Aké tradičné jedlá máte na Štedrý deň?
V kazdom kraji iny zvyk. Ja som zo Serede, mame oplatky a med, ovocie, potom hrachova polievka, potom kapustnica a ryba so zem.salatom. Ako pripitok sampanske 😊 podelte sa s vasimi.
@anonym_autor U nás oblátky s medom,kapustnica s klobásou,zemiakový šalát rezeň, ryba a opekance s makom. A pripíjame si vajčákom a rozkrajujeme aj jabĺčko. U mami hríbová polievka s klobásou inak to isté.
BA - prekrojit jablko (neje sa), chlieb s cesnakom, aby sme boli zdravi, oplatka s medom, aby sme mali zivot sladky, kapustnica, ryba/rezen a salat, kolace.
@simsalabim Presne aj u nás, iba chlieb s cesnakom nie.
Ale zato ,keď sme boli malé tak aj cesnak sa jedol s oblatkami a medom a oriešky (škrupinky) sa dávali na vodu, ale nepamätám čo to znamenalo A tanier sa vždy dal navyše pre pocestného a pod obrus drobné peniaze. To ešte u starkej. Ale tie zvyky sme si nepreniesli.
Košice - oplátky s medom, strúčik cesnaku, prekrojíme jablko, kapustnica s hríbami a klobáskou, ryba na prírodno so zemiakovým šalatom, ale máme aj bez majonézy. Kto zvládne, tak bobaľky s makom a mliekom. Alkohol nepijeme.
@anonym_5befd9 Veľmi podobné to máme aj na juhu Stredného Slovenska.
@anonym_autor my máme oblátky s medom ..kapustnicu s kopou hríbov bez mäsa..kapor a filé..zemiakový šalát..na štedrý deň mäso nejeme unás doma 🙂
@simsalabim Presne aj u nás, iba chlieb s cesnakom nie.
Ale zato ,keď sme boli malé tak aj cesnak sa jedol s oblatkami a medom a oriešky (škrupinky) sa dávali na vodu, ale nepamätám čo to znamenalo A tanier sa vždy dal navyše pre pocestného a pod obrus drobné peniaze. To ešte u starkej. Ale tie zvyky sme si nepreniesli.
@anonym_3d20f8 my stale davame pod taniere sosovicu a peniaze - aby sme mali hojnost. So skrupinkami sme nic nerobili. A este sme mali zvyk nevstavat od stedrovecerneho stola, aby nam nikto neodisiel.
@anonym_autor ja som tiež zo Seredi a u nás zase bola šošovicová mliečna polievka, kapustnica nie, tá až na Silvestra. Pred večerou si prečítame príbeh o narodení Ježiša, pomodlime a krájame jabĺčko. Keď má hviezdu, tak budeme zdraví celý rok. Potom oplátku, polievku, rybu a šalát. Postupne sme začali robiť lososa namiesto iných rýb a robím aj pyré z batatov, nie každý zje šalát. Zapijame bielym vínom tentoraz nealkoholickým. Koláčiky jeme po večeri pri rozbaľovaní darčekov. Pre mňa majú Vianoce viac duchovný rozmer. Autorka, keď si zo Seredi, príď na polnočnú alebo o pol jedenástej na 1. sviatok vianočný na svätú omšu, náš zbor bude spievať počas sv.omše. Krásne sviatky prajem ❤️
Kapustnica s masom a udenym, peceny pstruh, rezne a salat
@anonym_autor Oblátky s medom a cesnakom, kapustnica s bravčovým mäsom, klobásou, sušenými marhuľami a slivkami s krúpami a zemiakmi, rezne a zemiakový majonézový šalát, opekance s makom/orechami s medom.
@anonym_autor my sme si začali už časť večere objednávať, čiže 3 druhý rýb, zemiakový šalát na kyselo, majonézovy šalát, kapustnica, samozrejme začíname 2 druhmi oplátok s medom. A následne domáce koláčiky a pečivo. Na pitie obvykle džús a kolu :-3
Orava
Postavíme sa k stolu, mama nás pokropí svätenou vodou, potom otočíme jeden zdravas za zosnulých.
Potom sa zje oplátka s medom a pokračujeme kapustnicou a ryba v trojobale plus zemiakový šalát a xy druhov koláčov na koniec.
Večera musí začať o rovnej piatej.
Na stedry den slovenska vecera: Oblatky s medom, kapustnica s klobasou a udenym, vyprazana ryba so zemiakovym majonezovym salatom, nasledne rozkrojene jablko, a zakusky...
Na 1 vianocne sviatok: langusta s domacimi rezancami (zahranicie)
My máme prípitok,polievočka klasika vývar s rezancami,pstruh,kačka,rezne a zemiakový šalát,kto na čo má chuť..zákusok,vínko...mávali sme aj kapustnicu na výber z polievok...
@anonym_autor Oplatky s medom,cesnakom,kapustnica bez masa,opekance s makom,zemiakovy salat,kapor a file a nakoniec prekrajujeme jablko. A mame tradiciu mat na stole cely bochnik chcela pod neho sa davaju peniaze,v miske s ovocim nalozene vsetko mozne cibula,cesnak,orechy,aby bolo hojne aj buduci rok. A klasika tanier navyse pri stole.
My máme mliečnu hríbovú polievku s krúpami, zemiakový šalát a filé/rezne. Neprežierame sa, varím toľko, koľko sa zje, nevyhadzujeme.
Ja som z Liptova a u nás je zvykom oblátky s medom a cesnakom, hrášok, liptovská kapustnica (taká s rezancami) a zemiakový šalát s rybou (po polnoci rezne). S mužom konečne bývame sami a minulý rok sme si povedali, že si navaríme, čo nám chutí. Zemiakový šalát sme ešte na vianoce nerobili, (máme ho u jedných aj druhých rodičov) spravili sme kapustnicu a čínu 😀 poprípade zelerový šalát s pórom a ananásom. Tento rok by som možno chcela šošovicu, ešte uvidíme. Hlavne nechceme jesť niečo pretože sa to musí.
Cesnak, oplátky s medom, kapustnica, majonézou salat, ryba. Niektorí v rodine ešte bobalky, ale keďže u nás ich nikto neje, tak ich nerobim
@anonym_3d20f8 my stale davame pod taniere sosovicu a peniaze - aby sme mali hojnost. So skrupinkami sme nic nerobili. A este sme mali zvyk nevstavat od stedrovecerneho stola, aby nam nikto neodisiel.
@simsalabim Áno to presne aj u nás .Od stola sa nesmie vstať a ja aj tak vstávam, lebo nás je veľa a máme malý stôl a nezmestia sa všetky chody 😀
@anonym_autor Košice-okolie Oblátky s medom, cesnak, bobaľky s makom (svokra robí aj posypanku) - sú to vlastne opekance na 2 spôsoby 😉, kapustnica (deti majú aj mäsový vývar), zemiakový šalát + ryba a filé, rezne a samozrejme koláče, najlepšie 10 druhov, aby si každý našiel ten svoj 🙂
@anonym_autor My sme okres Hlohovec. Máme oplátku s medom a cesnakom. Potom niekto rybaciu polievku a niekto kapustnicu ale mliečnu, s hríbami a slivakmi a klasika, kapor a šalát, alebo rybie prsty.
Oplatka s medom a orechami, kapustnica (pôst nedržíme, takže s klasická mäsová), rybu striedame, niekedy filé, niekedy kapor, ale už aj losos na prírodno bol, rezne a zemiakový šalát… keď sme boli na Vianoce spolu celá rodina, tak sme mávali aj šošovicovú na kyslo… tiež sme BA, šošovicu “priniesla” priženená rodina z juhu 😊
@lindous my post drzime a kapustnica je tiez poriadna masova 😅 ten post sa praveze drzi len do stedrej vecere
My mame kapustnicu s masom..potom majonezovy salat a file...udene s chrenom..to je vse..na 2hy den rezne a salat..a pripitok si dame daku hruskovicu ktoru budeme potom popijat ked budu decka rozbalovat darceky 🙂
Okres ZA : oblatky s medom, krupicová kaša - este ked boli moji stari rodicia tak vsetci si vzali lyzicou ochutnavku z jedneho taniera, opekance - male lekvarom plnene buchty sypane makom a cukrom, preliate maslom a medom, rovnako si kazdy da jeden kus, kapustnica - iba v kapustova stava a v nej uvarene huby, s chlebovymi kockami, kapor/file vyprazane plus majonezovy salat. Kto vladze, tak kolace
Oplatky med chlieb cesnak, kapustnica s udenym masom hubami klobaskou, vyprazany kapor a zemiakovy salat s majonezou.
Torta kava darceky a dobre cervene vino.
Pripitok bublinky - prosecco alebo fraciacorta.
@anonym_autor Ziadne, kazde Vianoce uz niekolko rokov cestujeme na dovolenky a jeme co je v danej krajine. Ja som napriklad nikdy nebola na salat s rybou alebo kolace, takze mi tieto tradicne jedla vobec nechybaju.
Horný Zemplín: od rána pôst, na večeru jeme oplátky s medom, poplanok /kysnuté cesto roztiahnuté na plechu, potreté vajíčkom a cukrovou vodou/, bobaľky s makom, kapustnica, hubová mačanka, fazuľová polievka a ryba so šalátom, al. so zemiakmi.
Okres Trebišov - oplátky s medom, bobaľky (opekance) s tvarohom/kyslou kapustou, kapustnica, ryba so zemiakovým šalátom
@anonym_e4c478 fuha, to je na Endiaron 😆
Byvame v KE, avsak stedrovecerne jedla mam od detstva “podedene” od mojich starych rodicov, ktori pochadzali z okresu BJ (Rusini od Polskych hranic). Cesnak, oplatka/chlieb, med. Macanka. Kapustnica. Pirohy (zemiakovo-bryndzove). Bobalky. Ryba so salatom ❤️ jeme z kazdeho len symbolicky, ziaden chod nevynecham, su to nase rodinne tradicie a na tych mi velmi zalezi 😉 Niekedy sa jedla aj strukovinova polievka, tiez slivcanka (rozvar zo susenych sliviek), ale toto si uz nepamatam…

Sme zmiešaná rodina.Orava,Gemer,okolie Bratislavy.Oplátky s medom a cesnakom,šošovicová polievka-niekedy hríbová,vyprážané-pečené filé,cibuľovo- zemiakový šalát,makové gubáky.Po polnici dobre hustá,štiplavá kapustnica.