Varíte denne bez toho, aby vás to psychicky ničilo?
Žienky moje, ja fakt neviem, či som mimo ja, alebo či sa tu len strašne klameme. Stále čítam, ako niektoré píšu, že varia každý deň čerstvé jedlo, raňajky, obed, večera, všetko domáce, bio, teplé, s láskou, a ja si pri tom len hovorím, že kedy preboha. Ja keď som skúšala variť denne, bola som večer totálne hotová, nervózna, hladná, deti mi skákali po hlave a muž sa pýtal, čo bude jesť. Potom som si jedného dňa povedala dosť, navarila som veľký hrniec na tri dni, niekedy to vyjde aj na štvrtý, a svet sa nezrútil. Deti sú najedené, nikto neumrel, a ja mám konečne hlavu trochu v pohode. Úprimne, niekedy mám pocit, že to denné varenie je skôr o tom, aby sme si dokázali, aké sme dobré mamy, než o tom, čo tie deti reálne potrebujú. Lebo keď som stála každý deň pri sporáku, bola som protivná a unavená, a to mi nepríde ako veľká láska. Teraz keď dojedáme tretí deň to isté, mám čas si s nimi sadnúť, porozprávať sa, alebo si aspoň v pokoji vypiť kávu. Fakt ma zaujíma, či niekto naozaj denne varí bez toho, aby ho to psychicky ničilo, alebo sa len hráme na dokonalosť a v skutočnosti tiež vyťahujeme z chladničky krabičky.
sú také čo to robia fakt s láskou - lebo ich to baví ...
A neuveris, su aj rodiny, kde zena nie je kucharka a o varenie sa stara aj muz. To je novinka, co?
Pre malé dieťa varím každý deň i niekoľko krát do dňa
Pre dospelych jedlo na 3 dni keď sa podarí
A nemám z toho vedu a ani nikto mi nekaze aby bolo každý deň čerstvé jedlo
Takže ked sa mi chce každý deň, tak ano ,ked nie ,tak bude sa jesť pár dni to isté
🙂
ja osobne som to nedávala. keď mi zistili dajaké metabolické poruchy a alergie a neviem čo - tiež som musela variť denne ... ale bol to strašný 1/2 rok pre mňa ... teraz varím každý druhý deň a to je lepšie. plus cez víkendy čerstvé, to áno ... varím aj obedy aj večere, ale každý druhý deň je pre mňa prijateľnejší model ako každý deň ...
@anonym_autor píšeš o ženách na materských a rodičovských dovolenkách? Lebo ženy chodiace do práce asi nevyvárajú ranajky, obedy a večere, cez obed sú v práci😉
Nevarim denne, nechce sa mi 😆 ale ked je doma muz, vari on, jeho to velmi bavi. Vacsinou vari kazdy den.
@anonym_d9e879 hovor za seba
@anonym_autor
Co znamena varenie?
Lebo klasika, drviva vacsina znas obeduje v praci (menucka), deti v skolách.
Na veceru kludne mozes uvarit aj:
- vajicka na x sposobov
- krupicu
- parky
- wrap kde veci nahadzes
...
proste rychle teple vecere.
Napr. neraz len zapecies hokkaido, alebo cuketu, pridas k tomu zeleninu - na veceru uz maso urcite nie.
a máš 🙂
Co popisujes jest 3-4 dni to iste mne prijde nepredstavitelne... mne by to nechutilo... navyse to zasa taka praca nie je, ja varim ked sa vecer s detmi ucim, zabijam 2 muchy jednou ranou, druhy den si to len prihreju alebo muz spravi cerstvu prilohu podla toho co...
Ja varim z hrnca na tanier a to kazdy den cerstve a teple. Ranajky, obed aj veceru...nikdy na dva dni a to mam dve dcery 7 a 13. Nemam s tym problem...
ja mam doma okrem muza dve kyseliny, ktore maju obed v skole, ale to je brane ako predjedlo
cize obed aj vecera teple, /samozrejme niekedy aj ohriate, ako gulas, husta polievka, rizoto, ktore som ale musela predtym navarit/, obcas dake sendvice, wrap, donaska, ale primarne musi byt takmer vzdy aj polievka, hlavne jedlo /rozumej maso, ryba + priloha/ a idealne aj domaci kolac, aj dva druhy
chvalabohu ma varenie bavi, inak by som sa zabila, tym sa netajim
riesenie to u mna nema ine, len vydrzat, kym sa odstahuju. potom mi to bude tusim aj chybat 🙂
@anonym_autor
Co znamena varenie?
Lebo klasika, drviva vacsina znas obeduje v praci (menucka), deti v skolách.
Na veceru kludne mozes uvarit aj:
- vajicka na x sposobov
- krupicu
- parky
- wrap kde veci nahadzes
...
proste rychle teple vecere.
Napr. neraz len zapecies hokkaido, alebo cuketu, pridas k tomu zeleninu - na veceru uz maso urcite nie.
a máš 🙂
@zmrzlinka2021 a to za mna ak mas teply riadny obed, tak tepla vecera je zbytocna...
nevarim denne...varim aj na viac dni, cez tyzden skor rychle jedla, syte polievky...vecere su suche
ja mam doma okrem muza dve kyseliny, ktore maju obed v skole, ale to je brane ako predjedlo
cize obed aj vecera teple, /samozrejme niekedy aj ohriate, ako gulas, husta polievka, rizoto, ktore som ale musela predtym navarit/, obcas dake sendvice, wrap, donaska, ale primarne musi byt takmer vzdy aj polievka, hlavne jedlo /rozumej maso, ryba + priloha/ a idealne aj domaci kolac, aj dva druhy
chvalabohu ma varenie bavi, inak by som sa zabila, tym sa netajim
riesenie to u mna nema ine, len vydrzat, kym sa odstahuju. potom mi to bude tusim aj chybat 🙂
@anonym_57576f kyseliny- synovia? 🙂
@zmrzlinka2021 a to za mna ak mas teply riadny obed, tak tepla vecera je zbytocna...
@anonym_1e809e ved my ani nemame teple vecere bezne.
Sem tam urobim prazenicu, alebo nieco v teplovdzusnej friteze.
Deťom som urcite nedavala ohriate jedlo na 3 ci dokonca 4ty deň,na druhy den ano.Varila som skoro rano na dva dni,kym deti vstali bola min.polievka hotova,aby sme mohli ist von.Zvaž to jedenie na 3,4 den resp.si zisti nakolko je to " zdrave".
Keby mám čas nevadilo by mi variť každý deň, jasné, že bežné varím na 2-3 dni, však robota, deti, do školy sa s nimi učiť, krúžky, nákupy, akože zúrila by som každý deň by som varila asi do pol noci realne, zase nemáš otočiť ale aj žiť, takže raz za čas polotovar nikomu neublíži, prípadne objednat
@anonym_57576f kyseliny- synovia? 🙂
@hellwant
ano, dva velmi žrave kusy
Ja varím bud kazdy den, alebo kazdy druhý , ale uz som na dochodku. Varenie ma síce nikdy nebavilo, ale ani mi nechutilo. Až s rokmi som asi nadobudla chut do jedla, ale aj tak.mi chutí hlavne to moje jedlo, a tak sú chvíle, ze sa teším na jedlo, co si navarím. A ano, nie sú u nas problemy s dvojdňový jedlom. Pripadne si odloz uz uvarené do.mrazaku a vytiahni o 2 týždne. Ako si nastavíš, tak máš. Netreba sa nervovat pri varení.
U nas sa vari (obed) takmer kazdy den, sme obaja na HO, ale vari muz a len jedla hotove do 1/2 hodiny, ja potom upracem. Ranajky a vecere riesime kazdy vo svojej rezii.
ale viac ako varenie pre dieťa každý deň mi vadilo iné - čo si prosíš na večeru? neviem (prípadne je mi to jedno). ok, nech sa páči. ale toto nechceeeem ...
Milujem varenie, a ešte viac pečenie. Varím max. na dva dni. jesť jedlo 3-4 dni by bolo u nás veľa. Viem niekoľko dní dopredu čo idem variť. Už ako 12 r som skúšala variť - žemľovku, rôzne polievky,
Kedysi som chcela byť veľmi kuchárka - nesplnilo sa.
Ja varim rada, bavi ma to. Ale neviem si predstavit, ze by som mala teraz stat v kuchyni a vyvarat kazdy jeden den. Navarime na viac dni a varieva aj muz.
@anonym_autor mna to naplna, je to moje hobby, potom som fajnova na jedlo, mam strasne vela obmedzeni dietne, ale ja by som kazdeho krmila, mna to bavi. Hlavne teraz mas taku techniku, ze spravis cokolvek za kratky cas. Varim kazdy den cerstve. Ale zase napr moj muz perie a stara sa o ine veci, cize nepadam na hubu. Ja skoncim ako tie talianske babky, co varia a furt nieco majstruju v kuchyni 😂🙈 Aj teraz sa chystam do Todkanska na kurz varenia. Mam doma rozne knihy o vareni a peceni.
kým som bola s deťmi doma, varila som obdeň, alebo denne, ako sa zjedlo. Od kedy chodím zas do práce, varím na 90% len cez víkendy alebo keď som na OČR, mám dovolenku. Obedy máme v práci, škole, večere suché, alebo urobí niečo muž.
tri styri dni dojedat pre nas uplne nepredstavitelne, max
na druhy den aj to len niektore jedla
mam HIT, ale ani muz by to nedal, nevarim cez tyzden komplikovane jedla, chodime do prace
@anonym_autor ja varím každý den, ale nie raňajky, obed, večeru… zas nepreháňajme. Obed majú deti v škole, raňajky si robia samé, čo im chuti, jogurt, chlieb…ale varím každý den večeru (alebo muž, ktorý ma tiež ‘sluzbu’). Ale žiadne 2 hodiny pri sporáku, sú to väčšinou rychlovky, alebo také, čo sa vari/pecie samé. U nás je večera dôležitá, všetci sa stretneme po celom dni, pokecáme. Všetci sa na ňu tešíme. Na druhej strane, je jedno, ako to robím ja, každá mame nejaký systém a svoje dôvody. Rob, ako to vyhovuje tebe, nemusíš sa s nikým porovnávať predsa.
niekomu ide varenie od ruky a nepovažuje to za nejakú extra prácu a zvláda to ľavou zadnou a ešte ho to aj baví. Niekto z toho robí strašnú vedu a má z varenia psychické vypätie. Ale tvoja posledná veta: "Fakt ma zaujíma, či niekto naozaj denne varí bez toho, aby ho to psychicky ničilo, alebo sa len hráme na dokonalosť a v skutočnosti tiež vyťahujeme z chladničky krabičky" - už nie je o skutočnom varení ale o akomsi obraze matky na sociálnych sieťach.
A tiež sa prikláňam k názoru, nech si každý robí ako mu vyhovuje. Keď na varenie nemáš vlohy a zaťažuje ťa, tak sa treba naučiť veci zľahčovať. Ako to robia iní, či sa hrajú na dokonalosť, alebo sa hrajú na nedokonalosť, je úplne jedno, teba sa to nedotýka.

Ja nie ale existujú ľudia, ktorých varenie jednoducho baví. Normálne sa v tom vyžívajú a majú to ako hobby