Je cena 12,90 za burger ešte primeraná?

28. sep 2026

Dobrý deň prajem.
Je podľa vás cena 12,90 ešte primeraná za burger v reštaurácii pri ceste,alebo to už je veľa? Podľa mňa to už je prestrelená cena. Čím ďalej viac ľudí počúvam, ako začínajú obchádzať reštaurácie, nakoľko odmietajú podporovať zlodejinu. Čo na to poviete?

@anonym_7a98ce

No akože úprimne, voľakedy sme jedavali v reštike (alebo objednávali domov) aj 2x do týždňa. Už to nerobíme. Max tak raz za mesiac. Prečo? No lebo voľakedy som z ázijskej reštaurácie u nás v meste mala 2x polievku plus dve hlavné jedlá za 15 eur, teraz to zaplatím pomaly za jedno hlavné jedlo. Za pizzu si v pohode u nás v meste pýtajú aj 20 eur, burger voľakedy vyšiel 10 eur v boxe, čiže plus k nemu aj hranolky, malinovka, dresing. Teraz vyjde samostatný burger na 10.90, zapekané cestoviny, ktoré má muž rád išli zo 7 eur na 10 a je ich menej.
Ja viem, že podnikatelia majú extrémne vysoké náklady na všetko - od odvodov, cez transakčnú daň, nákup potravín ich tiež stojí asi raz tolko ako predtým, ale povedzme si úprimne, na tieto extrémne vysoké ceny slovenské platy nie sú stavané. Len tento týždeň u nás v meste zavreli reštiku, ktorá tu fungovala pomaly 30 rokov, pamätám si ju ešte ako malé dieťa. Tiež skončil kebab v meste a pred nedávnom dve pizzerie, takže niečo na tom bude, že ľudia reštiky začínajú obchádzať. Ale nemyslím, že sú na vine podnikatelia, ale skôr to nepriateľské prostredie, ktoré nám tu vytvorila vládna garnitúra.

@anonym_7a98ce ceny nie sú vysoké, ale platy sú nízke. To je pointa. A potom slovak každému zavidi, kto má čo i len o 1e viac ako on. Všetky dámy co tu vypisujete, nezavidte, podnikajte a aj vy sa budete mat dobre.

@lippanek

Bohužiaľ, keď všetko zdražuje, tak zákonite aj takéto veci. Drahé energie, prenájmy, nafta/benzín - tým pádom sa predraží úplne všetko, ľudia tiež za pár euro už robiť nebudú. Dane, odvody…
Nepríde mi to veľa za kvalitný burger.
Zachvíľu vianočné trhy, tiež ľudia budu nadávať na ceny, ale vedia koľko musia platiť za prenájom miesta? Fakt to nie je sranda.

@lippanek ale aj tak tam idú a kupujú. Paradoxne.

@2691

@anonym_autor za 6€ si kúpim karé na 5 rezňov....

@2691 tak si ho potom urob doma sama a zrataj si náklady na suroviny, energie a najmä tvoj čas a prácu.

anonym_ad69a9
29. sep 2026

Akože pamätám si že stáli menej. A to sú ešte s 5% DPH. Ak je to aj s hranolkami, raz za čas si ho dám (pred 2 týždňami som ho mala naposledy a mňam) ale uvedujem si že je to dosť. Keď si porovnám koľko potravín domov si kúpim za 12€. Je to teda viac ako 1 večera.

anonym_7a98ce
@anonym_e5b886

@anonym_e5b886 ešte raz si prečítaj celý môj komentár a povedz mi z čoho si usúdila, že závidím. Alebo je to na tvojej strane neschopnosť čítať s porozumením? V tom prípade nevypisuj bludy a vráť sa do školy.

anonym_f80b1b
29. sep 2026

No... podnikat na SK sa neda inak, ako tak, ze budeme dvihat ceny tovarov a sluzieb. Bohuzial, take je podnikatelske prostredie momentalne. Odpalilo by ti dekel keby si vedela, kolko % z toho ide statu (nie, nie leb dph). Ak chces hovorit o zlodejine, tak je v tomto pripade zlodej stat. A inak, sama sa vyhybam podnikom a stravovaniu vonku, lebo si proste viem predstavit tie peniazky minut aj inak, resp. radsej posetrit.

silvia2013

@anonym_autor mat tvoje problemy!! Tak si ho nekup ! Anonym

anonym_17bdce
@anonym_7f4663

@anonym_17bdce
V zivote by ma nenapadlo kupit fasirku v zemli v restauracii za 20€ a to nemusim setrit 😄

@anonym_7f4663 ale ved to je úplne v poriadku, vždy mám na výber, ci si urobím radosť výborným jedlom a zaplatím, alebo stojím pri sporáku s fasirkami

anonym_858936
29. sep 2026

Sa mi rozum pozastavuje. Len tu píšte, že 12 eur za porciu je úplne v pohode, že nie je problém dať aj 20 eur, keď je to poctivé a potom nezabudnite vyplakávať, ako všetko ide hore. Vy si myslíte, že tu nie sú nastrkaní ľudia, ktorí takýmto spôsobom preverujú, koľko ešte majú ľudia peňazí? Všade sú takíto šmejdi. Čo by nezdražovali, veď Slováci majú dosť peňazí, keď sú si ochotní ešte priplatiť. Tak prečo by nestála nafta 2 eura!!! Nemám slov.

anonym_98dcdb
29. sep 2026

Ked som pred takmer 20timi rokmi zacinala pracu v ba, obedove menu sme kupovali za 3-3,5. Mala som plat 700euro. Teraz sa obedove menu pohybuje asi okolo 10euro? (Neviem presne, nestravujem sa teraz na obed v restauracii). Moj plat sa zvysil viac ako trikrat, takze by som nemala mat problem si kupit obed za 10 euro, v pomere k mojmu platu je to stale menej ako pred 20timi rokmi, ale v hlave som nastavena, ze sa mi to zda vela a aj ked by som chodila kazdy den do prace, tak by som isla do restauracie na obed tak 2krat do tyzdna, ostatne dni by som si doniesla obed z domu. Za skvely burger sa mi ta cena nezda byt vela, ale tiez by som si to nekupovala kazdy tyzden. Ale ja som dost setrna osoba 🙂.

irusa
29. sep 2026

Cena podľa mňa akurát,no nie pri slovenských platoch a rodinách s dvoma až viac deťmi...

carolynka
29. sep 2026

Na priemerny slovensky plat je to vela.

slavkicek
@anonym_17bdce

Cez víkend som mala burger , síce na terase , v peknej reštike v centre, stal 20€,,,ale neľutujem , bol super

@anonym_17bdce 3e4s

anonym_4ff235
29. sep 2026

Ked je nieco pre teba pridrahe (z hladiska efektivity), tak tam proste nechod. Ale je zbytocne komentovat, ci je to pridrahe, alebo nie. Pre niekoho je to drahe, pre druheho nie, ak je restauracny typ. V restauracii platis za atmosferu, za prijemne priestory, ze ti niekto uvari, obsluzi ta,... A nerobia to zadarmo. Cena surovin z toho je iba mensia cast, 20-28% z jedla v restauracii tvori cena surovin. Urcite to vyjde lacnejsie to iste jedlo spravit doma (doma ten burger urobis za 2,5-3 eur), lebo varenie a cas straveny nad jedlom obstaras ty ...

anonym_8169d5
29. sep 2026

Nestačí ze my ako bežní ľudia platíme kadejaké dane, vysoké ceny za všetko, ešte máme platiť aj prevádzku nejakej restiky? No to určite. Nikdy by so nezaplatila za burger tak veľa. Za tie prachy si doma navarím aj na viac dní. A oveľa viac. Amen.

anonym_964954
@lenka.25

Nepoznám žiadnych ľudí čo začínajú obchádzať reštaurácie . Buď ich obchádzali vždy , alebo ich navštevujú ďalej . 12€ je za dobrý burger úplne v pohode cena . Zlodejina je 2€ za liter nafty !

@lenka.25 ale ano, ovela viac ludi si zacalo nosit vlastne jedlo aj do prace, a aj my co mame vyborne prijmy ovela viac zvazujeme ist s rodinou, ked nas jedna navsteva restiky stoji 80 a viac eur uplne bezne. Ked si navarim mam to za 7-10 eur 4členna rodina. Ked mame losos ci drahsie maso tak mozno o kusok viac.

anonym_680aab
29. sep 2026

@anonym_autor https://www.sme.sk/index/c/kebab-nemecko-cena-i... Prečítaj si článok. Je to síce z roku 2023, ale bolo okolo toho dosť popísané - stačí dať do vyhľadávača Nemci sa búria proti vysokej cene kebabu. V tom čase kebab v DE zdražel na 7 až 10 e, v cene bol kebab, hranolky aj nápoj. Bolo z toho veľké haló. V tom čase stal v Košiciach kebab ( bez hranoliek a nápoja) v Košiciach priemerne okolo 8 a viac eúr. Takže nie, nie je to primeraná cena. A tí, čo tu píšu tie bludy, že hej, vďaka takýmto idiotom máme drahé potraviny, služby atď., lebo nechajú na sebe drevo rúbať. V Nemecku s ich platmi im tieto ceny boli vysoké a búrili sa, na Slovensku, s polovičnym platom sa tvárime že je to ok, a ešte to obhajujeme

anonym_4ff235
@anonym_680aab

@anonym_680aab 1.Otvor si kebab prevadzku a predavaj po 3 eur 2.ved ta nikto nenuti to kupovat. Vdaka covidu a tlaceniu penazi slo vsetko hore. A co je raz hore, to velmi tazko ide dole. Ceny stlaci dole obvykle az hospodarska recesia ...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
29. sep 2026

@anonym_autor záleží na kvalite... Ja by som si burger v reštaurácii "pri ceste" nikdy nedala, pokiaľ nie je top a vyhlásená, že si musíš miesto rezervovať 14 dní predom.

anonym_95f1a4
@anonym_858936

@anonym_858936 si kúp auto na lpg alebo elektro

@anonym_858936

@anonym_858936 ano, ta cena je uplne v pohode, pokial ide o kvalitný Burger. V mekaci mas koľko za ten hnus? 10€? Ale to je v pohode.

@tiezjedna
Áno rezervovať si miesto v reštaurácii 14 dní predom, keď chcem ísť na burger 🤣🤣🤣.

@anonym_autor

@tiezjedna

@anonym_autor nepochopená pointa, nevadí.

@tiezjedna

@anonym_autor nepochopená pointa, nevadí.

tiežnázor 😂

@anonym_autor

tiežnázor 😂

@anonym_autor nechápem o čo ti ide. Nariekaš tu, že cena sa ti zdá vysoká a keď ti dám vysvetlenie, ako by som to vnímala ja, tak ho nepochopíš. Reštaurácia pri ceste môže byť prašivý motorest, kde by som si v živote burger nedala, pretože neviem, či by som neprežúvala susedovho psa. A môže to byť vyhlásený podnik, kde dostaneš burger s hovädzím wagyu, ktorý je tak exponovaný, že si bez rezervácie ani neškrtneš... Už sa ti rozsvietilo?

Áno už hej..
Ty a hovädzie wagyu 😅

mirka0677
29. sep 2026

Zlodejina je niečo, čo predvádza napríklad naša vláda. To, že nejaký súkromník má maržu čo ja viem, aj 200% na jednom burgri, je jeho vec a vec zákazníkov, čo sú ochotní si ho kúpiť. Mne sa zdá, napríklad, veľa dať za obedové menu u nás v práci 8Eur, radšej si niečo navarím doma a v práci si kupujem jedlo tak 2-3x do mesiaca. Aj s tým burgrom. Nikto mi nestojí s pištoľou pri hlave, aby som si ho kúpila. Tak ak sa mi to zdá veľa, kúpim ho raz za čas, alebo nikdy. Ale splietať niečo o zlodejine, lebo mne sa to zdá neprimerané, ako si nastaví ceny nejaký súkromník..

tilly
29. sep 2026

Ak je to burger z dobrého mäsa, ktoré si burgaren sama melie, domáca žemľa, robia si vlastné domáce dressingy, hranolčeky zo zemiakov, nie z polotovaru a niekde vo väčšom meste, pripadne niekde v tatrách alebo na Donovaloch, je 13 eur super cena.
Ak sú tam mrazené hranolky, žemľa, barbecue a mleté mäso z lidlu, a je to v hornej dolnej, kde je prenájom priestorov za hubicku, zamestnanci robia za minimálku a načierno tak je 13 eur zlodejina