icon

Máte tipy ako správne zavárať slivky?

7. sep 2026

Vie niekto poradiť, vlani som prvý krát zavarala slivky ,vlastnú úrodu. Urobila sirup zaliala rozpolene slivky , strerilizovala ako v knihe píšu. Výsledok: niečo čo sa dá krájať obklopené akoby želatinou. Nie sú rozvarené ale divné.
Tento rok by som rada urobila inak. Máte overený recept, viete kvôli čomu sa to stalo

anonym_3df549
7. sep 2026

V plechovke kupim a to rovno zavarene, zasladene a s nalevom za 2€.

anonym_914d82
7. sep 2026

@anonym_autor ahoj pravdepodobne mas slivky, ktore maju vela pektinu, skus zavarat viac ,,nedozrete,, slivky, mne sa to niekedy tiez podari, inak su dobre napr do kolaca s poszpkou, k ryzi a kurcatu nie 😅

anonym_914d82
7. sep 2026
@anonym_3df549

@anonym_3df549 super rada fakt, cize autorka, svoje slivky vyhod na hnoj a chod si kupit do obchodu...🙈
alebo vyrub cely strom

autor
7. sep 2026
@anonym_3df549

@anonym_3df549 samozrejme ....v bio kvalite.

anonym_9820a3
7. sep 2026
@anonym_3df549

@anonym_3df549 ty nevies citat s porozumenim? Koho zaujimaju tvoje slivky v plechovke?

petronelag
7. sep 2026

@anonym_autor Ja zaváram celé slivky, dám cukrový roztok a treba zavárať pri nie veľmi vysokej teplote, lebo praskajú.

anonym_9820a3
7. sep 2026

@anonym_autor daj menej cukru ako si dala pred rokom.

anonym_3df549
7. sep 2026
@anonym_914d82

@anonym_3df549 super rada fakt, cize autorka, svoje slivky vyhod na hnoj a chod si kupit do obchodu...🙈
alebo vyrub cely strom

@anonym_914d82 ano, prve co bolo po kupe pozemku ze tie stromy sli hned ako prve, výrub a výtrh koreňa, teraz je len zamkova dlazba, ziadne polievanie a kosenie, kľud.

A stojim si za tym ze lepsie kupit par hotovych slivkovych konzerv, ako toho narobit 100 kusov a potom to v regale hnije a zabera miesto, navyse v konzerve to vydrzi dlhsie a vzdy si kupim cerstve, clovek ma rozum, naco sa upracovať?

anonym_3df549
7. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_3df549 samozrejme ....v bio kvalite.

@anonym_autor by som rada videla tu tvoju biokvalitu ked to zaseru bioplasty z dazda, letecky kerosin a postreky z polí...

autor
7. sep 2026
@anonym_3df549

@anonym_autor by som rada videla tu tvoju biokvalitu ked to zaseru bioplasty z dazda, letecky kerosin a postreky z polí...

@anonym_3df549 samozrejme a sú pestované na plochej zemi

anonym_3df549
7. sep 2026

a polievane z rajskej zahrady a vzduchu z pľúc pána boha...

anonym_3c0335
7. sep 2026

@anonym_autor ano, toto sa pri slivkach stava, pretoze maju vele pektinu. Preto je z nich dobry lekvar, lebo kvoli pektinu dobre rosolovatie. Nespravila si ziadnu chybu, bude to aj odrodou, niektore zeliruju viac, niektore menej.

anonym_3c0335
7. sep 2026
@anonym_3df549

@anonym_3df549 a tie tvoje v plechovke kde narastli? Tam kde to nezaseru bioplasty z dazda, letecky kerosin a postreky z polí...
Ozaj, co sa ti dnes stalo, ze si taka prijebna?

lucik194
7. sep 2026

nahadzem slivky do misky s vodou, každú jednu, co vyberiem nozikom rozklojim, vyberiem kostky a hodim do druhej misky.

7 dc pohare umyvam v umyvacke

prekrojene slivky dole hubou poukladam na seba do kriza, aby sa prekryvali.

naplnim vsetky pohare. vzdy dam 1 lyzicu krystaloveho cukru. ale nie je to podmienka.
zalejem studenou vodou. zatvorim viečkom.

dam do hrnca pohare, hrnca dost vysokého, aby som ich mohla zaliat vodou. voda bude 2-3 cm od vrchu. proste pohare zatvorene budu vo vodnom kupeli.

pockas pokial zacne voda vriet.

a odvtedy 15-20 minut nechat vriet vodu. cas vzdy zavisi od toho, ake mas tvrde slivky. oni cim su makksie tym skor budu hotove.
ak su slivky male a makke moze to byt aj 10 min.
ta vida v pohari sa zafarbi na fialovo/cerveno a uvidis ako bude bublinkovat.

hlavnym poznavacim znamenim je zmena farby sliviek. ked sa pozries zospodu na slivky (tam kde vidiet duzinu), to vnutro. tak budu v uplne inej farbe ako boli.

vyberies ich z kupela a nechas ochladnut

autor
7. sep 2026
@lucik194

nahadzem slivky do misky s vodou, každú jednu, co vyberiem nozikom rozklojim, vyberiem kostky a hodim do druhej misky.

7 dc pohare umyvam v umyvacke

prekrojene slivky dole hubou poukladam na seba do kriza, aby sa prekryvali.

naplnim vsetky pohare. vzdy dam 1 lyzicu krystaloveho cukru. ale nie je to podmienka.
zalejem studenou vodou. zatvorim viečkom.

dam do hrnca pohare, hrnca dost vysokého, aby som ich mohla zaliat vodou. voda bude 2-3 cm od vrchu. proste pohare zatvorene budu vo vodnom kupeli.

pockas pokial zacne voda vriet.

a odvtedy 15-20 minut nechat vriet vodu. cas vzdy zavisi od toho, ake mas tvrde slivky. oni cim su makksie tym skor budu hotove.
ak su slivky male a makke moze to byt aj 10 min.
ta vida v pohari sa zafarbi na fialovo/cerveno a uvidis ako bude bublinkovat.

hlavnym poznavacim znamenim je zmena farby sliviek. ked sa pozries zospodu na slivky (tam kde vidiet duzinu), to vnutro. tak budu v uplne inej farbe ako boli.

vyberies ich z kupela a nechas ochladnut

@lucik194 a takto z toho nebude guča želatíny?

lucik194
7. sep 2026

nie, nikdy som nemala.

robim zo žltých aj fialovych sliviek. vzdy polovicky.

akuratne pozor na varenie, kazde slivky sa varia inak dlho

autor
7. sep 2026
@lucik194

nie, nikdy som nemala.

robim zo žltých aj fialovych sliviek. vzdy polovicky.

akuratne pozor na varenie, kazde slivky sa varia inak dlho

@lucik194 geo nerobím s cukrom kvôli diabetikovi. Ale nevidím rozdiel medzi sirupom a posypom cukrom/sladidlom.
Nemám žlté slivky (to sú vlastne miranelky? či ringloty?) a kompót mene rozvarené blato drží ho po kope želatína

lucik194
7. sep 2026
@anonym_autor

@lucik194 geo nerobím s cukrom kvôli diabetikovi. Ale nevidím rozdiel medzi sirupom a posypom cukrom/sladidlom.
Nemám žlté slivky (to sú vlastne miranelky? či ringloty?) a kompót mene rozvarené blato drží ho po kope želatína

@anonym_autor zlte slivky su belice