité, aby sa rodičia správnou mierou pripojili k všeobecnému vzdelaniu a prehľadu svojich detí a hlavne komunikovali. Lebo dnešná komunikácia je v mnohých rodinách o slúchadlách na ušiach. Deti slúchadlá, rodičia slúchadlá a každý si rieši svoje záležitosti.
Ale na druhej strane vidím, čo sa od detí v škole vyžaduje a akým spôsobom sa to vyžaduje, takže aj menšia reforma v školstve by nezaškodila...

ibrunova
26. máj 2017

@dai Ale ak si zhorší prospech, možno ani nepodá 100% výkon na skúškach, jedno s druhým súvisí, a nebudem im hovoriť, aby sa neučili, lebo je to zbytočné...

dai
26. máj 2017

@sardinka336 ja ti pisem aktualnu skusenost😉 neter nemala tlacenku - skoncila 18ta zo 400... ale teda drela ( tento rok 3x do tyzdna doucovanie...)

dai
26. máj 2017

@ibrunova jasne, rodic musi vidiet / mal by ako sa dieta pripravuje - ja akurat polemizujem o tom ci znamky zodpovedaju vykonu/ vedomostiam - ja o tom pochybujem😉

sardinka336
26. máj 2017

@dai ved ano, dostanu sa aj taky....ale nerobim si iluzie, viem svoje.

ostorha
26. máj 2017

@sardinka336 No vidis a ja som bola oznacena za chvastavu od tej co jej neter prijali na najlepsie gymnázium v Bratislave ked som si dovolila v jednej teme povedat,ze decko mi sedi od 3 rokov na kuchynskej linke spolu so mnou sa uci varit, popritom si spievame,opakujeme si slovcika z aglictiny a nemciny.Ze dcera v skole vie odpovedat aj na otazky ktore sa nedaju dopredu nabiflit a co je na tom bavime sa s nou ako s dospelou uz teraz vie v skratke povedat co je principom socializmu co kapitalizmu ,mame chalupu tak toho vie vela aj o prirode a ekologii,Ma dobru pamat aj vela pocuva co sa aj s muzom bavime tak nasava ako huba,nesedi cele dni pri telke alebo pri compe a samozrejme ma aj svoje slabe stranky tak ako kazdy clovek,ale nepochvalit dieta v com je dobre len preto ze ma jedna tu na mk oznaci za chvastavu supermatku ci ako za to ze sa s deckom rozpravam aj o inom ako je v ucebnych osnovach no neviem.....

ibrunova
26. máj 2017

@dai To je jasné, to je na inú tému, ja si tiež myslím, že výsledky v jednej škole nie sú to, čo v druhej...

eliska13
26. máj 2017

@ibrunova zvlastny pristup mozu mat aj same jednotky a nevezmu ich kvoli poctu a potom bude velke sklamanie.Podla mna prilis tlacite na tie deti robite z tych gymnazii a skol a VS prilis velku vedu.Aby dieta bolo pod tlakom, ze len jednotka je dobra znamka.Mozno 20%bude aj realne robit to co vystuduje.

dai
26. máj 2017

@ostorha a ja od teba za spiona ci co zatoze vytahujem z jednej temy info a davam do druhej😉 som myslela ze sme uz ok... ale vidim ze nie... inak pisem fakty o mojej netery - nie o mojich detoch a ano... tymto sa rada pochvastam😉
@sardinka336 ja zas nepisem ze korupcia na Slovensku nie je - taka naivna nie som😉

sardinka336
26. máj 2017

@ostorha určite sa treba detom venovat. Verím ze tak ,,normalne,,. Zase premotivované matky akoze nič moc - nehovorím ze ty si taka božechrán sak ta nepoznám, len konštatujem. Ze ked je to take ,,zdrave,, tak prečo nie. Ja lutujem tie okružkovane decka čo denne maju šichtu od rana do večera ...ziadne detstvo len kružky. A angličtinu sa naučí verím ze takmer kazdy. Aj tak sa pouzíva len pár časov, osobne nechodim na ziadne odborne prednašky a ešte sa mi nestalo aby som sa nedohovorila čo chcem. Aj o politike.. Skoro sa mi stalo ze ,,domorodci,, nerozumeju ani ,,ň,,. Uz viac krát som sa presvedčila ze anglicky tak maximálne na recepcii...inak len ,,enjoy your meal,,....a ked som chcela ,,šitíčko,, tak som musela ukázat dieru na šatách lebo skratka náš ,,osobný upratovač,, nerozumel. Nejaky tam zo Sri Lanky...či z kerej márie...skratka, uz koli AJ vooobec nestresujem.

ostorha
26. máj 2017

@sardinka336 Jasne vsetko v medziach normy.Anglictinu mala v skolke a teraz chodi do zakladnej grundschule kedze sme sa odstahovali z Kosic a v nasom malom mestecku je to jedina skola a nemcina je povina.Kruzky ma tak akuratne 1 krat do tyzdna v skole pohybove hry,1krat kreslenie a 1 krat ma tanecnu a tam baletuju a cvicia gymnastiku ale fakt len takou hravou formou no a na vikend ked ideme na chalupu tak tam sa uci nalozit drevo do pece,zbierat huby,bylinky,starat sa o zvierata kedze tam susedovci chovaju od koz po kone snad vsetko a tak ,vsetko prirodzenou hravou formou,ona sama sa vela pyta aj velmi tazke otazky kladie tak s nou rozpravame fakt ako s dospelou toto inak ani ja neuznavam tu premotivovanost v nicom ani v skole ani v kruzkoch ani vo vztahoch,vsetko tak akuratne aby bolo,zlata stredna cesta je vzdy najlepsia.Tak sa snazime aby bola taka aj do voza aj do koca aby sa skratka v zivote nestratila,sak mame len ju jednu tak komu by sme sa venovali.

katarinamarkova
26. máj 2017

@evabb35 🙂 takže ty v podstate len tak hádaš ktorý kolega mal aké známky 🙂

katarinamarkova
26. máj 2017

@evabb35 ono vieš s tým namáhaním mozgu je to často tak, že niekto si mozog namáha tými zbytočnými poučkami, iný skôr cibrením toho ako život preplávať bez námahy a úspešne zároveň 🙂

evabb35
27. máj 2017

@katarinamarkova poznáme sa ešte zo školy...zo súťaží,na ktorých sme reprezentovali školy...Poznám veľa úspešných odborníkov,ktorí boli už ako žiaci úspešní...A poznám aj štvorkarov,ktorí dostudovali horkoťažko VS a stali sa zazobanymi podnikateľmi vďaka vplyvným rodičom..

dai
27. máj 2017

@evabb35 tak ja poznam tiez 4karov ktori ledva dostudovali skolu a stali sa zazobani vdaka sebe a nie vplyvnym rodicom 😉 su to mnohi sikovni remeselnici, ale aj obchodnici, leadri a visionary a pod. Len preto ze niekto je super odbornik a akademik este zdaleka nemusi byt pouzitelny v realnom zivote, ci schopny presadit sa alebo viest ci motivovat ludi - nato potrebuje uplne ine skilly ake na vyhratie olympiady ci pytagoriady😉

evabb35
27. máj 2017

@dai na Slovensku je šikovný,zodpovedný remeselník veľká vzácnosť a má sa lepšie ako šikovný vysokoškolsky vzdelaný odborník. Len veľa rodičov si myslí, že ich dieťa sa bude mať dobre len vtedy,keď skončí gympel a pôjde vysokú školu.

katarinamarkova
27. máj 2017

@evabb35 🙂 chápem 🙂
a tí dvoj-, troj-kári - ten zlatý stred ktorý nespomínaš, dnes robí čo?

katarinamarkova
27. máj 2017

@evabb35 vieš, mňa skôr zaujíma ako si odhadla známky tým svojim nadriadeným, podriadeným, kolegom ako sama píšeš.... ( zažila som aj nadriadeného aj podriadeneho aj v pracovnom tíme v rovnakej pozícii...pripomínať termíny, stále prosiť o podklady,ktoré stále dostanem neskoro,stále opravovať chyby a stále nachádzať chyby...)
či to tiež boli všetko tvoji spolužiaci?

ja chápem, že poznáš pár spolužiakov a vieš ako sa ich osudy a kariéry vyvíjajú.....ale zaujíma ma ako môžeš tak presvedčene tvrdiť, aké známky mali ľudia, čo svoju prácu robili tak ako robili.....

evabb35
27. máj 2017

@katarinamarkova nuž, predstav si,aj moji nadriadení sú spolužiaci, aj moji podriadení...
Slovensko je tak malé a každý je niekoho spolužiak... Zo základnej, zo strednej, z výšky... Ale veď možno to raz zazijes a ostaneš sama prekvapená kde všade koho stretneš... A na čo všetko budete spolu raz spomínať...A stalo sa aj tak,že chlap ešte ani ku nám nenastúpil a už sme poznali jeho prezývku zo strednej... Jednoducho kolegyňa sa vydala do nášho mesta z iného regiónu a keď zistila,koho sme vybrali, tak len krútila hlavou to nie je možné, však to je môj spolužiak z gympla.

gabrielkaa
27. máj 2017

Wow tak napríklad ja som nikdy v mojich zamestnaniach nestretla spolužiaka 🙂. A inak aj keby som stretla, tak ani neviem ako sa učili. Na univerzite som neskúmala kto ma aké známky .