icon

Som rada, že moja mama zomrela - recenzia knihy

13. apr 2026

Som rada, že moja mama zomrela (I'm Glad My Mom Died) je memoár Jennette McCurdyovej z roku 2022.

Je o jej problémoch ako bývalej detskej herečky – vrátane porúch príjmu potravy, (anorexia, bulimia), závislosti a komplikovaného vzťahu s panovačnou matkou – a o tom, ako znovu prevzala kontrolu nad svojím životom.

Jennette McCurdyová mala šesť rokov, keď mala svoj prvý herecký konkurz. Snom jej matky bolo, aby sa jej jediná dcéra stala hviezdou, a Jennette by urobila čokoľvek, aby bola jej matka šťastná. Preto súhlasila s tým, čo mama nazývala „kalorickým obmedzením“, jedla málo a vážila sa päťkrát denne. Znesúc rozsiahle domáce premeny, zatiaľ čo mama ju karhá: „Tvoje mihalnice sú neviditeľné, dobre? Myslíš, že si Dakota Fanningová nefarbí tie svoje?“
Mama ju dokonca sprchovala až do šestnástich rokov, pričom sa s ňou delí o svoje denníky, e-maily a všetky svoje príjmy. V knihe Som rada, že moja mama zomrela, Jennette to všetko opisuje v neochvejných detailoch – rovnako ako zaznamenáva, čo sa stane, keď sa sen konečne splní. Keďže sa objaví v novom seriáli Nickelodeon s názvom iCarly, Jennette sa preslávi. Hoci mama je nadšená, píše si e-maily s moderátormi fanklubu a oslovuje paparazzov „Ahoj Gale!“, Jennette prepadá úzkosti,

hanbe a sebanenávisti, čo sa prejavuje poruchami príjmu potravy, závislosťou a sériou nezdravých vzťahov. Tieto problémy sa len zhoršia, keď krátko po tom, čo sa ujme hlavnej úlohy v spin-offe iCarly, Sam & Cat, po boku Ariany Grande, jej matka zomrie na rakovinu. Nakoniec, po objavení terapie a ukončení herectva, Jennette sa pustí do zotavovania a prvýkrát v živote sa rozhodne, čo naozaj chce.

Opisuje napätý vzťah s producentom v Nickelodeone, ktorého označovala len ako „Stvoriteľ“, o ktorom BuzzFeed News a ďalšie zdroje špekulovali, že je to Dan Schneider.

Kniha je rozdelená do dvoch častí, „Pred“ a „Po“, ktoré opisujú udalosti jej života pred a po smrti jej matky.

anonym_f6e3a8
13. apr 2026

Super Jožka, palec hore, dnes aj budeš niečo robiť, či len pod vplyvom tbl tu spamovať?

anonym_c9d6ae
13. apr 2026

Strata času čítať takú knihu. Celý obsah tu. V jedinom poste 😀

anonym_06726c
Autor odpoveď zmazal
manqua
13. apr 2026

@anonym_06726c Preco tvrdis, ze nie je v poriadku? To su trocha silne slova, nemyslis?

27dianka
13. apr 2026

@anonym_c9d6ae Tak to potom asi celkove moc kníh nečítaš, či? Je normálne si pozrieť, o čom kniha je, kým si ju kúpiš, alebo ju začneš čítať. Aj pri filmoch sú trailery, ktoré ti prezradia pomaly celý dej...

viestta
13. apr 2026
@manqua

@anonym_06726c Preco tvrdis, ze nie je v poriadku? To su trocha silne slova, nemyslis?

@manqua ale ona v poriadku nie je. Podla toho co vsetko postovala, tak v poriadku nie je.

januska12323
13. apr 2026
@manqua

@manqua lebo to tu všetci vidia.

anonym_f6e3a8
13. apr 2026
@anonym_06726c
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_06726c po prvé ona sama sa tým netajila, že je psychiatrický pacient, zamedikovaný. Ale zjavne to nezaberá. Po druhé, nepotrebuješ byť odborník v oblasti psychiatrie, aby si videla, že v poriadku vôbec nie je.

anonym_8fa471
13. apr 2026

Baby stále sa obhanate, že je to verejne fórum a každý ma byt propraveny na reakcie aj také co sa nepáčia
A keď niekto da prispevok,co sa nepáči,tak hneď upozornujete na niekoho chorobu
Na čo?aj keby to bola ona aj keby nebola
Aj keby bola chorá aj keby nebola
Každý si môže dávať co chce, len niektoré z vas mam za fakt inteligentné,tak tie posmesky na iných adresu sa nehodí

anonym_f6e3a8
13. apr 2026
@anonym_8fa471

Baby stále sa obhanate, že je to verejne fórum a každý ma byt propraveny na reakcie aj také co sa nepáčia
Každý si môže dávať co chce, len niektoré z vas mam za fakt inteligentné,tak tie posmesky na iných adresu sa nehodí

@anonym_8fa471 sloboda druhého končí tam, kde začína moja sloboda. Ak je všade, obťažuje všade svojím obsahom, vynucuje si pozornosť a chová sa neprimerane, tak je to obťažujúce. https://pokec.azet.sk/malinkajozka?i9=52ef07ef1a61

anonym_2ad358
13. apr 2026
@anonym_8fa471

@anonym_8fa471 Ja súhlasím s tým, že ju netreba zosmiešňovať ani vyhlasovať pod každou diskusiou, že vlastne stačí ignorovať, prípadne nahlásiť ak to niekoho naozaj tak veľmi obťažuje... no diskusné fórum by malo mať svoje pravidlá a prezdieľavanie náhodných vtipov, článkov, niekedy neoverených informácií patrí inam ako do diskusií, tu nie je o čom diskutovať a ani autorka sem nechodí s tým zámerom, keďže nikdy neodpovedám, čiže to vnímam len a iba ako spam, mažú sa tu aj témy, ktoré by nemuseli a toto tu prekvitá... nech si to dáva do svojho profilu na stenu

anonym_8fa471
13. apr 2026
@anonym_f6e3a8

@anonym_8fa471 sloboda druhého končí tam, kde začína moja sloboda. Ak je všade, obťažuje všade svojím obsahom, vynucuje si pozornosť a chová sa neprimerane, tak je to obťažujúce. https://pokec.azet.sk/malinkajozka?i9=52ef07ef1a61

@anonym_f6e3a8 ako všade vynucuje pozornosť
Sem tam niečo pridá a možno to ani nieje vždy ona
A nikde neplače po tom aby každý reagoval a všímal si ju
Takže neviem
Ked tu budem chcieť pokecať o knihe s niekým,tak to je problém?alebo o názoroch?
A koľko diskusii môžem založiť?
Nevsimla som si, že by to tu spamovala,tak preto nechápem vás postoj

anonym_f6e3a8
13. apr 2026
@anonym_8fa471

@anonym_f6e3a8 ako všade vynucuje pozornosť
Sem tam niečo pridá a možno to ani nieje vždy ona
A nikde neplače po tom aby každý reagoval a všímal si ju
Takže neviem
Ked tu budem chcieť pokecať o knihe s niekým,tak to je problém?alebo o názoroch?
A koľko diskusii môžem založiť?
Nevsimla som si, že by to tu spamovala,tak preto nechápem vás postoj

@anonym_8fa471 spamuje všade, kdekoľvek si otvoríš kanál, je tam ona. Nielen ma MK. A naozaj si vynucuje svoju pozornosť. Napríklad aj tu, ona neodpovie, ona len hodí jedlo a vy sa o neho pobite. To jej robí radosť doslovne.

anonym_8fa471
13. apr 2026
@anonym_f6e3a8

@anonym_8fa471 spamuje všade, kdekoľvek si otvoríš kanál, je tam ona. Nielen ma MK. A naozaj si vynucuje svoju pozornosť. Napríklad aj tu, ona neodpovie, ona len hodí jedlo a vy sa o neho pobite. To jej robí radosť doslovne.

@anonym_f6e3a8 tak ja nič iné nemám
Ja iba píšem čo tu a tu mi nepríde, že by mala 10 diskusii denne,preto mi to príde také..
A keď inde ma,tak to ma inde

timetotime
13. apr 2026

za mna je toto velmi divna kniha. a autorka tejto diskusie tiez 😂

reanda
13. apr 2026

tiez nechapem tejto honbe na nejaku jozku.. tento prispevok, ani ine, kde sa objavuje jej zosmiesnovanie, mi nepridu v nicom nenormalne.. skor ovela normalnejsie, ako tie tony hovadin, co sa tu denne riesia, kedykolvek sem pridem..

nadejna7
13. apr 2026

Ake ste len neprijemne. Spominanu Jozku nepoznam, neviem, ako reaguje v inych diskusiach, ale na tejto konkretne sa vam co nezda? Toto je najhorsia, najtrapnejsia, najzbytocnejsia diskusia, aka je tu na koni podla vas?

anonym_72f90e
13. apr 2026
@anonym_06726c
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_06726c tu nikomu s tým neubližuje. Scroluj ďalej 😘

anonym_72f90e
13. apr 2026
@nadejna7

Ake ste len neprijemne. Spominanu Jozku nepoznam, neviem, ako reaguje v inych diskusiach, ale na tejto konkretne sa vam co nezda? Toto je najhorsia, najtrapnejsia, najzbytocnejsia diskusia, aka je tu na koni podla vas?

@nadejna7 určite sú tu aj trápnejšie a do neba hlúposť volajúce 😁

anonym_06726c
13. apr 2026
@anonym_72f90e

@anonym_06726c tu nikomu s tým neubližuje. Scroluj ďalej 😘

@anonym_72f90e rozkaz 😘😘😘😘😘😘

roja01
13. apr 2026

Ja vzdy rozmyslam, ako tu vela diskutujucich o mnoha prispievateloch vsetko vedia. Ja som asi velmi nevsimava, pretoze kolkokrat ani neviem na koho reagujem, len ma zaujme prispevok a na neho aj odpisem. Skutocne poznam iba 1-3 prispievatelky. No nemam vela casu, mozno je to aj tym.

anonym_1ef5e1
13. apr 2026

Bola ako dieta zneuzivana, tak isto ako A Grande (v ramci natacania tej show). Po tej show sa stiahla z biznisu. Preto ta nenavist voci matke, lebo ta to cele prihliadala, chcela mat z nej za kazdu cenu heerecku. Je o nej na nete vela blinds.

haley7897
13. apr 2026

Ženy, ak dokážete podľa anonymneho postu identifikovať autora, mozno je načase prehodnotiť koľko času tu niektoré trávite... 🫣

reanda
13. apr 2026
@haley7897

Ženy, ak dokážete podľa anonymneho postu identifikovať autora, mozno je načase prehodnotiť koľko času tu niektoré trávite... 🫣

@haley7897 hej a nielen identifikovat autora, ale aj zhodnotit mieru jeho normalnosti a odporucit adminom ho blokovat, ci mazat jeho prispevky, lebo nie je dostatocne v poriadku 🙄

anonym_72f90e
13. apr 2026
@reanda

@haley7897 hej a nielen identifikovat autora, ale aj zhodnotit mieru jeho normalnosti a odporucit adminom ho blokovat, ci mazat jeho prispevky, lebo nie je dostatocne v poriadku 🙄

@reanda a tie čo tu najviac hejtujú si myslia ako sú cool ženy, tie najsprávnejšie v živote vo všetkom a sú tu v každej diskusii kde zablúdim. A je jedno či za 3 dni, týždeň alebo mesiac 🤦‍♀️

kocuris
Autor odpoveď zmazal
anonym_7b23ad
13. apr 2026
@anonym_06726c
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_06726c načo to čítaš keď ta to nezaujíma? Ved chod ďalej, nečítaj, nie je to povinné. Mimochodom, ani nevieš kto to píše keď to je anonym. Len si namyslas ze je to ta osoba ktoru ty chceš aby to bola. Ved to je nenormálne co tu vyvádzaš.