Ako správne variť ryžu aby bola sypká?
Ahojte, podte sa pridať zo svojimi skusenosťami vo vareni ryže.Ako ju varite vy aby bola sypka? Ak taka tema už je, tak ma presmerujte.
suhlasim s @terezkazv - ryza predsa nema byt sypka, ako by sa potom jedla palickami?. Taktiez je dobre preplachnut ju niekolko krat v studenej vode (nejde len o umytie, ale o to, aby sa odstranil nadbytocny skrob, takze preplachnem, az kym voda nie je cira). POdla mna sa oplati kupit rice cooker (varic na ryzu) ryza je z neho presne taka aka ma byt, da sa tam zvacsa nastavit druh ryze, ktory varis - obycajna, hneda, miesana a je po probleme.
Ale 100 ludi 100 chuti, ja parboiled ryzu ani citit nemozem - moje najoblubenejsie su Basmati - k indickym jedlam, jasmine k azijskym, na rizoto, ci ryz. nakyp kratkozrnna, k slovenskym masovym jedlam pouzivam tiez jasminovu, ak chcem vyraznejsiu prilohu, tak mam rada miesanu - napr. hneda s divokou, pripadne zmes viacerych druhov ryze ....
Najlepsi recept na ryzu ... ako kazdy tvrdi o tej svojej 🙂
Ryzu preplachnem 3krat. Na oleji oprazim cibulku, potom ryzu. Ked uz sa zacne prilepovat k hrncu, tak prilejem horucu vodu. Take iste mnozstvo ako bolo ryze. Pridam dva struciky pretlaceneho cesnaku a trosku soli. Dam piect do rury na 20 minut, 180 stupnov. Po vybrati pridam vegetu a zamiesam. Super mnam mnam ryza 🙂
ja robim klasicky -uvarim v osolenej vode a pridam do vody malicko olivoveho oleja zatial sa vzdy podarila 😀 😀
tak ja takto:
ryžu prepláchnem v sitku pod horúcou vodou, pokiaľ nejde úplne čistá voda - tým sa ryža zbaví prebytočného škrobu. Na oleji podusím na drobnom pokrájanú cibuľu, pridám ryžu a nechám riadne osmahnúť -do sklovita, resp. kým sa ryža nelepí. Potom zalejem studenom vodou (koľko ryže, toľko vody- používam poháre- napr. 2 poháre ryže a zlejem 2 pohármi vody), osolím, prikryjem a nechám dusiť. Ryžu skontrolujem -ak už nevidím vodu, ryžu premiešam a ako náhle je už len zľahka tvrdkavá, vypnem plameň, prikryjem a nechám takpovediac "dosjť". A je dobrá 😵
hrncek ryze, 2 hrnceky vody, 20 min. varit, potom zakryt utierkou 😎
osmazim na oleji 2 salky ryze, pridam lizicku soly a lizicku vegety, potom ked uz je trosku biela ryza tak zalejem varenou vodou, 3salky vody. vzdy je dobra a nezlepena:P
ja si myslim, kolko ludí tolko chutí. ja ryžu oplachnem , na troche oleja opražím cibulku, potom pridám ryžu, opražím ju do sklovita, podlejem horúcou vodou, pridám podla chuti sol, aj trošku kari korenia premiešam, zakryjem pokrievkou a dám do vyhriatej rúry na 20min. rúru rozpálim na 200 stupňov. ked ju vyberiem, pridám trochu vegety, premiešam vidličkou a nechám prykryté. hotovo, je vždy mňamkavá!
Ja milujem kazdu ryzu(akoze druh),kazda je vyborna ked sa vie ako na to.Super ze tolko receptikov na ryzu tuna,dost z nich som si aj ulozila.Ja som sa asi len pred rokom naucila uvarit ryzu.Dovtedy som ju iba varila vo vode a to sa furt rozvarilo a zlepilo ,bola to katastrofa! 😀
Potom som sa postup docitala na nete.Zaujalo ma to ze ryza sa nema varit viac ako 10 min.
Odvtedy sme mali na stole iba chutnucku vybornu ryzu a stale sa zlepsujem 😉
Ked je jedlo chutovo vyrazne urobim ju iba taku cistu bez cibulky a cesnaku a pod.
Poprazim na oleji zalejem vodou(1:2)pridam sol trochu cierne korenie mlete a petrz.vnat.
Alebo cibulka cesnak ryza sa poprazi a zalejem vodou,bylinkova sol,alebo iba bylinky talianska zmes je dobra.Normalne sol korenie vegeta a kurkuma.
Od prevretia vzdy ju varim iba 10 min.Potom ju odstavim a necham pokrytu este 10 min ona sama dojde.Ale je dolezite nie iba pod nou vypnut ohen ale ju prelozit vedla kde nie je horuce miesto.
V nedelu je vyborna tak moja mama najviac robi taku.
Kedze ja po starodavne varievam nedelnajsi obed kde je slepacia polievka dolezity prvy chod 😉 ,tak tu polievku pouzijem na zaliatie ryze namiesto vody a to nema chybu!Dam tam iba cibulku a ryzu na nej poprazim a zalejem vyvarom.dodam iba stipku mck.A este je lepsie ked tam dodam pecienku zo sliepky a ten zaludok a srdce...vtedy nema konkurenciu! 🙂
@libusa57 inac ja oplachujem ryzu ale lezie mi to na nervy,mam to od mamy zvyk no tak skusim odteraz bez toho!
Dnes som robila divoku ryzu,straaasne je dobra nechapem ako niekomu moze ni chutit!A jesto aj daka ryzova dijeta,to je napad mozno dopomoze k chudnutiu 😀
Moje dieta ryzu neznasa!Ja som ju vzdy milovala 🙂
Prosím Vás, vie niekto ako variť ryžu na indukčnej doske tak, aby sa nepripálila? V kastróle, alebo na panvici, vždy sa nám troška prichytí. Bola som zvyknutá variť vždy na "plyne" na železnej platničke, tak ako tu už bolo napísané, že sa nechá dôjsť bez miešania, no na indukčnej to takto nejde. 😒
@martinkaha ryza sa da uvarit aj uplne rovnakym sposobm ako cestoviny - proste ju nasypat do velkeho mnozstva vriacej vody a varit do makka. vodu samozrejme osolit, kto ma rad, moze dat bars aj klinceky, cibulu alebo cokolvek.
a sypkost zavisi aj od druhu ryze - ryza gulata bude menej sypka nez dlhozrnna; ryza na rizoto zas ma byt primerane vlhka a lepkava, basmati alebo pandan ryza byva suchsia...
Ďakujem, ikke za radu, vyskúšam. Takže nemusím pražiť najskôr na oleji. Inak som sa zamýšľala, na čo sa to praženie vôbec robí... V čom je asi ryža iná, keď sa najskôr popraží do sklovita na oleji, a aká je, keď tak nespravím, t..j. nasypem do vriacej vody? 🙂 V nedeľu uvarím... 😉
@ikke Ďakujem, ikke za radu, vyskúšam. Takže nemusím pražiť najskôr na oleji. Inak som sa zamýšľala, na čo sa to praženie vôbec robí... V čom je asi ryža iná, keď sa najskôr popraží do sklovita na oleji, a aká je, keď tak nespravím, t..j. nasypem do vriacej vody? emoticon V nedeľu uvarím... emoticon
Ja som sa v r.2008 dostala nejakym zazrakom na 2 roky do Japonska a tam ked som japonke ukazala ako varim ryzu tak skoro skolabovala 🙂))) A inak po 2 rokoch pobytu som sa stala skoro expertkou na ryzu 🙂 Na rozlucku som dostala original Japonsky ryzovar 🙂)))
Ja varim ryžu na indukčnej doske v tlakovom hrnci - je to recept na tzv. "3min. ryžu" 😀 auž inak ani nevarím... ryžu prepláchnem a popražím na troške oleja s osmahnutou cibuľkou (môže sa pridať aj cesnačiku trošku), potom osolím, môže sa pridať aj MČK,trochu vegety a pod. podľa chuti... vody pridávam raz toľko koľko bolo ryže (t.j. keď je 1 hrnček ryže, tak 2 hrnčeky vody, ale je taká fintička, že cca o 2-2,5 cm menej vody ako plný hrnček). Zamiešam, zavriem tlakový hrniec a dám natlakovať na najvyššom výkone indukčnej platne (t.j. na 9 stupeň - skrátka najsilnejší st.). Keď začína syčať, výkon znížim na cca 3st. (keď robíte na plyňáku al. elektrickom, tak skátka o 2/3 znížiť) a nastavím si čas na 3 min. A venujem sa niečomu inému a ryžu už neriešim. Nechám potom tak v zatvorenom tlakovom ešte cca 15-20 min. a vždy sa zatiaľ podarila... odporúčam, je to rýchle a overené... ryža nie je síce sypká, podľa ňa by ani nemala podľa správnosti byť, trošinku musí lepiť (preto ju nepreplachujem až do číej vody, ale len trochu) ale je fajná 😎
neoplachujem opražím cibuľku posekaný cesnak len oprnknem na oleji pridám ryžu a spolu krátko popražím zalejem vodou osolím a nechám zovrieť stiahnem plyn a prikryté nechám cca 15 min podusiť. Vypnem plyn premiešam a pár minút ešte nechám prikryté v klude . Takto robím jasmínovú ryžu. Do normálnej ryže pridám ešte jeden klinček jedno nové korenie tri celé čierne nalú cibulku a dva strúčky cesnaku. Ochutnáš a nebudeš už chcieť inú dá sa jesť sama s kompotom alebo salátom.
Ja som robila ryžu na rôzne spôsoby, ale nasledujúci postup sa mi osvedčil.
Odmerám si ryžu hrnčekom a poriadne ju premyjem v studenej vode. Do hrnca si dám vodu (2hrnčeky ryže = 4 hrnčeky vody) - vody môže byť o trošku menej, nemusí to byť presne na chlp, potom pridám soľ alebo bujón, hrniec zakryjem a počkám, kým mi začne voda vrieť. Do vriacej vody vsypem umytú ryžu, premiešam a počkám, kedy mi voda začne opäť bublinkovať. To trvá iba chvíľu. Hrniec zakryjem a nevšímam si ho 13-15 minút podľa druhu ryže, ale plameň stiahnem úplne na minimum. Na posledných 5 minút dám plameň na silno, aby sa zbytková voda vsiakla do ryže. Po uplynutí tejto doby hrniec odstavím a dám ho bokom na nejakú podložku, dosku... aby ryža boptnala, čo trvá 10 minút a až potom ju odokryjem a premiešam. Ak je potrebné, ešte hrniec položím na horúcu platničku, na ktorej sa ryža varila, aby sa prebytočná voda vyparila, ale to sa stáva veľmi málo. Ryža je bez chyby, sypká a chutná aj na druhý deň. 🙂
presne aj ja tak robim ryzu :D
😉
ja robim ryzu v trube, no najskor premyjem, podusim cibulu, osmahnem ryzu, osolim, zalejem vodou po prvy clanok na malicku a sup s nou do vyhriatej truby na 200 stupnov, peciem 30 minut. Inak ju neviem urobit. 😀 😀 😀
ja robievam ryžu v tlakovom hrnci na indukčnom variči.Postup je jednoduchý 1 hrnček ryže,2 hrnčeky vody a trocha osolím .Na indukcii nastavím 1000 w a čas 10 minút. Potom nechám odstáť.
@martinkaha ja sice nemam indukcnu dosku, ale moja znama tiez mala problemy s ryzou, tak vyskusala moj postup a ako povedal jej manzel - odvtedy vie varit ryzu 😀
myslim, ze tento sposob je velmi dobry prave aj na indukciu, kde je ta intenzita trochu silnejsia.
Na olej si dam oprazit 1 hrncek ryze, asi take dve, tri minutky, potom zalejem vriacou vodou (1,5 hrnceka vody) a miesam take 2-3 min. Potom prikryjem pokrievkou tak, aby neunikala para - ja mam taku silikonovu, ale aj obycajna bez diery je dobra. vypnem sporak a necham ryzu dojst cca 15-20 min. je genialna 🙂
Ahoj Lara, mne tu radí svorka, že normálne ako ti všetci radia klasická príprava + pár kvapiek citrónovej šťavy do ryže vraj pomôže. Nezaručujem nič, počujem to tiež od nej 1x v živote ale môžeš vyskúšať, ja to teda vyskúšam určite! Inak ja zase ochucovať mám problém, ale už som si zvykla pridať trošku bujóniku (ale potom už žiadna soľ samozrejme), tak nám to doma asi najviac chutí. Predvčerom som robila s tými novými podravka bujónmi, zeleninový je parádny do ryže a hovädzí zase skvelo omáčku duchutil (námornícke mäso som robila, so sviečkovice).
@latvia Neide ani tak o hanbu, ako že je to nezdravé. https://www.stream.cz/adost/10000618-dobre-utaj...
@ludmilaikov uz ani neviem,na co si mi odpovedala,ale diskusia,co je zdrave a nezdrave,by bola siahodlha.
..teraz je boom zdravej stravy a bio veci a vsetci ziju zdravo,pouzivaju kokosovy olej a pride bukovsky s vysledkami studii ze kokosovy olej nie je taky zdravy ako si ludia myslia... To len ako priklad
@latvia Na pchanie podravky do jedla. Bukovský sa kecmi živí. Biochemia nepustí https://www.stream.cz/adost/10000618-dobre-utaj...
Ak pcháte glutaman aj do ryže, namiesto abyste ju ochutila zeleninou či mäsom, asi už naň máte návyk. 😒

dam zovriet vodu kde dam kusok cibule, nejake cerstve bylinky ak mam sol, trochu cierneho korenia, ak mam vyvar tak trochu aj toho ...ked vrie voda nasypem ryzu a normalne varim ako cestoviny ked je makka tak zlejem a preplachnem studenou vodou ... ak chcem s hraskom dam zmrazeny ked sa uz dovara, ...
ryza je uplne sypka v pohode...