Zdajú sa vám Horalky Sedita menšie?
caute, kupila som si včera horalku a normalne som ostala v soku ze aka je daka tenka a kratsia. tiez mate ten pocit ze tie vyrobky stale zmensuju ale cena ide hore? pamatam si ze kedysi to bol poriadny keks a teraz to mam na dva hryzy. alebo som len daka rozmaznana? vsimli ste si to aj pri inych keksikoch od sedity?
Stručné zhrnutie
- Viacerí diskutujúci konštatovali, že mnohé potraviny prešli shrinkfláciou; produkty majú nižšiu gramáž a ceny sa zvyšujú.
- Horalka má podľa viacerých príspevkov štandardnú gramáž 50 g, ale existuje aj Horalka mini s gramážou 27 g balená po 3 kusoch.
- Niektorí používatelia pociťujú, že Horalka je tenšia alebo kratšia, zatiaľ čo iní tvrdia, že gramáž a receptúra ostali nezmenené.
Najčastejšie otázky
Q: Zmenila sa veľkosť Horalky?
A: Viacerí diskutujúci uviedli, že klasická Horalka má stále 50 g, ale sú dostupné menšie varianty; niektorí používatelia pociťujú vizuálne zmenšenie alebo iné rozmerové rozdiely.
Q: Existuje oficiálna „mini“ verzia Horalky?
A: Áno, niekoľkí diskutujúci spomenuli Horalka mini s 27 g a balením po 3 ks.
Q: Je to prípad shrinkflácie alebo zmena receptúry?
A: Viacerí diskutujúci nazvali fenomén „shrinkflácia“ a pripísali zmeny znižovaniu gramáže a zvyšovaniu cien; niektorí však tvrdia, že výrobcovia menia aj receptúry a chuť.
Q: Ktoré ďalšie značky alebo produkty spomínali ľudia ako príklady zmeny veľkosti?
A: Diskutujúci spomenuli Milka (100 g → 90 g), čokolády zmenšené na 90 g, Fidorka, Romanca a Margot ako príklady vnímaných zmien.
Q: Ako overiť, či sa balenie zmenšilo?
A: Užívatelia odporúčajú skontrolovať gramáž uvedenú na obale a porovnávať cenu na 1 kg.
Q: Sú ekonomické dôvody za zmenami produktov?
A: Diskutujúci pripisovali zmeny marketingovým rozhodnutiam, rastu nákladov, spotrebnej dani a vysokým maloobchodným maržiam.
Q: Dá sa Horalka kúpiť lacnejšie alebo v iných gramážach podľa diskusie?
A: Jeden diskutujúci uviedol príklad, že kedysi stáli 100 g kusy 0,39–0,45 € a teraz sú varianty 81 g za 0,89 €; iní odporúčajú sledovať akcie a cenu za kilogram.
Závery z diskusie
Zhoda
- Viacerí diskutujúci používajú pojem shrinkflácia a súhlasia, že mnohé potraviny majú nižšiu gramáž pri vyšších cenách.
- Mnohé príspevky potvrdili, že klasická Horalka má 50 g a že existuje Horalka mini 27 g v trojbalení.
- Diskutujúci súhlasia, že kontrola gramáže na obale a prepočítanie ceny na 1 kg sú najpraktickejšie spôsoby overenia zmien.
Sporné názory
- Niektorí diskutujúci tvrdia, že Horalka je vizuálne tenšia/kratšia, zatiaľ čo iní dopĺňajú, že gramáž a receptúra ostali nezmenené (50 g).
- Jedna strana vinníkov vidí v zmenách marketing a zámerné „okecávanie“ zákazníka, druhá strana pripisuje vplyv daniam, rastúcim mzdám a nákladom v reťazci.
- Niektorí tvrdia, že Fidorka a Margot sa zmenili, zatiaľ čo iní uvádzajú, že ich gramáž ostala rovnaká.
Otvorené otázky
- Aká je presná historická gramáž a cena Horalky podľa výrobcu Sedita za posledné roky?
- Má Sedita oficiálne vyjadrenie o zmenách gramáže alebo receptúry Horalky?
- Aký je kvantitatívny rozsah shrinkflácie pre jednotlivé kategórie potravín v SR/CZ?
- Ktoré konkrétne výrobky a kedy zmenili gramáž a oficiálne balenia (dáta od výrobcov)?
Spomenuté značky a firmy
Sedita, Horalka, Milka, Fidorka, Romanca, Margot, Skrblik.cz
Spomenuté produkty a metódy
Horalka 50 g, Horalka mini 27 g, Horalka balenie po 3 ks, Milka 100 g → 90 g, čokolády 90 g, Fidorka, Romanca, Margot, verzia Horalka s arašidovým maslom, shrinkflácia, spotrebná daň, cena na 1 kg, kontrola gramáže na obale, príklad produktu 81 g za 0,89 €
Miesta a osoby
AT, SK, CZ
chceli by sme vyššie platy a nižšie ceny, len nám nedochádza že aj tým robotníkom v sedíte stúpajú platy (resp. mali by aj im, keď aj nám že) - plus to šafárenie v štáte sa tiež niekde musí prejaviť… 😏
v nasom state sa vsetko zmensuje :D este aj tovar
Ked na nich tlacia s danami za kadeco (od dane na bankove prevody, po dan z “cukru”), tak sa necuduj, ze niekde sa to dorovnavat musi.
Im tiez tie peniaze nerastu v sade na stromoch.
Akekolvek uvalene dane niekto zaplatit musi a vzdy je to na konci obcan/zakaznik. Jednoducho ten zakladny prvotny producent platieb.
Vlada cez rozne cesticky plni pokladnu vzdy len z vrecka obcanov. Akurat to medzi tym pretecie cez rozne toky. A ked sa to “spravne pomenuje”, tak obcan ma hrejivy pocit, ze to platia tie zle bohate firmy, nie on. Ze jeho sa to netyka. 😁
Detto spotrebna dan na energie, lieh a pod.
Je zahrnuta v cene produktu. Je to obcan, kto dava napriklad elektrarnam peniaze na spotrebnu dan za vyprodukovanu a predanu elektrinu, ktoru oni potom nasledne odvedu statu, atd.
Keby sa tieto retazce skratili a platil by to rovno konecny spotrebitel=obcan, tak by obcan iba valil oci, kolko si toho stat od neho vybera. A za co vsetko.
Ale mozno potom by ludia rychlo inak pozerali na to, co za to od statu pozaduju.
Takto to nevidia a nevadi im to.
Ano, minule som to tu pisala, ze je to ocividne. Cena vyssia a sladkost mensia, obsah sacku cukrikov tiez. Chapeme preco. Aj tak je to uz pomerne drahe, nekupujem nic, ale robim to pre svoje zdravie a postavu.
@viera keby cena zostavala ale rastie.
@citronove_koliesko hej, lebo keby si mala iba ubrat z produktu, aby si zachovala pri rastucich nakladoch povodnu cenu, tak by si ho osekala mozno o tretinu.
Tak urobis kompromis. Kusok zvacsis cenu a kusok zmensis produkt.
Aj Milka mala kedysi 100g a dnes má 90g. Vysvetlenie v skratke marketingová konsolidácia.
@anonym_f113af v zahraničí som už videla aj 80 gramove
Horalky teraz robia aj v mensej verzii. Citala som, ze je to reakciou na poziadavky ludi, co si strazia kcal a ziviny, ze hlavne mladi ludia vyslovene nechcu povodnu velkost.
v nasom state sa vsetko zmensuje :D este aj tovar
@anonym_e212ab iba dane, poplatky a odvody rastú ako huby po daždi
Tak urobis kompromis. Kusok zvacsis cenu a kusok zmensis produkt.
@kocuris
@moonlight1210
Ale este aky vedlajsi efekt to ma, populacia ktora si pravidelne kupuje horalku zacne chudnut 😃
To ešte niekto kupuje? Mne už dávno prestala chutiť
@kocuris no nemyslim, v tomto pripade je na obale napisane Horalka mini. Ma 27g. A dostat ju spolu s tou obycajnou, ktora ma 50g. Ja osobne Horalky nemusim, ale obcas na ture si dam - a radsej siahnem po tej mini. Nech nemusim vyhadzovat zvysok. Lebo tradicnu naozaj nezjem.