Ako stíhať raňajkovať pred rannou prácou?
Ahojte prosim poradte ako stihate rano pred pracou ranajkovat. Zacinam o 7mej v praci, z domu vyrazame cca 6:30. Ja som kazde rano vyflusnuta , strasne unavena, samozrejme ked sa nenaranajkujem som uplne ako zombik. Potom mavam az prve jedlo okolo 13tej ked ideme na obed v praci, ktory je vacsinou hrozny :(
Samozrejme akonahle pridem domov o 15tej zacnem vyzierat celu chladnicku.
Prosim poradte ako to robite aby ste rano dokazali vypit ten teply caj (ani ten rano nestiham) a aby ste sa dokazali naranajkovat.
- rada ako vstat skor - nedokazem vstat skor, skusala som si davat budiky na 5tu, 5:30, aj tak ten budik vypnem a spom dalej, proste nedokazem vstat…
Prosim o vase tipy a rady…
Inak nič v zlom ja večer chystám raňajky deťom an desiatu sebe a synovi a dam do chladničky. O 4,50 vyberiem na kuchynskú linku a hotovo. Všetko sa dá keď sa chce
@blackcat8885 presne som chcela napisať že čo bude robiť keď bude mať dieťa a bude ho treba odniest do školky to už nestihne nič
@reddflowerlife urobit si chlebik vecer, v aute zjest..
@reddflowerlife mózem sa spýtať kolko pacientov máš na lóžku?kolko potom cca príde denne na tú ambulanciu na kontrolu?
@reddflowerlife tak ja mam ráno budíček 4:40
Vyvenčim psa, pripravím raňajky pre dcéru a aj seba, do práce jedlo pre seba, pre dcéru desiatu do školy a potom budíček dcéra
Do 6 hod musíme byť obidve naranajkovane, oblečené, pripravené a odchádzame do prace a školy
Všetko sa dá keď sa chce
Treba si nájsť svoj systém ráno
Ja osobne by som zomrela od hladu nejesť do 13 hod nič 🤣
A keby si si vecer nachystala nejaky chlieb, rozok, makovku, co lubis a zjes po ceste do prace? Da sa aj ked ides peso, v buse ci soferujes... ved to mas par minut. Alebo proste ak by si si vecer nachystala a rano fakt o par minutiek vstala skor a zjedla doma. Moje rana su tiez katastrofalne, nedokazem vstat a mam 5 budikov, ale ak by som bola v tvojej situacii, proste si tych 5-10minut na tie ranajky privstanem a hned sa budes citit lepsie, ked pojdes do prace najedena.
Nečítala som to celé ale klobúk dole, pred tvojím pracovným nasadením v tejto zodpovednej a stresujúcej práci. Je to na nič, že nemáš vôbec čas sa najesť, ani sa zastaviť na 5 minút.
Zaujímalo by ma ako to majú ostatní a primár, či tam v pohode vydržia celé hodiny bez jedla? Veď to nie je ani zdravé. Je to základná ľudská potreba, o to viac, že tam kmitáš bez zastavenia a nemôžeš si dovoliť, aby ti prišlo ešte aj zle.
Na tvojom mieste by som asertívne stála za tým, aby som si vyhradila 5- 10 minút času na najedenie. Ty tam nie si nejaký ich otrok a poskok v jednom. Musíš sa vedieť za seba postaviť.
Ešte mi napadlo, že podľa Zákonníka práce máš nárok na 30 minútovú prestávku. Tak čo keby si si tých 30 minút rozdelila na 10 minút raňajky a 20 minút obed?
Potom mi ešte napadlo, že večer si prichystať niečo, čo môžeš jesť za chodu.. počas práce. Smoothie si urob do fľaše, to môžeš vypiť cestou alebo popri pacientoch a popri pacientoch by si mohla aj zobkať trebars nakrájané ovocie z dózy.
@reddflowerlife preco sa neprezlecies do uniformy uz doma? A tych 10 minut mozes dat ranajky co by si sa prezliekala v nemocke
@reddflowerlife no ja neviem, ale podla mna si si to ty cele zle nastavila...robila som na 3 roznych oddelenia, cirkulovala na dalsich dvoch a vsade sa dalo najest....ved ked 10 minut nezdvihnes telefon, kym zjes nieco, tak nikto neumrie.....naopak, ja by som umrela, keby som sa nenajedla...a ty si za chvilku privodis minimalne stresove vredy
@reddflowerlife citala som len par komentarov, ty si naozaj doktorka? Lebo toto su vyhovorky ako od pubertiacky. Vies kolko zien robi za pasom a zacinaju 6,00 rano a nemaju ziadnu prestavku iba na obed.
Ja som mala takisto pracu, kde som nemohla jest, musela som rano doma. Takze ranajky si urob vecer a rano treba vstat o 10 min. skor a to, ze sa to neda je len vyhovorka. A ked si taka nenahraditelna v praci, tak si dupni, nech ti presne vymedzia cas na obed, kazda ambulancia to tak ma.
@reddflowerlife celkovo by som skusila naucit si ludi trocha inak. Samozrejme ako lekarka mas toho velmi vela a na vsetky strany, aj ked sa ti to zda nemozne,.nauc si ludi, aby respektovali tvoju pauzu. Ked dopises tie vizity, normalne povedz sestrickam, nech pacienti chvilocku pockaju. Oni sa casom naucia, ze nie si na spagatku. Si tiez len clovek. Ak si to takto nezariadis, dobehne ta to na gastro a psychiatriu. Tam je problem totiz inde ako v ranajkach. Nechcem sa hrat na odbornika, ale skus. Uvidis ze to pojde.
Skôr si ľahni...tam je alfa a omega. Potom sa ti bude aj ľahšie vstávať. Ja ráno stíham čokoľvek. Sprchu, umyť riady, desiate deťom a samozrejme raňajkujem, vychutnám si aj kávu a pritom v rannej pohodičke počúvam aj hudbu, alebo rádio. Ináč sa nastav...potom budeš mať aj deň omnoho krajši, ak začneš ráno s pohodou. 🙂
@reddflowerlife asi jediné skôr vstať,no viem aké sme niektoré typy,že je to kazdoranny boj .. ja mám so vstávaním neskutočny problém tiež.. v lete som vyrážala z domu o 6h lebo ma pracovné povinnosti extra donútili.. no už dom cítila pri šoférovanie neistotu tak to na mňa doľahlo. V októbri som polavila,no od decembra čistá katastrofa,keď sa mi podarí vyraziť 6,45 tak si gratulujem..mne nepomáha ísť ani skôr spať... Včera som išla o 22h a ledva som vstala o 6,50 po xy. zvoneni budíka
@reddflowerlife vy ste na oddeleni iba dvaja lekari? Primar a ty..?😅 prisla som nedavno z nemocky..operacia..ale teda tych lekarov a sestier a sanitarov co sa tam striedalo..
@reddflowerlife mám to podobne. Väčšinu života neranajkujem,lebo môj žalúdok sa budí tak hodinu po tom, čo som vstala. Túto otázku v živote veľmi neriešim, môžem si dať raňajky v práci alebo cestou tam. Ale keby som to riešila, tak asi takto;
Čaj - večer prichystam do termosky,ktorá udrží teplo 24 hodín. Ráno bude akurát na pitie buď doma,alebo cestou do práce. Alebo tá horúca voda v termoske môže ráno poslúžiť na rýchlu nesku.
Banán do ruky cestou ku autu/na bus ...
Rovnako ako banán poslúži akokoľvek tyčinka a to aj počas dňa kým príde obed
Orechy/sušené ovocie v sáčku vo vačku môžeš zobat počas dňa,žalúdok pracuje, nie si vyhladovana a sú aj výživné.
Aby som nevyplienila chladničku po príchode domov, zvykla som si niečo (zo spomínaného) zjesť po odchode z práce alebo cestou domov.
Samozrejme záleží na tom, kde pracuješ a ako cestuješ.
V zásade platí, že musíš tých 10 minút čo nedokážeš vstať ráno skôr (ani ja nie, poznnto veľmi dobre) venovať príprave na zajtra večer. Nahádzať do tašky a vreciek na bunde ten zob, co ta zachráni počas dňa.
Ešte je tu jeden level - kozmonautska strava to volám - rôzne tie šejky a proteínove nápoje. Máš za minútu namiesany drink,ktorý ťa zasýti a mlv ideálnom svete má aj potrebné vitamíny, minerály. Vypijes doma alebo cestou do práce.
Takto nejak fungujem ja..
@reddflowerlife už som zbadala v komentároch že si asi lekárka, to máš podobný režim ako ja. Ešte v rámci kozmonautskej stravy používam nutridrinky z lekárne. Viem, že toto nie je idal, kozmonautsku stravu používam len v krajných prípadoch. Muffiny, brownie, flapjack do ruky na cestu. Ma napadlo ešte..
@mikadooo presne som vedela, že si buď zdravotník alebo vo fabrike.
Ja som sestrička a dlhé roky som robila presne túto istú somarinu - hladná, smädná, na WC som koľkokrát išla po 6 hodinách práce až ma to dobehol. Neskutočne som začala priberať, lebo som to dohanala večer po robote.
Tak som si jedného dňa povedala, že končím, dôležitejšia som ja. Takže som si vždy 10-15min na obed a raňajky našla (robila som vtedy na are, o robotu núdza nebola).
Teraz na ambulancii mam raňajky o 8, nejakých 20min a je mi to jedno. Nerobím to na úkor pacienta, viem sa najesť pomedzi vyšetreniami. Na obed chodíme dobrovoľne pred 14 hod.
Dnes na mňa pacientka vybehla, že musí čakať, keď som išla o štvrť na tri obedovať 🤣🤣
@reddflowerlife a to kde nosia este uniformu?
@vespertine vsak mate prestavky v skole..
Strašne preháňas ,aby si jedna lekárka nevedela nájsť par minút na raňajky v kľude, tak to som ešte nepočula. Normálne si sadni a zjedz co potrebuješ.Alebo zmeň obor ak to na terajšom nezvládas, zdravie je prednejšie.
...dámy, nehnevajte sa na mňa, ale ja autorku chápem. Ležala som na onkooddelení a rádiológii spolu možno 10 týždňov a videla som, že sestričky naozaj išli na doraz svojich síl.
Odbery, vizita, papierová robota, prijímanie nových pacientov, infúzky, kanyly, preväzy......to bolo len to málo, čo som ako pacient videla a úprimne som ich ľutovala. Vstať skôr...ok...ale nie každý dokáže tak skoro ráno do žalúdka dostať. Áno, je pravda, že niekto dokáže počas šoférovania jesť, piť a ešte aj telefonovať súčasne, no niekto nie...a ak je organizmus vyčerpaný, naozaj bojuje za každú minútu, ktorú ešte môže spať... jesť počas výkonu práce ? Nie každý má na to príležitosť a podmienky...s rúškom na tvári sa to nedá, rovnako ani na operačke si asi do tyčinky nezahryznete a po hygiene operačných rán na jedlo asi veľmi chuť nemáte. Možno tak do seba kopnúť studenú kávu.
Viete...autorka možno ani nepotrebovala radu, pretože veľmi dobre vie, že si ten čas a spôsob musí nájsť iba ona sama. A určite to už skúšala na tisíc spôsobov...no nešlo to... Myslím, že bola iba bezmocná, zúfalá sama zo seba sa skôr potrebovala iba úplne normálne ľudsky vyžalovať, aby v tom nebola tak sama... ale okrem niekoľkých rád sa jej od mnohých ušlo iba pár virtuálnych zaúch...
@reddflowerlife pre mňa su raňajky najdolezitejsie..z domu odchadzam o 7mej..vstavam 5:15 stihnem sa v pokoji naranajkovat, namalovat atd..domov chodievam cca o 20tej az 23tej. Pre mna su ranajky a vseobecne vyvazena strava zaklad a preto som ochotna menej spat, ale takto mi to vyhovuje 😉
@uzmaprihlas nie je jedina lekarka na svete a aj tu v diskusii sa ozvalo niekolko ludi, co pracuju v zdravotnictve, resp. vstavaju extremne skoro a skoro rano zacinaju pracu a cas na zjedenie ranajok si najdu. Ale neda sa aj ponocovat, aj vstavat skoro, aj stihat jest,… nieco si musi vybrat.
Najlepsie je neponocovat a ist spat najneskor! 22:00 pre nu. 22:00 uz by mal byt cas, ze lezi v posteli a “zaspava”. To je absolutne najneskorsi cas.
Rano si privstat a zjest vopred nachystane jedlo. Privstat si tak, ze ubehne cca 30min kym vstane a kym to zje (jest hned po zobudeni sa ani nema).
Proste niekde musi najst ten bod, co musi zmenit.
@uzmaprihlas .. a doplnim - ona chysta len samu seba, je tu kopec zien, co skoro rano vychystaju okrem seba aj deti a muza, desiata, obed, obliect, vychystat…. vsetko sa da
@cicko44 Tých 10 minút myslíš, počas ktorých som ešte 5 minút v triede, potom zídem dole schodmi, vymením učebnice a prestávka skončila? Alebo tie prestávky, cez ktoré robím dozor na chodbe máš na mysli? Neviem si vybrať 🙂

Som prekvapená z odpovedí koľké takmer nejete.Keby som sa ráno nenajedla odpadnem je mi zle.Ani sa nečudujem, že si taká hladná, keď prídeš domov o 15.A pritom nevstavas veľmi skoro.Vecer si niečo pripraviť a ráno jednoducho vstať skôr bez raňajok by som z domu neodišla.Ked už nič iné aspoň banán, jogurt s makovkou, rožok so šunkou.Si lekárka, tak o zdravotných benefitoch nepíšem🙂