Aké sú vaše zvyky na Štedrý večer?

22. dec 2019

Prosim podelte sa ako u vas prebieha stedra vecera, ake mate zvyky, tradicie, ako sa to u vas deje?
Cakaju nas s muzom prve spolocne vianoce a radi by sme zacali aj my tu svoju tradiciu len ja som v tejto veci uplne mimo. Dakujem

mima1
22. dec 2019

Ved kukni net ake su zvyky a nieco si vyberte. Pripade nieco z domu prevezmite co ste robievali vy doma. Ja som si vymyslela ze 24nic nerobim myslim ako varenie upratovanie atd. Varim si vopred a jedine co robim je ze zapnem ruru a upeciem rybu. Nachystame komplet vsetko jedlo pitie na stol tak aby nic nechybalo a od vecere nikto nevstava nikam ani pre nic co by chybalo. Mame oblatku s medom, peniaze pod obrusom. Ked dojeme nespratavam stol. Potom uz len darceky a veget

syvina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evaili
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annlia
23. dec 2019

Každá domácnosť ma iné zvyky. My u nás na východe počas celého dňa nič veľké a mäsité nejeme, najeme sa iba 1x alebo vôbec do dňa. Potom už iba čakáme na večeru. Pri večeri dávame pod stôl peniaze a do sacka krmivo pre zvieratá atď. Potom sa pred a po večeri pomodlime.

ivca88
23. dec 2019

My chodíme do lesa vždy na štedrý den, dopoludnia.
Zoberieme mrkvu, jablka a rozhadzujeme to popri krmelci.
Taktiež aj Vtáčnikom vesiame zopár tých gul zo zŕn.
Nech aj oni majú Vianoce a my sa aspoň prejdeme a porozprávame.

ivca88
23. dec 2019

A este pre zaujímavosť, nikdy nie sme sami pri večeri.
Pozývame rodičov aj starých rodičov a aj súrodencov.
Zvyčajne je nas zo 8 ..
Niekedy na to nadávam, ale v konečnom dôsledku som vždy rada, že sme spolu. Jeden deň v roku je to pekné.
Deti sú strašne radi že majú všetkých pri sebe.
Babka aj prababka sa im venujú .
A prababka je strašne šťastná, že nie je sama opustená doma, keďže starký už nie je medzi nami.
Veľa krát má slzy v očiach, keď veceriame .
Takže aj keď by to bolo jednoduchšie a možno aj lepšie byť niekedy sami, tak na Vianoce myslíme skôr na tých druhých než na seba.
O tom predsa Vianoce su

mirka17
23. dec 2019

ja vždy prestieram o jeden tanier naviac, pre nečakaného hosťa, potom klasika oplátky s medom, prípitok, večera. Po večeri nechávam všetko na stole tak ako je, nespratavam a neumývam riady, nechavam to tak do večera, robí sa to preto aby sa aj tí, ktorý tu už s nami nie su mohli prísť najesť. robili sme to tak doma, robím to aj ja.

pininka1
23. dec 2019

Odkedy sme manželia vždy sme 24 sami ako rodina a potom ideme po ostatných rodinach. Ja väčšinou chystám veci, muž vari večer predtým kapustnicu. Než sme mali deti, pozerali sme buď rozprávky, alebo sme išli von, teraz muž zoberie deti k svokovcom a ja dochystam všetko tak,že keď prídu ideme rovno večerať. Nám to takto vyhovuje najviac.

jana_eyre_2
24. dec 2019

Tradície máme také ako si pamätáme z detstva, čo naši rodičia spojili zo svojich tradicii.. takže ja celý deň kmitam aby som večer vyplula dušu 😂 srandujem..

Ráno sa zobudíme, ja pripravujem všetko aby bolo do večera hotové, muž ide pre môjho invalidného otca, potom s deťmi von.. obedujeme ľahké zeleninové jedlo.. okolo 4tej, sa všetci prezlecieme za pekných, sadneme si za stedrovecerny stôl a podávajú sa: prekrojene jablko, oblátky s medom a cesnakom, pupaky s makom, hubová polievka, kapustnica a šalát s rybou.. keď dojeme, deti idú na poschodie pozerať či neuvidia Ježiška.. ja zatiaľ upratujem kuchyňu a zrazu neviem ako príde ježiško 😂 rozdame si darčeky, pokecame, oddychujeme(ako napr.teraz) a muž odvezie otca..

25.ideme k manželovej mame, kde uvidíme aj jeho sestry s rodinami a 26. Ideme k mojej sestre, kde sa stretneme s mojou ďalšou sestrou a bratom a ich rodinami a mojím otcom..

cukroska
25. dec 2019

@mima1 tak verím, že ste si niečo spoločné tradične našli a už sa toho držte ak to ma byt tradícia. Tradície a zvyky sa väčšinou nosia z detstva ci s toho co si mala rada a máš rada, teda obaja, ako vás viedli k tomu rodicia... Ale môžte si aj podľa seba a v tom duchu vychovate aj svoje deti a tie to možno odovzdajú raz svojim... Je to na vas ❤️🍀 Ja sa snažím o tradície aké máme v rodine my, niečo čo má rád manžel a tsk vedieme sj naše deti. Nič netradičné. Kostol pred štedrou večerou, vianočná kapustnica je tradícia od muža a (varieva ju tradične svokra a na to sa tešíme celý rok všetci) ja robím rezeň, rybu, zemiakový tradičný majonezovy šalát a opekance s makom. Tradične si rozbalime darčeky doma a potmm ideme k svokrovcom a druhý deň k mojej mame, lebo tá veceria s nami. A tak je to vždy ❤️🍀

mima1
25. dec 2019

@cukroska preco ta sprava mne?

cukroska
25. dec 2019

@mima1 pomýlila som sa. Prepáč 😄

mima1
25. dec 2019

@cukroska v pohode nic sa nedeje len mi to bolo divne ze mne 🙃🙂

kikina84
25. dec 2019

Adventny veniec mesiac pred..Stromcek den pred..na stedry den do vecere ziadne masko..Vecera spociva pripitkom,oblatka s medom a orechami,potom rybacia polievka,hlavny chod salat,ryba,rezne,pripadne kapustnica kto ma chut..Najeme sa..rozdame darceky a potom kecame a kukame rozpravky..klasika 🤓

janalancome
28. dec 2019

@ivca88 jeden den v roku je to smutne

katpox
16. dec 2020

Ked som byvala s rodicmi sme mali toho vela, mi to niekedy vadilo ako podla scenara... S manzelom to mam volne, kedy stihnem vtedy sa vecera, pripotok lepsi aperitiv, najprv sa pomodlim, manzel da oblatky vsetkym aj psovi🙂 potom klasika ryba, ale na masle a varene zemiaky mam problemy so zlcnikom a xhyba mi salat a kapustnica, tu sme mavali ale bielu so susenymi hribmi a zemiakmi a na obed ako hlavne jedlo byvala.. Ideme von zapalit prskavku aby nas nasiel jezisko a potom klasika darceky, hraju nam slovenske koledy...zvykneme sa ist prejst po rozdani darcekov, ked sa nam chce na polnocnu, ...

katpox
16. dec 2020

@katpox a este stromcek zdobime 23.teho a zapiname 24.ked sa ide vecerat... Na stefana chodime rodine..... Tento rok nejdeme skrz koronu nikam, nie sme chori, ale mame velku rodinu ked sa strertneme na stefana je nas okolo 20..