Zdajú sa vám Horalky Sedita menšie?
caute, kupila som si včera horalku a normalne som ostala v soku ze aka je daka tenka a kratsia. tiez mate ten pocit ze tie vyrobky stale zmensuju ale cena ide hore? pamatam si ze kedysi to bol poriadny keks a teraz to mam na dva hryzy. alebo som len daka rozmaznana? vsimli ste si to aj pri inych keksikoch od sedity?
To je princíp shrinkflácie. Okefovať zákazníka. Ktorý nakupuje rovnaký produkt roky zo zvyku... Mení sa hmotnosť, nie cena...
Pokročilejšia verzia je, keď úplne zmenia receptúry a chuť. Proste búda na ľudí.
chceli by sme vyššie platy a nižšie ceny, len nám nedochádza že aj tým robotníkom v sedíte stúpajú platy (resp. mali by aj im, keď aj nám že) - plus to šafárenie v štáte sa tiež niekde musí prejaviť… 😏
v nasom state sa vsetko zmensuje :D este aj tovar
Ked na nich tlacia s danami za kadeco (od dane na bankove prevody, po dan z “cukru”), tak sa necuduj, ze niekde sa to dorovnavat musi.
Im tiez tie peniaze nerastu v sade na stromoch.
Akekolvek uvalene dane niekto zaplatit musi a vzdy je to na konci obcan/zakaznik. Jednoducho ten zakladny prvotny producent platieb.
Vlada cez rozne cesticky plni pokladnu vzdy len z vrecka obcanov. Akurat to medzi tym pretecie cez rozne toky. A ked sa to “spravne pomenuje”, tak obcan ma hrejivy pocit, ze to platia tie zle bohate firmy, nie on. Ze jeho sa to netyka. 😁
Vždy za každú chybu v reťazci zaplatí ten posledný v reťazci. Teda spotrebiteľ. Jednoduché.
Detto spotrebna dan na energie, lieh a pod.
Je zahrnuta v cene produktu. Je to obcan, kto dava napriklad elektrarnam peniaze na spotrebnu dan za vyprodukovanu a predanu elektrinu, ktoru oni potom nasledne odvedu statu, atd.
Keby sa tieto retazce skratili a platil by to rovno konecny spotrebitel=obcan, tak by obcan iba valil oci, kolko si toho stat od neho vybera. A za co vsetko.
Ale mozno potom by ludia rychlo inak pozerali na to, co za to od statu pozaduju.
Takto to nevidia a nevadi im to.
@viera keby cena zostavala ale rastie.
@citronove_koliesko pokročilá verzia konsolidácie, hromadné zvyšovanie cien, znižovanie hmotnosti a kvality
Ano, minule som to tu pisala, ze je to ocividne. Cena vyssia a sladkost mensia, obsah sacku cukrikov tiez. Chapeme preco. Aj tak je to uz pomerne drahe, nekupujem nic, ale robim to pre svoje zdravie a postavu.
@viera keby cena zostavala ale rastie.
@citronove_koliesko hej, lebo keby si mala iba ubrat z produktu, aby si zachovala pri rastucich nakladoch povodnu cenu, tak by si ho osekala mozno o tretinu.
Tak urobis kompromis. Kusok zvacsis cenu a kusok zmensis produkt.
Aj Milka mala kedysi 100g a dnes má 90g. Vysvetlenie v skratke marketingová konsolidácia.
@anonym_f113af v zahraničí som už videla aj 80 gramove
Horalky teraz robia aj v mensej verzii. Citala som, ze je to reakciou na poziadavky ludi, co si strazia kcal a ziviny, ze hlavne mladi ludia vyslovene nechcu povodnu velkost.
v nasom state sa vsetko zmensuje :D este aj tovar
@anonym_e212ab iba dane, poplatky a odvody rastú ako huby po daždi
@citronove_koliesko hej, lebo keby si mala iba ubrat z produktu, aby si zachovala pri rastucich nakladoch povodnu cenu, tak by si ho osekala mozno o tretinu.
Tak urobis kompromis. Kusok zvacsis cenu a kusok zmensis produkt.
@kocuris
@moonlight1210
Ale este aky vedlajsi efekt to ma, populacia ktora si pravidelne kupuje horalku zacne chudnut 😃
To ešte niekto kupuje? Mne už dávno prestala chutiť
@kocuris
@moonlight1210
Ale este aky vedlajsi efekt to ma, populacia ktora si pravidelne kupuje horalku zacne chudnut 😃
@citronove_koliesko veru. Kúpiš drahé horalky, na iné blbosti ti neostane peňazí, bim ho tam, diéta... 😀
Maloobchod má strašné marže, až neuveriteľné. A zrazu akcia - za polovicu... a ešte na tom zarobia...
To ešte niekto kupuje? Mne už dávno prestala chutiť
@anonym_10e08e ešte tá verzia s arašidovým maslom ušla, ale aj to už asi zmenili...
Horalky teraz robia aj v mensej verzii. Citala som, ze je to reakciou na poziadavky ludi, co si strazia kcal a ziviny, ze hlavne mladi ludia vyslovene nechcu povodnu velkost.
@simsalabim toto sú presne tie bájky výrobcov ako učebnice: keď sa prišlo na to, že v AT a SK sa ten istý produkt líši zložením, napr. Cola, výrobca hneď prišiel s tvrdením, že " prispôsobuje chuť regionálnemu spotrebiteľovi". Ezop by sa mohol od nich učiť písať bájky pre deti... rovnako je to s pracími prostriedkami a ostatnými komoditami, ktoré sa obchodujú naprieč Európou.
@simsalabim toto sú presne tie bájky výrobcov ako učebnice: keď sa prišlo na to, že v AT a SK sa ten istý produkt líši zložením, napr. Cola, výrobca hneď prišiel s tvrdením, že " prispôsobuje chuť regionálnemu spotrebiteľovi". Ezop by sa mohol od nich učiť písať bájky pre deti... rovnako je to s pracími prostriedkami a ostatnými komoditami, ktoré sa obchodujú naprieč Európou.
@kocuris no nemyslim, v tomto pripade je na obale napisane Horalka mini. Ma 27g. A dostat ju spolu s tou obycajnou, ktora ma 50g. Ja osobne Horalky nemusim, ale obcas na ture si dam - a radsej siahnem po tej mini. Nech nemusim vyhadzovat zvysok. Lebo tradicnu naozaj nezjem.
@kocuris no nemyslim, v tomto pripade je na obale napisane Horalka mini. Ma 27g. A dostat ju spolu s tou obycajnou, ktora ma 50g. Ja osobne Horalky nemusim, ale obcas na ture si dam - a radsej siahnem po tej mini. Nech nemusim vyhadzovat zvysok. Lebo tradicnu naozaj nezjem.
@simsalabim veď samozrejme, podľa osobných preferencií

Aj Milka mala kedysi 100g a dnes má 90g. Vysvetlenie v skratke marketingová konsolidácia.