icon

Znížená známka zo správania kvôli tetovaniu

lenka3008
16. jan 2023

Ahojte.Dcéra má 17 rokov chodí na hotelovú akadémiu a nedávno si dala tetovanie na ruku.Možno ma niektoré mamičky odsúdia ale ja som jej to dovolila.No problém je v tom že sa na ňu vykričal riaditeľ školy a povedal že bude mať 3 zo správania.Má nato právo?Veď je to jej vec čo robí so svojim telom.Inak je výbornou žiackou.Minulý rok skončila s vyznamenaním mala samé 1.A mňa si dal predvolať do školy a ja neviem ako mám reagovať.

trgypadl
17. jan 2023

@trgypadl potom sa uz za normalne vnima aj to, ked deti do skoly sekeru a podobne srandy prinesu

adrianka2606
17. jan 2023

@trgypadl Rodicov ma doma, normalne spolu ziju 🙂 Je to uplne v pohode rodina, maju 3 dievcata a vsetky su slusne vychovane, prijemne, mile, ked ta 10x za den stretnu, 10x ta pozdravia, pokecaju, usmievave vsetky tri. Preto si myslim, ze su to proste pubertalne ulety u tej najstarsej 😀

kvetinka75
17. jan 2023

@adrianka2606 rana sa môže zapáliť, môžeš dostať infekciu,

trgypadl
17. jan 2023

@adrianka2606 pubertalne ulety v 5 ročníku? 🤷‍♀️

adrianka2606
17. jan 2023

@kvetinka75 To je mozno pravda, ale spravit si ranu a dostat infekciu mozes aj doma, ked sa porezes o konzervu.

kvetinka75
17. jan 2023

@trgypadl ja som už aj v divadle videla roztrhané rifle. No škoda, kultúra sa vytráca, stráca to potom svoju ,,výnimočnosť,, Vitaj v 21. storočí

adrianka2606
17. jan 2023

@trgypadl Neviem, nie som s nimi v takom uzkom kontakte, poznam ich iba zbezne...

kvetinka75
17. jan 2023

@adrianka2606 to je pravda ale tetovanie je niečo bez čoho môže človek existovať. A ďalšia vec, na ktorú veľa ľudí kašle - šk. poriadok. Ak to tam je zakázané, napriek tomu že je 21.storočie, má to človek brať do úvahy.

aluapaula
17. jan 2023

@lejllamt Je rozdiel medzi čašníkom a čašníkom.
Možno to niekomu príde cudne (mne osobne čašník ktorý ma tetovaniA neprekáža) ale je fakt že čašník ak ma tetovanie Nesmie byt viditeľne, nechty čisté upravené manikúra jemna( ak je povolený lak -čo málokedy je,tak nie výrazný a dĺžka nechtov je taktiež určená). Nie je to len kvôli estetike ale aj hygiene. Každý čo je obore by mal tieto základy ovládať. Vzhľadom na to že študuje to môže byt problém.
Byt dobrým čašníkom nie je len tak. Tiež môže byt casnik s vynikajúcim platom a uplatnením no to zriedkakedy dokáže keď neovláda základy. Ok 4* hotel niekde v KE možno nemá kritéria alebo nejaké sezónne hotely ale tak úprimne to je už čo za kariéra.
Všetko ma svoje pravidla. Riaditeľ firmy musí byt reprezentatívny vždy slušne oblečený. Nemôže prísť v teplákoch lebo tie proste miluje. Na ples v opere vás jednoducho nepustia v krátkych šatách, na nejaký poľovnícky ples môžte ísť aj v párty šatách tam vás možno obslúži aj castik s tetovaním anpierciengom. To len k tej úrovni casnikov 😌

trgypadl
17. jan 2023
adrianka2606
17. jan 2023

@kvetinka75 Suhlasim, skolsky poriadok niekto vymyslel preto, aby bol na skole poriadok. Nie som proti nemu. Ale uz to, ci niekto moze/nemoze - chce/nechce zit bez tetovania, to je kazdeho osobna a sukromna vec a ak to tomuto dievcatu mama dovolila, je asi zbytocne, aby sa riaditel rozdrapoval. A znizenu znamku zo spravania dat samozrejme moze, ak porusili skolsky poriadok. Ja sa snazim mojim deckam doma vysvetlovat, ze kym je clovek pekny a mlady, aj to tetovanie moze byt vkusne a pekne, ale potom zacne clovek starnut, prirodzene starne aj koza a uz to pekne nebude. Nehovoriac o tom, ze zeny za zivot priberu, schudnu, zase priberu a estetika tetovania je tam tam...

kvetinka75
17. jan 2023

@adrianka2606 tak áno, ak rodič povolí, ale aj ten rodič musí rátať s tým, že ak je tov rozpore s niečím, že môžu nastať problémy. A k tomu rozpdrapovaniu - tak nemal sa rozdrapovať, veci sa dajú riešiť aj inak. Ale zase úprimne - komu sa nestalo, že mal toho dosť a niekto si to odniesol? Aj on je len človek. Nemalo by sa to stávať, no stáva sa.

veto
17. jan 2023

@lenka3008 Zaujímalo by ma, o ktorú hotelku sa jedná, nedalo mi to, lebo mi nesedia niektoré vyjadrenia z tejto diskuzie. Prešla som si všetky hotelky zo SR na webe, našla riaditeľov ale v žiadnej z nich nie je takto starý riaditeľ, o akom píšeš ty, 75r. Väčšinou sú to ženy - riaditeľky a tých pár chlapov riaditeľov je o dosť mladších

Za ďalšie, píšeš, že dcéra si dobre zarába, brigádničí 15-20 dní v mesiaci. Má 17r, takže jej zárobky a doba strávená v práci podlieha iným pravidlám, keďže sa jedná o mladistvú zamestnankyňu, nesmie pracovať ako dospelá, musí podstatne nižší počet hodín, má aj iné obmedzenia, nesmie pracovať s fin. prostriedkami, nesmie jej byť zverená hmotná zodpovednosť atd. S tým určite súhlasia aj miestne odborníčky na pracovné právo a zákonník práce.

Neviem si predstaviť, že študent druhého alebo tretieho ročníka hotelky chodí okrem vyučovania každý deň po škole do roboty, prípadne aj víkendy pri toľkých odpracovaných dňoch, k tomu musí absolvovať povinnú školskú prax v rozsahu stoviek hodín ročne, inak nie je pripustený k záverečným skúškám alebo maturite a ešte mať vynikajúci prospech.

Ale je to možné, v tom prípade ma teší, že takéto študentky budú nová generácia, ktorá možno pozvihne úroveň celej tejto krajiny a čakajú nás krásne zajtrajšky 🙂

Alebo je celá táto kauza vymyslená, ako to už na modrom koníkovi chodí, keď je mŕtve obdobie a je treba niečím rozprúdit diskuzie a téma "blbého a staromódneho riaditeľa", či porušovanie práv dieťaťa, prípadne náznak sexuálneho obťažovania a mnoho ďalších kontroverzných tém, je také vďačné.

Tu sa to podarilo, ženské sa hádajú kvoli tetovaniu a právam neplnoletého dieťaťa.
Pekný pracovný či oddychový týždeň prajem 😉

suzai1802
17. jan 2023

@lenka3008 Neviem ako sa k tomuto stavia zákon. Školský poriadok nie je nadradený zákonu a v prípade rozporu s ním nie je platný. Podľa mňa však človek tetovaním nikomu neubližuje, svet nie je horším miestom. Mrzí ma, že riaditelia škôl sa ukájajú riešením takýchto záležitostí, pričom šikana, zneužívanie a ďalšie zásadné problémy im unikajú. Sme v 21. storočí a démonizovať ľudí, ktorí si ozdobia telo spôsobom, ktorí sa nám nepáči, nám nedáva právo na nich vrieskať, moralizovať a trestať ich. Pointa je, že dcéra nikomu neublížila, naopak, mnoho zla poslal do sveta pán riaditeľ, zrejme frustrovaný z iných vecí vo svojom vlastnom živote.

aurorastone2
17. jan 2023

@lenka3008 kašlite na nich, nik nebude skúmať akú mala známku zo spravania, hlavne ze sa dievča dobre učí a vie co chce dosiahnuť, verím ze takého obmedzenca už snáď nestretne... Poznám zubára co ma komplet ruky nohy aj krk potetovane a je mega špička

cimage
17. jan 2023

Robila som v zahranici v 4*hoteli v restauracii. Mali sme dlhe kosele, takze tetovanie by nebolo vidiet a nechty museli byt nenalakovane a uz vobec nie umele. Ale tetovanie a piercing sa neriesili.
Co by sa stalo keby mala 3 zo spravania? Mne by to bolo jedno u mojho dietata, ak by to bolo kvoli tomuto. Ine je keby rozbila triedu, alebo zmlatila ucitelku.

akvi
17. jan 2023

@kvetinka75 už som to sem písala, ale nezaškodí zopakovať. Školský poriadok tetovanie zakazovať nemôže, pretože tým koná nad rámec zákona. Ak by zákon tetovanie zakazoval, to by bola iná vec. Ale žiadny takýto zákon proste neexistuje. To, že škola si to dá do školského poriadku, to svedčí len o nekompetentnosti jej vedenia. Škola je inštitúcia a môže konať len v medziach zákona a nie si vymýšľať nejaké vlastné pravidlá. Tie zákony sú tu presne na to, aby inštitúciam vymedzili rámec.

zoeeoz
17. jan 2023

Nech jej da 3ku, kto to kedy riesil..ale ziadala by som k tomu pisomne stanovisko a odvovodnenie..da sa nieco take vyziadat? Nemam skusenost mam len krpcov 😅..viem ze brasko dostal dvojku ked sa ozral na lyziarskom ako pubertiak, nikdy nikto neriesil :D

lenka3008
autor
17. jan 2023

@veto može pracovať 20 h.tyždenne a má 5h zmeny takže robí 4 dni v týždni čo je 16 dní a ak je dlhší mesiac vyjde jej aj 18 dní .Čo je na tom nepochopiteľné?Dlhšie zmeny mať nemôže nakoľko v škole je do 15h.Prax má momentálne 1-krát týždenne.To že má výborny prospech a dokáže učivu porozumieť hneď a nepotrebuje hodiny sedieť nad knihami je jej šikovnosť.

jance333
17. jan 2023

Ak tetovanie zakazuje skolsky poriadok, mal na to pravo. Bohuzial.
Za mna osobne, je mi to jedno, ci je casnik/kuchar/lekar ktokolvek tetovany, ak to nie je nieco vyslovene vulgarne. Skor som sa citila trochu neprijemne, ked nas obsluhovala casnicka vo vysokom stadiu tehotenstva (to mi nevadilo) a mala pol brucha holeho (kedze ,zakaznik sedi, ona stoji, mala som tu holu kožu rovno pri hlave).

matussara
17. jan 2023

@veronikastrickova aj to je cesta...

veto
17. jan 2023

@lenka3008 A prezradíš mi, kludne aj do správy, o ktorú hotelku sa jedná? Naozaj som na webe nenašla žiadnu na Slovensku, ktorej by riaditeľoval takto starý riaditeľ, ktorý už mal byť dlhé roky v dochodku 🙂

oneinamillion
17. jan 2023

@spageta85 od veci, ale čo robíš v dss? Robila si si potom ešte nejaku skolu?

matussara
17. jan 2023

@mimka1402 no ved generacie pred nami aj nasa generacia (bohuzial aj terajsie deti) okusuju pristup nerovnosti...starsi mudrejsi a ma hned pravdu. Blud. Pretoze mlady este niesu poskodeni predsudkami a nazormi, systemom, kt.stvorili ludia, tiez poskodeny predchadzajucou generaciou. Najhorsie ze ludia stale nepripustaju zmeny.

kvetinka75
17. jan 2023

@veto tak toto by už aj mňa zaujímalo

matussara
17. jan 2023

@veto ako casto chodia pracovnici na kontrolu stolice?

pattyinka
17. jan 2023

@lenka3008 písala si v komentároch, že to tetovanie ani nie je bežne vidieť, čiže pri práci ho nemusí byť vidieť keď je decentne schované... mňa len mierne zarazilo, že ju zavolal do riaditeľne, kde bola asi sama s ním a prinútil odhaliť telo (a je jedno či to bola ruka....) K 17-ročnej si toto cudzí chlap v dnešnej dobe nesmie dovoliť, on nie je jej otec. Pracujem v školstve v súčasnosti je táto a podobná téma veľmi citlivá a dosť rázne riešená. Môžeš sa pri konfrontácii oprieť aj o to, a keď to začneš riešiť so zriaďovateľom môže to byť pre riaditeľa horšie, ale treba si pozrieť školský poriadok...možno by ho mohli mať niekde na vebovom sídle, lebo musí byť verejné dostupný. Kedysi, teraz neviem ako to je, ale pri trojke zo správania musela zasadnúť komisia..kedy išlo o závažné porušenie školského poriadku a aj to mohlo nasledovať len po dvojke zo správania

matussara
17. jan 2023

@kvetinka75 to nieje o vyzore ale skor -co je, bolo pripustne podla nejakej skupiny

lenka3008
autor
17. jan 2023

@pattyinka bola prítomná aj tr.učiteľka

pattyinka
17. jan 2023

@lenka3008 dvaja na jednu...keď tak nad tým premýšľam, stále by mi to prišlo ako obťažovanie, bez prítomnosti zákonného zástupcu v tomto veku by som tvrdila, že ani k lekárke nejde sama....ale ak by si to nechcela veľmi hrotiť tak na polroka znížená známka zo správania je menšie zlo ako na konci, ale trvala by som len zníženie o jeden stupeň, keď to už inak nepôjde a nemôže mať za jedno porušenie horšiu známku do konca školy