icon

Ako sa naučiť variť?

fiorangelo
18. apr 2015

Pomaly zaciname riesit s priatelom spolocne byvanie, ja mam 26 on o 11 viac a viem urobit akurat tak prazenicu...u nas doma sa nikdy nejak extra nevyvaralo, kazdy sa najedol v praci, v skole, cez vikendy sme chodievali k babkam 🙂 horsie je ze som sa mu s tym nepriznala, on si na jedlo dost potrpi, ked vidim ako vie ofrflat aj dobru veceru v restike (napr. k tomuto mohli dat taku a taku omacku, toto dlhsie nechat na grile) bojim sa co povie na take drevo ako som ja 😅

Strana
z2
maria117
18. apr 2015

@fiorangelo manzel si tiez potrpi na dobre jedlo,ale k tomu nemam vztah,hoci sa postupne snazim cosi naucit,aspon mu asistujem,ked varime spolu, ale niekedy to ostane len nanho, najme teraz,ked som tehu a vadia mi pachy...vedel to vsak viacmenej od zaciatku a nemal s tym problem. A ked som sa k niecomu odhodlala,tak to oceni,nekritizuje,i ked obcas povie,co by urobil inak a stalo sa i,ze som nakupila,navarila a napokon sme si jedlo objednali,lebo to bolo uplne nejedle...dolezita je vzajomna komunikacia,tvoja snaha a jeho ochota ti pomoct a ocenit tvoje pokusy....moze to byt nieco,co vas zblizi, ale viem si predstavit i velmi hranicnu situaciu,kedy by som na zaklade jeho spravania na tvojom mieste prehodnotila vztah. Kritizuje sa lahko, nech urobi lepsie 😉

mijo53
18. apr 2015

@stellamaris Dôležité pri kysnutom ceste je preosiať múku cez sitko, aby bola taká vzdušná, všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, múka, vajíčko, mlieko na kvások letné, nie horúce, lebo zabíje kvasnice, pri studenom nevykysnú, a veľmi dobre do kysnutého cesta je bravčová masť, to ma naučili tety žijúce v Čechách. Keď prišli na Slovensko a mali sme dostatok bravčovej masti, lebo sa robili zabíjačky a vždy nám vypekali tak ich reč bola " vy tady máte masti dosť, tak dáme pořádne" a cesto je ozaj oveľa lepšie ako napríklad s olejom. Vyskúšaj , pridať trochu soli do múky, do kvásku kryštal cukor a miesíme a podlievame mliekom, aby cesto bolo akurát a nelepilo sa na ruky, prikryjeme , necháme kysnúť na teplom, kým nezdvojnásobí svoj objem, Necháme podkysnuť aj na plechu a dôležitá je aj dobrá rúra

stellamaris
18. apr 2015

@mijo53 dakujem,vidis,muku nepreosievam a no ten kvasok,drozdie drobim do vlazneho mlieka a cesto mi nekysne poriadne alebo nevykysne vobec. 😖 S tou mastou to skusim,lebo olej je o nicom.

p_etrisha
18. apr 2015

Necitala som predošlé prispevky, ak to tu uz bolo pisane, prepac.
Ak nemas deti, a idete spolu len byvat, tak sa varit uplne v pohode naučíš za behu 😀
Ja som varit nevedela, ozaj len cestoviny, prazenicu, zakladne kraviny ozaj a sťahovala som sa s priatelom az ked mala dcera 3 mesiace. Cize som sa ucila varit nam, po chvíli prikrmy jej plus aj cela domacnost nejaky chod.
A tu som, zijem, dako sa to podarilo.
Bolo to tazke casovo-mala nespava sama, musim byt pri nej, cize rychlo doobeda navarit nam, jej, upratat, ist s nou von,dat spat a to uz drahy prichadzal z prace a muselo byt pripravene 😀 Aj ked ma obed v robote, vzdy je aj doma.
S mamou na telefone, internetom v mobile som takeeee jedla varila, jedna radost ani neviem ako 🙂
Naucis sa, neboj 🙂 Hlavne chut do toho a nenechat sa odradit pripadnym neuspechom 😉
Momentalne sme vo faze, ked mi jedla chvali viac, ako mamine (svokrine) 😀 A to uz je co povedat, pri všetkej skromnosti 😀

mijo53
18. apr 2015

@stellamaris ja tak na 3/4 kg múky, dám celú kocku droždia, do hrnčeka ho rozdrvím, nie celkom na drobno, dám asi 1 kávovú lyžičku kryštálového cukru, lebo ten podporuje a do pol hrnčeka /2,5, dcl. hrnček/ vlážne mlieko a kvások nakysne , niekedy až až prekysne cez hrnček A bravčová masť je super, asi 2 polievkové lyžice, nerozpúšťam ju, aby bola taká mäkka, ak nemáš skús dať asi štvrtinu cerry a miesime a prikryjem utierkou čistulinkou. Poznám ľudí, čo dávajú misu s cestom aj pod perinu ha ha ha, lebo kysnutie potrebuje teplo. Ja robím z polohrubej múky, niekto to robí z hladkej ale mne sa zdá také tvrdšie, ja iba z polohrubej.

ullala
18. apr 2015

skus nejaky kurz varenia 🙂

stellamaris
18. apr 2015

@mijo53 misu s cestom davala moja svokra pod perinu 😀 som kukala ako puk,ked som to videla 😀 ale cesto vedela robit a vsetko si vzala do hrobu.Muku pouzivam hladku,ale skusim tu polohrubu.Vidim,ze vylepsit sa da Vela a verim,ze sa mi cesto konecne vydari 🙂

mijo53
18. apr 2015

@stellamaris vyskúšaj a potom napíš či sa podarilo

zozo111
18. apr 2015

Počuj, mne VZDY pomohlo, ze ked som skusala prve razy varit, tak som si na to vyhradila cas a povedala som si, ze to len SKUSIM a ked sa to nepodari, tak to proste rychlo vyhodim akoze nic. A mam cas do vecere vyskusat este raz nieco stvorit. A ked sa ani to nepodari, tak rychlo objednam hotovu veceru, prehodim do tanierov a mam navarene.
Toto som si vzdy povedala a tak na 99% sa mi jedlo vzdy zadarilo uvarit. Lebo som bola v klude a bez stresu.
Este mi pomohli aj videopostupy na akosatorobi.sk 🙂
drzim palce

sharlotta
18. apr 2015

Preco nevari on, ked si na jedlo tak potrpi? Naucis sa v procese. Varenie nie je velka veda. U nas varil vzdy otec, mama varit vie, no nema k tomu vztah. Ja podobne. Moj muz vari vascinou. Ja varim vraj dobre, no nerada.

bonaqa2013
19. apr 2015

@fiorangelo skúšaj podĺa receptov.

terezka1947
19. apr 2015

@fiorangelo tak v prvom rade mu normalne povedz ako je to s tvojim varenim a v druhom rade,zacni varit 😉
hocico,postupne...neboj,vobec to nie je take tazke,staci chut a co sa receptov tyka,zo zaciatku si pomozes s netom a neskor uz sama pokombinujes a vymyslis svoje vlastne recepty 😉
zacni napr.klasickou kuracou polievkou...a masko z polievky(kurca) daj zagrilovat,k tomu zemiakovu kasu-toto bolo moje uplne prve jedlo 😀 ...nemas na tom co pokazit

bejbika
19. apr 2015

ja som kysnuté cesto skúšala niekoľkokrát, ale nič moc. a odkedy mám pekárničku ..... parááááááda ..... nevymenila by som ju za nič na svete ...... tak poprosiť o darček manžela ....

peneloppe
19. apr 2015

Pekarnicku aj ja odporucam. Bude z teba okamzite skvela pekarka, aj bez praxe! 😉

sugarfree999
1. máj 2015

Kúp si nejakú naozaj dobrú kuchársku knižku a začni od základov. Nauč sa klasickú taliansku paradajkovú omáčku na cestoviny, nauč sa variť cestoviny al dente, naporcovať kura, uvariť ryžu atď... A odporúčam odvíjať prvé jedlá od takých blbuvzdorných ingrediencií ako sú cestoviny alebo kuskus... Vlastne kuskus je asi úplne najlepší začiatok (ten sa ani nevarí, len zaleje vriacou vodou z kanvice a nechá sa 5 minút postáť).

Odporúčam aj pozrieť nejaké videá na youtube, vždy je lepšie vidieť to ako len čítať text receptu 😉 A keď doma čokoľvek robíš, pusti si k tomu do pozadia TV Papriku, snáď sa na teba niečo nalepí 😀 😀 😀

timea7
2. máj 2015

@fiorangelo v prvom rade by som sa zverila priateľovi, ty nie si povinná vedieť variť a povedz mu, že sa to chceš naučiť a budeš rada, keď sa bude učiť tiež. Môžete to skúšať spolu, také jedlo chutí dvojnásobne. Kúp si pár kuchárskych kníh, na nete je množstvo receptov s fotopostupom, to je pre teba dôležité, aby si videla, ako vyzerá napr. cibuľa do sklovita, koľko je to štipka a pod. Sú aj nejaké videá, tie ti tiež pomôžu. Začni s úplne jednoduchými jedlami -pečené kuracie stehná, ryža vo varných vreckách a kompót, aby ťa prvé úspechy neodradili. Pre tvoje povzbudenie ti ešte napíšem, že u nás sa vyváralo a fantasticky, aj mama aj babka boli úžasné kuchárky, ale mňa to nikdy nezaujímalo. Keď mi mama prikázala niečo urobiť, len osmažiť cibuľu pod mäso,no katastrofa. Ale pár krát ma pochválila, postupne mi pridávala úlohy a varenie a pečenie ma tak chytilo, že je pre mňa obrovským koníčkom. Asi by to v mojich 18 rokoch do mňa v živote nikto nepovedal. 😎 Keď budeš potrebovať rad, kľudne napíš do IP, rada pomôžem. Nech sa ti darí.

Strana
z2