Záleží rodičom len na mojich známkach?
O pár dní mám 15 a mám pocit že mojich rodičov zaujímajú iba známky ja viem ze som v 9. ročníku a že znaky sú teraz dôležité ale stále som mala pocit ze to strašne preháňajú so známkami. Teraz mam z matematiky tri 3 no vyšlo tak je to z prípravy na T9 podľa mňa je to strašne hlúposť známkovat prípravu na T9 ( to je len môj názor ked ma niekto iný tak dobre) ale proste včera otec hovoril že co to ma znamenať že mám dve 3 z matematiky ( včera som mala iba dva dnes som dostala ešte jednu) ale tak to hovoril jak keby mi to bolo jedno ale mne to vôbec není jedno že mám 3 ale proste ja sa učím ale keď dostanem písomku tak už neviem aký bol postup alebo tak. Mám mladšieho brata o neho sa teraz najviac zaujímajú ja už mám pocit že ich ani nezaujímam že zaujímajú ich len moje známky, primacky a monitor. Ja by som bola rada aj za to keby sa len spýtali ako bolo v škole abo tak ale ani to sa nespytaju kedysi mi ta otázka liezla na nervy ale dnes by som bola vďačná keby sa ma to spýtali. ( A porozprávanie sa s nimi nepomôže už som to skúšala 2 a nič sa nezmenilo 1 krát keď som sa s nimi o tom rozpravala tak sa to zmenilo na týždeň a potom naspäť sa to vrátilo tak ako to bolo pred tym) ani nečakám nejaké rady skôr som sa potrebovala vyrozprávať.
@lonely66 doktor nepotrebuje logické myslenie? Lebo predsa o tom je matematika.
A po slovensky je tiež fajn, keď sa vie vyjadriť spisovne a pravopisne správne, či?
Práveže lekári aj v minulosti mali širokospektrálne vzdelanie. Veď je to jedna z najlepšie platených prác na svete, tak tam nejaké tie nároky musia byť, či?
@lonely66 ja tiež geografiu nemám rada drvim sa ju na spamätať večer a potom v škole nič neviem pre mňa geografia je nudná hodina😅
@lenkakravcova áno treba tam matematiku ale netreba mi tam počítať nejaké rovnice,nerovnice, uhly a také veci
Ja známky neriešim, jednému to veľmi nejde aj keď sa učeniu venuje, druhý rýchlo vsetko odflakne a ma jednotky. Ale v mojom okolí vidím ten tlak na známky, nič ako gympel neprichádza do úvahy, na zakladnej vydrete a musím napísať, ze bohužiaľ aj bitkou motivované 1,2 na gympli stvorky, k čomu je toto dobre netuším.. ja u deti pozriem na známky a pracujem s realitou..nič si nenavravam.
@lonely66 to je úplne iný príklad s tou geografiou. Geografia sa učí naspamať a tie veci v nej sa menia.. ale tie rovnice sú predsa o tom, aby človek vedel logicky uvažovať a nemenia sa rokmi. Technický. Čo sa stane keď to a to.. a to lekárovi treba ak operuje. Musí vedieť predpokladať, vyvodzovať, a predstavovať si veci v mysli. Na to sa má žiak naučiť mysliet vďaka ich riešeniu.
Mne matematika dosť pomohla aj na chémii.
Matiku máš proste všade, kde treba logiku - čiže všetky technické smery a smery spojené s logickým myslenim (informatika, medicína, farmácia, poľnohospodárstvo, architektúra atď atď). Ty matematiku neučiš, že?
@autorka práveže áno, treba ti tam tie rovnice. Aj nerovnice a bude ti treba aj uhly. Všetko toto ti neskôr pomôže v uvažovaní o tom ako funguje ľudské telo z technického hľadiska. Aj keď sa ti to zdá teraz úplne nesúrodé. Napr mne osobne dosť pomohli logaritmi - áno logaritmi - na poľnohospodárstve. Neveríš? Ani ja som neverila. Ale keď mi bolo treba predstaviť si početnosť populácie nejakej bakteriálnej choroby na poli, tak som zistila, že sa to na to dá veľmi dobre použiť a ľahko s tým vypočítať.
Čiže áno, za tým si stojím: matematiku ti bude treba. Začni sa jej venovať poriadne.
Nečítala som ostatné príspevky. Ale ver, že ťa tvoji rodičia ľúbia a zaujímaš ich. Sú to ľudia, majú svoje chyby, ktoré sa naučili od svojich rodičov. Za tri trojky ťa chváliť nebudú, ale to neznamená, že ťa nemajú radi. Len je to aj pre nich trochu stres, lebo ide o tvoju budúcnosť a radi by ti dopriali tú najlepšiu budúcnosť na svete. Niekedy ako rodičia zabúdame, že vy nie ste my a to, čo nám nevadilo ale pomáhalo, môžete vy, naše deti ,vnímať úplne inak. Možno si aj ty niekedy na nich nevrlá, a tak nevedia ako sa s tebou rozprávať. Daj mamine prečítať túto diskusiu. Je anonymná, hnevať sa nebude. Veľa z nej pochopí ako sa cítiš. Keď máš za sebou tri trojky z matiky, možno by ti mohli pomôcť s učením alebo dohodnúť niekoho, kto by sa ti povenoval a bez emócií matiku s tebou precvičoval. Keď ti to samej nejde, asi sa to sama ťažko doučíš. Držím ti veľmi palce, aby ste to spolu zvládli 🙂 a aby si sa dostala na školu, kam chceš.
Mám doma 14rocneho pubertiaka je osmak ide na prijímačky na bilingválne gymnázium ale či spraví netušíme ak nie ideme ďalej. Tiež sme určite preňho trápny aj tie otázky mu lezú na nervy keď príde zo školy. Ale vždy sa ho opýtame čo v škole čo spolužiaci. Niekedy povie nič nové inokedy rozpráva aj pol hodinu čo bolo. Tiež tlačíme na syna kvôli známkam aby sa dostal na školu. Ale zas si uvedom,že keď chces ísť na školu kde je matika tak to budeš mať ťažké ak ti matika nejde. Môj už vie čo ho nebaví aké predmety ale aj tak sa snaží mať z nich za 1. Z rodičmi sa porozprávaj aby ste sa ešte viac nezdialili. Tiež máme aj mladšiu ale staršiemu sa venujeme tiež. Povedz rodičom že potrebuješ doucko z matiky lebo 65% je málo😉
Niekedy mi je ľúto, že v dnešnej dobe nevedia samé deti a ani často rodičia využiť to, čo internet ponúka. Prečo, keď sa dieťa učí Austráliu a Ameriku si nedajú trochu námahy vygoogliť zaujímavý film či cestopisné video na YouTube. Radšej bude celá rodina scrollovať Tiktok a pod. Pokiaľ sa učiteľovi nepodarí dieťa nadchnúť, ešte má v lepšom prípade dvoch rodičov, ktorí to môžu urobiť zaujímavým pre dieťa. Hlavne netreba hovoriť, že si po mne, ani mne to nešlo. To ešte nikomu nepomohlo. Poznám rodiny, čo chodia po dovolenkách, či už Slovensko alebo svet a tie deti ani nevedia kde boli, pri čom sú to odfotené.. rozum sa mi zastavuje. Najdôležitejší sú rodičia. Učiteľ bude len chvíľu súčasťou života detí. Na čo mi to bude? Niet lepšej odzbrojovacej otázky dieťaťa. Ale aj na ňu sa dá pripraviť. Stačí buď porozmýšľať alebo tiež využiť internet ;)
Čo ja by som dala za to keby na známkach takto bazírovali aj moji rodičia.
no moji rodičia boli presný opak, robotníci,ktorých vzdelanie nezaujímalo,nikdy sa s nami neučili.
Teraz pri mojich deťoch som v tomto smere veľmi veľmi prísna,chcem aby moje deti boli vzdelané,išli na poriadne stredné školy a mali sa v živote dobre a nemuseli makať ako ja niekde vo fabrike na zmeny.......Tvoji rodičia to určite nemyslia zle.
Pekny vecer. Ja ti skusim dat pohlad rodica. To iste som riesila s dcerkou minuly rok. Ale tiez som jej musela povedat, ze si v hlave musi zrovnat jednu dolezitu vec - bud chce zvladnut matiku a musi zamakat a ja jej mozem zaplatit doucko a sledovat vysledky.... alebo sa jej spytat, co sa jej pacilo a len tak klabosit....Vybrala si "zamakat". Takze asi 5 mesiacov sa skutocne vsetko tocilo o znamkach, vysledkoch, znalostiach ....Ja ako rodic som to vnimala ako narocne obdobie - lebo som videla, ze si vysnivala narocnu skolu (Hlasilo sa 700 na 30) a ak by som ju nechala, ze nejako bude, tak moze skoncit ako 31 a zostanu oci pre plac :/. Nakoniec skoncila 4ta a teraz je maximalne spokojna. A ja ked pride zo skoly- tak uz sa jej len spytam, ci mala pekny den a kam chce cez vikend 🙂. Tvoji rodicia evidentne vnimaju, ze mas vysnivanu skolu - platia ti doucko - to stoji peniaze a dost vela. Plus im vadi, 3tia 3jka z matiky . .. takze sa zaujimaju vela. Oni totiz nevidia tu 3jku. Oni vidia tvoj sen, tvoju buducnost, ktora sa ne.usi splnit podla ocakavania. Zjavne mas rozumnych rodicov, ktorym zalezi na tvojej buducnosti. Takze sup sup za nimi a miesto dotazu, ze sa nespytali, ze "aky si mala den", tak chod s pravdou von - napriek doucku mas problem s matikou a potrebujes pomoct. Bud viac hodin, alebo ineho doucovatela, alebo oboje. Drzim palce.
Si v strese kvôli záťaži v škole a rodičia namiesto aby ťa povzbudili ti vytvárajú ďalší stres. Z toho ako píšeš si myslím, že ťa vzdelanie zaujíma. Lenže spôsob akým sa u nás uči je stále zlý. Len sa memoruje a učiteľ nevie vysvetliť učivo tak aby bolo zaujímavé alebo aby nútil deti uvažovať. Nie je čas. Treba sa nadrviť dáta. Áno viem, je to dôležité a v tomto veku je toho ozaj veľa. Škola je náročná vec. Problem máš zjavne s matematikou presne ako to bolo u mňa. Naučîš sa a na písomne urobíš chyby. Stále sa na základnej aj na strednej preteká. Nechápem tomu. Na vysokej som všetky písomky z matiky napísal na plny počet bodov. Lebo sme mali dvakrát viac času a žiadne preteky a skúšali nás len z toho čo sme brali nie výmysly ako Hanúsková. A na základnej a strednej som mal furt 3-5. A to len preto, že som bol v časovom strese. Nie som bystrý a som hĺbavý, teda potrebujem si veci premyslieť. V strese sa robia chyby to vedia aj piloti a chirurgovia. Na to treba náturu. Nie je to ani tak o rozume ako o nervoch. Poradím ti ale jednu metódu pri počítaní matematických príkladov, ktorú som sa naučil keď som sa pripravoval na prijímačky na vysokú školu. Od vtedy som neurobil žiadnu chybu v počítaní. Matematika je o tom, že treba počítať a počítať. Teória nestačí. Porozumieť postupu nestačí. Základná škola a stredná vlastne ani nie je matematika ale “len” počty a geometria. Matematika začína až diferenciálmi alebo limitami a radmi. Logaritmy už tiež sú o matematike hoci je to len nástroj pre počty. Ale to je jedno. Píšem ti to len preto aby si sa nebála matematiky. Sú to zatiaľ len počty a dajú sa naučiť a nedá sa urobiť chyba v počítaní. Problém sú tie slovné úlohy a tie sa naučíš len a len počítaním. Žiaľ na to treba čas. Takže ten postup je takýto: daj si za záväzok každý deň vypočítať tri príklady. Aj keď nemäte matematiku a aj v sobotu aj v nedeľu. Večer pred spaním. To je 21 príkladov za týždeň a cez 80 za mesiac. Teraz je začiatok marca. Do konca mäja budeš mať spočítanych 250 príkladov. Neverím že niekto z tvojich spolužiakov ich bude mať viac. A keď ťa to bude baviť spocitas niektorý deň aj 4 príklady. A metôda ako neurobiť chybu počas písomky: po každom kroku sa vráť o dva kroky späť a skontroluj ich. Skontroluj predošlý riadok a riadok ktorý si napísala. Potom napíš nový riadok a znovu skontroluj predošlý riadok a riadok ktorý si napísala. Tým si zabezpečíš dvojnásobnú kontrolu a aj kontrolu náväznosti postupu. Keď toto budeš robiť tak ti zaručujem, že napíšeš všetky písomky na jednotku. A nie len na jednotku, ale na plny počet bodov. A platí to aj pre fyziku.
známky nie sú to najdôležitejšie a pokiaľ škola neprijíma na základe priemeru tak s zbytočné. dôležité je to čo vieš a aké máš kritické myslenie. aj tak to rodičia podľa mňa myslia dobre, stredná škola je šok a treba tam pracovať oveľa viac tak nechcú aby si zvoľnila tempo
Tazko no..pocujeme len tvoju verziu, kazdopadne si s nimi sadni a skus sa s nimi porozpravat..k znamkam sa neviem vyjadrit..ak ai dostala 2 trojky a teraz dalsiu ale zmenila si sposob ucenia/skusila doucenie a aj tak sa to nejak nezmenilo tak mozno ozaj matematika nebude tvoha “silna” stranka a z toho sa teda vobec nestriela a neni to tragedia 🙂 kazdemu z nas ide nieco ine 🙂
Určite ich zaujímas. Možno sa sami nevedia k tebe inak priblížiť a vedie to iba cez záujem o tvoju školu. Ja tiež neviem sa vždy priblížiť k mojim detom a tiež mam pocit, že viac riešim aby si splnili povinnosti ako rozhovor o tom ako sa majú a ako bolo v škole/ škôlke s kamarátmi. Skus sa s nimi poriadne porozprávať, ako to cítiš.
Ale ved matematika sa da zvladnut. Sama pises, ze aj vies, ale pri pisomke sa to vsetko z hlavy vypari. To preto, ze to nemasoevne zakotvene. Skus doma pocitat, jeden priklad za druhym. Neskor sa k tomu vrat, znova prepočítaťj a potom este raz. Nemyslim ze to mas stihnut za den. Rozdel si prípady povedzme na tyzden. Ked ich zvladnes, pokračuj s dalsimi. Sama budes prekvapena ako pekne to zvladas. A potom si na pisomke ľahko spomenies na spravny postup.
Myslim si, ze tvoji rodicia sa vypytuju na znamky preto, lebo si vo veku v ktorom sa bude rozhodovat o tvojej buducnosti. To my, rodicia, uz tak mame ze pre deti chceme to najlepsie. Ale ked si zlepsis znamky, zacnu verit ze to zvladnes, ich ibavy zoslabnu a budu ich zaujimat aj ine veci.
Drzim palce a verim, ze dobra vola vsetko zdola.
Je mi to ľúto, ale myslia na tvoje dobro a tvoju budúcnosť. Ja som pred nedávnom tiež tak bola so svojím synom. Až keď som si všimla, že ho trápia veci a nezvláda emócie som sa uvedomila. Ak sa tvoji rodičia kamarátia s rodičmi tvojej kamarátky tak skus poprosiť kamarátku nech dohovorí jej rodičom nech to naznačia tvojim rodičom. A čo sa tíka tvojho brata, tak asi ťa už berú ako veľkáčku a neuvedomujú si že si ešte dieťa. Skus sa k nim začať občas tulit. Rodičia zviknu vtedy vycítiť, že potrebuješ objatie a podporu. Ja mám 33 a k mame sa občas stále pritulim😅 a ona vycíti, že ma niečo trápi. ( je to trápne ale je to tak. Som dospelý mojkáč😂😂😂) skus najprv tu variantu s objatín a potom tích rodičov kamarátky.

Počuj, ale to reálne nie je vôbec dobre, že máš trojky, keď sa chceš hlásiť na školu, kde sú prijímačky z matematiky.
Dobre, dajme tomu, že berú všetkých..ale ak teraz tomu neporozumieš, čo myslíš čo bude neskôr?
Bude sa to tam s tebou len ťahať.
A mať farmaceuta, alebo zdravotníka, čo nerozumie nejakým postupom (napr prípravy niečoho, kde treba aj matiku) nie je vôbec pekná predstava.
Mala by si poslúchnuť rodičov a zamerať sa na to, čo si zameskala. Ak ti niečo nejde a nerozumieš, choď na doučovanie alebo popros rodičov aby ti zaplatili navyše hodiny. Rodičia ti určite nechcú zle. A práve si v období, kedy sa musíš zatnut a poriadne sa učiť.