icon

Sicílske recepty: Ako nahradiť parmezán strúhankou

22. aug 2026

Boli sme na Sicilii a tam prekvapili kolko tradicnych receptov bola bez parmezanu bol drahy a pouzivali struhanku . Tak som isla na AI a ta hned vyplula hromadu receptov
Sicílske recepty s pangrattatom (opečenou strúhankou), tu sú najtypickejšie:
Pasta con le sarde – cestoviny so sardinkami, ančovičkami, feniklom, hrozienkami, píniovými orieškami a opečenou strúhankou.
Pasta ca' muddica – jednoduché cestoviny s cesnakom, olivovým olejom, ančovičkami a chrumkavou strúhankou.
Spaghetti alla carrettiera – špagety s cesnakom, paradajkami, petržlenom, chilli a strúhankou.
Pasta con acciughe e pangrattato – cestoviny s ančovičkami a opečenou strúhankou; veľmi jednoduché a výrazné.
Pasta con broccoli arriminati – sicílske cestoviny s brokolicou, hrozienkami, píniovými orieškami, šafranom a strúhankou.

anonym_db0390
22. aug 2026

slize s oprazenou struhankou na sladko sa robia aj u nas.

anonym_1513ca
22. aug 2026

@anonym_autor u nas si das struhanka maslo cukor na kadeco
Aj rezen je dobry so struhankou.

anonym_94e578
22. aug 2026

na Sicilii sa pouzivalo skor pecorino, parmezan sa pouzival skor na severe Talianska

anonym_aacaac
22. aug 2026
@anonym_db0390

@anonym_db0390
Ja som to preto pridala preto, ked som dnes robila bolognese zistila som ze nemam parmezan tak som si spomenula a vyrobila som pangrattato s cesnakom. Ja osobne nepoznam ani jeden Slovensky recept so struhankou na slano

anonym_b8cecd
22. aug 2026

@anonym_autor ved parmezan je povodom z uplne inej oblasti Emillia-Romagna z Lombardie, co je na severe. Sicilia je daaaaaleko od nej. Takze preco by tradicne Sicilske recepty mali pouzivat parmezan? Kazda Talianska oblast ma svoje tradicne jedla.

anonym_64aa4d
22. aug 2026
@anonym_db0390

@anonym_db0390 Akú to má výživovú hodnotu?

rozculena
22. aug 2026

@anonym_autor pre boha,keď chcem cestoviny so syrom,prečo by som namiesto syra dávala strúhanku?

anonym_94e578
22. aug 2026
@rozculena

@anonym_autor pre boha,keď chcem cestoviny so syrom,prečo by som namiesto syra dávala strúhanku?

@rozculena oprazena struhanka je povodom z cucina povera, teda kuchyna chudobnych, ktori na syr nemali, tak ho nahradili struhankou. Dodnes su v Taliansku oblubene recepty cucina povera, varia ich aj luxusne restauracie. Aj na Slovensku mame jedla, ktore riesili to iste, nedostatok penazi a potrebu najest sa. V kazdej narodnej kuchyni su tradicne jedla, ktore vznikli z nudze. Aj tie slize s oprazenou struhankou kedysi riesili to iste co spagety s pangrattatou.

anonym_aacaac
22. aug 2026
@anonym_94e578

@rozculena oprazena struhanka je povodom z cucina povera, teda kuchyna chudobnych, ktori na syr nemali, tak ho nahradili struhankou. Dodnes su v Taliansku oblubene recepty cucina povera, varia ich aj luxusne restauracie. Aj na Slovensku mame jedla, ktore riesili to iste, nedostatok penazi a potrebu najest sa. V kazdej narodnej kuchyni su tradicne jedla, ktore vznikli z nudze. Aj tie slize s oprazenou struhankou kedysi riesili to iste co spagety s pangrattatou.

@anonym_94e578
Presne tradicne jedlo chudobnych, syr sa predaval, my sme mali v Palerme take jedlo Pasta e patate alla siciliana , to sa potom asi vyvinulo ako Rakusko Uhorska specialita granadir 😁

anonym_94e578
22. aug 2026
@anonym_aacaac

@anonym_94e578
Presne tradicne jedlo chudobnych, syr sa predaval, my sme mali v Palerme take jedlo Pasta e patate alla siciliana , to sa potom asi vyvinulo ako Rakusko Uhorska specialita granadir 😁

@anonym_aacaac alebo sa to zrodilo nezavisle v roznych regionoch. Hlad je najlepsi kuchar a aj ked dokopy nic nie je, jest sa musi