Vysvedčenie ôsmačky
Ahojte, moja dcéra je ôsmačka a doteraz mala samé jednotky, teraz jej hrozia možno aj dvojky...ja by som chcela, aby sa snažila mať stále jednotky, veď bude ich potrebovať, keď sa chce dostať na gymnázium, ona má však v tomto ročníku všetko na saláme, tvrdí mi, že ona to učivo vie, nemusí sa učiť, že veď dvojky, ktoré dostane za písomky, má preto, lebo sa pomýlila, alebo učitelia majú prísne hodnotenie, že dvojky sú veľmi dobré známky, iní spolužiaci majú na vysvedčení aj horšie známky, že ôsmy ročník je ťažší...lenže mne ide o to, že keď mohla mať doteraz jednotky a na konci osmičky už asi nebudú samé, tak sa zhoršila...tvrdí mi, že som na ňu prísna, pravdou je, že väčšina detí v jej veku má na vysvedčení aj dvojky a žiadny rodič z toho vedu nerobí, ešte sú deti aj pochválené...neviem, asi je chyba vo mne...ale na dcére vidím, že jej to je jedno, keď jej poviem, že budúci rok už sa bude treba chystať na monitor a na prijímačky, tak ju to netrápi...neviem, či ju nechať tak, veď dvojky sú super známky alebo na ňu tlačiť, aby sa neprestala snažiť...ďakujem za odpovede.
@salamistka tlačiť na dieťa aby malo iba jednotky nie je dobré. Mám oveľa mladšieho bratranca a jeho otec stále ho tlačil aby mal iba jednotky.Je na strednej a stale sedí pri knihách a plače ak má z testu dvojku. Je síce šikovný ale učí sa látky na spamäť, čo v praxi znamená nevie uvažovať logický. Ak sa ho opýtam vyvestli mi to tak jednoducho nevie. Možno má tvoja dcéra aj iný problém prvá láska. Dnes sa aj z dvojkami dostane na gymnázium. Mala som spolužiakov, ktorý končili základnú školu s jednotkami a na gymnaziach to nezvládli a skončili dobré že nie štvorkami -rodičia boli učitelia, takže protekcia na základnej škole.
niečo podobné riešim s mojim starším, ak píšu písomnku a pozrie sa do toho má 1, ak len jedným okom má 2, a ak vôbec nie, tak má 3, tiež ho tlačím /tiež som z tých zlých matiek/ neboj nie si sama, nič iné na robote nemá, len sa učiť, tak nech sa učia... tiež som chcela na bilig. ho dať, ale triedna, že kvôli matike aby som ho nedávala, že mu to bude chýbať, tak bud. rok pôjde na bilig., ak sa tam dostane samozrejme.
Dai nepoznám síce žiadneho 3kara kt by sa dostal na 8 r gym ale ak taky aj je tak len preto ze má vplyv. Rodicov alebo iny silný pretlak a jednotkari bez pretlaku idu bokom,na slovensku bežná prax
@katarinapekna kriteria pre gymnazium sa poriadne znizili minule to bolo aj v TN, ze volakedy boli na gymnaziu "elita"teraz aj 2,3
@eliska13 Ale nie na 8 rocne gymnazia, aspon v BA je velka tlacenica, kedze je limitovani pocet tried. Hlasi sa napr. 200 a zoberu 30 deti, alebo sa hlasi 400 a zoberu 56 deti, takze tam ten vyber je a ja napr. nepoznam deti s 3 co by sa tam dostali. Pri 4 rocnych gymnaziach su momentalne slabe rocniky a menej deti, dostanu sa aj deti s 2,3.
@evabb35 mám otázku: si tomu priemernému trojkárovi nadriadenou? podriadenou? máte v práci rovnakú pozíciu?
Ja to do istej miery chapem. A to mám doma len 4táka...skratka mne ako rodičovi vadi to lajdáctvo. Lebo ja osobne vnimam dost rozdiel medzi tým, ze je niekto trojkár preto lebo na viac nemá a to je jeho strop alebo je trojkár preto lebo je lenivý jak voš, nepozorný a má to na háku. Za dvojky by som zase sceny nerobila a je zbytočné ,,strašiť,, niečím čo bude o rok. To je pre decká ešte véélmi vzdialená buducnost. Vieš to ty ako rodič ze bude sa treba viac chystat do školy, ze nebude stačit ,,pol hodka,, na pripravu ale trieskat to dietatu o hlavu nemá zmysel. A uz pomaly jún...takze uz naozaj to bude na školách len volnejšie po písomkách a robit na dieta nejake ,,bububu,, je uz naozaj zbytočné. Ja v tom mám jasno. Od septembra ide syn na pripravu na prijimačky a nie je o čom. Načo mu to budem prizvukovat? Je to ešte daleko, nech si uzije ešte klud, vie o tom, ze buduci šk. rok bude chodit ešte aj na tuto pripravu ale ako ho poznám tak bude spočiatku ,,mrnčať,, ale najdeme si systém.
@katarinamarkova zažila som aj nadriadeného aj podriadeneho aj v pracovnom tíme v rovnakej pozícii...pripomínať termíny, stále prosiť o podklady,ktoré stále dostanem neskoro,stále opravovať chyby a stále nachádzať chyby...ako je to ťažké a najmä trápne... A keď prídeš kvôli kolegovi lajdakovi o zákazku...
Bud rada, ze ma len dvojky v tom veku a flegmaticky nadhlad, nebude upata vystresovana cholericka chudina. Znamky naozaj nie su vsetko. A dostane sa aj na gymko aj na vs aj s dvojkami. Ja 4 z fyziky na polroka na gympli a som judr., coskoro snad phd v oblasti ktora ma zaujima a bavi, nikto ani nestekol po nejakej fyzike.. btw, druhy krat mat moznost tak na gymko nejdem. Vies sice vymenovat obdobia praveku, ze membrana bunky je semipermeabilna a definovat prozu naturizmu, ale dokopy nevies nic, vyjdes a nemas sajnu o svete realnom, mojmu dietatu gymko asi rovno zakazem, ked som videla co vedia ludia pr. Z obchodnej akademie.. hotovi ludia, maju nieco v ruke z praxe, mozu ist aj rovno do slusnej prace, ale toto gymnazium to... vyjdes odtial s prehladom zo vsetkehi ale do zivota vies velke ho... 🙂
gymnázium je priprava na univerzitné vzdelanie, aspon vzdy to tak bolo a kto vie ze na vyšku nepojde tak načo sa tam trepať?
Samozrejme ak chce niekto študovat sociálnu prácu tak gymko nepotrebuje, ale ak chce ist na medicinu, farmáciu tak to nie je zlý zaklad..
@sardinka336 dostanes sa aj bez gymka na medicinu. Ako mne to je jedno kazdy nech robi ako sam chce, sak nech sa len uci dievca, ja som len moj osobny nazor na gymnazium napisala.
@uhnakova sak to je jasne, nepojdem napr. na nejaku priemyslovku s maturitou ked sa chcem hlasit na medicinu. Ja nehovorím, ze gymnázium je spásonosné, ale čo sa týka bio, chemie, fyz, mat...skratka pripraví najlepšie na niektoré VŠ odbory to bez debaty nech má nazor kazdy aky chce to je fakt.
@uhnakova no to uz kazdy musi si zistit sam toto ohladom odboru ktory sa chysta studovat, ci sa mu to oplati ci nie. Ja sa domnievam ze uroven gymnazii vsak uz nie je co byvala. Dnes sa mi vidi, je najdolezitejsie a najucelnejsie a aj rozhodujuce samostudium. znamu mam Co nemala vobec ambiciu na vs, nechcelo sa jej ucit, sla na uciliste, zacalo ju to bavit a je z nej ing., vs sice nie vyslovene technika, ale na matiku narocna.
Netreba to tak prežívať, ani sa kvôli tomu stresovať. Keď som ja robila monitor a končila základnú tiež sa z toho robilo veľké haló, už od ôsmeho ročníka nás stresovali a nakladali toľko učiva, že takmer všetci jednotkári sa stali dvojkármi. A ževraj so zlým monitorom nevezmú na strednú...pfff, u nás zobrali aj tých čo mali po 50% na gymple bez prijímačiek 😀 a paradox je to, že tí čo mali vždy na saláme, napomenutia riaditeľom, trojky na vysvedčeniach a ťahali to takto aj počas strednej školy dnes majú samostatný byt v centre BA v prenájme, vonku BMW a prácu takú, že pol dňa vyložené nohy, lebo boli a sú počítačoví machri 😂 a väčšina tých bifľošov mi teraz máva od pultíka v McDonalde 🙂
Tým nechcem nikoho uraziť ani tvrdiť, že sa netreba snažiť a vzdelávať, ale netreba taktiež tlačiť na pílu a brať všetko tak hrozne vážne.
😉
@sayurinka tiež poznám prípady - úspešný trojkár a jednotkár pri pulte alebo za pokladňou. Ako si tak všímam ľudí, tak tí dvojkári-trojkári sú komunikatívnejší a viac sa vedia oháňať v reálnom živote. Toľko moja skúsenosť.
Dcéra ZŚ -čisté, SŠ sem-tam 2. Učí sa. Je samostatná zodpovedná ale skôr nepriebojná, utiahnutá. Nemá taký prehľad, čo kde a ako.
Jej spolužiačky zo ZŠ - 2-3-ky. Na odborných školách. Veľa času trávili vonku, spoznávali nových ľudí. Nehovorím, že sa sem-tam neflákali - to už ja neuznávam, ale aj takí musia byť - sú priebojnejší, majú kontakty, vedia jednať s ľuďmi. Jedna pečie torty, zákusky a už sa roznieslo medzi známymi, že je šikovná a má zákazky. Kamarátky sa obracajú na ňu, keď chcú niečo upiecť a ide jej to. A ona hovorí, že si život užíva, nesedela toľko nad knihami, pretože by jej to bolo na nič. Robí to, čo ju baví a nepotrebuje mať čisté, potrebuje vedieť to, čo je pre ňu dôležité aby sa uživila a neskôr aj svoju rodinu.
@kvetinka75 tým, že je hlbavejsia a viac premýšľa,ešte neznamená,že je nepriebojna. Sú profesie, ktoré sú stvorené pre takýchto ľudí, len to sú profesie, s ktorými bežne ľudia neprichádzajú do styku,nie sú to populárne profesie, sú to profesie pre jednotkara, ale pritom sú to pre spoločnosť dôležité profesie.
@salamistka A tak decko nie je robot. Aj ten naj žiak máva obdobia, keď sa mu nechce učiť a najradšej by sa na školu úplne vykašlal...najmä teraz ku koncu školského roku majú deti školy už plné zuby. Potom už je len na rodičovi ako zhodnotí aktuálnu situáciu - či začne naháňať do učenia alebo zhodnotí trávenie voľného času a po dohode sa vypustia nejaké aktivity, alebo sa pokúsia obe strany o úpravu životosprávy....
@evabb35 môžem sa ešte spýtať:
- ty si presne skúmala vysvedčenia daných ľudí, keď vieš aké známky nosili zo školy?
@katarinamarkova Slovensko je veľmi malé a spolužiaci sa navzájom poznajú a aj po rokoch si pamätajú kto sa ako učil a kto od koho odpisoval. Navyše množstvo pravopisných chýb, chybných výpočtov a predkontácií tiež veľa napovie o študijných výsledkoch. Keď sa raz niekto nenaučí poriadne pravopis na ZŠ, tak ho už nebude ovládať nikdy - aj keď ukončí tri VŠ. Zlí žiaci, lajdáci v praxi robia veľa chýb, konajú nepremyslene. Učením si deti aj cibria mozog a keď si ho deti nenamáhajú v škole, tak ani v dospelosti v robote sa im nechce premýšľať.
áno dvojky nie sú zlé známky, ale keď má dieťa na viac, tak prečo netrvať na tom, aby zabralo a malo jednotky. ja čo si pamätám tak deti, ktoré mali už na prvom stupni dvojky, mali na druhom už trojky a štvorky, lebo v piatej triede učiteľku nezaujíma, že v druhej triede dieťa nikto poriadne nenaučil porozumieť textu, alebo aké i/y sa píše v slove mlyn
@lahela poznám aj také prípady na prvom stupni 2-3, druhý stupeň začiatok 1-2 ku koncu štúdia čisté a vyštudovaný ťažký gympel - sem-tam dvojka. -Síce majú toho učenia už plné zuby, uvidím kam pôjdu ďalej, či sa budú stále takto učiť alebo či poľavia. Nakopli sa až neskôr, takže posúdiť aké bude to dieťa v budúcnosti len preto, že teraz má také obdobie sa nedá.
Mne sa teiž niekedy nechce upratovať, učiť jazyky tak si dám pauzu a potom sa znova naštartujem a napredujem. Nie sme stroje.
@kvetinka75 ale v práci musíš podávať stále primeraný výkon, nie? a učiť deti, že teraz poľav lebo máš toho dosť je podľa mňa chyba, získajú pocit, že keď sa im nechce nemusia. u nás vo firme to vidím ako "staré" ročníky drú, nevymeškávajú a mladí "majú na háku" keď sa im chce robia, keď nie tak nie, veď keď dostanú na výplatu o 200 eur menej svet sa nezrúti a to je presne to - maj dvojky aj keď máš na jednotky
@lahela no a potom sa čudujme že tým deťom raz prasknú nervy a sú na prášky, neviem ale táto doba buď je čudná alebo som čudná ja. Stále tlačiť, tlačiť, podávať max. výkon, áno, v práci podávam primeraný výkon ale to neznamená že sa nestriedajú dni, kedy je toho viac a viem že keď si teraz máknem tak o pár dní budú volnejšie dni.
Všade samý stres, nervozita. Viem že mladí majú všetko na háku ale pochybujem že to čisté jednotky vyriešia, podľa mňa je problém niekde úplne inde
@lahela ešte mi napadlo, ja som tiež mala 1-2 na strednej aj 3 a pritom makám, nemám taký prístup k práci a k životu ako teraz mladí, a väčšina mojej generácie nemala čisté a pristupujú k životu ako ja. Makajú, neflákajú sa.
@lahela staré ročníky musia drať, lebo majú záväzky a hypotéky a stres z toho, aby všetko poplatili. Mladí bez záväzkov nemajú až takúto pišťoľ pri hlave, tak si dovolia aj občas poľaviť a keď vidia, aká drezúra všade je, tak sa radšej do tých záväzkov, rodinného života nedajú ani navliecť.
Všetko má viac uhlov pohľadu, jednemu záleží skôr na osobnej životnej spokojnosti a občas sa uleje, pre iného je pracovná realizácia spolu s pracovnými ambíciami prvoradá a umrel by aj pre robotu. Ja by som to nevyčítala ani jednej ani druhej strane, proste ľudia majú iné životné nastavenia, priority. Jedni sú zaťažiteľní viac, iní menej. A ak toho menej zaťažiteľného nadmerne zaťažíš, môže mať z toho aj somatické problémy, takže ja by som neposudzovala podľa môjho vlastného presvedčenia ako to robíš ty.
@kvetinka75 ja netvrdím, že treba na deti tlačiť aby mali jednotky, treba na ne tlačiť aby mali pocit zodpovednosti a keď raz dieťa má na to aby malo jednotky pri učení hodinu denne, tak podľa mňa nie je dôvod, aby sa neučilo vôbec a malo dvojky. možno to beriem podľa seba a máš pravdu žijeme v strese a nervozite, ale iné to už asi nebude a čím skôr si deti zvyknú, tým lepšie pre ne

Tak toto sa ani nedá normálne komentovať 😂 ľutujem to dieťa 🙄 ty musíš byť strašná sekyrantka....