icon

Ako dlho variť údenú rolku v sieťke?

18. apr 2025

ahojkte,
to udene v sietke, udene maso, kolko sa ma varit?
hodina staci?
dakujem

avatar
jumama
18. apr 2025

Ja casto take nevarim, ale citala som niekde navod, ze na kazde kilo rataj 1 hodinu. A este odporucali robit ho ako knedlu na pare, na paraciku, nie nutne vo vode.
Inak to maso v sietke - to mozno budes trochu sklamana, byva to take prerastene, zilkovate maso, lebo to su len do tej rolky vytvarovane kusy masa pomocou tej sietky... Ak by si chcela take bez ziliek tak nabuduce si radsej vyber nejake udene kare bez sietky, kde vidis strukturu masa. Ja to nevarievam, lebo moji doma to nechcu, iba raz som kupila tu rolku, ked mali prist kamarati, ze spravim chlebicky a nebolo to, co som cakala. Nevedela som, ze to take prerastene bude.

autor
18. apr 2025

@jumama kupila som v rakusku, prislo mi to krajsie ako na SR. tak s tou hodinou pocitam urcite.

avatar
glade22
18. apr 2025

Ja varím rolku 2hodiny, lebo toľko to vždy varila moja mama 😀 ale koľko presne sa má, netuším

autor
18. apr 2025

@glade22 fu tak to potom snad s tej vody urobim daco, ked uz tolko budem varit. pouzivas tu vodu na daco, dalej?

avatar
isis234
18. apr 2025

Prinášame vám pár kuchynských tipov ako ho chutne uvariť:

Najlepšie je kupovať údené mäso z bravčového stehna alebo z krkovičky.
Uprednostňujme kúpu údeného mäsa v sieťke, kedy je v ňom menej vody.
Pred varením odstránime sieťku z mäsa, aby sa počas varenia do neho nezavarila.
Údené mäso vkladáme do vriacej vody. Nie je potrebné ju soliť, ale na dochutenie do nej pridáme bobkový list a niekoľko zrniečok celého a nového korenia.
Mäso je potrebné variť 2 – 3 minútky na silnom plameni, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Potom plameň stíšime a varíme ho už len na veľmi miernom ohni pod bodom varu pri teplote asi 80 - 85 °C. Po uvarení mäso opláchneme studenou vodou a podľa potreby nakrájame.
Podľa hmotnosti mäsa si určíme jeho čas varenia. Varíme ho presne toľko, koľko váži. Teda ak má 1,5 kila, varte ho 1 a pol hodiny.
Mäso necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Tým si zachová peknú farbu a zostane dostatočne šťavnaté.
Vývar nevylievame, môže poslúžiť ako základ napríklad na fazuľovú polievku.

avatar
isis234
18. apr 2025

Ano, vodu použiť na fazuľovú polievku

autor
18. apr 2025

@isis234 ano presne to ma napadlo, ci kapustnica

avatar
isis234
18. apr 2025

Aj do kapustnice môže byť , Je lepšie uvariť rolku deň vopred. Predtým nechať v studenej vode na pár hodín, aby sa soľ z nej vyplavila

autor
18. apr 2025

@isis234 raz som to varila so sietou a teda velka chyba, velka.
@isis234 ano aj to ma napadlo alebo kysla fazulova.bolo to cca kilo masa.

avatar
dzulli1980
18. apr 2025

Ja cca 2 hodinky varím na miernom ohni ... tú vodu potom použijem na kyslú šošovicovú polievku.

autor
18. apr 2025

@dzulli1980 presne sa chystam na fazulovu kyslu

avatar
bubinkaaa
19. apr 2025

Gazdine poradte.... túto šunku treba ešte variť,či nie??