icon

Je koreň petržlenu jedovatý?

3. júl 2026

Jedna známa tvrdí, že koreň petržlenu je jedovatý takže ho neje. Neviem odkiaľ to má, nikde som sa o tom nedočítala, tak zo zvedavosti sa pýtam tu či ste o tom počuli 🫣

anonym_dd82fd
3. júl 2026

nepočula. Jeme uvarený, nie surový.

markusrasford
3. júl 2026

@anonym_autor a preto ho predávajú v obchodoch

anonym_6d93ee
3. júl 2026

nejem lebo mi nechuti, ale vnat mozem

leveta
3. júl 2026

Ja jem hocikedy surový. Nepočula som to nikdy tiež. Ale žijem tak asi to bude v poriadku

patrike
3. júl 2026
@markusrasford

@anonym_autor a preto ho predávajú v obchodoch

@markusrasford To je pre tych, ktori maju zlu svokru.

dvadsatosem
3. júl 2026

Skúsil som dávno surový a chutil ako surová mrkva. Nejaký veľký rozdiel chuti som necítil.

vikisisi
3. júl 2026

Čo sa tu už nedočítaš 😅, minimálne desaťročia ho ľudia bežne jedia

anonym_ba6d4e
3. júl 2026

Nejem, nechuti ml

anonym_adc73e
3. júl 2026

@anonym_autor Petržlen je prírodné afrodiziakum - nie je jedovatý

marianarem
3. júl 2026

@anonym_autor Vsak nech neje, ostane viac pre mna 🙂 Bezne jeme surovy, vareny, peceny, syn zuzlal surovy uz ako babatko.

anonym_b81b63
3. júl 2026

A do polievky dáva čo ?nie náhodou koreň petržlenu???

autor
3. júl 2026
@anonym_b81b63

A do polievky dáva čo ?nie náhodou koreň petržlenu???

@anonym_b81b63 nedáva 🤷‍♀️

nelca84
3. júl 2026

Ja mám petržlen v polievke ešte radšej ako mrkvu, to ti ako vôbec napadlo, že je jedovatý? 🙈😂

anonym_b81b63
3. júl 2026
@anonym_autor

Tak potom ona asi dáva Mandragoru

mery80
3. júl 2026

@anonym_autor takú hlúposť som ešte nepočula. Si robí podľa mňa srandu z teba.

lindusss2016
3. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no ale my vsetci ostatni tam ten koren petrzlenu davame 🤷

pasomnica
3. júl 2026

Si si istá, že vieš, čo je na petržlene koreň?

autor
3. júl 2026
@pasomnica

Si si istá, že vieš, čo je na petržlene koreň?

@pasomnica jasne 😀 Je to manzelova rodina ale ja rozmýšľam či nepatrí buď k nejakej sekte alebo na psychiatriu 🫣

anonym_5f2dca
3. júl 2026

Jedovatý? - jasné, preto ho predávajú spolu s ostatnou zeleninou v potravinách 🙄
Ty si sa nedočítala, veď kde sa hrabe Google na nejaké anonymné ženské na MK, tie určite vedia lepšie 🤦‍♀️
Keby si niečo vôbec čítala, tak by si sa dozvedela, že petržlen je koreňová zelenina, čiže sa ten koreň konzumuje, je veľmi zdravý s viacerými zdravotnými benefitmi a okrem toho, že sa pridáva do polievok, či sa pečie s inou koreňovou zeleninou, zemiakm, tak ľudia z neho často robia aj náhradu zemiakovej kaše.
No čistý jed, ešte že existuje ten MK

pasomnica
Včera o 00:41
@anonym_autor

@pasomnica jasne 😀 Je to manzelova rodina ale ja rozmýšľam či nepatrí buď k nejakej sekte alebo na psychiatriu 🫣

@anonym_autor ??????

anonym_32d74d
Včera o 04:14

@anonym_autor koren nie, ale surova petrzlenova vnat vo velkom mnozstve moze sposobit zvysenie tepu.

mogaa
Včera o 08:31

@anonym_autor no ak by bol jedovatý tak sa asi nedáva bežne do polievok🙂

rozculena
Včera o 10:30

@anonym_autor

sticker
zuzanaam
Včera o 10:41

@anonym_autor jednorázová dávka nad 250g môže spôsobiť zlyhanie obličiek a pečene. V primeranom množstve je zdravý. V malom liek, vo veľkom jed. Ako veľa vecí.

zuzanaam
Včera o 10:44
@anonym_5f2dca

Jedovatý? - jasné, preto ho predávajú spolu s ostatnou zeleninou v potravinách 🙄
Ty si sa nedočítala, veď kde sa hrabe Google na nejaké anonymné ženské na MK, tie určite vedia lepšie 🤦‍♀️
Keby si niečo vôbec čítala, tak by si sa dozvedela, že petržlen je koreňová zelenina, čiže sa ten koreň konzumuje, je veľmi zdravý s viacerými zdravotnými benefitmi a okrem toho, že sa pridáva do polievok, či sa pečie s inou koreňovou zeleninou, zemiakm, tak ľudia z neho často robia aj náhradu zemiakovej kaše.
No čistý jed, ešte že existuje ten MK

@anonym_5f2dca obsahuje látky apiol a myristicín, ktoré vo veľkých množstvách môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy až smrť. Čiže áno, je jedovatý, závisí od dávky.

anonym_5f2dca
Včera o 11:30
@zuzanaam

@anonym_5f2dca obsahuje látky apiol a myristicín, ktoré vo veľkých množstvách môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy až smrť. Čiže áno, je jedovatý, závisí od dávky.

@zuzanaam vieš o tom, že aj voda vo velkom množstve spôsobí smrť?
Očvidne ďalšia neschopná spracovať prečítané informácie, inak by si vedela, že pri apiole hrozí otrava keď ide o koncentrovaný výťažok! , (čiže pri bežnej konzumácii to nehrozí), pri zložke myristicin (ktorá sa nachádza aj v mrkve) , ktorá je súčasťou esenciálneho oleja, čiže muselo by ísť o požitie koncentrovanej podoby, takže platí to isté, muselo by ísť
o koncentrovanú podobu, aby spôsobila halucinácie, čo je pri jedení petrelenu nemožné.
Takže pred tým, než začneš písať informácie o jedovatom petržlene si over informácie a o aké dávky ide a dávky čoho!
Pri konzumácii koreňa petržlenu, aj vo väčšom množstve, napríklad v podobe pyré, žiadna otrava nehrozí, je to zdravá zelenina. To, že obsahuje nejaké esenciálne oleje a tie sú toxické pri vysokých dávkach nerobí z petržlenu jedovatú zeleninu.

zuzanaam
Včera o 11:48
@anonym_5f2dca

@zuzanaam vieš o tom, že aj voda vo velkom množstve spôsobí smrť?
Očvidne ďalšia neschopná spracovať prečítané informácie, inak by si vedela, že pri apiole hrozí otrava keď ide o koncentrovaný výťažok! , (čiže pri bežnej konzumácii to nehrozí), pri zložke myristicin (ktorá sa nachádza aj v mrkve) , ktorá je súčasťou esenciálneho oleja, čiže muselo by ísť o požitie koncentrovanej podoby, takže platí to isté, muselo by ísť
o koncentrovanú podobu, aby spôsobila halucinácie, čo je pri jedení petrelenu nemožné.
Takže pred tým, než začneš písať informácie o jedovatom petržlene si over informácie a o aké dávky ide a dávky čoho!
Pri konzumácii koreňa petržlenu, aj vo väčšom množstve, napríklad v podobe pyré, žiadna otrava nehrozí, je to zdravá zelenina. To, že obsahuje nejaké esenciálne oleje a tie sú toxické pri vysokých dávkach nerobí z petržlenu jedovatú zeleninu.

@anonym_5f2dca ale otrava hrozí napr. pri požití väčšieho množstva petržlenovej šťavy, kde by to mohlo byť reálne, alebo petržlenovej silice. Rozhodne to nie je nemožné. Autorka sa pýtala, či je potržlen jedovatý. Odpoveď je, vo veľkom množstve áno.

anonym_5f2dca
Včera o 11:57
@zuzanaam

@anonym_5f2dca ale otrava hrozí napr. pri požití väčšieho množstva petržlenovej šťavy, kde by to mohlo byť reálne, alebo petržlenovej silice. Rozhodne to nie je nemožné. Autorka sa pýtala, či je potržlen jedovatý. Odpoveď je, vo veľkom množstve áno.

@zuzanaam nie, ona sa pýtala, či je koreň petržlenu jedovatý. Nie, koreň petržlenu NIE JE jedovatý a môže ho vkľude konzumovať.

rozculena
Včera o 12:49
@zuzanaam

@zuzanaam koľko by ho musela zjesť? Jednu vlečku?