icon

Zľahčovanie šikanovania mojej dcéry

18. feb 2022

Dcéra má 12 rokov. S kamarátkou mali konflikt, prestali sa baviť a odvtedy mojej dcére robí problémy. Sedia spolu aj keď som triednu prosila aby ich rozsadila. Jej ex kamarátka každý deň fixou nakresli čiaru akože lavicu rozdelí na polovicu. Keď dcéra nechtiac posunie lakeť na jej stranu, hneď ju strká nech vypadne, nehovoriac že dcéra si vždy znečisti oblečenie od fixy.
Minule natočila na tik tok video, kde ju ohovarala a ešte ju tam označila, čiže každý videl jej meno a priezvisko. Doslovne tam napísala toto je to dievča a šípky na jej meno.
V triede proti nej štve spolužiakov. Smejú sa jej, nechcú sa s ňou baviť.
Triedna to zľahčuje, veď to je podľa nej len nevinne skadlenie.
Čo by ste robili?

sulavikova
20. feb 2022

Stretla by som sa s rodičmi dieťaťa a konfrontovala ich s konkrétnym problémom. Škola nesupluje funkciu výchovy v rodinách a videá na tok toku nevyrieši. S políciou mám negatívnu skúsenosť.

domcii69
20. feb 2022

Nerieši triedna? Nerieši riaditeľ/ka ? Rieš s polícov. Šikana a hlavne kybersikana je dnes uz závažný trestný čin. A iste by som nenechala dcéru takto chodiť do školy ved je to na psychiku.

petrofka
20. feb 2022

no, urcite neziadajte prelozenie do inej triedy!!! Takto sa to nesmie vyriesit. Musia prelozit toho, kto sikanuje. Na inu skolu, do inej triedy, to uz musi vyriešiť škola. Chodte za riaditeľom. Triednej o tom nehovorte, že za nim idete. Riaditelovi napiste v pisomnej a oficialnej forme (cize meno vase, meno skoly a riaditela, oficialny list ako ked sa pise ziadost) o presetrenie a vyhodnotenie vztahov triede (uvadzajte konkretne mena, konkretne udalosti, co sa stali, datumy, atd.). Žiadajte aby urobili dotazniky a vyhodnotili ich aby zabezpečili preventistu šikany a niekoľko sedení s ním (robia to mestský policajti). Po tom, ako odídete z riaditelne, poslite ten istý list aj poštou, aby ste mali doklad, ze ste ho poslali. Žiadajte aby triednicke hodiny boli pravidelne každý týždeň a robené tak, ako majú byť. Existuje kopec knih alebo nech volaju z CPPPaP psychologa, co sa detom bude pravidelne venovať. Žiadajte školenie pre učiteľov o šikane a rozvíjanie ich zručnosti, pretoze evidentne hovno o tom vedia, keďže to zľahčujú a triedna odmieta rozsadit dvojicu. Zisdsjte v tom liste aj odpoved na konkretnu adresu alebo email. Aby boli skutocne nuteni nieco robit. Lebo to bude oficialny dokument, zalozeny pod supisnym cislom (ked to poslete postou). Určite navstivte s dcerou psychológa, pretože ak sa niekto nechá šikanovať, musi sa niekde naučiť brániť, vazit si samu seba, poznat samu seba, aby sa jej kazda urazka nedotykaka tak, ze ju to rozhodi. Naozaj to pomoze. Je super, že s vami dcera o tom rozprava a ze sa zdoverila. Tak ju nesklamte a rieste a nenechajte sa porazit prelozenim do inej triedy. Zaroven ale pocuvajte co vam kto hovori, budte vnimava voci všetkým. Uplne poslednou moznostou je poslanie inspekcie. Ale to pred riaditelom nespominajte. Mozete tak urobit len vtedy, ak budete mat uz v rukach odpoved od riaditela a zaroven sa nic nezmeni.

pink_lady
20. feb 2022

@petrofka nám oficialna ziadost na skolu spustila peklo. Ale ako pises, s podkladmi savto potom lahsie riesi aj "dalej".

petrofka
20. feb 2022

@pink_lady mohli byt radi, ze to nebola oficialna staznost...

katkami123
20. feb 2022

@dadka_bb
Áno súhlasím. Inak sa učiteľky stavaju k tomu, keď sa ozve môj muž, inak keď ja. Aj v nemocnici, keď sme boli s dcérkou. Za mnou behali sestričky a ma presviedčali každú chvíľu, ozval sa môj muž, povedal len jednu vetu a zrazu už sa jednalo.

slovakboy
20. feb 2022

Postupuje oficiálnou písomnou cestou nápis žiadosť o vyšetrenie šikany riaditeľovi školy a pozaduj správu zo šetrenia. A nie cez edupage ale listom. Môžeš aj telefonicky potom riaditeľovi zavolať a povedať niektoré veci do telefónu ale najlepšie je písomne. Určite pozaduj aj preloženie dcérskou inej triedy alebo tychdeti ktoré sú problémové. My sme mali šťastie triedna aj riaditeľ to riešili a dali sikanovatelom pokarhanie hoci jeden bol ucitelov syn a rodičia tých deti boli hrozne nahnevaní a chceli konfrontáciu aj s nami. Rodičov netreba do toho veľmi ťahať keď to bude riešiť škola. Skús nájsť aj inú učiteľku útek školy ktorá by bola na vašej strane a vidí to čo sa deje. S políciou to riešte až keď nebude reagovať škola. Lenže potom sa už príprav na to že budeš musieť dcérku preložiť možno do inej školy.

elze8
20. feb 2022

Neexistuje, v ziadnom pripade sa nenechajte odbit. Sama som ucitelka a toto sme s kolegynou vzdy riesili (uz deti v predkolskom veku zacinaju sikanovat) vzdy sme si to vedeli ustriehnut, vzdy sme to riesili s rodicmi, vela sa rozpravali s detmi mali sikanatora pod dohladom... Je n8 jasne, ze vasa situacia je o to horsia, ze sa jedna o starsie deti a kybersikana je este horsie ustriehnutelna a pre ucitela detto ale rozhodne to riešte. Ak nieje ucitelka napomocna a nevie si zavolat rodicov a mladej dame razne zatrhnut a zamedzit pristup k netu aby si uvedomila ze toto moja draha robit nebudes tak ist dalej za riaditelom skoly... Iste, moze mat podobny nazor, ze sa nic nedeje... Ze su to len deti... Ale... Treba razne zakročiť. Žiadajte aj papier s razitkom skoly a podpismi ucitelky aj riaditela skoly, ze ste s nimi tento problem riešili a vedia o nom...viete...do budúcnosti by sa mohli a (je to velmi caste) vyhovarat ze o nicom takom nevedeli... A potom ak sa situacia nezmeni riesit to s policiou. A robte si screeny tych veci co dava na tik tok a pod... Detska psychika je krehka... Nedavno sa obesil chlapec na mikine kvoli sikane v skole... Takze nie, ziadne ani len minimálne tolerovanie nieje v poriadku zo strany ucitelky.

sulavikova
20. feb 2022

@valerya
@telly4 riaditeľ nikdy nevyrieši voľný čas žiakov napr . Tik tok a výchovu v rodine. Nie je pánboh. Máte dojem, že žiačku šikanujú v škole alebo v online priestore po vyučovaní?

sulavikova
20. feb 2022

@petrofka šikanujú dievča v škole alebo len na tik toku? Čiara na lavici?!? Musí škola riešiť voľný čas žiakov? Nie je to konečne v réžii rodičov?!

tempera
20. feb 2022

@sulavikova ak si to dievča nahrala v areáli školy ( aj keď vo voľnom čase), je to kybersikana aj keď vo voľnom čase agresora. V každom prípade, to , že majú narušený vzťah , ktorý vyustil do šikany , sa vyformoval v ŠKOLE, je jedno či na vyučovaní alebo počas prestávky. A podľa popisu, týka sa to aj iných spolužiakov , ktori sú účastníci kolektívnej SIKANY .
Vo všetkej úcte k dievčaťu, neriešila by som, či sa šikana deje vˇv ich voľnom čase. Šikana sa vyrofmovala počas edukačného procesu, týka sa teda školy/riaditeľa/učiteľa/rodiča a hlavne detí.

adkalu
20. feb 2022

Mna veľmi zaujíma to konečne "vyriešenie" situácie. Hlavne to chce chladnú hlavu a hlavne sa nedať strhnúť emóciami a niektorými nereálnymi radami nasrdenych mamiciek na diskusných forach. Dieťa nemôžete vylúčiť, preradiť alebo niečo iné, zvlášť ak má povinnú školskú dochádzku. Všetko má postupnosť, ak triedna učiteľka situáciu nerieši, tak určite to riešte s vedením školy, budete mat písomný záznam o pohovore, čo ste tam prejednavali, to by sa vám mohlo neskôr hodit. Dôkazy o sikane si taktiež treba archivovať. Žiadala by som video odstrániť, výchovné opatrenie pre autorov a požiadala vedenie o preventívne opatrenia, aby sa situácia neopakovala.Samozrejme, obrátila by som sa aj na rodičov autora sikany, jedine oni to vedia vyriešiť a sú zodpovední za dieťa, toto vám škola nevyrieši, škola môže sprostredkovať, edukovat, dopĺňať výchovu rodiča, ale zase neprecenujme jej kompetencie. V prípade, že by to nestačilo, pripadne neboli opatrenia dostatočne, obrátila by som sa na políciu. Dieťa si poznáte, Viete aky mate vzťah, ak ste ako rodičia schopní mu pomôcť, tak super, ak nie, netreba váhať a osloviť psychológa. Držím vám palce, nech to zvládnete a už sa to nebude opakovat🍀

pink_lady
20. feb 2022

@sulavikova aj nás pán riaditel Mal takyto nazor3. No policia povedala že kybersikana Bolo vyustenie situacie v triede,preto sa to týká školy a musi to riesit škola a je povinna to nahlásit aj upsvar, ono aj preto sa ucitelom a riaditelom nechce do toho.
A Este policia povedala že toto si nemaju co riesit rodicia medzi sebou

midori123
20. feb 2022

Mne je zle ked taketo nieco citam! Zazila som si sikanu v skole so starsou dcerou. Vtedy este nastastie neboli socialne siete, no aj vtedy to bolo peklo. Riesili sme s ucitelkou, ktora tak isto zlahcovala situaciu, s rodicmi, ktori sa tvarili ze ,,Neexistuje! Moje dieta take nerobi, tomu neverim!”
A s riaditelom skoly, ktory to mal tiez v podstate uplne na salame.
Nepomohli sme si nijako, akurat ze dcera trpela este viac. Odmietala chodit do skoly, kazdodenne bolesti brucha a zhorsene znamky hadam z kazdeho predmetu, snad aj s vytvarnej.
Pomohlo az prelozenie na inu skolu. Ale, nasledky z toho ma dodnes! Aby som to upresnila, ked to cele zacalo, bola DRUHÁČKA! na ZŠ! Dnes ma dcera 26! rokov a dodnes si to pamata, presne vie ako sa spoluziacky volali, ako vyzerali, kto boli ich rodicia, co jej vsetko robili, ako jej schovavali desiatu, peracnik, zosity, vytrhli jej stranu z domacou ulohou, schovali jej tenisky na telesnu a to chuda nemalo v com cvicit… atd-atd…
Dodnes ma v podvedomi strach a caka ci jej nahodou niekde niekto nieco neurobi, nezoberie, neschova a pod. Samozrejme si vsetko uvedomuje, co sa deje ale vraj pocity musi casto prebijat rozumom. Skratka ju to poznacilo.
Dnes je mladsia dcera druhacka na ZŠ. A ja tŕpnem, ci sa to nebude cele opakovat. Mozno to bude zniet az absurdne, no pri kazdej jednej modlitbe sa modlim aj za to, aby mladsia nemusela zazit sikanu a veci podobne🙏
Po predchadzajucich skusenostiach, by som riesila velmi, ale velmi razne! A presun na inu skolu by bol okamzity. Uz by som necakala.
Tebe autorka a aj tvojej dcerke, drzim strasne palce aby ste to zastavili skor, ako to bude mat nejake nasledky na psychike.

jana_eyre_2
20. feb 2022

@midori123 v akom ročníku si ju preložila do inej školy? Tam bol lepsi kolektív, či učiteľka vedela viac deti ukocirovat?

midori123
20. feb 2022

@jana_eyre_2 ahoj, prekladala som ju v tretom rocniku do uplne inej skoly.

midori123
20. feb 2022

@jana_eyre_2 Stahovali sme sa do Vrakune, tak isla na Železnicnu. Pisem preto, lebo viem ze to tam poznas😊

midori123
20. feb 2022

@jana_eyre_2 mladsia zacala ako prvacka na Rajčianskej, no stahovali sme sa kusok od teba, cize ako druhacka uz chodi sem a je to asi jedina vec, ktora ma strasne mrzi, ze som ju sem musela prelozit. Bolo totizto nerealne ju kazde rano vozit do Vrakune

jana_eyre_2
20. feb 2022

@midori123 jej my sa poznáme? Áno poznám to tam, na železničnú som chodila na karate..🙂
Mladšia chodí na bielku? ja práve veľmi premýšľam nad zmenou školy.. bývame už mimo Bratislavy, ale celkovo škola do ktorej deti chodia moc nevyhovuje.. pridruzuju sa k tomu aj konflikty so spolužiakmi, jediného čoho sa vlastne ja aj deti obávame je ako zapadnu do zabehnutých kolektívov..

midori123
20. feb 2022

@jana_eyre_2 neviem ci sa pozname osobne, ale ja ta registrujem uz dlhsiu dobu na konovi🙂
Pisala si o Pentagone a spol. Zila som v jeho blizkosti 15 rokov a v maji sme sa odtial odstahovali.
Ty si tusim v Grobe a ja v Bernolakove. Mala uz chodi do skoly tu. Ako prvacka chodila na Rajciansku vo Vrakuni a ako druhacka nastupila do Bernolakova.
Nie je toto zla skola, a aj triedna je celkom v pohode, no vo Vrakuni isla do triedy so spoluziakmi so skolky, takze sme sa poznali aj rodicia medzi sebou a deti boli velki kamosi. No tu sme nepoznali absolutne nikoho a nepoznam dodnes ziadneho rodica. Deti boli medzi sebou uz kamosi z prvej triedy, no mala nepoznala nikoho. A je to citit

sulavikova
20. feb 2022

@pink_lady ako učiteľka som nahlasovala podobnú situáciu na polícii, žiaľ neúspešne.

jana_eyre_2
20. feb 2022

@midori123 ahaa, už chapem 🙂 áno sme v grobe.. ja presne pokukujem po škole v Bernolákove, alebo Vajnory.. presne toho sa obavám ako píšeš, že cítiť že sa nepoznali deti predtým.. neviem vôbec ako sa správne rozhodnúť.. mám kamarátku inak ktorá takto prehodila dcéru do druhej školy od zaciatku druheho ročníka a síce ten prvý rok na novej skole bol pre ňu náročný, v treťom to už bolo lepšie.. tak držím palce aby sa tvojej tiež podarilo nájsť ozajstné priatelstva 🙂

midori123
20. feb 2022

@jana_eyre_2 vies co, mala si dodnes pravidelne volava cez wtp s kamoskami z Vrakune. Ale na spoluziakov odtialto nemame ziadne kontakty, cisla, skratka nic. A tym padom sa nedaju moc ani priateľstvá budovať. Mne je to hrozne luto, a dost si to vycitam.
Aj vam prajeme aby ste to vyriesili k spokojnosti😊

pink_lady
20. feb 2022

@sulavikova záleží asi od pripadu k pripadu

sulavikova
20. feb 2022

@pink_lady určite, odvtedy riešim iba s rodičmi. CPPaP tiež podalo “pomocnú ruku” vo forme dotazníka, ale s kontrétnou situáciou nepomohlo. Vraj iba odhaľujú kyberšikanu, no my (rodičia a učitelia) ju musíme riešiť resp. minimalizovať.

adkalu
20. feb 2022

@sulavikova presne tak, preto ma zaujímalo aké riešenie autorka očakáva. Žiaľ, inštitúcie bývajú nápomocné skôr na papieri,ale realita býva iná.

autor
20. feb 2022

@sulavikova
@adkalu Tak ja čakám na vyjadrenie riaditeľa a na termín ktorý navrhne na stretnutie. Navrhnem aj stretnutie s rodičmi dievčaťa. Dám vedieť ako sme dopadli.
Inak ešte na dolnom stupni sme riešili tiež problém so spolužiakom, ktorý bil a robil zle viacerým spolužiakom a vtedy nám školská psychologička navrhla aby sme si ho počkali za rohom a poriadne po ňom nahukali. Vraj ony s tým nič nemôžu robiť, maximálne spisu zápisnicu. Takže tak nám vtedy pomohli. Našťastie sa sťažovali viacerí rodičia a chalana dali rodičia na inú školu.

autor
20. feb 2022

@sulavikova chcem sa stretnúť s rodičmi ale keďže sa šikanovanie deje aj na území školy, riešim to cez vedenie školy. A tiež nemám kontakt na jej rodičov.

sulavikova
20. feb 2022

Presun na inú školu nepomôže: obeť bude vždy obeť i keď to bude iná žiačka/ žiak a agresor má stále náskok a pokračuje… nič sa mu nestalo.

autor
20. feb 2022

@pink_lady presne o to ide, že kybersikana je vyústením šikany v škole. Veď to dievča sa jej smeje aj v škole, štve proti nej spolužiakov. Ja nemám kontakt na jej rodičov, či mám sledovať dievča domov, zazvonil u nich a riešiť to na chodbe paneláku? Deje sa to v škole, tak riešim so školou.