Ake štedrovečerné menu robíte?
Ahojte,
s manzelom sa nevieme dohodnut co budeme varit na stedry vecer. Kazdy by rad to zo svojho domova... a tak sme sa zhodli, ze si vytvorime teda nieco uplne unikatne, nam vlastne.
Noze hodte sem tipy co vsetko chystate vy, nejaka inspiracia ktorej by some sa mohli chytit 🙂
Dakujem
A hubova macanka je kde? 🙂 U nas tradicne, taktiez, ja milujem cele vianocne menu, od kapustnice az po kapra, takze ak by mi niekto navaril nieco ine, tak by som bola dost sklamana ☹
Obaatky s medom a cesnakom, krizik na celo s medom 🙂, bobaľky s makom, kapustnica tradicna, s domacej kapusty, tri druhy klobasky, udene nedavame nemame to radi, huby susene, par susenych sliviek.. No a salat zemiakovy s majonezou a file vyprazane 🙂 Nemenila by som toto menu za ziadne ineeee 🙂 milujem to!
Pridám aj naše menu 🙂
1. Prípitok
2. Oblátka s medom a s cesnakom
3. Opekance s makom
4. Vianočná kapustnica (bez mäsa, ani v mäsovom vývare nevarím, pôstime sa)
5. Zemiakový šalát a vyprážané filé
Okrem toho máme na stole ovocie, koláčiky, orechy a pod obrusom Euráče, aby nám v budúcom roku nechýbali 😀
Ale ako píšete, čo kraj, to iný mrav, každý má rád to svoje zaužívané 🙂 .
Hlavne, že je doma pokoj a pohoda a všetci sme spolu. Tá radosť v očiach detí stojí za to a ja už na to veľmi teším 😵 😵 😵
my mame plno chodov, kazdy si doniesol zvyky z domu :
oblatky s medom a cesnakom, potom z kazdeho ovocia kusok, makove pupaky, polievky -- z lupaneho hrachu, kapustova s hribami, dubakova so smotanou, nasleduje salat s rybou - asi miesto salatu spravim zemiakovu kasu a peceneho lososa... varim v najmensich hrncoch co mame doma, dojedame 2 dni 😀 😀 . a potom kolaciky , stedrak pri rozsvietenom stromceku 😉
kapra nejeme kvôli kostiam a majonézový šalát zasa kvôli majonéze 😀 ale po viacerých rozhovoroch sme sa s mužom zhodli že každý rok si urobíme niečo iné. Tento rok bude šampiňónová krémová polievka s krutónikmi (iba jednu polievku robievam) a treska v horčicovej omáčke so zemiakmi (uvarené v šupke, olúpané, nakrájané na štvrťky a zapečené s mletou paprikou v rúre), jablkovo-maková štrúdľa so zmrzlinou. Keď sme začali spolu bývať tak sme mali ten istý problém - urobili sme to tak že jedna polievka podľa mňa, jedna podľa neho a druhé tak isto. A boli sme spokojní obaja 😉
my budeme mať toto: manžel s otcom začínajú prípitkom (čohokoľvek), oblátky s medom a cesnakom, rozkrojenie jabĺčka, potom nastupuje polievka: kapustnica a rybacia pre nás (kto si čo vyberie), dcérka má hovädziu a keď je s nami manželova babka tak aj šošovicovú 🙂, nastupuje majonézový šalát a kaprík. Pri stromčeku si dáme kávičku s koláčikmi (domácimi, samozrejme)
taaakže oplatka a med hlava rodiny ostatním dá požehnanie a urobí kríž na čelíčku... potom chlebík zo solou. kapustnica s udeným a hubami a zemiakami...šalát a ryba a hurááá na darčeky a samozrejme sa pomodlit podakovat pred a po jedle...
Moj manžel je neveriaci ale suhlasil že to takto budeme robit jediné čo že miesto ryby on bude mat vinnu klobasku..
my sme bezboznici🙂 takze len kapustova polievka od nas, slepacia pre slecnu, muz neznasa ryby takze jemu kuraci rezen, mne a slecne rybu, zemiakovy salat, slecne bez majonezy a kolace: cokoladovy zakusok smotanovy, orechove kosicky, slecne nieco zdravsie vymyslim.....
Mame 2 vianoce.jedny u nas, tam mame cca toto:
kapustnica, ryba pecena so zemiakmi (losos alebo pstruh) a potom si dame kolacik.
u svokrovcov mame:
oplatka s medom, bobalky (bobaky, opekance) s mliekom a makom, hribova biela polievka a polievka zo zlteho poleneho hrachu, kuracie rezne a kapor - smazene a k tomu klasicky salat bez majonezy aj s majonezou
U nas ide pripitok, oplatky s medom, sosovicova polievka (chlap nenavidi kapustnicu a rybaciu nemame radi obaja), losos na masle (
kapor je no go), zemiakovy salat z varenej majonezy (nejde do nej olej a robime ju len na Vianoce) a potom uz hura k darcekom, kolace mlsame pri rozbalovani. Druhy den dojedame zvysky (mnam!!!), treti robim kura alebo morku a potom sa az do Silvestra krmime prevazne zeleninou (lebo sme prejedeni). Na Silvestra robime raclette.
no my kedze sa nevieme dohodnut, robime dve polievky, od nas sosovicovu, od manzela bielu kapustnicu s hubami a slivkami, tiez robime dva salaty, kedze do 'nasho' davame aj vajcia a jablcka (mm neznaaaasa) a do 'ich' davaju cibulu (ja neznaaaaasam). od kapra sme upustili, takze losos na prirodno.
no a samozrejme pred jedlom krajame a delime jablcko, oriesok a oplatku s medom a cesnakom.

U nas oblatka s medom, jablckom a cesnakom, uuuuzasna svokrina rybacia polievocka, vyprazany kapor, majonezovy salat, kuracie rezne, a vianocne kolaciky 🙂