icon

Ako upiecť nadýchané cesto?

janiely
29. aug 2025

Ahojte. Dlhšie riešim túto vec a strašne ma to štve.
Roky (13r) čo pečiem v mojej rúre, všetko ,z nej výjde strašné. Spľasnuté, nenadýchané a vysušené. Vôbec nemám ten šťastný pocit z výsledku.
Už som skúšala kopec receptov, aj tie isté čo mama, no ona nemá s ničím problém.
Jediné čo ako tak upečiem je cheescake, kedže tam je dno len keksíkové a cesto sa len nejako upečie a hotovo.
Piškótové a bublaniny a kefírové ovocné koláče, to mám proste smolu. Raz som u mamy jedla obyčajný niečo ako perník, s acidof.mliekom a orechami, nevedela som sa ho dojesť. Tu u mňá na prvý pokus absolútne nevyšiel, proste ostal celý ako stlačené hutné cesto, potom som ho skúšala ešte 2x a aj keď mierna zmena, stále ho nenadvihlo ako mame, furt spľasnutý ťažký, nenadýchaný. Raz som ja u nej robila moj cheescake, tam tam chutil omnoho lepšie, proste bol ľahučký, o týžden som ho robila doma a zase taký priemerný - aj známa mi to potvrdila, čo jedla môj cheescake u mojej mamy a potom následne u mňa.
Viete mi prosím dať nejaké triky čo ešte môžem zmeniť? Alebo je to proste nezvratné ?
PS všetky doposiaľ známe triky ovládam.
1/ bielka oddelit od žĺtkov, bielka na tuhý sneh, nakonci opatrne zamiešať
2/ žĺtka s cukrom do peny
3/ sucha zmes sa primiesava do tekutej zlahka
3/ ak sodu bikarbonu musi tam byt kysla zlozka (acidko, kefir, alebo trochu octu....) a to spojit az ku koncu a rychlo do rury aby nevybublalo
4/ davam papier na pecenie namiesto mastenia stien, vraj lepsie nadvihne
5/ davam program na horny dolny ohrev cca 180°C a pekac najspodnejsie ako sa len da, lebo ked bolo vyssie zhora mi to robi tvrdsiu korku na kolaci, ale tu mi robi asi aj tak, len trosku menej, ked je nizsie. Proste aj vysusuje mi ten kolac zhora, mama ma vzdy makulinky.
6/ ak je vnutri stale nedopeceny, jemne prikryjem vrch aby sa nespalil, znizim teplotu a peciem dalsiu pol hodinu - vcera stale ostal mokry vnutri, po hodine a pol som to vzdala...
Fakt uz neviem čo iné sa dá ešte skúsiť.....

Strana
z3
larsen
29. aug 2025
@mirage

@larsen preco nie robotom/mixerom?

@mirage Predtým som všetko robila robotom, aj cesto a aj plnky. Teraz robím robotom iba plnky.
Cesto z toho dôvodu, že keď to šľahám ručne, je oveľa vyššie a nadýchanejšie, ako keď ho šľahám robotom. Aj korpusy mávam vysoké, vlastne všetky piškótové koláče.
Na buchty a záviny z kysnutého cesta, tiež miesim v rukách.
Robievam aj bezlepkové, to je však iná múka, iné cesto... takže niektoré miešam robotom, niektoré ručne. Mám to už v oku, že ktorá múka sa ako bude správať v tom recepte.

janiely
autor
29. aug 2025
@anonym_c2bda2

Prosim Ta, nic si z toho nerob. Ja som to zazila tiez, pekarka som bola na 1*, vypekala som aj susedkam, ak sa chceli prichvalit pred navstevou.
A potooooom. Kupila som novu ruru😤 a veru, dopiekla som🤣. Spravili sme merania a ona od novoti jednoducho nedrzala teplotu a ja som sa cudovala, ze ci mi rozum odisiel, ked som nevedela zrazu ani biskvit upiect. 🤔🙄 Tak mi ju vymenili a pecieme dalej

@anonym_c2bda2 no to zrejme bude aj moj pripad, ked od zaciatku ma take muchy, na ktore som zial nedokazala prist a furt nie a nie dokonaly vysledok. A kedze zacinam po dlhom case opat ruru pouzivat a zacina mi to vazne vadit, kuknem sa po novej. Tuto staru radsej ani nedarujem nikomu 🤣

janiely
autor
29. aug 2025
@larsen

@mirage Predtým som všetko robila robotom, aj cesto a aj plnky. Teraz robím robotom iba plnky.
Cesto z toho dôvodu, že keď to šľahám ručne, je oveľa vyššie a nadýchanejšie, ako keď ho šľahám robotom. Aj korpusy mávam vysoké, vlastne všetky piškótové koláče.
Robievam aj bezlepkové, to je však iná múka, iné cesto... takže niektoré miešam robotom, niektoré ručne. Mám to už v oku, že ktorá múka sa ako bude správať v tom recepte.

@larsen ja naozaj len zltka s cukrom nech su do peny vymiesane (to s mixerom) zvysok len rucne. Naopak napr.moja mamina sa tiez s nicim neprple, vsetko hodi do mixera, a kolac ma aj tak dokonaly 😄 ale urcite to bude rurou, z toho co som si od vas precitala. Inak ona ma este taku nejaku starsiu bielu - sice tiez elektricku, ale pouziva rovnako hoeny dolny ohrev na 180st. Ale naozaj ten kolac je upeceny inak nez u mna. Rozhodne.

larsen
29. aug 2025
@janiely

@larsen ja naozaj len zltka s cukrom nech su do peny vymiesane (to s mixerom) zvysok len rucne. Naopak napr.moja mamina sa tiez s nicim neprple, vsetko hodi do mixera, a kolac ma aj tak dokonaly 😄 ale urcite to bude rurou, z toho co som si od vas precitala. Inak ona ma este taku nejaku starsiu bielu - sice tiez elektricku, ale pouziva rovnako hoeny dolny ohrev na 180st. Ale naozaj ten kolac je upeceny inak nez u mna. Rozhodne.

@janiely Tak si na to došla, už len rúru vymeniť. Asi to nebude lacné, ale budeš spokojná. Potom napíš, keď budeš mať novú rúru 🙂 a pochváľ sa nám s koláčmi.

janiely
autor
29. aug 2025

Dakujem vsetkym, budem dlhsie vyberat novu ruru, ako sa poznam (som perfekcionista a vsetko do detailov studujem) ale az ju budem mat a vyskusam, dam vediet, aj s foto😄🥧

zuzik1407
29. aug 2025

Ja mám to iste ako ty.Nikdy,podotýkam nikdy mi piškótové cesto nevyrastie.Skusila som x receptov.Dokonca som teraz kúpila novu rúru,lebo každý mi vravel ,že isto je zla rúra....Aj tak cesto nevyrastie,na začiatku vyrastie a hneď spadne.A to rúru vôbec neotváram.Nechapem cukrárky ako dokážu upiecť pekne nadýchané cesto.Mne ani bábovka nevyrastie.

zuzik1407
29. aug 2025
@janiely

@anonym_9292ed tak vtedy na to neboli financie a rura toho casu bola nova. Vymenim ju teda, situacia je uz naozaj na nervy len

@janiely ja som aj vymenila a cesto je ako placka

anonym_5f129f
29. aug 2025
@zuzik1407

Ja mám to iste ako ty.Nikdy,podotýkam nikdy mi piškótové cesto nevyrastie.Skusila som x receptov.Dokonca som teraz kúpila novu rúru,lebo každý mi vravel ,že isto je zla rúra....Aj tak cesto nevyrastie,na začiatku vyrastie a hneď spadne.A to rúru vôbec neotváram.Nechapem cukrárky ako dokážu upiecť pekne nadýchané cesto.Mne ani bábovka nevyrastie.

@zuzik1407 možno pečieš na príliš vysokej teplote, alebo dávaš veľa kypriaceho prášku. Aj prešľahané cesto splľasne, neplatí vždy čím lepšie vyšľaháš, tým je nadýchanejšie

mirage
29. aug 2025
@larsen

@larsen ved to je makacka, zltky s cukrom do peny, bielka do peny, au moje ruky

larsen
29. aug 2025
@mirage

@larsen ved to je makacka, zltky s cukrom do peny, bielka do peny, au moje ruky

@mirage Vieš aké svaly mám? 🙂 A stríedam si ruky. Ale zo začiatku som mala veľakrát nutkanie, vziať si ten mixér, alebo robot.

mirage
29. aug 2025
@larsen

@mirage Vieš aké svaly mám? 🙂 A stríedam si ruky. Ale zo začiatku som mala veľakrát nutkanie, vziať si ten mixér, alebo robot.

@larsen ked si spomeniem, ako moja babinka vsetko rucne, z 10 vajec kolac.. ale ja mam nadychane neubite cesto aj z robota, tak neviem.

janiely
autor
29. aug 2025
@zuzik1407

@zuzik1407 to vazne ? A inde si skusala piect, napr ako ja, ze u mamy, segry a tak?

larsen
29. aug 2025
@mirage

@larsen ked si spomeniem, ako moja babinka vsetko rucne, z 10 vajec kolac.. ale ja mam nadychane neubite cesto aj z robota, tak neviem.

@mirage Veru, všetko ručne robili. Aj moja starká.
Tak ty to nepotrebuješ 🙂

zuzik1407
29. aug 2025
@janiely

@zuzik1407 to vazne ? A inde si skusala piect, napr ako ja, ze u mamy, segry a tak?

@janiely nie,vravia,že škoda vajičok🤣

zuzik1407
29. aug 2025
@anonym_5f129f

@zuzik1407 možno pečieš na príliš vysokej teplote, alebo dávaš veľa kypriaceho prášku. Aj prešľahané cesto splľasne, neplatí vždy čím lepšie vyšľaháš, tým je nadýchanejšie

@anonym_5f129f 180 stupňov,20 min,horný ,Dolný ohrev .skúšala som aj teplovzdušné a to bolo vysušené.

janiely
autor
29. aug 2025
@zuzik1407

@janiely nie,vravia,že škoda vajičok🤣

@zuzik1407 haha tiez pravda 😅

findomatej
30. aug 2025

@janiely ahoj, akoby si o mojej rúre písala. Úplne doslova. Ja ani zemiaky neviem upiecť. Proste už som skúšala všelijako a otras. Ale bude to teplotou určite. Začínam piecť na 200, potom znižujem a raz som zabudla znížiť a piekol sa mi obalovaný karfiol takto na 200. Konecne sa niečo podarilo tip-top.
Na koláčoch som to už vzdala. Stále to dopadne rovnako ako ty píšeš 🙈.

cukroska
30. aug 2025

@janiely Ak nezabudas prášok do pečiva, tak jednoznačne rúra. Lebo predpokladám,že predhreješ rúru a väčšina koláčov a piškóty sa pečú pri 180st. Vrchný aj spodný ohrev.

janiely
autor
31. aug 2025
@cukroska

@janiely Ak nezabudas prášok do pečiva, tak jednoznačne rúra. Lebo predpokladám,že predhreješ rúru a väčšina koláčov a piškóty sa pečú pri 180st. Vrchný aj spodný ohrev.

@cukroska nedavam pr.do pec.ale sodu bikarbonu s kyslou zlozkou, to je to iste. Ak nedavam kyslu zlozku, tak vtedy pr.do peciva ale to je skor vynimocne. Nema to vplyv na vysledok

pljanka
31. aug 2025

@janiely ja vsetko peciem s ventilatorom. Ziadny horny a spodny ohrev.
Par mesiacov, ked som zila v Anglicku, tam sme mali len horny, spodny alebo obidva ohrevy, nebol ventilator. Nikdy sa nam tam nic nepodarilo tak ako s ventilatorom.
Skus tak, mozno to bude lepsie 🙂

janiely
autor
31. aug 2025
@pljanka

@janiely ja vsetko peciem s ventilatorom. Ziadny horny a spodny ohrev.
Par mesiacov, ked som zila v Anglicku, tam sme mali len horny, spodny alebo obidva ohrevy, nebol ventilator. Nikdy sa nam tam nic nepodarilo tak ako s ventilatorom.
Skus tak, mozno to bude lepsie 🙂

@pljanka na zaciatku som tak skusala ale cesto bolo suche, no mozem este vyskusat

cukroska
31. aug 2025
@janiely

@cukroska nedavam pr.do pec.ale sodu bikarbonu s kyslou zlozkou, to je to iste. Ak nedavam kyslu zlozku, tak vtedy pr.do peciva ale to je skor vynimocne. Nema to vplyv na vysledok

@janiely Tak potom len rúra

viera012345
7. sep 2025

@janiely Skúste upiecť niečo u mamky.Je celkom možné,ze problém nebude v technologickom postupe, ale rúra môže byť zlá.

Strana
z3