icon

Ako sa naučiť variť?

Včera o 18:37

Ahojte, ako a kde sa naučiť dobre variť ? Vôbec mi to nejde. Je to fakt ťažké a ak skúšam nejaké jedlá podľa receptov tak aj tak niečo stále pokazim. Skúšal som už veľa receptov ale bohužiaľ stále zle.
Viem že je to divná téma.

moze
Včera o 18:41

Videorecepty su dobre na ucenie. Nejake overene s vela dobrymi recenziami.

viestta
Včera o 18:43

kurz varenia?

lukbe
Včera o 18:43

Dnes mas toho veľa na YouTube a instagrame. Nie je to ťažké, už to je fajn, ze do toho ideš.

cina1
Včera o 18:45

a co chces varit? aku kuchynu? vyborne su recepty na vareche, aj fotopostupy, aj videa, bonvivani, ale aj kuchyna lidla napriklad, na youtube tiez, staci si vybrat

kiki68
Včera o 18:45

Za mna ist na kurz, alebo videorecepty.

biba_18
Včera o 18:46

hmmm… jedna vec sú recepty… druhá prax… ale najdôležitejšie - treba skúšať chute…
na kurze varenia ťa naučia postupy - ale čo ako chutí, aké kombinácie čoho, také pomery, alebo ochutnať čo jedlu chýba - to len skúšať musíš…
alebo variť s niekym, kto ti dá priebežne ochutnať…
ja málokedy varím podľa receptu. vyslovene len na niečo, čo potrebuje recept (napr. knedľa alebo syrek)… inak je recept na nič, iba inšpirácia…

autor
Včera o 18:52
@lukbe

Dnes mas toho veľa na YouTube a instagrame. Nie je to ťažké, už to je fajn, ze do toho ideš.

@lukbe skúšam podľa toho ale stále niečo pokazim. Nejde mi to 😕

autor
Včera o 18:53
@biba_18

hmmm… jedna vec sú recepty… druhá prax… ale najdôležitejšie - treba skúšať chute…
na kurze varenia ťa naučia postupy - ale čo ako chutí, aké kombinácie čoho, také pomery, alebo ochutnať čo jedlu chýba - to len skúšať musíš…
alebo variť s niekym, kto ti dá priebežne ochutnať…
ja málokedy varím podľa receptu. vyslovene len na niečo, čo potrebuje recept (napr. knedľa alebo syrek)… inak je recept na nič, iba inšpirácia…

@biba_18 nemám prax. Teraz som sa osamostatnil od rodičov keďže som šiel do zahraničia ale je to peklo ohľadom varenia

lindous
Včera o 18:55

Čo "pokazíš"? Nie je to dobre dochutené? Je to surové/rozvarené? Alebo čo je problém? Už niekoľkokrát som to tu písala, treba sa učiť o jednotlivých ingredienciách a postupoch ich spracovania, recept je potom už len ako to dať dokopy... a samozrejme len skúšať, skúšať, skúšať, začať jednoduché veci a na tom stavať

nikoletta1712
Včera o 18:58

@anonym_autor Ja mám 36 rokov a doteraz neviem variť, naozaj…Nemám síce deti, chvalabohu, ani manžela, takže sa až tak moc hanbiť nemusím…🙂

minesasubu
Včera o 19:01

Tak zaklad sú jednoduché jedlá ktoré sa lahko pripravia
napriklad z jednej panvice alebo pekáča

https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/37949/10-...

lukbe
Včera o 19:36
@anonym_autor

@lukbe skúšam podľa toho ale stále niečo pokazim. Nejde mi to 😕

@anonym_autor nevadí, každý niečo občas pokazíme. Skús asi najprv jednoduché jedla stále dookola.

anonym_35037b
Včera o 20:27
@lukbe

@lukbe
Asi si musis dat spravit kerky, co vidim kazdy kuchar v televizi ich ma.

lukbe
Včera o 20:36
@anonym_35037b

@lukbe
Asi si musis dat spravit kerky, co vidim kazdy kuchar v televizi ich ma.

@anonym_35037b prečo odpovedas mne?

loliki
Včera o 20:46

@anonym_autor Väčšinou sa to začínajú ľudia učiť v detstve, keď pomáhajú mame v kuchyni. Ak to niektorí nestihli, tak si začnú hľadať na varenie človeka - manželku, partnera, reštiku, obchod. Odvážnejší a hladnejší začnú skúšať ako ty a zjedia všetko, čo nezje ich. Čo by si chcel vedieť uvariť a aj zjesť? Poradíme ako na to.🍕

liv1
Včera o 20:50

Ake jedla mas rad a co konkretne pokazis? Su niektore pravidla, ktore treba pri vareni dodrziavat a tie si treba osvojit. Nie je ich vela. A uz len varit a varit a bude to stale lepsie

anonym_35037b
Včera o 20:50
@lukbe

@anonym_35037b prečo odpovedas mne?

@lukbe
Sorry, nemam okuliare

liusa82
Včera o 20:57

@nikoletta1712 ja to mám rovnako a chvalabohu varim len vtedy ak sa mne chce nie že vyslovene musim 😊 a vtedy sa to aj vydarí väčšinou lebo to neni z donútenia

anonym_741b76
Včera o 21:04

@anonym_autor mne pomohlo orientovat sa nielen podla receptu, ci vizualu ale predovsetkym podla vone pocas varenia a v zavere podla chuti.
Napr.ak prazim cibulku na oleji, nepozeram len na farbu, ale musi mi tak nejak zavoňať, to iste aj ked restujem korenovu zeleninu, jedna vec je orestovat, druha- velmi dolezita -pockat kym zacne aj voňať, vtedy viem, ze mozem ist na dalsi krok (napr.pridat maso, zaliat vyvarom a pod.).
Velmi dolezite je neponahlat sa s tymi krokmi, treba varit pomalsie a vnimat to zmyslami (toto mne osobne najviac pomohlo). Musis vnimat farbu, citit vonu pri jednotlivych krokoch a finalne dochucovat az v zavere (aj ked koreniny mozu ist aj na zaciatku, ale taky ten finalny doťuk pre chutove bunky, to az v zavere - napr. bazalka, horcica, petrzlen, ocot a pod.).
Pri smotanovych omackach u mna nesmie chybat cesnak, bez neho je smotanova omacka fadna. A najma ak je smotana so zeleninou (napr.luskovy privarok, kapustnica) to cesnak musi byt.
Pri bravcovom mase dobre dochuti tiez cesnak a trosku horcice, pripadne trochu drvenej rasce, prip.i cervena paprika, cierne korenie.
Hovadzie tam vacsinou davam len cierne korenie a cervenu papriku, dusim skor vo vlastnej stave a pridam v zavere hrasok, alebo leco, podla toho na aky sposob robim.
(Samozrejme vsade sol, ale solim az ked sa maso zatiahne, pri hovadzom az neskor).
A tiez velmi dolezite je kvalita surovin, nepouzivam repkovy/slnecnicovy olej, ale maslo, no aby sa rychlo nesprazilo, tak donho kvapnem avokadovy/oliv.olej. Nepouzivam smotanu na varenie ale slahackovu smotanu.
Toto su u mna triky, ktorymi sa riadim a vzdy to vyjde. Ale chce to aj prax 🙂

kocuris
Včera o 21:06

Začať variť jednoduchšie a rýchle veci, neskôr, keď získaš zručnosti a skúsenosti môžeš skúšať ďalšie. Sám mám hotelovú školu, ale manželka varí lepšie, i keď som ju kedysi dávno ja učil všetko. Základ je poriadok, čistota a snaha. Potom to už ide. Skúšať základy, jednoduché polievky, omáčky, mäská. Klasické jedlá, ideálne z z jedného hrnca alebo panvice. Dcéra sa naučila sama, podľa YT (GenZ). Držím palce.

margotka17
Včera o 22:38
@anonym_autor

@biba_18 nemám prax. Teraz som sa osamostatnil od rodičov keďže som šiel do zahraničia ale je to peklo ohľadom varenia

@anonym_autor a mamka na telefóne? Vieš čo máš rád, mamka vie presne ako to robila a spoločnými silami to zvládnete.

denithestrange1993
Včera o 23:18

@anonym_autor mna mama naucila robit zakladne veci a zvysok som si vycitala z netu,alebo som to prisposobila svojim chutiam (koreniny,mnozstva). Zacni uplne lahke jedla - cestoviny + nejaka zelenina na pare. Tam realne len odsledovat kedy treba odstavit. Potom prejdi na ryžu,to je trosku tazsi oriesok na zaciatku si to skus odmerat a dodrzat pomer vody a ryze a nasledne ochutnavas ci tej vody netreba este priliat. Maso je uz o inom,ale pokial to nie je nejaky zavitok alebo nieco komplikovane tak si myslim ze to s trochou snahy zvladnes. Ja neznasam pri vareni vazenie,meranie presne na chlp,vacsinu veci robim od oka a intuitivne. Dam radsej menej suroviny ze viem pripadne este pridat - koreniny,muku,vodu... Drzim palce.

anonym_597731
Včera o 23:21

@anonym_autor zatiaľ najlepšie vysvetlené som našla recepty na youtube od Zdenka Polreicha. Škoda ze to nebolo keď ja som nevedela variť.

anonym_c06cad
Včera o 23:53
@denithestrange1993

@anonym_autor mna mama naucila robit zakladne veci a zvysok som si vycitala z netu,alebo som to prisposobila svojim chutiam (koreniny,mnozstva). Zacni uplne lahke jedla - cestoviny + nejaka zelenina na pare. Tam realne len odsledovat kedy treba odstavit. Potom prejdi na ryžu,to je trosku tazsi oriesok na zaciatku si to skus odmerat a dodrzat pomer vody a ryze a nasledne ochutnavas ci tej vody netreba este priliat. Maso je uz o inom,ale pokial to nie je nejaky zavitok alebo nieco komplikovane tak si myslim ze to s trochou snahy zvladnes. Ja neznasam pri vareni vazenie,meranie presne na chlp,vacsinu veci robim od oka a intuitivne. Dam radsej menej suroviny ze viem pripadne este pridat - koreniny,muku,vodu... Drzim palce.

@denithestrange1993
Mam taky dotaz, preco na Slovensku varia ryzu debilne komplikovane ze je vzdy z toho znak kucharskeho umenia a v azii ked nemaju ryzovar, hodia ryzu do osolenej vody ako cestovinu a potom ju scedia.