Ako upiecť nadýchané cesto?
Ahojte. Dlhšie riešim túto vec a strašne ma to štve.
Roky (13r) čo pečiem v mojej rúre, všetko ,z nej výjde strašné. Spľasnuté, nenadýchané a vysušené. Vôbec nemám ten šťastný pocit z výsledku.
Už som skúšala kopec receptov, aj tie isté čo mama, no ona nemá s ničím problém.
Jediné čo ako tak upečiem je cheescake, kedže tam je dno len keksíkové a cesto sa len nejako upečie a hotovo.
Piškótové a bublaniny a kefírové ovocné koláče, to mám proste smolu. Raz som u mamy jedla obyčajný niečo ako perník, s acidof.mliekom a orechami, nevedela som sa ho dojesť. Tu u mňá na prvý pokus absolútne nevyšiel, proste ostal celý ako stlačené hutné cesto, potom som ho skúšala ešte 2x a aj keď mierna zmena, stále ho nenadvihlo ako mame, furt spľasnutý ťažký, nenadýchaný. Raz som ja u nej robila moj cheescake, tam tam chutil omnoho lepšie, proste bol ľahučký, o týžden som ho robila doma a zase taký priemerný - aj známa mi to potvrdila, čo jedla môj cheescake u mojej mamy a potom následne u mňa.
Viete mi prosím dať nejaké triky čo ešte môžem zmeniť? Alebo je to proste nezvratné ?
PS všetky doposiaľ známe triky ovládam.
1/ bielka oddelit od žĺtkov, bielka na tuhý sneh, nakonci opatrne zamiešať
2/ žĺtka s cukrom do peny
3/ sucha zmes sa primiesava do tekutej zlahka
3/ ak sodu bikarbonu musi tam byt kysla zlozka (acidko, kefir, alebo trochu octu....) a to spojit az ku koncu a rychlo do rury aby nevybublalo
4/ davam papier na pecenie namiesto mastenia stien, vraj lepsie nadvihne
5/ davam program na horny dolny ohrev cca 180°C a pekac najspodnejsie ako sa len da, lebo ked bolo vyssie zhora mi to robi tvrdsiu korku na kolaci, ale tu mi robi asi aj tak, len trosku menej, ked je nizsie. Proste aj vysusuje mi ten kolac zhora, mama ma vzdy makulinky.
6/ ak je vnutri stale nedopeceny, jemne prikryjem vrch aby sa nespalil, znizim teplotu a peciem dalsiu pol hodinu - vcera stale ostal mokry vnutri, po hodine a pol som to vzdala...
Fakt uz neviem čo iné sa dá ešte skúsiť.....
Ze je to rurou ti nenapadlo?
@janiely ostatne veci co pecies su ok? Maso, zemiamky, kura?
Na tvojom mieste by som kupila teplomer do rury a premerala ci na 200°C a 180°C.
Ako dlho ruru predhrievas?
@valiant aj maso zvykne vysusovat. Ked som piekla to iste inde, bolo chutnejsie o dost, stavnate, trhalo sa, ja mam suche a ten isty postup
Zemiaky mi chutia z rury, tie ako tak viem urobit. Chleby mi samozrejme tiez nesli dobre. Ale pamatam sa par krat davnejsie priatel robil babovku a jemu aj celkom vysla, nehovorim ze bola uplne tip top, ale omnoho lepsia nez akykolvek moj kolac... tak preto spekulujem ci ja niekde nerobim chybu 😃
Veď vyskúšaj upiecť koláč u mamy..
@janiely ostatne veci co pecies su ok? Maso, zemiamky, kura?
Na tvojom mieste by som kupila teplomer do rury a premerala ci na 200°C a 180°C.
Ako dlho ruru predhrievas?
@valiant skusim veru kupit teplomer do rury, este to mozem vyskusat. Ruru predhrievam minimalne 15min, kym zhasne svetielko, ale castokrat aj dlhsie. Proste hned pred zaciatkom pecenia zapnem a zacnem si vsetko pripravovať.
@13uzivatelka11 to je dobrý postreh. 😉
@o__o nevylucujem ruru samozrejme. Len pred tym nez kupim novu chcem sa uistit, ci nie je chyba este v niecom inom - logicky....
@janiely robíš všetko správne, tiež si myslím, že je problé, v rúre a určite by som nečakala 13 rokov, asi ani 13 mesiacov by som sa s ňou nenervačila. Ešte ma napadla jedna vec, nešľaháš pridlho? Nie je totiž dobré šľahať pridlho. Rúru necháš predom rozohriať? Ináč píšeš, že prikryješ a pečieš ďalšiu pol hodinu, nepečieš dlho? Tak, ako ti radí niekto vyššie, upeč u mamy
@13uzivatelka11 ved tam mi moj kolac vysiel 😃 minimalne ten 1 som skusala a bol o dost lepsi. Aj maso lepsie.
@janiely robíš všetko správne, tiež si myslím, že je problé, v rúre a určite by som nečakala 13 rokov, asi ani 13 mesiacov by som sa s ňou nenervačila. Ešte ma napadla jedna vec, nešľaháš pridlho? Nie je totiž dobré šľahať pridlho. Rúru necháš predom rozohriať? Ináč píšeš, že prikryješ a pečieš ďalšiu pol hodinu, nepečieš dlho? Tak, ako ti radí niekto vyššie, upeč u mamy
@anonym_5f129f co dlho slahat? Najdlhsie slaham vajicka (zltky) do peny mixerom. Potom uz len zbytok primiesavam rucne do spojenia zmesi
@anonym_5f129f a dlho peciem len vtedy, ked skusim slajlou a vnutro je uplne mokre. Proste to by som zase cely kolac musela vyhodit nedopeceny. Tak hladam sposob ako ho este dopiect a aby sa vrch nepripalil, preto dam navrch papier na pecenie, aby aj para vedela unikať a tak dopekam...ale vcera mi uz ani to nepomohlo.... stale mokry vnutri. Pritom cesto cerstve bolo akurat, jemne sa rozlievalo,ale drzalo tvar...nebolo tekute ani huste
Ja jedinú chybu vidím v tom, že počas pečenia by si otvorila rúru vtedy všetko splasne, ale to snáď nerobíš? Tak už len vymeniť rúru môže byť, že nejaká časť rúry nefunguje ako má, kúpa novej ťa zachráni
Ja jedinú chybu vidím v tom, že počas pečenia by si otvorila rúru vtedy všetko splasne, ale to snáď nerobíš? Tak už len vymeniť rúru môže byť, že nejaká časť rúry nefunguje ako má, kúpa novej ťa zachráni
@zuzubb007 presne ani to nerobim, 35-45min nikdy neotvaram ruru.
No, tak to vyzera tak, ze asi sa rozlucim s rurou. Jedinu poslednu sancu dam este tomu, co ste pisali, kupit teplomer a otestovať ju.
@zuzubb007 presne ani to nerobim, 35-45min nikdy neotvaram ruru.
@janiely napada mi, ze v receptoch byva napr. 180 stupñov, ale ine je pri klasickej starej a ine pri teplovzdusnej. Aku konkretnu ruru mas? Aj programy su rozne, co plati pri jednej, neplati pri druhej, treba tie programy preskusat. A z osobnej skusenosti-v starom dome som mala AEG, a piekla ovela slabsie ako Bosch, co mam teraz.....
@13uzivatelka11 ved tam mi moj kolac vysiel 😃 minimalne ten 1 som skusala a bol o dost lepsi. Aj maso lepsie.
@janiely tak skúšala si zrovna cheesecake, ktorý tvrdia že je fajn aj z tvojej rúry...to asi moc neporovnas.
@anonym_5f129f co dlho slahat? Najdlhsie slaham vajicka (zltky) do peny mixerom. Potom uz len zbytok primiesavam rucne do spojenia zmesi
@janiely ja mám iný postup, nikdy nešľahám žĺtky s cukrom, nechce sa mi umývať dve misky 🙂 Takže začnem šľahať bielky so štipkou soli, keď sú vyšľahané do polotuha, na viac krát pridám kryštáľový cukor, ten jemný, na tri kát, potom po jednom primiešam žĺtky, krátko, žíadne šľahanie, potom podľa receptu, ak ide olej, voda, múku, orechy, kakao, prášok do pečiva ručne na tri krát, jemne premiešam metlou, vylejem na plech, do formy a pečiem. Toto sa týka piškótového cesta, pečiem takto torty, vždy nadýchané. Ale u teba je jednoznačne problém v rúre, nechápem, na čo čakáš toľké rky, mňa by šľahlo.
@janiely 35-45 minut je dlho, piskotove sa pecie max 20 minut, kysnute 25 atd. Moja svokra vsetko pecie hodinu a je to strasne vysusene
@katka533 možno myslela korpus na tortu, ten ja pečiem hodinu, veď má výšku okolo 6-7cm, desať minút pečiem na 175, potom stíšim na 150, je vláčny, nadýchaný.
@janiely urob dnes šľahany kolac ale daj rúru na 200..je dosť dosť možné, že máš nižšiu teplotu a preto máš všetko na prd..mäso sa ani nepečie na 180..ja v janskej mise musim pol hodinu na 230 a potom na 200 napriklad..proste skus normálne dnes na 200..a keď nič tak chod ten istý kolac s tým istým postupom urobiť u mami v jej rúre.. a uvidíš.. toto je najlacnejšie a najrýchlejšie riesenie a daj nam potom vediet..ak u teba to bude aj pri 200 stupňoch na prd a u mami všetko super chod si kúpiť druhu rúru.
@janiely tak skúšala si zrovna cheesecake, ktorý tvrdia že je fajn aj z tvojej rúry...to asi moc neporovnas.
@13uzivatelka11 nie, ten mi povedali ze u mamy chutil ovela lepsie, co som ja piekla, v porovnani s tym co som doma upiekla. Ja som sice ako tak spoko ze aspon nieco viem sladke urobit ale ked som prvy krat skusila u mamy ten isty, to bol rozdiel a citila to aj navsteva - sama to skomentovala.
práveže nech príde mama a upečie ten koláč u Teba v Tvojej rúre …
@janiely napada mi, ze v receptoch byva napr. 180 stupñov, ale ine je pri klasickej starej a ine pri teplovzdusnej. Aku konkretnu ruru mas? Aj programy su rozne, co plati pri jednej, neplati pri druhej, treba tie programy preskusat. A z osobnej skusenosti-v starom dome som mala AEG, a piekla ovela slabsie ako Bosch, co mam teraz.....
@tenerifka mam ruru - Gorenje EVP433-444M. Elektricka.
@janiely urob dnes šľahany kolac ale daj rúru na 200..je dosť dosť možné, že máš nižšiu teplotu a preto máš všetko na prd..mäso sa ani nepečie na 180..ja v janskej mise musim pol hodinu na 230 a potom na 200 napriklad..proste skus normálne dnes na 200..a keď nič tak chod ten istý kolac s tým istým postupom urobiť u mami v jej rúre.. a uvidíš.. toto je najlacnejšie a najrýchlejšie riesenie a daj nam potom vediet..ak u teba to bude aj pri 200 stupňoch na prd a u mami všetko super chod si kúpiť druhu rúru.
@sandra49 maso aj ja na zaciatku davam cez 200st. Napr.ked peciem morč.stehno. ale aj zemiaky pod alobalom najskor nad 200. Ale potom musim znizit. Sranda ze presne ten isty postup aj teplotu u priatela co som tam robila bolo masko ako z restiky a u mna doma najskor prihorelo, potom sa vysusilo, furt volajaky problem a nikdy neviem co ta rura odomna vlastne chce 😃
@anonym_5f129f a dlho peciem len vtedy, ked skusim slajlou a vnutro je uplne mokre. Proste to by som zase cely kolac musela vyhodit nedopeceny. Tak hladam sposob ako ho este dopiect a aby sa vrch nepripalil, preto dam navrch papier na pecenie, aby aj para vedela unikať a tak dopekam...ale vcera mi uz ani to nepomohlo.... stale mokry vnutri. Pritom cesto cerstve bolo akurat, jemne sa rozlievalo,ale drzalo tvar...nebolo tekute ani huste
@janiely ak vždy, keď pečies v inej rúre, jedlo vyjde lepšie, tak čo ešte spekulujes? Aký chces ešte dôkaz, že je to rúrou?
práveže nech príde mama a upečie ten koláč u Teba v Tvojej rúre …
@anonym_720258 aha to je tiez pravda. Mozem to aj tak skusit dobry napad 😃

Tak vymen ruru na pcecenie... asi ti strasne blbo pecie.... nerobis totiz nic zle