icon

Ako urobiť dobrú zápražku do polievky?

stela1996
30. júl 2020
Strana
z2
79viktoria79
30. júl 2020

do akej polievky?

lenadka
30. júl 2020

@stela1996 podľa toho do akej polievky. Do zeleninovej s fazuľkou robím červenú zápražku. Na oleji spením cibuľku do sklovita, pridám cca 1 PL hladkej múky a 1 ČL mletú červenú papriku, krátko osmažím, naozaj krátko aby paprika nezhorela potom je horká. Zalejem studenou vodou, rozmiešam a pridám do polievky.

lenadka
30. júl 2020

Bielu zápražku na kyslé mliečne polievky robím podľa mužovej starkej. Opražím na masti alebo oleji cca 2 PL hladkej múky, po chvíli pridám 2 PL octu, zrazí sa to, ocot sa trochu odparí, zalejem studeným mliekom a rozmiešam. Starká to pasirovala cez sitko. Ja sa s tým nehrám, ponornym mixérom to prebehnem, potom sa už nezdrcne aj keď ju pridám do polievky.

0silvia0
30. júl 2020

@lenadka kvoli comu sa dava do zaprazky ocot? Toto som nikdy nepocula, ani som nemusela pasirovat zrazeniny cez sitko alebo mixovat...

solange7
30. júl 2020

Baby ja sice ocot do zaprazky nedavam, ale stava sa mi, ak pridam do privarku, kyskej polievky pripadne perketlu trochu octu, zrazi sa mi. Nie uplne, ale je vidiet tu strukturu smotany/mlieka. Vizualne mi to vadi. Je nejaka finta na to? Alebo si mame kazdy ocot davkovat az na tanieri? 😅 12 rokov varim vo svojej domacnosti, rada sa priucim nieco nove. Hoci je to banalita. 😀

simsalabim
30. júl 2020

@solange7 mna mama ucila, ze ocot nedavat do horuceho. Odstavit, nechat tak a pridat tak po 10 minutach alebo aj neskor.

0silvia0
30. júl 2020

@solange7 presne ako pise @simsalabim, ocot sa nevari, ale prida nakoniec do uvareneho a odstaveneho z ohna. Tak isto nevarim majoranku, vraj varenim horkne.
Ja ocot nedavam az po 10 minutach, ale pokojne aj skor...

paskolinka
30. júl 2020

@solange7 ja ocot normalne vzdy lejem do horuceho a nezraza sa mi, ale do varenia pouzivam vlastne len slahackovu smotanu (33% tuk) tu davam skor a ocot lejem az pri dochucovani nakoniec

nelca84
30. júl 2020

Tiez davam ocot do kyslej polievky alebo privarku az po odstaveni, nikdy sa mi nezrazil. Ani ze by sa zaprazka zalievala vodou som tiez este nepocula. Staci ju chvilku nechat postat, aby nebola vriaca a az potom vliat do polievky, nezrazi sa. Netreba ziadne pasirovanie ani mixovanie zaprazky.

0silvia0
30. júl 2020

@nelca84 ako robis zaprazku ty, ked pises, ze ju vlievas do polievky? Ja som naucena urobit zaprazku a polievku v jednom hrnci... Najprv zaprazka, ktora sa zaleje vodou v hrnci, v ktorej sa dalej vari polievka, tvoj postup je nejaky iny...

nelca84
30. júl 2020

@0silvia0 takto ako si popisala robim maslovu zaprazku pod cire polievky, napr. zeleninovu vajickovu, bryndzovu... a v tomto pripade zalievam prevarenou vodou z kanvice.
Ale do kyslych a do privarku tobim osobitne, oprazim na masti 2PlL muky do zlata, pridam korenie a potom vlievam do polievky, predtym necham trosku odstat, aby sa pri vlievani nezrazila.

0silvia0
30. júl 2020

@nelca84 zaujimave, ja som zasa naucena zalievat studenou vodou zaprazku, nikdy sa mi neurobia hrudky, uz aj manzela som to konecne naucila robit. A kysle privarky a polievky ja robim minimalne, ja to neznasam, ale ked raz za 100 rokov varim tieto kysle zalezitosti, urobim zasmazku a aj zatrepku, niekedy len zatrepku, zalezi od toho, co varim. Alebo spenatovy privarok robim tak, ze na masle oprazim muku, zalejem mliekom/smotanou, urobim vlastne besamel a v besamele roztopim spenatove mrazene kocky...
Asi kazdy z domu odpozeral ine postupy...

nelca84
30. júl 2020

@0silvia0 asi ano, hlavne, ze sa podari 😉 a u nas idu kysle polievky velmi, takze ja casto robim, muz pyta sosovicovu skoro kazdu sobotu

delphineta
30. júl 2020

👍👍👍

solange7
30. júl 2020

Dakujem @0silvia0 a @simsalabim dakujem za tip. Nabuduce skusim az neskor, mozno naozaj objavim ameriku. 😀 Cim som staraia, tym viac zistujem, kolko toho este neviem.

0silvia0
30. júl 2020

@solange7 neboj, to všetci... ja sa zasa chystám urobiť perkelt z kuriatok (huby), raz mi zhorkol a mám z toho traumu, že mi to zhorkne zas🙈

ckatka
30. júl 2020

@solange7 ocot treba dat prv ako.smotanu. Vtedy sa nezrazi. A smotanu nechať trochu ohriat na izbovú teplotu aspoň...nedávat rovno.z chladničky.

anickaaa6aaa
30. júl 2020

Ja mam skúsenosť že sa zgrcne keď dám smotanu na varenie.. Nikdy sa mi to nestalo so šľahačkou

lenadka
30. júl 2020

@0silvia0 niekedy sa polievka po pridaní octu na konci zdrcne. Takto sa to nestane na 100 %. Odkukala som to od mužovej starkej, že to má tak overené a aj mne sa to osvedčilo.

ckatka
30. júl 2020

@stela1996 ja polievky nezaprazam. Príde mi to ako zbytočná múka a sacharidy navyše.
Kyslé strukovinove robím tak ze dám radšej viac strukoviny pripadne zemiak (ten sa tam môže potom rozmixovat) a dávam smotanu varovu alebo šľahačkovu.
Veľa robím krémových polievok...tie sa.zahustia samé zeleninou (odporúčam stránku tinkinerecepty.sk)
Jedinu zápražku robím do hribovych melencov na červeno ale to jedáva len môj manžel...to mu robím takú ako od babičky...na masti opiecť múku a mletú papriku a zaliať vodou. A cez sitko naliať do polievky. Hotovo.

lenadka
30. júl 2020

@solange7 no práve to pridanie do zápražky a nie na konci zaručí to nezdrcnutie. Tým že to pomixujem ponornym mixérom aj zdrcnute sa krásne dohladka pomixuje.

nelca84
30. júl 2020

@lenadka keby si dala ocot uz do nevriacej polievky tak sa nezdrcne a netreba nic mixovat. Mna mama naucila dat si ocot do naberacky a pomaly ju vpustit do polievky a zamiesat.

0silvia0
30. júl 2020

@lenadka mne sa osvedčilo nevariť ocot, mne sa by sa zasa nechcelo mixovať a pasírovať. Stačí ocot pridať do uvarenej polievky a nevariť.

janinah
30. júl 2020

@solange7 citronovu šťavu dávam a do nie horúceho

matus7030
30. júl 2020

A skúšali ste už robiť polievky bez záprašky? Nie som žiadna BIO, EKO, RAW 🙂 žena, ale pchať do polievok zbytočne múku, olej, ocot a iné mi príde zbytočné. Zjem to aj so zásmažkou, ak ideme na obed k našim, svokrovcom alebo k babke. Ale doma som nikdy do polievky zásmažku nedala. Keď už je potrebné skutočne zahustiť použijem zemiak a do "bielych" polievok skyr, alebo hustý jogurt. A nepísala som to ako kritiku, ale skôr zamyslenie a radu.

0silvia0
30. júl 2020

@matus7030 jasné, napríklad do zeleninovej nedávam žiadnu zápražku. Zeleninovú mám rada číru a peknú, nie kalnú zápražkovú...
Kde sa dá rozmixovať zemiak a tak zahustiť, tak to tak urobím. Tiež nemám rada pchať všade múku, aby v polievke stála lyžica...

lenadka
30. júl 2020

@nelca84 nebudem to meniť keď som s týmto spokojná

lenadka
30. júl 2020

@0silvia0 všimla som si, že záleží od mlieka alebo smotany akú som pridavala. Niektoré druhy sa zdrcli vždy. Takto si nelamem hlavu, ponorny mixér mám vždy po ruke a jediné čo urobím je opláchnem ho na konci. Žiadne sito a pasirovanie, by ma šľak triafal 🙈

lenadka
30. júl 2020

@nelca84 túto radu určite využijem pri ochucovani privarkov na konci s tou naberackou a pomalým vpustanim do pokrmu, polievku budem robiť po starom dík za radu 👍

0silvia0
30. júl 2020

@lenadka neviem, či to súvisí od mlieka, mne sa toto nikdy neudialo, žiadne hrudky, nikdy. Zato môjmu mužovi sa urobili hrudky aj pri obyčajnej zápražke, vždy ma volal, poď mi to urobiť. Aj odkukával, aj sa snažil, ale on chudák stále pasíruje cez sitko, keď varí, fakt neviem na čom záleží... ale zas to nie je až taká dôležitá vec na svete, že by sa to nedalo opraviť buď mixérom alebo prepasírovaním cez sitko. No a čo! 😍

Strana
z2