Čo považujete za najväčšie zbytočnosti, ktoré si kupujú tehotné ženy?
Co povazujete za najvacsie hovadiny, ktore si tehotne zeny/matky kupuju? Take, ze si poviete, ze je to obycajny marketingovy tah, ze sa da aj bez toho fungovat
Stručné zhrnutie
- Viacerí diskutujúci považujú drahé komplexné tehotenské vitamíny (okrem kyseliny listovej) za marketingovú zbytočnosť, pričom lekári podľa krvných testov dopĺňajú len konkrétne chýbajúce látky (železo, magnézium, jód).
- Časté fyzické zbytočnosti pre bábätko sú množstvo oblečenia veľkosti 56–58, baldachýn s mantinelom, košík na plienky a drahý kočík (spomenutý kočík „za 1500“), ktoré mnohé matky rýchlo nevyužili.
- Technické a „pôrodné“ pomôcky vyvolávajú polarizáciu: Aniball a nosiče majú zástancov medzi matkami, zatiaľ čo fyzioterapeuti sú k Aniball skeptickí a Angelsounds/fetalné monitory viacerí označili za stresujúce a nepotrebné.
Najčastejšie otázky
Q: Sú komplexné tehotenské vitamíny nevyhnutné?
A: Viacerí diskutujúci uviedli, že okrem kyseliny listovej nie sú komplexné tehotenské vitamíny nutné a že lekári podľa krvných testov predpisujú konkrétne doplnky ako železo, magnézium alebo jód; konkrétne značky ako Mamavit boli spomínané ako príklad.
Q: Má zmysel používať Aniball alebo podobné pomôcky na panvové dno?
A: Názory sa líšia: jedna matka chválila Aniball ako „výbornú“ a tvrdila rýchlu rekonvalescenciu, zatiaľ čo viacerí diskutujúci a fyzioterapeuti sú voči Aniball skeptickí a upozorňujú, že prebiehajú dlhodobé štúdie.
Q: Oplatí sa mať zazmluvneného gynekológa na pôrod?
A: Diskusia bola rozdelená; jedna matka ľutovala, že nemala zazmluvneného gynekológa pri komplikovanom pôrode, zatiaľ čo iní tvrdia, že zazmluvnenie je zbytočný trend a väčšina pôrodníkov chce úspešný pôrod bez ohľadu na platbu.
Q: Je kupovanie veľkého množstva drobných vecí (čelenky, topánočky, veľa cumlíkov) rozumné?
A: Mnohé matky považujú kúpu veľkého množstva veľkostí 56–58, čeleniek, topáničiek a cumlíkov za zbytočnú, pričom niektoré matky s predčasne narodenými bábätkami tieto malé veľkosti využili dlhšie.
Q: Sú monitory oziev ako Angelsounds užitočné?
A: Viacerí diskutujúci označili Angelsounds a podobné monitory oziev za stresujúce a nepotrebné, pretože môžu zbytočne vystresovať, ak nič nepočujú.
Q: Majú zmysel produkty ako „sperky z materského mlieka“ alebo kokteil z placenty a sadrové odtlačky brucha?
A: Väčšina diskutujúcich považovala „sperky z materského mlieka“, kokteily z placenty a sadrové odtlačky brucha za zbytočné alebo „fandy“; na stránku predávajúcu šperky z materského mlieka bola zdieľaná referencia Iskay.cz.
Závery z diskusie
Zhoda
- Viacerí diskutujúci sa zhodli, že kyselina listová je dôležitá a ostatné vitamíny majú dopĺňať lekári podľa krvných testov.
- Viacerí diskutujúci uviedli, že mnohé fyzické doplnky pre bábätko (množstvo malých veľkostí, dekorácie, niektoré „designové“ organizéry) sú často nevyužité.
- Viacerí diskutujúci považujú za neprimerané kupovať drahé verzie bežných vecí (plienkovník za 30 € vs. taška z DM).
Sporné názory
- Aniball: jedna skupina matiek hlási pozitívne skúsenosti, zatiaľ čo fyzioterapeuti a iní diskutujúci sú skeptickí a upozorňujú na chýbajúce dlhodobé dôkazy.
- Kojací vankúš: niektoré matky ho považujú za „najlepšiu vec“, iné tvrdia, že ho vôbec nevedia využiť.
- Zazmluvnenie gynekológa: jedna skupina ho považuje za kľúčové pre dôveru pri pôrode, iní ho označujú za nepotrebný trend.
Otvorené otázky
- Aké sú dlhodobé účinky používania Aniball na panvové dno (štúdie sú podľa diskutujúcich stále v priebehu)?
- Aké konkrétne vitamíny a v akých dávkach sú vhodné pre rôzne skupiny žien mimo kyseliny listovej?
- Ktoré „dizajnové“ baby-vychytávky majú objektívne merateľný prínos v každodennej starostlivosti o dieťa?
Spomenuté značky a firmy
Aniball, Angelsounds, Avent, Mamavit, Iskay.cz, Gucci, Adidas, DM
Spomenuté produkty a metódy
komplexné tehotenské vitamíny, kyselina listová, Aniball, Angelsounds a monitory oziev, odsávačka mlieka, ohrievač na fľašky, kojací vankúš, prebaľovací pult, plienkovník, baldachýn s mantinelom, hniezdo pre bábätko, sadrový odtlačok tehotenského brucha, šperky z materského mlieka, kokteil z placenty, nalepky na auto s menom dieťaťa, parný prístroj Avent, nosič (šatkovanie), dávkovač umelého mlieka, oleje a krémy na strie, maste na bradavky, cumlíky, topánočky pre novorodenca, označenie „zazmluvnenie gynekológa“
Miesta a osoby
Praha
Prebalovaci pult (kde som bola tam som prebalila ) áno mala som veci aj v obývačke aj v izbe.
Predražené vitamíny. Stačí obycajna kyselina listova dr max .
Rôzne oleje,maste na strie . Toto je genetika si myslím, alebo celkovo koža .
Ja nemám ani jednu a brucha som mala extrémne veľké (to nie je moja domnienka,ale viacerých doktorov ci iného personálu)
A neviem no .ja som napr ani poprorodné nohavičky neriesila . Vložky poporodne som mala iba na vizitu, ale inak klasické bez krídel som si dávala na obyčajné gaťky. Rodila som 3x .
Mala som aj šitie, našťastie som sa hojila dobre .
Teraz sú aj tie sprsky ,rôzne gély chladive atď. Za mňa zbytocne si myslím.
No a teraz ten dávkovač umelého mlieka . To je za mna proste najväčšia zbytočnosť.
Ale tak kazda sme iná. Co mne stačí inej nemusí.
Do čoho by som ,ale určite viac investovala . Podpora dojčenia a nejaké preparáty, kvalitnú odsavacku ,a kvalitný nosič.
@anonym_autor aniball a podobne veci, fyzioterapeuti a gynekologovia samotni su voci tomu skepticki a sami este nevedia vyhodnotit co to urobi s panvovym dnom do buducna, stale prebiehaju dlhodobe studie na tieto pomocky
@anonym_368df7
Už vedia, sú štúdie, ktoré potvrdzujú prílišné roztiahnuté pošvového steny. Povedala mi dlto moja dr, keď som sa jej pýtala aký má názor.
Vitaminy nie su zbytocne, ale treba davat na povod a cistotu. Vytvoril sa tu segment pre tehotne a mamicky, ktory predava predrazene vitaminy pretoze sa mamicky citia bezpecne pri uzivani (myslia si ze to je specialne pre nich), ale v skutocnosti su to rovnake zlozenia, latky a cistota ako maju ine znacky, ktore sa na to sustreduju. Napr. biocen alebo brainmarket. Necielia na tehotne a dojciace ale kvalita a nezavisle testy su na mieste. Takze ja suhlasim s tym, ze predrazene vitaminy su zbytocne a mamicky na to davaju az prilis vela penazi. Pricom stravu nemaju vyriesenu, to je zaklad.

Zazmluvnenie gynekológa-Každý odvádzame dane zdravotníctvu, odrodi ta službukonajúci lekár.
Ohrev na fľašky-nikdy som ho nepoužila.
@anonym_72dda6 pre mna bol ohrev flasky najlepsie vec