icon

Nový kufor s problémovou rukoväťou. Vadný kus?

11. aug 2026

Kúpila som nový kufor a už pri prvom cestovaní ma štve výsuvná rukoväť. Keď kufor ťahám, občas sa sama zasunie nižšie. Má to tak niekto tiež, alebo som trafila vadný kus?

jimmyy128
•
27. aug 2026

Skus jednu vec skor ako to zabalis do "asi mam smolu". Vysun rukovat najprv na prvy stupen, potom na druhy, a pocuvaj, ci to obidva razy poriadne cvakne. Tie teleskopy drzia na dvoch malych kolikoch, ktore zapadnu do dierky v trubke. Ked je kolik zle lisovany alebo je trubka trochu ovalna, dosadne len napoly a staci mierny tah do strany a rukovat skoci nizsie. S tym, ako to tahas, to nema nic spolocne.

Ak sa ti to deje len na jednom stupni a na druhom nikdy, mas odpoved. To je vyrobna vada, nie opotrebenie.

A este vec, o ktorej skoro nikto nevie. Od 1.7.2024 plati novy zakon o ochrane spotrebitela a v prvom roku od kupy sa predpoklada, ze vada tam bola uz pri prevzati. Dokazovat opak musi predajca, nie ty jemu. Takze na "museli ste to pretazit" sa nedaj. A ked to podavas, rovno si vypytaj potvrdenie o prijati reklamacie, kde musi byt napisana lehota na vybavenie. Tych povestnych 30 dni uz zo zakona automaticky neplyne, predajca ti tam musi uviest konkretny cas.