Zrušené prijímačky na strednú
Mladší syn je deviatak...zrušili im prijímačky na strednú školu. On sa z hoto síce vytešuje, ale neviem, či je to najlepšie riešenie...nie je základná škola a základná škola. Všade lú latky postavené ináč. Na niektorej škole by mali deti čisté jednotky, na iných školách sú náročnejší a deti majú dvojky. Čo si o tom myslíte?
Ale zase ja si myslím a teraz nepíšem o tvojom synovi sú deti čo kašľu na skolu posledný polrok chodia na doučovanie a zrazu úžasne napíšu prijímačky.Ja si myslím, že učiť a pripravovať sa treba stále a nie potom zo seba vydolovať nemozne ako k tomu prídu ti, čo sa celé 4 r učili.
@eliska13 len na jeho škole, nevztahujem neboj, je to tak, že sa učia veľmi a postavia tak písomku, že pár bodov stratia a máš tri ani nevies, vážne🙂 úplne inak tam idú na učivo...plus projekty, prezentácie, kreatívne rozmýšľanie..stane sa ti jednoducho aj poctivemu žiakovi
@celasapremenim krízová situácia si vyžiadala krízové riešenie. Dajte k prihláške všetky diplomy, súťaže, keď programuje, venuje sa tomu, tak snáď má nejaké úspechy na súťažiach... a ak sa nedostane, pôjde inde. Tak to malo byt, svet sa nezrúti... naša sa tiež nedostala na bilingválne do Sucian, trosku bola smutná a potom sme našli inú, ako sa ukázalo, pre ňu lepšiu školu.
Mojim to teda zdravotne nezaškodilo, keď som ich občas donutila posedieť nad knihou trochu dlhšie. Vedia, že výsledky v školení dôležité. Ak niečo nešlo, riešili sme operatívne, nech nemajú zbytočne 2 na vysvedčení. Obaja majú okrem školy množstvo záujmov a stíhajú. A vedia, že ak chcú zábavu, krúžky, tak treba mat aj výsledky v škole. A tiež nechodili na ľahké Zs, dcéra chodila do výberovej triedy, mladší do APROGENu.
@celasapremenim a na 3 nemôžu stratiť “pár bodov”. Hranica na 3 je niekde medzi 75-80-%, podľa školy a predmetu, takze tam už musí byt viac chýb.
@celasapremenim Ved ale aj teraz sa nebudu brat do uvahy len znamky, tie olympiady a sutaze tiez zavazia.
aká som rada, že mi rodičia nerobili scénky pre nejakú 3jku, vedeli že na svete sú aj horšie veci a horšieho človeka to zo mňa nerobí 🙄 😅
@hettinka vies co, s tymi znamkami je to fakt rozne. Raz dcera doniesla z AJ dvojku a to jej chybala bodka na i. Chvilu som sa divala, ze co ma vlastne zle, ale kedze jej to nevadilo, tak som aj ja nad tym mavla rukou. Chodi na taku ZS, kde fakt jednotka je len za bezchybne pisomky, ale ide tak od zaciatku a je vytrenovana. Pravda je vsak taka, ze nie vsetky deti to tam tak zvladaju a o rodicoch radsej pomlcim. Starsia tam tiez chodila a na prijimacky na 8-rocne gymnazium sa neucila nic a vzali ju (natresk tam bol vtedy obrovsky).
@matqa411211 bola si studijny typ? Mozno tvoji rodicia videli, ze nie si studijny typ a nestudijne typy nema vyznam cepovat a tlacit do vysledkov.
Na gymple patria studijne typy deti, nema vyznam dotlacit decko na gympel a rodicia mu musia kontrolovat, ci ma ulohy, ci je nauceny, ci si urobil poznamky a ci ma dodrzany deadline. Sestra supla syna na 8rocny gympel, ale vidi, ze chalanisko sice inteligentny, technicky zdatny, ale lenivec, takze pojde na priemyslovku.
@celasapremenim ja zas nemam doma studijne ambiciozne typy, moje deti su neviem po kom, im bolo vzdy zo skoly zle. Dcera vzdy vsetko urobila, ucila sa vzdy velmi dobre, co sa od nej ocakavalo dala najlepsie ako vedela, ale mala vnutorny negativny postoj voci skole a voci tomu celemu systemu tam. Syna ani nekomentujem, to by som sa rozculila😬
@0silvia0 áno som študíjny typ, nemám problém s učením ak ma to baví tak sa naučím rýchlo, niektore veci jednoducho nejdú do hlavy lebo ma to absolútne nebaví, alebo viem, že je to úplne zbytočné, ak by som chcela a zamakala verím tomu, že by som mala aj samé 1 ale známky pre mňa nie su všetko, do učenia ma nikdy nemuseli nútiť ani somnou sedieť nad knížkami a chodiť na boh vie ake doučká, na gympeľ som nešla lebo som vedela, že by som sa tam musela učiť veci, ktoré ma absolútne nezaujímajú a nemám k nim vzťah, takže by som sa tam iba trápila, vybrala som si školu zameranú konk. na to čo chcem v budúcnosti robiť a vidím, že poniektorí jednotkári v triede nemajú o veciach z ktorých napísali písomku na 1 ani šajnu, takže fakt ma to, že nedostanem 1 nejako netrápi 🙂 preto len si myslím, že fakt by mali rodičia trochu ubrať od svojich očakávani lebo, na tie známky aj tak nikto pozerať okrem nich v budúcnosti nebude, a ak sa snaží a dostane napr 2 tak načo ho karhať? 🙂 toť môj názor
@matqa411211 ja s tebou uplne suhlasim... premotivovany ucitel, premotivovany ziak a premotivovany rodic je niekedy dost velka katastrofa. Mnohe decka maju stastie, ze maju dobru pamat a ucia sa niektore predmety systemom nabiflim sa a o tyzden to vyhodim z hlavy. Blbe je, ze to tym ucitelom staci. Ucenie kritickeho myslenia by bolo fajn zaviest do skol. Mozno by mnohe deti zmenili vztah ku skole a uceniu.
@celasapremenim jasne, to je pravda, ale ak by sa vyucoval inym stylom, mozno by sa dostaval do hlavy lepsie
@0silvia0 súhlasím 🙂
@celasapremenim niekedy je život aj o tom, že nám niečo nevyjde a musíme sa s tým vyrovnať.
Mojej dcere corona rozbila komplet cele plány na tento rok... Ona chcela normálne maturovať, mala už prácu, mala zajednaný výlet za maturitu, proste pekný čas pred sebou. Maturitu im dali len tak (čo niekoho možno potešilo, ale zasa tie reči, že to majú "zadarmo" akoby nič nevedeli...). O prácu prišla, vyhodili ju hneď, lebo bola v skúšobnej dobe ešte. Ten výlet sa tiež zrušil a peniaze nám ešte nevrátili ... no celé zle.
Tento polrok v škole jej už prakticky nič nedal, učitelia posielali nejaké materiály, ale to je iné, ako keď je v škole. Nástup na VŠ bude ťažší... A to ešte čakáme, ako to bude s VŠ v zahraničí, lebo tam, kam chce ísť, možno nebude môcť kvôli corone nastúpiť, a možno bude musieť ísť do Žiliny, kam ísť vyslovene nechce, no dala si to ako poistku.
A to je ešte na tom dobre, že na VŠ je prijatá, lebo jej spolužiaci nevedia, či sa dostanú na prijímačky vôbec, a ak áno, či nebudú musieť platiť testy na COVID, potom či ich vezmú a ak ich vezmú, či sa bude dať nastúpiť do zahraničia. Mali tiež zaplatené doučovania (na medicínu), teraz tam nemôžu chodiť, lebo je to v ČR. Peniaze v lufte, hodiny nemohli absolvovať.
No a mne to tiež nabúralo životné plány úplne, mala som niečo rozbehnuté a nateraz je to nemožné realizovať... čo narobíme....
@0silvia0 no môj syn je taký.Ze učí sa dobre ani sa do toho doma nepozrie, ale nikdy sa nezúčastní žiadnej olympiády ani z geografie, ktorá ho baví, ani z jazyka nicoho.Ze načo?jemu to staci.Mozem ho motivovať, prehovárať veď o nič nejde o zábavu a nie.On je spokojný ako je.Ked vidím čo robia rodičia jeho spolužiakov ako sa deti rok doucovali, aby mohli prestúpiť na gymnazium čo nevyšlo a teraz sú pomaly trojkari neviem co by robili na gympli.A znova tá istá pesnička po 9 r chcú, aby znova chalan vyskúšal gympel.Ale zase môjmu synovi to páli minule ma nahneval, že sa nenaučil Bio a učiteľka poslala test, ktorý mal spraviť som mu dala knihu prečítal si učivo z 5 stran, že daj mi mobil nech natukam ten test a ani jedna chyba.Sprosty nie je iba nemá extra zaujem.Co mi dajú to sa naučím a končím.Ziadna priebojnost, snaha.Ucitel sa ma vždy na rodičovskom pýta a prečo sa on nehlasi, nevyvíja aktivitu veď to vie ja vždy, keď ho vyvolam tak to ovláda nuž neviem😅on je taký nerád videný, taký tichý pozorovateľ on vie, že to vie a druhých nemusí presviedčať.A to učiteľ, že prečo sme nevyskúšali 8 r gymnázium no, aby som sa zbláznila?Až teraz po toľkých rokoch sme prišli k tomu, že si úlohy robí sám a teraz toto voľno sme zase kde sme.Vsetko odkladá, nemá systém pokým si k tomu s ním nesadnem.
Jeho spolužiaci už vedia čo chcú ďalej jemu je to jedno veď niečo vyberiete😂
@eliska13 no mojej dcére ten humbuk okolo tých rôznych školských súťaží bol trápny. Vzťahy v škole boli trápne, učitelia boli trápni, najviac jej liezli na nervy triedni riťovlezi a premotivovaní žiaci... jednoducho niektoré decká, evidentne aj tvoj syn sa nedajú vtiahnuť do toho školského súťaženia, nepotrebujú to, je im to trápne hlásiť sa a ukazovať a dokazovať, že to vedia, že sú dobrí, ukazovať aktivitu a snahu... Aj ona si išla vždy svoje podľa seba, vždy si o každom myslela svoje...
Presne aj moja dcéra toto hovorila, že škola je des... pre ňu aj škôlka bola hrôza, strašne tam trpela chúďa... Jej najväčšia túžba bola vypadnúť zo základnej školy.
Moji sú už na stredných školách našťastie, vybrali si sami, škola ich baví, uvidíme čo ďalej...
@0silvia0 áno to je on.Ucitelov má na šťastie rád to nekomentuje, kolektív ako tak.Minule sa pýtam či mu nechýba kolektív kamosi, že nie veď ich počujem cez počítač.Ja som to rozoberala aj so psychologičkou čo ma pozná roky aj syna pár x videla a hodila s ním reč hneď mi povedala, že to je pohodickar a chalan, ktorý sa nebude bit, vystrájat, že je empatický len nevie dať tak najavo emócie. chcela som vedieť či ho tlačiť do nejakého vykonu či nechať tak a rada od nej bola, že mám rešpektovať jeho osobnosť, že on si svoju cestu nájde.Ze ja som silný extrovert syn introvert a to, co ja považujem za dôležité preňho nie je a môže ho to obťažovať.A, že potom to nemá význam, že to môže cítiť ako tlak mal by si, pozri všetci majú krúžky, prečo ty nechceš to....potom mi učiteľ povie, že on na ten gympel má a prečo ho netlacim😂tak skolka to mi nikdy nezabudne on išiel až ako 5 r a neraz mi povedal či si pamätám ako som mu povedala, že prvý den tam bude iba chvíľu a prišla som až o 12hod a nechcel tam byt😅žiadny denný tábor, žiadna škola v prirode.Vybavim doučovanie z matematiky celú cestu v aute počúvam, že to netreba, ide iba raz, rozhodla som zaňho....druhý x, keď vie kam ide a aký je učiteľ už sa teší.Cela ja😀 nemám rada nové veci a mám rada istoty.Nikdy som nechcela ísť do školy v prirode preto aj jeho nenutim.

@celasapremenim ale ja Ťa chápem.Chlapec tomu venoval čas, peniaze doučovanie...tiež niekedy sa sama seba pýtam čo je správne či tlačiť, netlacit či sú známky, školy dôležité až tak, že ma to stojí kopec nervov.Ale čo vidím veľa ľudí ani nemá super školu a aj tak podnikajú, maju dravé lakte a často sa majú lepšie ako tí čo majú super školy.
Kľudne sa môže super uchytiť na nejakej elektrotechnickej priemyslovke.Vela ľudí hani priemyslovky neviem prečo kamoška mala syna na dopravnej ekonomický smer chodil do dopravnej firmy, logistika a chlapec sa našiel.Teraz je riaditeľ vo Volkswagene chodí do Nemecka a logistika je jeho svet.Nas to čaká o 2 roky a sama neviem čo ďalej.