Ako dlho variť údenú rolku v sieťke?
ahojkte,
to udene v sietke, udene maso, kolko sa ma varit?
hodina staci?
dakujem
@jumama kupila som v rakusku, prislo mi to krajsie ako na SR. tak s tou hodinou pocitam urcite.
Ja varím rolku 2hodiny, lebo toľko to vždy varila moja mama 😀 ale koľko presne sa má, netuším
@glade22 fu tak to potom snad s tej vody urobim daco, ked uz tolko budem varit. pouzivas tu vodu na daco, dalej?
Prinášame vám pár kuchynských tipov ako ho chutne uvariť:
Najlepšie je kupovať údené mäso z bravčového stehna alebo z krkovičky.
Uprednostňujme kúpu údeného mäsa v sieťke, kedy je v ňom menej vody.
Pred varením odstránime sieťku z mäsa, aby sa počas varenia do neho nezavarila.
Údené mäso vkladáme do vriacej vody. Nie je potrebné ju soliť, ale na dochutenie do nej pridáme bobkový list a niekoľko zrniečok celého a nového korenia.
Mäso je potrebné variť 2 – 3 minútky na silnom plameni, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Potom plameň stíšime a varíme ho už len na veľmi miernom ohni pod bodom varu pri teplote asi 80 - 85 °C. Po uvarení mäso opláchneme studenou vodou a podľa potreby nakrájame.
Podľa hmotnosti mäsa si určíme jeho čas varenia. Varíme ho presne toľko, koľko váži. Teda ak má 1,5 kila, varte ho 1 a pol hodiny.
Mäso necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Tým si zachová peknú farbu a zostane dostatočne šťavnaté.
Vývar nevylievame, môže poslúžiť ako základ napríklad na fazuľovú polievku.
Ano, vodu použiť na fazuľovú polievku
@isis234 ano presne to ma napadlo, ci kapustnica
Aj do kapustnice môže byť , Je lepšie uvariť rolku deň vopred. Predtým nechať v studenej vode na pár hodín, aby sa soľ z nej vyplavila
Ja cca 2 hodinky varím na miernom ohni ... tú vodu potom použijem na kyslú šošovicovú polievku.
@dzulli1980 presne sa chystam na fazulovu kyslu



Ja casto take nevarim, ale citala som niekde navod, ze na kazde kilo rataj 1 hodinu. A este odporucali robit ho ako knedlu na pare, na paraciku, nie nutne vo vode.
Inak to maso v sietke - to mozno budes trochu sklamana, byva to take prerastene, zilkovate maso, lebo to su len do tej rolky vytvarovane kusy masa pomocou tej sietky... Ak by si chcela take bez ziliek tak nabuduce si radsej vyber nejake udene kare bez sietky, kde vidis strukturu masa. Ja to nevarievam, lebo moji doma to nechcu, iba raz som kupila tu rolku, ked mali prist kamarati, ze spravim chlebicky a nebolo to, co som cakala. Nevedela som, ze to take prerastene bude.