icon

Ako upiecť nadýchané cesto?

avatar
janiely
29. aug 2025

Ahojte. Dlhšie riešim túto vec a strašne ma to štve.
Roky (13r) čo pečiem v mojej rúre, všetko ,z nej výjde strašné. Spľasnuté, nenadýchané a vysušené. Vôbec nemám ten šťastný pocit z výsledku.
Už som skúšala kopec receptov, aj tie isté čo mama, no ona nemá s ničím problém.
Jediné čo ako tak upečiem je cheescake, kedže tam je dno len keksíkové a cesto sa len nejako upečie a hotovo.
Piškótové a bublaniny a kefírové ovocné koláče, to mám proste smolu. Raz som u mamy jedla obyčajný niečo ako perník, s acidof.mliekom a orechami, nevedela som sa ho dojesť. Tu u mňá na prvý pokus absolútne nevyšiel, proste ostal celý ako stlačené hutné cesto, potom som ho skúšala ešte 2x a aj keď mierna zmena, stále ho nenadvihlo ako mame, furt spľasnutý ťažký, nenadýchaný. Raz som ja u nej robila moj cheescake, tam tam chutil omnoho lepšie, proste bol ľahučký, o týžden som ho robila doma a zase taký priemerný - aj známa mi to potvrdila, čo jedla môj cheescake u mojej mamy a potom následne u mňa.
Viete mi prosím dať nejaké triky čo ešte môžem zmeniť? Alebo je to proste nezvratné ?
PS všetky doposiaľ známe triky ovládam.
1/ bielka oddelit od žĺtkov, bielka na tuhý sneh, nakonci opatrne zamiešať
2/ žĺtka s cukrom do peny
3/ sucha zmes sa primiesava do tekutej zlahka
3/ ak sodu bikarbonu musi tam byt kysla zlozka (acidko, kefir, alebo trochu octu....) a to spojit az ku koncu a rychlo do rury aby nevybublalo
4/ davam papier na pecenie namiesto mastenia stien, vraj lepsie nadvihne
5/ davam program na horny dolny ohrev cca 180°C a pekac najspodnejsie ako sa len da, lebo ked bolo vyssie zhora mi to robi tvrdsiu korku na kolaci, ale tu mi robi asi aj tak, len trosku menej, ked je nizsie. Proste aj vysusuje mi ten kolac zhora, mama ma vzdy makulinky.
6/ ak je vnutri stale nedopeceny, jemne prikryjem vrch aby sa nespalil, znizim teplotu a peciem dalsiu pol hodinu - vcera stale ostal mokry vnutri, po hodine a pol som to vzdala...
Fakt uz neviem čo iné sa dá ešte skúsiť.....

Strana
z3
avatar
anjelicek26
29. aug 2025

Tak vymen ruru na pcecenie... asi ti strasne blbo pecie.... nerobis totiz nic zle

avatar
o__o
29. aug 2025

Ze je to rurou ti nenapadlo?

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@o__o

Ze je to rurou ti nenapadlo?

@o__o nevylucujem ruru samozrejme. Len pred tym nez kupim novu chcem sa uistit, ci nie je chyba este v niecom inom - logicky....

avatar
valiant
29. aug 2025

@janiely ostatne veci co pecies su ok? Maso, zemiamky, kura?
Na tvojom mieste by som kupila teplomer do rury a premerala ci na 200°C a 180°C.
Ako dlho ruru predhrievas?

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@valiant

@janiely ostatne veci co pecies su ok? Maso, zemiamky, kura?
Na tvojom mieste by som kupila teplomer do rury a premerala ci na 200°C a 180°C.
Ako dlho ruru predhrievas?

@valiant aj maso zvykne vysusovat. Ked som piekla to iste inde, bolo chutnejsie o dost, stavnate, trhalo sa, ja mam suche a ten isty postup
Zemiaky mi chutia z rury, tie ako tak viem urobit. Chleby mi samozrejme tiez nesli dobre. Ale pamatam sa par krat davnejsie priatel robil babovku a jemu aj celkom vysla, nehovorim ze bola uplne tip top, ale omnoho lepsia nez akykolvek moj kolac... tak preto spekulujem ci ja niekde nerobim chybu 😃

avatar
13uzivatelka11
29. aug 2025

Veď vyskúšaj upiecť koláč u mamy..

avatar
really8
29. aug 2025

@janiely akozeeee 13 rokov? Isla by som nieco upiect u mamy, mozno robis nieco na prd. Ak tam vyjde, rura by sla prec.

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@valiant

@janiely ostatne veci co pecies su ok? Maso, zemiamky, kura?
Na tvojom mieste by som kupila teplomer do rury a premerala ci na 200°C a 180°C.
Ako dlho ruru predhrievas?

@valiant skusim veru kupit teplomer do rury, este to mozem vyskusat. Ruru predhrievam minimalne 15min, kym zhasne svetielko, ale castokrat aj dlhsie. Proste hned pred zaciatkom pecenia zapnem a zacnem si vsetko pripravovať.

avatar
janulka1802
29. aug 2025
@13uzivatelka11

Veď vyskúšaj upiecť koláč u mamy..

@13uzivatelka11 to je dobrý postreh. 😉

anonym_5f129f
29. aug 2025
@janiely

@o__o nevylucujem ruru samozrejme. Len pred tym nez kupim novu chcem sa uistit, ci nie je chyba este v niecom inom - logicky....

@janiely robíš všetko správne, tiež si myslím, že je problé, v rúre a určite by som nečakala 13 rokov, asi ani 13 mesiacov by som sa s ňou nenervačila. Ešte ma napadla jedna vec, nešľaháš pridlho? Nie je totiž dobré šľahať pridlho. Rúru necháš predom rozohriať? Ináč píšeš, že prikryješ a pečieš ďalšiu pol hodinu, nepečieš dlho? Tak, ako ti radí niekto vyššie, upeč u mamy

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@13uzivatelka11

Veď vyskúšaj upiecť koláč u mamy..

@13uzivatelka11 ved tam mi moj kolac vysiel 😃 minimalne ten 1 som skusala a bol o dost lepsi. Aj maso lepsie.

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@anonym_5f129f

@janiely robíš všetko správne, tiež si myslím, že je problé, v rúre a určite by som nečakala 13 rokov, asi ani 13 mesiacov by som sa s ňou nenervačila. Ešte ma napadla jedna vec, nešľaháš pridlho? Nie je totiž dobré šľahať pridlho. Rúru necháš predom rozohriať? Ináč píšeš, že prikryješ a pečieš ďalšiu pol hodinu, nepečieš dlho? Tak, ako ti radí niekto vyššie, upeč u mamy

@anonym_5f129f co dlho slahat? Najdlhsie slaham vajicka (zltky) do peny mixerom. Potom uz len zbytok primiesavam rucne do spojenia zmesi

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@anonym_5f129f

@janiely robíš všetko správne, tiež si myslím, že je problé, v rúre a určite by som nečakala 13 rokov, asi ani 13 mesiacov by som sa s ňou nenervačila. Ešte ma napadla jedna vec, nešľaháš pridlho? Nie je totiž dobré šľahať pridlho. Rúru necháš predom rozohriať? Ináč píšeš, že prikryješ a pečieš ďalšiu pol hodinu, nepečieš dlho? Tak, ako ti radí niekto vyššie, upeč u mamy

@anonym_5f129f a dlho peciem len vtedy, ked skusim slajlou a vnutro je uplne mokre. Proste to by som zase cely kolac musela vyhodit nedopeceny. Tak hladam sposob ako ho este dopiect a aby sa vrch nepripalil, preto dam navrch papier na pecenie, aby aj para vedela unikať a tak dopekam...ale vcera mi uz ani to nepomohlo.... stale mokry vnutri. Pritom cesto cerstve bolo akurat, jemne sa rozlievalo,ale drzalo tvar...nebolo tekute ani huste

avatar
zuzubb007
29. aug 2025

Ja jedinú chybu vidím v tom, že počas pečenia by si otvorila rúru vtedy všetko splasne, ale to snáď nerobíš? Tak už len vymeniť rúru môže byť, že nejaká časť rúry nefunguje ako má, kúpa novej ťa zachráni

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@zuzubb007

Ja jedinú chybu vidím v tom, že počas pečenia by si otvorila rúru vtedy všetko splasne, ale to snáď nerobíš? Tak už len vymeniť rúru môže byť, že nejaká časť rúry nefunguje ako má, kúpa novej ťa zachráni

@zuzubb007 presne ani to nerobim, 35-45min nikdy neotvaram ruru.

avatar
katka533
29. aug 2025
@janiely

@zuzubb007 presne ani to nerobim, 35-45min nikdy neotvaram ruru.

@janiely 35-45 minut je dlho, piskotove sa pecie max 20 minut, kysnute 25 atd. Moja svokra vsetko pecie hodinu a je to strasne vysusene

avatar
janiely
autor
29. aug 2025

No, tak to vyzera tak, ze asi sa rozlucim s rurou. Jedinu poslednu sancu dam este tomu, co ste pisali, kupit teplomer a otestovať ju.

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@katka533

@janiely 35-45 minut je dlho, piskotove sa pecie max 20 minut, kysnute 25 atd. Moja svokra vsetko pecie hodinu a je to strasne vysusene

@katka533 no, a ja to mam pri 35-45 nedopecene, mokre. Navyse to pisu aj v recepte ze 45min, ak mam napr.mensiu formu a je vyssie cesto.

avatar
tenerifka
29. aug 2025
@janiely

@zuzubb007 presne ani to nerobim, 35-45min nikdy neotvaram ruru.

@janiely napada mi, ze v receptoch byva napr. 180 stupñov, ale ine je pri klasickej starej a ine pri teplovzdusnej. Aku konkretnu ruru mas? Aj programy su rozne, co plati pri jednej, neplati pri druhej, treba tie programy preskusat. A z osobnej skusenosti-v starom dome som mala AEG, a piekla ovela slabsie ako Bosch, co mam teraz.....

avatar
13uzivatelka11
29. aug 2025
@janiely

@13uzivatelka11 ved tam mi moj kolac vysiel 😃 minimalne ten 1 som skusala a bol o dost lepsi. Aj maso lepsie.

@janiely tak skúšala si zrovna cheesecake, ktorý tvrdia že je fajn aj z tvojej rúry...to asi moc neporovnas.

anonym_5f129f
29. aug 2025
@janiely

@anonym_5f129f co dlho slahat? Najdlhsie slaham vajicka (zltky) do peny mixerom. Potom uz len zbytok primiesavam rucne do spojenia zmesi

@janiely ja mám iný postup, nikdy nešľahám žĺtky s cukrom, nechce sa mi umývať dve misky 🙂 Takže začnem šľahať bielky so štipkou soli, keď sú vyšľahané do polotuha, na viac krát pridám kryštáľový cukor, ten jemný, na tri kát, potom po jednom primiešam žĺtky, krátko, žíadne šľahanie, potom podľa receptu, ak ide olej, voda, múku, orechy, kakao, prášok do pečiva ručne na tri krát, jemne premiešam metlou, vylejem na plech, do formy a pečiem. Toto sa týka piškótového cesta, pečiem takto torty, vždy nadýchané. Ale u teba je jednoznačne problém v rúre, nechápem, na čo čakáš toľké rky, mňa by šľahlo.

anonym_5f129f
29. aug 2025
@katka533

@janiely 35-45 minut je dlho, piskotove sa pecie max 20 minut, kysnute 25 atd. Moja svokra vsetko pecie hodinu a je to strasne vysusene

@katka533 možno myslela korpus na tortu, ten ja pečiem hodinu, veď má výšku okolo 6-7cm, desať minút pečiem na 175, potom stíšim na 150, je vláčny, nadýchaný.

avatar
sandra49
29. aug 2025

@janiely urob dnes šľahany kolac ale daj rúru na 200..je dosť dosť možné, že máš nižšiu teplotu a preto máš všetko na prd..mäso sa ani nepečie na 180..ja v janskej mise musim pol hodinu na 230 a potom na 200 napriklad..proste skus normálne dnes na 200..a keď nič tak chod ten istý kolac s tým istým postupom urobiť u mami v jej rúre.. a uvidíš.. toto je najlacnejšie a najrýchlejšie riesenie a daj nam potom vediet..ak u teba to bude aj pri 200 stupňoch na prd a u mami všetko super chod si kúpiť druhu rúru.

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@13uzivatelka11

@janiely tak skúšala si zrovna cheesecake, ktorý tvrdia že je fajn aj z tvojej rúry...to asi moc neporovnas.

@13uzivatelka11 nie, ten mi povedali ze u mamy chutil ovela lepsie, co som ja piekla, v porovnani s tym co som doma upiekla. Ja som sice ako tak spoko ze aspon nieco viem sladke urobit ale ked som prvy krat skusila u mamy ten isty, to bol rozdiel a citila to aj navsteva - sama to skomentovala.

anonym_720258
29. aug 2025

práveže nech príde mama a upečie ten koláč u Teba v Tvojej rúre …

avatar
gejb
29. aug 2025

@janiely tak skus ešte u mamy upiecť obyčajný kolac napr. Bublaninu, niečo čo sa tebe nedarilo. Nie cheesecake.
Je možné že ti rúra netesni.

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@tenerifka

@janiely napada mi, ze v receptoch byva napr. 180 stupñov, ale ine je pri klasickej starej a ine pri teplovzdusnej. Aku konkretnu ruru mas? Aj programy su rozne, co plati pri jednej, neplati pri druhej, treba tie programy preskusat. A z osobnej skusenosti-v starom dome som mala AEG, a piekla ovela slabsie ako Bosch, co mam teraz.....

@tenerifka mam ruru - Gorenje EVP433-444M. Elektricka.

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@sandra49

@janiely urob dnes šľahany kolac ale daj rúru na 200..je dosť dosť možné, že máš nižšiu teplotu a preto máš všetko na prd..mäso sa ani nepečie na 180..ja v janskej mise musim pol hodinu na 230 a potom na 200 napriklad..proste skus normálne dnes na 200..a keď nič tak chod ten istý kolac s tým istým postupom urobiť u mami v jej rúre.. a uvidíš.. toto je najlacnejšie a najrýchlejšie riesenie a daj nam potom vediet..ak u teba to bude aj pri 200 stupňoch na prd a u mami všetko super chod si kúpiť druhu rúru.

@sandra49 maso aj ja na zaciatku davam cez 200st. Napr.ked peciem morč.stehno. ale aj zemiaky pod alobalom najskor nad 200. Ale potom musim znizit. Sranda ze presne ten isty postup aj teplotu u priatela co som tam robila bolo masko ako z restiky a u mna doma najskor prihorelo, potom sa vysusilo, furt volajaky problem a nikdy neviem co ta rura odomna vlastne chce 😃

avatar
beronsche
29. aug 2025
@janiely

@anonym_5f129f a dlho peciem len vtedy, ked skusim slajlou a vnutro je uplne mokre. Proste to by som zase cely kolac musela vyhodit nedopeceny. Tak hladam sposob ako ho este dopiect a aby sa vrch nepripalil, preto dam navrch papier na pecenie, aby aj para vedela unikať a tak dopekam...ale vcera mi uz ani to nepomohlo.... stale mokry vnutri. Pritom cesto cerstve bolo akurat, jemne sa rozlievalo,ale drzalo tvar...nebolo tekute ani huste

@janiely ak vždy, keď pečies v inej rúre, jedlo vyjde lepšie, tak čo ešte spekulujes? Aký chces ešte dôkaz, že je to rúrou?

avatar
janiely
autor
29. aug 2025
@anonym_720258

práveže nech príde mama a upečie ten koláč u Teba v Tvojej rúre …

@anonym_720258 aha to je tiez pravda. Mozem to aj tak skusit dobry napad 😃

Strana
z3