Pasca s fotovoltikou: Varovanie pred virtuálnou batériou
Chcem varovať všetkých, ktorí si dávajú na dom fotovoltiku a spoliehajú sa na marketingový trik menom „virtuálna batéria“. Minulý rok som investoval tisíce eur do panelov s tým, že prebytky elektriny si budem v lete „ukladať“ u distribútora a v zime ich zadarmo miniem na kúrenie. Všetko vyzeralo super, aplikácia ukazovala, že mám našetrené megawatty energie.
Šok prišiel pri ročnom zúčtovaní. Napriek tomu, že som do siete dodal viac, než som spotreboval, prišiel mi nedoplatok takmer 900 eur! Keď som nahnevaný volal dodávateľovi, vysvetlili mi realitu, ktorú v reklamách nepovedia.
Virtuálna batéria vám totiž vráti len čistú komoditu (silovú elektrinu), ale distribučné poplatky a poplatky za prenosovú sústavu platíte pri odbre zo siete v plnej výške znova. Čerešničkou na torte je, že poplatok za samotné vedenie virtuálnej batérie sa platí mesačne bez ohľadu na to, či slnko svieti alebo nie. Navyše, ak prejdete do vyššieho tarifného pásma, distribúcia vás zderie z kože. Virtuálna batéria nie je ostrovný systém a prebytočná elektrina v zime vás vyjde takmer rovnako draho, ako keby ste žiadne panely nemali. Počítal si to niekto reálne? Oplatí sa radšej investovať do fyzického fyzického úložiska (bateriek v dome), alebo je to ekonomická samovražda tak či tak?
Stručné zhrnutie
- Virtuálna batéria vracia zákazníkovi prevažne len silovú časť elektriny; distribučné a prenosové poplatky sa pri čerpaní zo siete platia znova, čo môže viesť k neočakávaným nedoplatkom (v diskusii uvádzaný prípad ~900 €).
- Poskytovatelia často účtujú mesačný poplatok za využívanie virtuálnej batérie (v diskusii príklady 24 €/mes.) a výkupné ceny prebytkov podľa ZSE sa pohybujú približne 30–40 €/MWh.
- Fyzická batéria znižuje odber zo siete a umožňuje ostrovnú prevádzku pri výpadku, ale má vysoké počiatočné náklady (v diskusii uvádzané ponuky rozšírenia s batériou ~8 000 € až ~13 000 €) a odborné výpočty naznačujú dlhšiu návratnosť pri hybridných systémoch (približne 14 rokov) vrátane potreby výmeny meniča za 500–900 € po ~12–15 rokoch.
Najčastejšie otázky
Q: Ako funguje virtuálna batéria?
A: Virtuálna batéria umožňuje uložiť prebytky elektriny „u distribútora“ a čerpať ich neskôr, pričom distribučné a prenosové poplatky sa pri čerpaní platia znova; ZSE v diskusii uvádzalo výkupné ceny prebytkov cca 30–40 €/MWh.
Q: Prečo môžem mať nedoplatok, aj keď som do siete dodal viac energie než som spotreboval?
A: Pri čerpaní „uloženej“ energie sa platí opäť distribúcia a ďalšie povinné poplatky; v diskusii bol spomenutý konkrétny nedoplatok ~900 € ako príklad dôsledku týchto poplatkov a tarifných pásiem.
Q: Stojí za to investovať do fyzickej batérie namiesto virtuálnej batérie?
A: Fyzická batéria znižuje odber zo siete a umožňuje nerušenú prevádzku pri výpadku, no diskusia uviedla cenové príklady rozšírenia s batériou ~8 000 € až 13 000 € a odkaz na analýzu, že hybridné systémy majú návratnosť približne 14 rokov; treba porovnať individuálnu spotrebu a investičné náklady.
Q: Aké alternatívy k virtuálnej batérii ponúkajú dodávatelia energie?
A: V diskusii ZSE ponúkal výkup prebytkov za cca 30–40 €/MWh, Magna energia ponúka „Požičovňu elektriny“ (príklad: platiť len distribúciu cca 70 €/MWh a ušetriť komoditnú časť cca 160 €/MWh), a spomínali sa hráči SPP a Greenlogy.
Q: Ako mám nastaviť spotrebu, aby som maximalizoval úspory z fotovoltiky?
A: Presúvať veľké spotreby do doby maximálnej produkcie (pranie, umývačka, ohrev vody, nabíjanie elektromobilu) — v diskusii používatelia uvádzali nabíjanie elektromobilu ako významnú úsporu (približne 150–200 €/mes. v jednom príklade).
Q: Aké sú typické poplatky a ceny spojené s virtuálnou batériou v praxi?
A: V diskusii boli uvedené príklady mesačných poplatkov VB ~24 €/mes., výkupné ceny prebytkov ZSE cca 30–40 €/MWh, nákupná cena elektriny od ZSE cca 230 €/MWh a približná „distribúcia pri Požičovni elektriny“ ~70 €/MWh podľa príspevkov.
Závery z diskusie
Zhoda
- Virtuálna batéria vracia prevažne silovú (komoditnú) časť elektriny a pri čerpaní sa platia distribučné a prenosové poplatky znova.
- Poskytovanie virtuálnej batérie často sprevádza mesačný poplatok, ktorý ovplyvňuje celkové úspory.
- Fyzické batérie znižujú závislosť od siete a zabezpečujú prevádzku pri výpadkoch, ale zvyšujú počiatočné investičné náklady.
Sporné názory
- Niektorí tvrdia, že virtuálna batéria priniesla preplatky a úspory (príklady preplatkov ~950 €), zatiaľ čo iní tvrdia, že spôsobila vysoké nedoplatky (príklad ~900 €).
- Niektorí odhadujú krátku návratnosť systému (3–8,5 rokov podľa individuálnych výpočtov), zatiaľ čo iní a odborné odhady hovoria o návratnosti 14–18 rokov vrátane výmeny meniča.
Otvorené otázky
- Ako sa budú meniť podmienky a zdanenie výnosov z virtuálnych batérií pri legislatívnych alebo trhových zmenách?
- Koľko fyzickej kapacity batérie je potrebné na plné pokrytie vykurovania v zime pri rôznych typoch domov?
- Ako presne porovnať návratnosť pri konkrétnej ročnej spotrebe, tarifách a ponukách rôznych dodávateľov?
Spomenuté značky a firmy
ZSE, Magna energia, SPP, VSE, Greenlogy, Huawei, SSE, cista-energia.sk, Energie-portal
Spomenuté produkty a metódy
virtuálna batéria, fyzická batéria, fotovoltika (FVE), Požičovňa elektriny, menič (inverter), optimizéry, tepelné čerpadlo (TC), PHEV, ostrovná prevádzka, inteligentný elektromer, tarifné pásma DD3, DD6
Miesta a osoby
žiadne
my sme tento rok zaplatili 330 eur za elektriku, 214 z toho sú povinné poplatky, teraz pozerám vyúčtovaciu faktúru...
@tilly dobry večer zaujímalo by ma ze aká firma vám dodala Fve a aj montovala a aké značky komponentov mate. Mam ročnú spotrebu cca 8500kwh a rad by som šiel do takého výkonové ho systému ako mate vy. Ďakujem
@martinwelding1988 Mr.Fotovoltika 😉
fotovoltika do domu je v principe ekonomicka kravina , nikdy sa to nevrati ta investicia (ak ju nemas zadarmo 🙂
@princkrason Hej mas pravdu🤪Piaty rok nabíjam EV,2klimy,bazen,2domacnosti na elektrospotreb.,haha nikdy sa my to nevrati🤣

@anonym_autor prepáč ale ty si neplatil nič? Ze máš taký nedoplatok?
Ftv mame druhý mesiac, presne vieme ako to funguje, stále ladime systém . Za využitie virtualnej batérie platíme mesačne 24eur, práve preto, že v zime potrebujeme cca 7-8000 kwh elektriny. A ak toľko nenaskreckujeme tak budeme platiť okrem distribučných poplatkov aj komoditu teda samotnú elektrinu.
V januári, keď sme začali zvažovať ftv sme nechceli riešiť fyzickú batériu, už v marci pri ponukách firiem sme riešili aj batériu.
Mame 16 kW batériu, cez deň sa nabije v noci ide dom na nej... Zo siete sa ťahá veľmi málo, čiže distribučné poplatky ani nerieši človek. V zime to bude kúsok iné. Ale platí sa mesačná zálohová platba, aby neprekvapilo vyúčtovanie.
Neviem kde si žil, že máš pocit, že ti boli údaje zatajene. Ja si myslím, že všetko je férovo riešené. A musel si podpisovať zmluvy s distribúciou s elektrárňami kde tieto veci boli uvedené. Takže nabudúce ti poradím, čítaj aspoň to co podpisujes.
@zalka hovoríš mi z duše. No ale keby nebolo tých........ tí mudrejší by platili jak mourovatý tiež