Vzťah 17 ročného syna s jeho priateľkou
Mám jedného 17 roćného syna. Keď mal 14 rokov, našiel si frajerku (15) a po troch mesiacoch vzťahu sa spolu vyspali (stále mal len 14). Bola som nahnevaná, a svoje zlyhanie som dlho predýchavala. Ako išiel čas zoznámili sme sa, je to skvelé dievča mám ju veľmi rada. Je mi ako dcéra ktorú som nikdy nemala, lenže teraz nastal problém ona už zrejme začala mať nejaké materinské pudy (za 3 dni má 18). Môj syn tento rok bude končiť školu, a ona maturuje budúci rok (5 ročný študijný odbor). Ale prejdem k podstate. Vždy som s nimi trávila veľa času, aby som mala prehľad a nedávno som po dlhej dobe spomenula ochranu. A moja "nevesta" mi povedala že ona už bude mať 18 a tak si pozor dávať nemusí, a vraj by sa dokonca potešila. Začala som argumentovať s tým že by dieťa nemali z čoho živiť. Do toho sa zapojil môj syn s tým že on bude končiť školu a robotu má istú (rodinná firma). Začala som argumentovať s tým že sú mladý a oni mi len povedali, že sú ale že sa ľúbia a hneď keď syn dovŕši 18 budú sa brať. Tak som prišla o všetky argumenty a neviem ako im to vysvetliť. Rodičia nevesty sa len zasmiali, vraj je to jej život. Oni sú dosť mimo (obaja robia v zahraničí a ona žije s bratom (26)). Máte pre mňa nejakú radu ? Zakázať kontakt sa nevyplatí budú sa stretávať aj tak a navyše mám dievča rada, máme ozaj blízky vzťah. Ďakujem.
Vsak to su spolu uz dost dlho, vyzera ze sa nasli a este aj ty si spokojna s buducou nevestou tak v com je problem. Zakazat im to nezakazes, ked im budes do toho kafrat, este naschval si spravia po svojom.
Skolu nech si dokoncia a vysku si mozu urobit aj neskor. A tie vysoke na Slovensku, no comment aj tak. Hlavne aby on si nasiel dobru pracu a ona mozno popri materskej by nieco mohla vystudovat dialkovo. Mlada baba toho zvladne vela.
Ty by si bola mlada babka, no viac si uzijes vnucatko a vsetko moze byt fajn.
neviem, kto vam kazal riesit mna 😀...inak, nemam sa za co hanbit, skor mnohe tu vystupujete ako super zeny, co vsetko zvladnu, same, a najlepsie este aj chlapa niekam poslat...a co je na tom nepochopitelne a zle, ze mi mama pride postrazit dieta? Alebo ze mi na narodky da par supov, nech si "prilepsime", nikde som nepisala, ze ma zivia, preboha! A to, ze ma niekto vysoku skolu a nema robotu, je tiez na Slovensku strasne raritne, to hej!
Len som chcela prispiet do diskusie a v podstate radim to, co ostatni, ze nie vzdy vam sny vyjdu a ani robota nie je ista, mozete mat aj 10 skol alebo rodinnu firmu a zrazu mozete ostat na ulici, preto si veci treba premysliet. A nie hrrrr a vsak robota bude a dieta je brnkacka...
Proste sa ma to dotklo, lebo absolutne netusis, ako zijem, co robim, s cim a ako bojujem a koniec koncov, nepytala som sa na nazor ja predsa.
Ja nechápem čo dnešným mladým utečie? My s mm sme začali spolu chodiť v 16tich.....a ako neviem si predstaviť že by sme si postavili hlavu že ,,ideme sa brať,,...no haha...bez rodičov by sme namali ani vyndru.On gymnazista a ja pedagogicky pracovnik...ako super vyhliadky. Ja som išla robiť a on študoval STU. Medzitým som si ja ešte urobila nadstavbu popri robote. Po mužovej promocii sme mali o týžden na to svadbu, rodičia nam pomohli s prvým bývaním to je pravda, ale potom už pekne sami všetko.
Ono to mladí ešte nevidia realne...,,mama hotel,, funguje. A podvedome sa dnešná mladež až privelmi spolieha na pomoc rodičov - iste aj ja ako matka rada pomožem, ale nie štylom že mladí sa chceli brať tak budu byvať u nás v detskej izbe 3 izb. bytu...takato predstava sa mi vobec nepači, zvlášť ak to nie je vobec nutné.
Takže ja razim teoriu najprv fara a potom mara...reči o našich VŠ ...ano, v niečom suhlasim že je x zbytočných škol aj odborov a tituly su devalvované, ale si pozrite ,,normalnejšie,, pozicie a tam všade tu VŠ (pomaly nech je aka chce) vyžaduju lebo tak je to v spoločnosti nastavene, žial.
Studovať popri detoch sa dá, mám to za sebou, ale je to niekedy ,,na palicu,, a bez pomoci, opakujem bez pomoci mojej mamy by to bolo velmi ťažké - strázenie detí ked som bola na prednaškach, skuškach (muž v robote). Nehovoriac o tom že chceli 500 e za semester, niekde aj viac a z materskej kde by som tomohla platiť? Musela som sa učiť tak aby som mala štipendium a ja osobne nie som ten typ čo kukne na skriptá a ma ich v hlave, po večeroch ked deti spali alebo na ihriskách som sedela na lavičke a ked ine mamičky trkotali ja som kukala jedným okom do poznamok a druhým na decko. Takže načo si komplikovať život ak netreba?
Ja mám tiež syna a povedala by som mu moj nazor, je to skoro...nech by som mala kočku rada ako kolkvek. Keby si moc postavil hlavu tak prosím nech sa beru...ale nech si zabezpečia byvanie, pracu... 🙂
@oknalim123 Súhlasím s babami, je to skoro, aby sa brali. Ale ani nie kvôli tým financiám. Ja čo tu sledujem, tak financie popri deckách a s bývaním majú problém riešiť ako 20 tak 35 roční ľudia. Ak budú šikovní a uchytia si dobré joby, aby si nebola prekvapená, že platovo ťa preskočia za rok - dva, hoc sú mladučkí 🙂 Skôr som myslela tak, že by mali pocestovať, zažiť niečo. A keď zistia, aký pestrý je svet, podľa mňa sa im do rodiny ešte pekne dlho nebude chcieť ísť...
podla mna s tou vyskou mas pravdu, ja som sice vystudovala tazky odbor, natrapila som sa a na SK nemam sancu sa s tym zamestnat, potom druha VS a nakoniec som zacala podnikat v uplne niecom inom, takze aj bez vysokej sa da, pokial teda neplanuju robit nieco, na co im Vs naozaj treba...dialkovo je tiez mnohe mozne, sama planujem po druhom si tu druhu dokoncit a zamestnat sa v odbore, kdezto s Bc. to nejde, este pocas rodicovskej, nech mam vyssie sance najst si robotu. Osudy ludi su rozne, my sme s manzelom spolu od jeho 17-tich, ja som o 2 roky starsia a obaja sme chceli studovat, vydrzalo nam to aj na dialku a po 9 rokoch sme sa vzali a zalozili rodinu. Sexualne sme spolu tiez zili, ale dieta sme teda tak skoro neplanovali, mozno su to take mladicke romanticke sny, ktore este sami prehodnotia, preto sa treba s nimi normalne o tom bavit, s respektom, s tym asi mamina najdalej zajde. Zvazit pre a proti, aktivne pocuvat, co a ako hovoria, dat im navrhy na premyslanie a nie hned im agresivne povedat, ze ved si to skuste bez mojej podpory - tym si mamina asi najskor zavrie dvere a na just si spravia po svojom.
presne, rozumny nazor, hlavne pre tie, ktorym tu vadi, ze som napisala, ze aj ako 30 rocna potrebujem pomoc rodicov - aspon v tom zmysle, ze postrazit dieta a podobne...sem-tam nejaky fin. darcek - na tie narodky, mame to tak, ze lepsie peniazky, ako dat nejaku kravinu, ktoru nepotrebujes...no ja som tiez typ, co sa tazko uci, takze si viem predstavit, ze popri detoch to musi byt fakt tazke a veru, bez pomoci sa mnohokrat neda. A niekedy si tu skolu spravis a aj tak nemas pracu istu a v odboroch ako socialna sfera, skolstvo, ani moc nezarobis...nuz, nie kazdy ma rozum na IT 🙂 alebo stastie na job, aj ten treba mat...poznam jedneho chalana, znameho, co si nasiel robotu pocas VS, presiel na dialkove studium kvoli robote a po roku je platovo na tom lepsie ako moj manzel po 5 rokoch, dovolim si tvrdit, ze rozumovo su na tom podobne a rovnaka sfera...takze trochu je to aj o stasti, no...stale tvrdim, ze sa s nimi treba normalne dospelacky bavit, ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa navari...
@oknalim123, davat im budicek v noci kazde 2 - 3 hodiny a pustat kazdu chvilu detsky rev nahlas, do toho robit vsetky domaze prace, varenie, pranie, zehlenie, nasimulovat im zivot mladych rodicov. Myslim ze to nocne budenie je to naj 🙂 Jaj a mladej spomen strie na bruchu, ze uz v plavkach nebude taka sexi a ovisnute prsia 🙂 🙂 🙂
Okrem toho, co tu zienky radia a ty ak to chces realne riesit a na niektore veci uz je neskoro, opytaj sa ich kam sa tolko ponahlaju. Aj s tym prvym sexom sa poponahlali, teraz s dietatom, svadbou...Este nezazili mozno nejaku krizu, neodrozumenia, sklamanie a uz sa hrnu do niecoho tak vazneho. Je pekne, ze citia to tak rodinne, ale nikde nie je napisane, ze svadbu aj dieta musia riesit hned na prelome dospelosti. A syn, ked chce tak velmi, tak nech pracuje uz teraz pocas skoly, je to trochu tvrde, ale zivot po skole bude aj tvrdy...Nechaj ich zit spolu, nech si to vyskusaju, ale v prvom rade nech su zodpovedni.
Ked si spomeniem na seba pred 18tkou...:D Tiez som mala trojrocny vztah a po 18tke rocny...ale bola som uplne hlupe a naivne decko. Mohla som sa vydat aj za toho prveho, aj potom v 22, aj v 25...Nakoniec sa to stalo v 27 a nelutujem, ani tie vztahy predtym, lebo som sa vela naucila ako sa hovori na vlastnych chybach. Dnes uz aj na cudzich 🙂 Drzim prsty a hlavne Tebe mamina, ze nezatvaras predtym oci 😉
@oknalim123 V ich veku ešte žiaľ asi prevažujú viac hormóny ako rozum a realitu si uvedomia až neskoro. Ja som sa nedávno vydávala, najprv sme si samozrejme museli poriešiť bývanie, peniaze na svadbu a tak, nakoniec nás síce rodičia podporili, ale nedá sa na to spoliehať, raz ich človek naštve a môže byť vyhodený z domu 😀. Čiže v prvom rade s nimi naozaj prejsť plány, možno sú rozumní a majú všetko premyslené, keď sa chcú vzdať bezstarostného mladého života, lebo už chápu, že viac ich naplní rodina, tak je to len plus, ale skôr to bude žiaľ len o romantickej predstave. Keď budú pracovať, nie je problém, berú sa aj takí ľudia a kedysi sa brali a bolo to v pohode. Len toto, že dnes majú mladí skôr nereálne sny akoby reálne naplánovali to, čo chcú. Treba s nimi sadnúť, prebrať všetky možnosti, ako chcú všetko financovať, za čo svadbu, kde chcú bývať, ak u niekoho, či dotyčný o tom viem a súhlasí s tým, aké sú podmienky, či budú musieť prispievať na domácnosť či nie. Čo ak otehotnie ešte pred získaním práce, či si uvedomujú, že budú robiť veľké množstvo domácich prác, že dieťa je zamestnanie na 24 hodín denne, že také niečo ako kamošky a chodenie von nebude dlho aktuálne... Treba im všetko čo môže byť, predostrieť, lebo svadba nie je len o láske, ale aj o zodpovednosti voči deťom čo budú a rodičom, ktorých nemáme zaťažovať, ak by im to nevyhovovalo. Preto je to právne ošetrené, preto je to zložité, lebo naozaj nejde len o to, že chcú byť spolu. Ak to majú všetko premyslené a so všetkým rátajú a nevadí im to, tak nemáš veľmi čo. Ale ak nie, vystraší ich to, pravdepodobne
@natalka13 no ved .. pokial chcu klasicku svadbu .... a nie na tajnasa ...
Mne to pride iba take ..ze zeny točia o hruškach a oni o jablkach ...
Proste nemozu porovnavat svoje zivoty ( a hlavne povahy) so zivotmi ostatnych ...
Niekto si rad uziva zivota ...rad cestuje ..kavičkuje .. atd
Iny chce vedomosti ...drzat v ruke diplom .. a najst pracu a mat "vlastny byt" ( uvodzovky - i tak je to hypoteka )
a niekoho snom je proste byt s tym clovekom ktoreho miluje a mat s nim rodinu ... a tym padom cestovat nechce ... nechve ani skolu ... nepotrebuje zarabat tisice .. staci mu podnajom ...
Preto to nechapem .... ze ako mozu davat taký ludia radi .a pritom oni sami by s dietatom najradsej pockali minimalne do 30 -ky ...
Ked autorka jasne píse ... ake ciele maju tý dvaja ...
Jedine co autorke viem radit ... je pomahat ako sa dá ... ved ona chce tiez pre jej deti ako matka to najlepsie 🙂
A nie vyhodit z bytu a vysrat sa na nich ..
Jednoducho porozpravat sa ... dohodnut sa ze teda pomoze chlapcovi s robotou... ale pred dietatom nech si naozaj vyskusaju spolocne byvanie ... nech sa zoberu .... a ze nech sa neboji ..ze na vsetko pride spravny cas ...
Za chyby sa ospravedlnujem ... uz som vytočena z telefonu co mi furt nieco prepisuje ..a ja to musim aj tri krat prepisat ...a potom nerpzmyslam nad tym v tej rychlosti ...
@oknalim123 podla mna by si ich mala v ich rozhodnuti podporit a usmernit. A naviest k samostatnosti (ale to neznamena, ze nebudes podporovat a pripadne pomahat) - nech si skusia byvanie sami, ja by som im na zaciatok kludne aj prispela na podnajom, preco nie. Mna tieto nazory, ze decko treba vyhodit z domu nech je "samostatne" obacs normalne rozculuju. A pritom verim, ze nemalu cast tychto frajeriek do istej miery rodicia podporovali aj po odstahovani sa z domu a mozno podporuju doteraz. O tom je rodina. Nie je to tak davno, co rodiny byvali pod jednou strechou aj 4 generacie a o deti sa starali prababicky...
Mozno ich ten napad prejde mozno nie, ale nasilu a sprostymi napadmi (pustat rev v noci, wth?!) si akurat pokazis vztahy so synom a "nevestou".
@maslenka47 Presne... inak s tým púšťaním revu v noci 😀 Podľa mňa by ju skorej rodina poslala za to na psychiatriu 😅 To je už aký zúfalý nápad pre boha...
@natalka13 joooj... no lebo vsetky zeny na koniku zorganizovali svadnu za mesiac ,,.a ani jednej nepomohli rodicia ! 😀 zabudla som ze ste take sebestacne 😀 😀
Boze ved to je normalne a aj vzdy to tak bolo ze svadbu platia nevestiny rodicia ... a chlap ( alebo jeho rodina) platia snubny prsten.... obrucky... oblek... a zabavu na hostine 😉
A to si myslim ze si dokaze tych 100 eur odkladat s vyplat ...ak by hned po skole zacal robit ....a svadba by bola za rok - rok a pol 😉
A moja svadba sa ozaj vybavovala vyse roka ... kedze salu trebalo objednat minimalne rok dopredu ,..a aj to sme uz nemali volny termin ktory sme chceli...a to som nemala ozaj typicky svadbu.... skor priemernu 🙂
Ale nechapem.preco riesite svadbu ...cas a peniaze potrebny na nu.... ved ja tiez neviem aku predstavu ma autorkina nevesta 😉
Ale chapem ze asi mate chut rypat ...a tak si najdete hocico ck tuto potrebu posilni 🙂
@maslenka47nikto nechce dieťa hned vyhadzovať myslím že mnohé sme to mysleli tak, že deti radi podporíme ked vidíme že to myslia važne, že nejde o lahkovažnosť typu ,,nejako bolo a nejako bude,, ved rodičia nam pomožu...ak by sa moje deti rozhodli že idu na podnajom, maju pracu proste chcu sa osamostatniť a postarať sa sami a vidím snahu nie len ,,natrčenu paprču,, tak prečo nepomocť v rámci možností.
Ale ked tu niekedy čítam ako 18tku šteklí v bruchu že chce dieta ved aj frajer ,,by bol dobrý otec,,, nemaju nič, maturitu len tak tak, byvať chce u rodičovv detskej izbe ved predsa čo by to boli za rodičia keby nepomohli? prípadne baba na materskej a chlap bez roboty doma sedí na zadku a ani sa nejde potrhať aby si niečo našiel hlavne že igareta v ,papuli,, - aj také tu neraz čítame., tak toto by som ja odmietala podporovať to naozaj nie je optimálny štart do života nech si aj moje dieťa myslí čo chce, pretože pokial je moje dieťa odkázane na moje mozole...rozumej ,,moje peniaze,,a ja ťahám domacnost, neprispieva mi lebo nemá z čoho, tak si vyhradzujem právo aspon povedať svoj nazor.
Nemusia byť moje deti akademici, cestovatelia...kludne nech maju rodiny, ale zodpovedne. Ja som tiež vdačná rodičom z jednej aj z druhej strany že nam pomohli kolko mohli, ale nikdy to nebolo štylom že ja sedim doma na ,,fufni,, a babka alebo svokra mi poskytuju full servis. Spravili sme si deti a v prvom rade je to na nás sa starať a všetko ostatné je len prijemný bonus. Moja mama aj svokra maju aj svoje životy, narobili sa v živote dosť a neviem si predstaviť že by som sa im ,,vešala na krky,, štýlom že ved načo sa budem snažiť mama pomože. Oni mi vzdy pomožu lebo vedia že sa snažím, nezneužívam to kolko krát mi aj svokra povie že ,,ved ty si chod oddýchnuť,,. Pomahame si navzajom.
@oknalim123
Ja nemam riesenie, len mi je to take cudne: Ak pary odkladaju deti do veku 30+ a potom sa im nedari, maju problemy s pocatim, tazko sa prisposobuju novemu clenovi rodiny, lebo maju svoje zazite ritualy, pohodlie, tak sa zas temy nesu v nalade "no co, odkladali ste to, to mate za to."
Ked to chcu urobit mladi, tak zas "ved nemate zarobene, nad tym ani nerozmyslajte".
😀
Ale uprimne - v 17tich este ziadny muz nebol pripraveny mat dieta a v 14tich este ziadna zena nie je dost zrela na to, aby bola mamou. Obaja su este deti a presne tak aj vyznievaju ich predstavy o zivote. Teraz je na tebe a tvojej diplomacii, aby si im to aj takto vysvetlila. Spravit si dieta je pomerne jednoduche, postarat sa o to, aby vyrastalo v normalnej rodine, s naplnenymi potrebami citovymi aj (nebudeme si klamat) materialnymi, je uplne ina vec.
No drzim palce.
Ja len klobuuuk dole pred tym aky mate spolu vztah vsetci traja..ze vsetko o sebe viete a tak..podla mna su spolubuz dost dlho..sama som sa vudavala mlada a prvy rok.sme byvali u mojich rodicov..som.velmi rada ze mibtakto pomohli..mama po ruke pri malom babatku je super 🙂 🙂 a potom sme sa osamostatnili..ja by som asi neriesila a ak by som mohla..tak aj pomohla..hlavne ak ma chalan "robotu istu".. bola by si radsej keby si ho aj v 30-ke mala na krku bez frajerky?
no ved prave, Ty pises o tej zodpovednej stranke, o tejto pomoci - presne ako ja, takto je to normalne a viem, ze ked budem moct, tak zase ja pomozem svojim detom...
Naopak, nasi maju zahradu obrovsku, takze chodime makat tam, mama mi postrazila maleho a ja som napriklad zavarala a take, napriek tomu, ze cakame druhe babo, v lete som chodila ku nim pomahat a nesedim na zadku...
Ale urcite sa najdu aj mladi, co sa nechaju obskakovat, a drzo sa spoliehaju na rodicov, poznam aj osobne takych...
Moja spoluziacka zo strednej skoly sa vydala v 18tich, v 19tich mala prve dieta, maju deti dve. Teraz podnika, chodi po svete, deti su uz velke, o nic neprisla. Sama to tak citila, tak neviem preco by ste mali akceptovat nazory tych, ktori brania tomu aby mladi zili ako to citia. Ak si trufnu na financne zabezpecenie mladej rodiny, preco nie. Dravi mladi ludia vedia fungovat aj s detmi. Netreba im branit, len aby "pocestovali".
Ahoj.... Sama som mala dieťa v 17, síce partner bol starší a vedela som, že sa o nás bude vedieť postarať aj z tej finančnej stránky. A fakt tie dristy že ooo prídeš o všetko tým že sa ti narodí dieťa.. Neviem kto to vymyslel. Veľmi som chcela bábo, a veru vtedy sa život začal a o konci doteraz neni chýru.. :D A Veď sú spolu 4 roky tak predsa nie je to krátko. Sa s nimi len porozprávať či to majú dobre premyslené, ako čo plánujú a proste ich podporiť poprípade nejako pomocť. Áno, znie to možno z pohľadu matky (teba) divne... Ale neni nič dôležitejšie ako podpora.
@nikaella. Moja rec..nebadam ziadne nevyhody skoreho rodicovstva..nemam pocit zeby mi nieco uslo...
A podla mna zas tymto "super" pristupom, ze bud ich kazde 2-3 hodiny a pustaj im rev atd, si akurat tie vztahy pokazite, toto ich rozhodne nepresvedci. Decko ktore mas v 30ke sa akoze v noci nebudi?? Kde je tabulka, v akom veku sa uz moze brat a mat deti a v akom je to este maximalne nezodpovedne? Milujem tento patent na zivot..
Ja by som ziadne taketo smiesne dramy nerobila, normalne im proste vysvetli, ze mat dieta je fajn, ale musia ratat s tym ze budu byvat sami aj starat sa sami. Ak to zvladnu, preco nie...
a este k tomu, co tu niekto pisal, ze co dnesnym mladym utecie.. vazne, dnesnym?? a ja som mala pocit ze dnes sa (oproti minulosti) mladi beru aj zakladaju rodiny v priemere ovela neskor.
@zlevysavam suhlasim, mala som to podobne. a mas krasny nick. :D
@ivca88 svadbu mozu mat aj hned, netreba na to rok dlhe vybavovacky...ak chcu mat dieta, tak nepredpokladam, ze zabiju vsetky peniaze na svadbu 🙂
Sak maju obaja 18 rokov, maju sa radi, su spolu dlho, tak nech sa zoberu, co je na tom? Dobre spravia, nemusi kazdy vystriedat 1500 sexualnych partnerov a cakat s dietatom do 40, ked uz bude definitivne neplodny. Preco by nemohli byt mladi rodicia, mozu si aj skoly dorobit, aj mat pekny vztah. To ze niekto pocka s dietatom a svatbou nie je zaruka nicoho.
@luciferkax presne... Keď sú zodpovední a majú to premyslené tak prečo nie... Ja proste ani neviem čo by som bez tej malej robila.. len akosi prežívala.. :/
prepac, mne pride divne im kecat do toho teraz, ked ti nevadilo, ze sexuju od 14/15 rokov a vlastne vztah trva uz pomaly tie styri rocky 🙂 ak nechce ist slecna studovat a ako povedala, chce si spravit najprv maturitu, tak v tom nevidim ziaden problem mat dieta, nie kazdy si chce zivot uzivat, niekto proste tuzi mat babatko, nemusi chodit po diskach a ozierat sa... syn pracu bude mat, tak sa o rodinu bude mat kto postarat.... a frazy najprv pracovat a zarobit si na dieta su podla mna dost nerealne, ked clovek v praci castokrat dostane par drobnych, z ktorych ledva vyzije,nieto este nieco usetri do buducna... cest vynimkam... keby boli nezodpovedni, tak by im uz "uslo" a boli v tom, ale evidentne este cakaju na dospelost... ked budes vela prikazov na nich mat, uz sa s nicim nezdoveria

@nevenka úprimne? aj mne ostala "sánka dolu", že zdravému 30+ ročnému človeku musia ešte rodičia pomáhať, lebo inak nevieš ako by ste to zvládli... ale tak hlavne, že máš dve vysoké školy... ani by som sa tým nechválila v tvojom prípade...