icon

Sťahovanie sa do Rakúska a možnosti pre deti

jazula
18. jan 2025

Ahojte, momentálne bývame na západnom Slovensku, ja robím v BA a mám dobrú prácu, ktorú sa mi nechce opustiť. Hľadáme si nové bývanie a aj kvôli všeobecnej situácii mi napadla takáto možnosť - Nekúpiť byt v BA, ale napr v Kitsee. Ja by som dochádzala do práce do BA, chlap by si mohol nájsť prácu v mieste nového bydliska. Máme ale 3,5r dcérku, aké su v Rakúsku možnosti umiestnenia zahraničných detí do škôlky? Či je to príliš veľká blbosť? 😅

guiseppinka
19. jan 2025

@balerina2025 niederö. Bezirk scheibbs - v polke medzi viednou a linzom

balerina2025
19. jan 2025

@guiseppinka NO ma lacnejsie nez my

guiseppinka
19. jan 2025

@balerina2025 asi ano, ako tak sledujem.

balerina2025
19. jan 2025

@guiseppinka ma ma, kamoska zije v NO a mala lacnejsie obedy aj druzina

guiseppinka
19. jan 2025

@balerina2025 ale hlavne nas je tu menej slovakov a je k nam mensia nevrazivost zo strany rakusanov😅 ale za to tu je vela rumunov, ktorych rakusania moc nemusia

balerina2025
19. jan 2025

@guiseppinka tak u nas je ich vela ..u nas minimum rumunov

kiki68
19. jan 2025

Mozno by som pozrela aj okolie ako je Neusiedler See, muz tam ma par kolegov a kupili tam domy za normalne ceny, tiez okolo Bruck, tiezje to dobre na dojazd do BA. Do tych 30 min autom cca. Za mna idealne. Alebo ludia byvaju aj okolo Marchegg, to som pred rokmi dost postrehla. Keby chcete lacne domy tak to musis az okolo Payerbach, Len to su tale lazy. No ale mas za 200k velky dom. Len tam uz si hodinu a pol od sk

balerina2025
19. jan 2025

@kiki68 a denne dochadzaju? myslite ze sa oplati?

kiki68
19. jan 2025

@balerina2025 jasne, ludia bezne dochadzaju hodinu. Ja som mala v ramci Viedne cca 60-70min do prace, z Baden este predtym som mala hodinu a pol. Kolegyna chodila z Eisenstadt ( nejaka dedina okolo) a mala cca 45min do Wien, dalsia bola z Gloggnitz, chodila vlakmi a busom, proste sa jazdi takto. Ved ked niekto robi v BA a byva kdesi v Senci, tiez ma do Petrzky/ centra taky dojazd.

guiseppinka
19. jan 2025

@balerina2025 v no sa bezne dochadza 40 min. V ramci viedne hodinu... ci sa oplati si musis zratat sama. Ideal je moct chodit vlakom...

balerina2025
19. jan 2025

@guiseppinka inac to je tiez pravda. hm sak aj ludia na svk bezne dochadzaju do Ba aj hodinu každý den

balerina2025
19. jan 2025

@kiki68 to je pravda.

kiki68
19. jan 2025

Svagor dochadzal roky z Gollersdorf, za mna strasne spojenie vlakom smer Vieden. Ale ludia behaju zo vsetkych stran. Ale tak vsetci to zijeme, pokial nema niekto job priamo tam kde je. 1,5 hod sa berie ako bezny dojazd. Hoci sa to zda vela

guiseppinka
19. jan 2025

@balerina2025 do decembra som chodila skoro 2 hodiny denne do viedne, naspat hodinu a pol - 98km tam a 98 spat. Teraz to mam luxusnych 52km a 35 min

balerina2025
19. jan 2025
svetlonos
19. jan 2025

@jazula
pozri, v gastre dobrých ľudí hľadajú stále. Idealne sú 4 ☆ hotely. Je k tomu aj ubytovanie. Nie som vyucena, naučila som sa to za pochodu. Netreba sa tých 4 hviezd obávať. Ale nemčinu treba. Nech ide muz na pohovor a uvidíš. Skúste pozrieť ho gastro job stránku. Su to ponuky priamo cez hotely, nie agentúry. Tu sa ale bavíme casto o horských oblastiach, tam ako čašník by mal dobre zarobiť. Pasívna NJ zo školy = pre vieš. Prepáč, je to tak. Isla som v maturitnou ročníku po 9 rokoch NJ do Nemecka - skúška do rodiny za operku. Myslela som ako viem nemčinu, omyl.
Sice som co to rozumela a rozprávať bol problém. Vrátila som sa tam a naucila sa, 4x tyzdenne 4 hodiny denne intenzívny kurz.
Keby ste do času boli v gastre obaja, celkom fajn by ste si zarobili. Často ponúkajú aj ubytovanie a stravu za pár eur. My sme mm sme dostali mensi byt aj s kuchyňou. Aj izba pre dieta by bola. Problém nastáva s dietatom - chorobami. Tu nemajú problém dat výpoveď aj počas on, očr.
Vlastná nehnuteľnosť, jasne, tiez sme plánovali. Už nas to preslo. Proste nemame 400 000e a uz len z tej predstavy ist do hypo ma chytá hrôza! A teda aj 200 k je veľa, mame okolo 40 rokov, 3 deti. Výhoda oproti SK je tu, ze nerovie problemy rodinam s detmi s bytmi ako na Sk. Takže sa netreba báť, že ta z nájmu vyhodia, samozrejme keď sa platí.
Ale hej rup kúpiť dom/byt v AT, muz s nj "v pohode" a ty vôbec je blbosť. Vy potrebujete vedieť obaja dobe jazyk. Keby ste bez deti, samy tak v pohode skúste sezónu dve - bez kúpy nehnuteľností. Ale takto je to také neuvažuje rozhodnutie. Tvoj muz potrebuje dobre zarobiť aby vás všetkých uživiť, dieta do skolky - aspom doobeda a ty na intenzívny kurz denne na nj! Realne za pol roka mas potom nj na úrovni, ze môžeš ísť do toho gastra/ vyroby a podobných prac.
Treba to vidieť realne.

kiki68
19. jan 2025

Gastro ma vela ponuk, skoro nikto ich nechce. Pomocne sily nemusia mat hned lepsiu nemcinu. Hlavne oblasti, kde su hotely, tam je dost prace a najom mat je v Rakusku bezna vec. Tu sa ludia tak nezenu do kupy domov. Lebo sa to casto neoplati. Nakoniec sa toho zbavuju, take pripady su u nas v okoli. Kupili a zistia, ze to nechcu takto

svetlonos
19. jan 2025

@kiki68
presne ako píšeš.

softiesofie
19. jan 2025

@kiki68 "Tu sa ludia tak nezenu do kupy domov. Lebo sa to casto neoplati. Nakoniec sa toho zbavuju, take pripady su u nas v okoli. Kupili a zistia, ze to nechcu takto"
Ako ze to nechcu takto. Ze nechcu vlastnit nehnutelnost?

kiki68
19. jan 2025

@softiesofie vlastnit chcu,len ked zistia, ze na to neni cas, chut a nemas v cene upratovacku, plus si kdesi mimo a neustale riesis logistiku, tak od toho po case odskocia. Kopec ludi okolo 2020 nakupil domy na dedinach a teraz to lezi a zbavuju sa toho. Kamoska ked kupovala dom, tak tam bolo vela zaujemcov, ale ked doslo na vycislenie renovacie, zostali jedini. My sme videli krasny dom a lacno, lenze je tam les a tym padom musi clovek riesit aj spravu toho lesa a to ciste zo svojho. V Rakusku je vela nezmyslov a nariadeni a clovek sa moze lahko popalit.

softiesofie
19. jan 2025

@kiki68 Aha chapem, tak potom ale ako funguju dalej?. Najmy? Ci kupuju byty niekde v mestach?

guiseppinka
19. jan 2025

@softiesofie najmy a druzstevne byty

softiesofie
19. jan 2025

@guiseppinka Ok Chapem. A druzstevne byty su lahko pristupne?

balerina2025
19. jan 2025

@softiesofie na to musis splnat podmienku

minimalne mas družstvo ebsg kde 5 rokov praca ci 2 roky Trvaly pobyt v AT. aby si sa vobec dostala k druzstvenemu bytu plus tam mas odstupne, takze hotovost mat musis. albo zas brat uver. a ceny energii....

najomne potom zas v zmysle ze ides ku sukromnikovi. tam asi podmienka nie je.
ale sukromnik ti neda najomne za 600 euro

softiesofie
19. jan 2025

@balerina2025 OK. Vdaka za info.

guiseppinka
19. jan 2025

@balerina2025 podmienky su v ramci bundeslandov rozne.
@softiesofie ak mas peniaze, tak ano. Podiel do druzstva sa v nasom regione hybe okolo 30000 pri novostavbe - bez nabytku, kuchyne, jedine sanita v kupelni a zachod...

guiseppinka
19. jan 2025

@softiesofie a u nas je momentalne velke mnozstvo druzstevnych novostavieb, cize nie je problem. Boli vsak casy, kedy ked sa objavil byt, tak hned bol prec...

softiesofie
19. jan 2025

@guiseppinka "Boli vsak casy, kedy ked sa objavil byt, tak hned bol prec..."
Ved prave ja som mala taketo info od znamej z Viedne.

guiseppinka
19. jan 2025

@softiesofie vo viedni sa stavia vela. Co som pocula od kolegov, tak v 10.bezirku je toho vela a su lacne. Nikto tam nechce ist, lebo je to trochu nebezpecnejsi bezirk. A neda sa porovnat vieden, burgenland, dolne alebo horne rakusko

softiesofie
19. jan 2025

@guiseppinka Ano, chapem. Tak vdaka.