Prečo sa pri čítačke nedokážem sústrediť?

1. okt 2026

Kúpila som si čítačku s tým, že budem konečne čítať ešte viac. Je ľahká, praktická a mám v nej kopu kníh, lenže pri nej sa akosi neviem ponoriť do príbehu tak ako pri papierovej.
Pri normálnej knihe sa začítam úplne, pri čítačke po pár stranách zistím, že vlastne neviem, čo som čítala. Zvykli ste si na ňu časom, alebo ste sa aj tak vrátili ku klasickým knihám?

hederamonstera
1. okt 2026

ja som si nezvykla a citacku predala. Ale to bolo pred vela rokmi, dnes uz su tie citacky na ovela lepsej urovni, tak mozno skus popozerat ine a recenzie k nim

pinkgirl
1. okt 2026

Ahoj, ja som si hneď zvykla. Skus sa viac pohrať s nastavením jasu/svetla, možno ti bude viac vyhovovať mäkšie teplé žlté podsvietenie.

liz_lemon
1. okt 2026

mam citacku vyse 8 rokov, dokonca uz aj dve, a vyhovuje mi to uz viac ako papierove knihy

lukbe

Ja som si tiež zvykla.

abbies
1. okt 2026

ja mám už druhú a papierové knihy už skoro vôbec nečítam. Nie že by som nechcela, ale mám silnejšie dioptrie a podsvietená čítačka mi viac vyhovuje, ako tie malé písmenká v knihách. Je mi to zároveň trochu ľúto, lebo kniha je proste kniha.

niki35
1. okt 2026

@anonym_autor ja mám čítačku Kobo libra H2O. Neviem či ju ešte predávajú ale myslím že sú už lepšie a novšie z tejto značky. Display vyzerá úplne ako stránka knihy - farba, štýl , písmo a aj podsvietenie. Ja by som nemenila. Zvykla som si a mám tam všetky knihy v jednom zariadení.

jana_vaj
1. okt 2026

Ja to mám tiež dosť podobne. Veľmi som chcela čítačku, ale nevyužívam ju tak, ako som si predstavovala, že to bude. Stále zoberiem proste radšej do ruky knihu.

anonym_e5807c
1. okt 2026

Prečo? Lebo jednoducho sa to niekedy stáva, že človek nie je taký typ, aby niečo mal len preto, lebo to má aj niekto iný alebo preto, lebo je to moderne.
Ja vždy len papierovú.

titla
1. okt 2026

Mam citacku uz 10 rokov zvykla som si hned. Ak je dobry obsah na mediu nezalezi. Ano, najradsej mam papierovu knihu fyzicky v ruke, ale citacka je vo vela situaciach praktickejsia, napr pri cestovani. A ked v noci neviem spat, nastavim podsvietenie a mozem citat v posteli bez toho aby jas obrazovky rusil manzela vedla mna, ako je to napr. pri mobile alebo inych elektronických zariadeniach.

biba_18
1. okt 2026

ja som presne ten typ čo musí držať knihu v ruke a otáčať reálne strany ... 😒
ja sa veľa krát vraciam v príbehu, k vetám, statiam - pri papierových knihách viem či to bolo na ľavej strane alebo pravej, v hornej časti strany či v spodnej, v ktorej časti knihy - toto všetko mi pri čítačke chýba ...

avanka
1. okt 2026

ja mám tiež dve a zvykla som si rýchlo, ale samozrejme chodím do knižnice, takže gro čítam papierové knihy, čítačku vyťahujem pri cestovaní, dovolenkách, alebo keď knihu v papierke nemám a mám ju v epodobe. Pre mňa už iná možnosť nebola, čítam veľmi veľa, u mňa to bola nutnosť.
Ty si zváž, koľko kníh prečítaš mesačne, či nebudeš ozaj využívať knižnicu a čítačku si nechaj len na cestovanie napr.

anonym_9f7229
1. okt 2026

Ja som s čítačkou nikdy ani nezačala, neviem si to vôbec predstaviť. Kniha má byť za mňa papierová, takže ma už idú pomaly zavalit, ale je mi to jedno, z dovolenky som doniesla ďalších 5 😄

lara306
2. okt 2026

ahoj, ja som bola vzdy totalne proti citacke lebo vona knih a bla bla bla, tie tradicne vyhovorky. ale potom som jej raz dala sancu. teraz v nej mam asi 1000 knih (uz je to nejakych 10 rokov co som jej podlahla), nosim ju so sebou furt a vsade a citam cca 100 knih rocne. (ano, som sibnuta). proste, mas tam vsetky knihy stale, a je jedno ci mas rozcitanu basnicku zbierku co ma 43 stran formatu a6 alebo TO od Kinga co ma cez 1000 stran. nemusis to vlacit v kabelke so sebou, lebo nevies na co budes mat zrovna chut. ja nedam na citajdu dopustit (mam Kindle). samozrejme si kupujem aj papierove knihy ale len vynimocne. no teraz plnim hlavne detsku kniznicu, tam mi je citacka na dve veci :D vcera mi akurat dosla ponuka na knihy do 4,90€ ak by si chcela tip pre decka na Mikulasa alebo pod stromcek, kukni ak chces: https://zoskolydoskoly.sk/vybery/knihy-ktore-po...