Ako sa naučiť variť?
Ahojte, ako a kde sa naučiť dobre variť ? Vôbec mi to nejde. Je to fakt ťažké a ak skúšam nejaké jedlá podľa receptov tak aj tak niečo stále pokazim. Skúšal som už veľa receptov ale bohužiaľ stále zle.
Viem že je to divná téma.
Dnes mas toho veľa na YouTube a instagrame. Nie je to ťažké, už to je fajn, ze do toho ideš.
a co chces varit? aku kuchynu? vyborne su recepty na vareche, aj fotopostupy, aj videa, bonvivani, ale aj kuchyna lidla napriklad, na youtube tiez, staci si vybrat
hmmm… jedna vec sú recepty… druhá prax… ale najdôležitejšie - treba skúšať chute…
na kurze varenia ťa naučia postupy - ale čo ako chutí, aké kombinácie čoho, také pomery, alebo ochutnať čo jedlu chýba - to len skúšať musíš…
alebo variť s niekym, kto ti dá priebežne ochutnať…
ja málokedy varím podľa receptu. vyslovene len na niečo, čo potrebuje recept (napr. knedľa alebo syrek)… inak je recept na nič, iba inšpirácia…
Dnes mas toho veľa na YouTube a instagrame. Nie je to ťažké, už to je fajn, ze do toho ideš.
@lukbe skúšam podľa toho ale stále niečo pokazim. Nejde mi to 😕
hmmm… jedna vec sú recepty… druhá prax… ale najdôležitejšie - treba skúšať chute…
na kurze varenia ťa naučia postupy - ale čo ako chutí, aké kombinácie čoho, také pomery, alebo ochutnať čo jedlu chýba - to len skúšať musíš…
alebo variť s niekym, kto ti dá priebežne ochutnať…
ja málokedy varím podľa receptu. vyslovene len na niečo, čo potrebuje recept (napr. knedľa alebo syrek)… inak je recept na nič, iba inšpirácia…
@biba_18 nemám prax. Teraz som sa osamostatnil od rodičov keďže som šiel do zahraničia ale je to peklo ohľadom varenia
Čo "pokazíš"? Nie je to dobre dochutené? Je to surové/rozvarené? Alebo čo je problém? Už niekoľkokrát som to tu písala, treba sa učiť o jednotlivých ingredienciách a postupoch ich spracovania, recept je potom už len ako to dať dokopy... a samozrejme len skúšať, skúšať, skúšať, začať jednoduché veci a na tom stavať
@anonym_autor Ja mám 36 rokov a doteraz neviem variť, naozaj…Nemám síce deti, chvalabohu, ani manžela, takže sa až tak moc hanbiť nemusím…🙂
Tak zaklad sú jednoduché jedlá ktoré sa lahko pripravia
napriklad z jednej panvice alebo pekáča
@lukbe
Asi si musis dat spravit kerky, co vidim kazdy kuchar v televizi ich ma.
@anonym_autor Väčšinou sa to začínajú ľudia učiť v detstve, keď pomáhajú mame v kuchyni. Ak to niektorí nestihli, tak si začnú hľadať na varenie človeka - manželku, partnera, reštiku, obchod. Odvážnejší a hladnejší začnú skúšať ako ty a zjedia všetko, čo nezje ich. Čo by si chcel vedieť uvariť a aj zjesť? Poradíme ako na to.🍕
Ake jedla mas rad a co konkretne pokazis? Su niektore pravidla, ktore treba pri vareni dodrziavat a tie si treba osvojit. Nie je ich vela. A uz len varit a varit a bude to stale lepsie
@nikoletta1712 ja to mám rovnako a chvalabohu varim len vtedy ak sa mne chce nie že vyslovene musim 😊 a vtedy sa to aj vydarí väčšinou lebo to neni z donútenia
@anonym_autor mne pomohlo orientovat sa nielen podla receptu, ci vizualu ale predovsetkym podla vone pocas varenia a v zavere podla chuti.
Napr.ak prazim cibulku na oleji, nepozeram len na farbu, ale musi mi tak nejak zavoňať, to iste aj ked restujem korenovu zeleninu, jedna vec je orestovat, druha- velmi dolezita -pockat kym zacne aj voňať, vtedy viem, ze mozem ist na dalsi krok (napr.pridat maso, zaliat vyvarom a pod.).
Velmi dolezite je neponahlat sa s tymi krokmi, treba varit pomalsie a vnimat to zmyslami (toto mne osobne najviac pomohlo). Musis vnimat farbu, citit vonu pri jednotlivych krokoch a finalne dochucovat az v zavere (aj ked koreniny mozu ist aj na zaciatku, ale taky ten finalny doťuk pre chutove bunky, to az v zavere - napr. bazalka, horcica, petrzlen, ocot a pod.).
Pri smotanovych omackach u mna nesmie chybat cesnak, bez neho je smotanova omacka fadna. A najma ak je smotana so zeleninou (napr.luskovy privarok, kapustnica) to cesnak musi byt.
Pri bravcovom mase dobre dochuti tiez cesnak a trosku horcice, pripadne trochu drvenej rasce, prip.i cervena paprika, cierne korenie.
Hovadzie tam vacsinou davam len cierne korenie a cervenu papriku, dusim skor vo vlastnej stave a pridam v zavere hrasok, alebo leco, podla toho na aky sposob robim.
(Samozrejme vsade sol, ale solim az ked sa maso zatiahne, pri hovadzom az neskor).
A tiez velmi dolezite je kvalita surovin, nepouzivam repkovy/slnecnicovy olej, ale maslo, no aby sa rychlo nesprazilo, tak donho kvapnem avokadovy/oliv.olej. Nepouzivam smotanu na varenie ale slahackovu smotanu.
Toto su u mna triky, ktorymi sa riadim a vzdy to vyjde. Ale chce to aj prax 🙂
Začať variť jednoduchšie a rýchle veci, neskôr, keď získaš zručnosti a skúsenosti môžeš skúšať ďalšie. Sám mám hotelovú školu, ale manželka varí lepšie, i keď som ju kedysi dávno ja učil všetko. Základ je poriadok, čistota a snaha. Potom to už ide. Skúšať základy, jednoduché polievky, omáčky, mäská. Klasické jedlá, ideálne z z jedného hrnca alebo panvice. Dcéra sa naučila sama, podľa YT (GenZ). Držím palce.
@biba_18 nemám prax. Teraz som sa osamostatnil od rodičov keďže som šiel do zahraničia ale je to peklo ohľadom varenia
@anonym_autor a mamka na telefóne? Vieš čo máš rád, mamka vie presne ako to robila a spoločnými silami to zvládnete.
@anonym_autor mna mama naucila robit zakladne veci a zvysok som si vycitala z netu,alebo som to prisposobila svojim chutiam (koreniny,mnozstva). Zacni uplne lahke jedla - cestoviny + nejaka zelenina na pare. Tam realne len odsledovat kedy treba odstavit. Potom prejdi na ryžu,to je trosku tazsi oriesok na zaciatku si to skus odmerat a dodrzat pomer vody a ryze a nasledne ochutnavas ci tej vody netreba este priliat. Maso je uz o inom,ale pokial to nie je nejaky zavitok alebo nieco komplikovane tak si myslim ze to s trochou snahy zvladnes. Ja neznasam pri vareni vazenie,meranie presne na chlp,vacsinu veci robim od oka a intuitivne. Dam radsej menej suroviny ze viem pripadne este pridat - koreniny,muku,vodu... Drzim palce.
@anonym_autor zatiaľ najlepšie vysvetlené som našla recepty na youtube od Zdenka Polreicha. Škoda ze to nebolo keď ja som nevedela variť.
@anonym_autor mna mama naucila robit zakladne veci a zvysok som si vycitala z netu,alebo som to prisposobila svojim chutiam (koreniny,mnozstva). Zacni uplne lahke jedla - cestoviny + nejaka zelenina na pare. Tam realne len odsledovat kedy treba odstavit. Potom prejdi na ryžu,to je trosku tazsi oriesok na zaciatku si to skus odmerat a dodrzat pomer vody a ryze a nasledne ochutnavas ci tej vody netreba este priliat. Maso je uz o inom,ale pokial to nie je nejaky zavitok alebo nieco komplikovane tak si myslim ze to s trochou snahy zvladnes. Ja neznasam pri vareni vazenie,meranie presne na chlp,vacsinu veci robim od oka a intuitivne. Dam radsej menej suroviny ze viem pripadne este pridat - koreniny,muku,vodu... Drzim palce.
@denithestrange1993
Mam taky dotaz, preco na Slovensku varia ryzu debilne komplikovane ze je vzdy z toho znak kucharskeho umenia a v azii ked nemaju ryzovar, hodia ryzu do osolenej vody ako cestovinu a potom ju scedia.
@denithestrange1993
Mam taky dotaz, preco na Slovensku varia ryzu debilne komplikovane ze je vzdy z toho znak kucharskeho umenia a v azii ked nemaju ryzovar, hodia ryzu do osolenej vody ako cestovinu a potom ju scedia.
@anonym_c06cad záleží k akému jedlu, ale k mnohým našim mi jednoducho viac chuti dusená ryža na cibuľke ako z ryžovaru/len tak uvarená

Videorecepty su dobre na ucenie. Nejake overene s vela dobrymi recenziami.