Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu
Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.
@ivangeline malé 5 veľké 5 dvojky trojky jedničky a jedničky s hviezdičkou. V škôlke sme mali červene body a čierne body Už od mala učíme deti súťažiť pchať sa do zadku. poslúchať kvôli odmene, porovnávať sa, trápiť sa kvôli čiernym bodíkom a závidieť tie červené. Mat strach ísť do školy. Čo keby žiadne päťky neboli? Zrútil by sa školský systém? Veď ani Komenský nehodnotil známkami. A čo tak škola hrou? Namemorovať ale spolupracovať v tímoch. Ja sa naučím to, ty niečo druhé a na cvičení si to navzájom vysvetlime.
Obraz dnesnych skol, zial. Dcera koncila vdaka znamkam zohladnujucim okrem vedomosti vsetko mozne, ZS so stvorkami. Na prijimackach sa hodnotili len vedomosti a predpoklady a tak je na bilingvalnom gympli. A vychovna funkcia skoly? Jedine poslusnost. Skola nedokaze naucit, co ma v osnovach a ide sa s...t do vychovy. Ucitelkam, ktore ucia s laskou patri velka vdaka, ja by som ale v chorom systeme nemohla fungovat.
@slovakboy No ale tskto nas skolsky system bohuzial nefunguje. ;)
@viestta to, co škola a aj niektorí rodičia považujú za zodpovednosť, to je poslušnosť, nie zodpovednosť. A to ja teda budem fakt radšej, ak moje dieťa nebude slepo vykonávať príkazy. Posledné, čo dnešné školy učia, je zodpovednosť, pretoze zodpovedný môže byť človek len za to, co ma vo svojich rukách. A v škole sa to teda absolútne nedeje. Škola väčšinu času prikazuje a zakazuje, nedovolí rozhodovať detom o sebe, nepodporuje kritické myslenie, neučí argumentovať, obhájiť svoj názor, potláča kreativitu, ničí vnútornú motiváciu. Dokonca nedovolí deťom ani rozhodovať o primarnych potrebách. Ja vážne nechápem, ze toto niektorí nevidia. Je to chorý systém a produkuje chorých ľudí.
@viestta lenze priprava na vyucovanie nie je to, co si dieta vybralo dobrovolne, resp. nie kazde dieta si to vybralo.. Je to nieco, co robi z donutenia, preto je absurdne tvarit sa, ze je to jeho zodpovednost. Ak nieco robim pod hrozbou zlej znamky, poznamky, hnevu rodica, ucitela, ci ponizenia pred rovesnikmi, rodinou a pod., tak sa neda hovorit o zodpovednosti, ale o strachu.
@viestta nema. Tema napr. zaciatok 2. svetovej vojny dejepis. Uloha cvicenie 7, str. 11. Ciel vediet ako zacala. Dieta to uz moze davno vediet, lebo ho to zaujima/zaujimalo. Nema du, 5. Dieta si pozreli film. Nema du, 5. Dieta precitalo knihu. Nema du, 5. Dietatu o tom porozpravali rodicia. Nema du, 5. Dieta davali na hodine pozor. Nema du, 5. Dieta pozrelo na wiki... Nema du, 5. Dieta spravili cvicenie 7, str. 11. Ma du, 1. Bolo dieta za nieco zodpovedne? Ano, za to, aby vedelo. Vsetky deti vedia a len jedno dostane 1. Choreeee
Sorry za preklepy. Tlstnu mi prsty🤦♀️
@viestta mas pravdu, zakon je takto postaveny. A to je chyba. Pretoze dochadzka nerovna sa vzdelanie. Chodit niekam neznamena v podstate nic. Takto sa vzdelanie dehonestuje. Je milion sposobov, ako to robit lepsie, milion prikladov po svete. Len my sa tu drzime niecoho, co je tu 200 rokov a nefunguje to. Ja sa len snazim poukazovat na to, ze skoly casto funguju na zauzivanych stereotypoch, ktore ale vobec nemaju jednak oporu v zakone, ani oporu v najnovsich poznatkoch, ako prebieha ucenie. Ale kedze tento skolsky kolos je tazke zmenit, lebo ma velku zotrvacnost, je na mieste, aby rodicia neboli ticho a snazili sa pre svoje deti system posunut od Marie Terezie, o 21. storocia. Mozno su moje prispevky az radikalne, ale ja sa len snazim otvorit ludom iny pohlad na vec.
@nikyball vidis, aj sposob tvojej komunikacie smerom ku mne ukazuje na to, ake zranenia mas, mozno aj zo skoly. Tvoja ironicka poznamka mi presne pripomina ironicke poznamky niektorych uciteliek. A o moje dieta sa fakt nemusis bat. Je to uz takmer dospely clovek, doraba si skolu a vo svojom mladom veku uz ma dokonca aj pracu. Nenecha si skakat po hlave, ale vie, co je slusnost, aj co je zodpovednost. Nastastie, toto je prva skola, v ktorej pocitil chory autoritativny a nerespektujuci pristup niektorych ucitelov, ale predpokladam, ze to vladne ustat. Doteraz mal na skolu stastie a nie, nebola to systemova skola, do takej by som ho nedala, lebo to odporuje mojmu nastaveniu.
@viestta skoly zalozene na dobrovolnosti, uvedomelosti a zodpovednosti existuju po celom svete a funguju velmi dobre. Najstarsia tento rok oslavila 100 rokov a to je uz celkom pekna doba na to, aby bolo vidno vysledky niekolkych generacii.. Ja nevravim, ze tento system je pre vacsinu. Co je ale na Slovensku uplne zle je to, ze je to skolstvo prilis homogenne. Nie je vyber, nie je diverzita. Povinna by nemala byt dochadzka, ale stat by ma vytvarat podmienky k rozvoju maximalneho potencialu kazdeho cloveka. A tak by aj skoly mali byt rozne, pretoze aj deti su rozne. To, co potrebuje romske dieta z osady, je nieco ine, ako potrebuje nadane dieta z velkomesta s dobrym rodinnym zazemim. A ta diverzita moze fungovat dokonca aj vramci jednej skoly. Pretoze ak dieta robi veci dobrovolne, z vnutornej motivacie, tak ucenie moze mat roznu formu, v niecom mi bude vyhovovat totalna sloboda a v niecom potrebujem nad sebou niekoho, kto ma bude tlacit, hecovat, ale aj kritizovat a upozornovat na chybu. Teraz nie je vyber, vsetky skoly ucia zhruba rovnako, to iste, v rovnakom veku, bez ohladu na individualitu. To je vysoko neefektivne a stresujuce. Nie sme veci, sme ludia, nie sme pasova vyroba, sme individuality. Lenze dnesna skola robi prave tu pasovu vyrobu..
@akvi ak by boli školy pre uvedomelých a zodpovedných, zasa by sme tu mali matky, ktoré by sa ohlasovali, prečo ich decko tam nemôže chodiť, veď len občas zaspí, veď je dobrý v telocviku, načo mu budú iné predmety a podobne. Ak by aj dcéra autorky bola taká ako opisujes, doma by si sadla k úlohám bez toho, aby ich v škole dostali príkazom. Len tak sama od seba by sa učila vo svojom voľnom case

@akvi a ty si učiteľka?