Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja
Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂
@urychlovaccastic Nie som skeptickyzrutik... Dakujem, polichotil si mi 😉 Je pravda, ze on je jeden z tych, ktori ma inspiruju v trenovani kritickeho myslenia... som rad, ze sa najde zopar ludi, ktori venuju nemalu cast svojho casu a energie na sirenie osvety a uvadzaju veci na pravu mieru. V poslednej dobe registrujem viac takych projektov na webe a som rad, ze sa zdravy rozum este stale uplne neutapa v balaste bludov. Tiez som rad, ze je tu stale dost sudnych ludi (aj na tomto fore).
Vystihol si to presne - neda mi nereagovat na ten fanatizmus... nechcem nikoho urazat, urcite to nie je mojim cielom. Ale jemnymi utlocitnymi namietkami to skratka nejde... ako inak odmietnut bludy? V tomto suhlasim so skeptickym zrutikom. Okrem toho, ti extremisti vobec nemaju problem nazvat ludi s inym nazorom za ludi s "dementnym nazorom" alebo nepriamo oznacit za nescitanych etc. A pritom podporuju rozsirovanie evidentnych bludov. Ako potom na takychto? Fakt je, ze prave tam, kde chyba sudnost, to vyzera na marny boj...
@jaron 1. v poriadku, rozumiem, ale nesuhlasim 🙂 Interpretacia pana Badu, bola zavadzajuca, ale mozno mate ine linky, kde to prehana, neviem.
2.musim suhlasit
3.tu nesuhlasim, nevidim dovod na nahrady masla maslovymi margarinmi. Ich "zdravie" sa velmi propaguje, ale skutocne maloktory splna podmienky zdravej vyzivy. Ak chcem maslo, dam si klasicke, nie akusi nahradu s pridanymi prichutami, emulgatormi a vitaminmi. Ano, nie su vsetky ecka skodlive, ale potraviny by mali byt v co najprirodzenejsom stave (nebavime sa o tepelnej uprave), vtedy si telo bez zataze spracovania kadejakych inych zbytocnych latok, vezme najlahsie, co potrebuje.
ja samozrejme netvrdim, ze caste pojedanie bravcovej masti je zdrave, ale ak dostanem raz za 2 mesiace chut na bravcovy rezen, tak si ho radsej vyprazim na bravcovej masti, lebo vyprazanie na vhodnom oleji je proste drahe. A ak poznate problematiku okolo prepalitelnosti jednotlivych tukov (rafinovane, za studena lisovane), ich strutkuralnej zmeny pocas ich vystavovania vysokym teplotam, ani by ste v tom asi nevideli nejaky vacsi zmysel, pokial pravidelne konzumujete vhodnejsie tuky. Len zopar za studena lisovanych a prave bravscova mast, nevytvaraju tolko skodlivych latok pri vyprazani. - To len aby som uviedol na spravnu mieru. Nepropagujem vyprazanie, no ak uz niekto chce, nech si vyberie spravne. Proste ako aj sam pisete, vsetko z mierou, ale netreba ani zbytocne demonizovat niektore potraviny, pokial ich clovek konzumuje s rozumom. Ano, predkovia pred vojnou jedli viac strukovin, ako masa a to je spravna cesta aj dnes. Ale rozhodne neboli vegetarianmi, nejaka ta slaninka a zagambacik pred pracou na poli, boli tiez bezne. Pohyb vyriesi vela problemov. Nas skor zabija nas sposob zivota + prechemizovane, nezrele potraviny, tam by som hladal aj problemy s alergiami a v poslednej dobe zvysenu netoleranciou na x y latok.
V zasade s vami suhlasim, je jasne, ze striedmost hra velku rolu.
@urychlovaccastic
pokračujem ešte v písaní samozrejme nie, aby som nejako sa snažil zhodiť a pod. vaše názory, len pre lepšie porozumenie a vzájomné vnímanie vecí.
s tou náhradou masla za margarín to má zmysel hlavne pri srdcovo cievnych ochoreniach, ide o snahu znížiť príjem nasýtených tukov a cholesterolu. Minimálne z tohto pohľadu to môže mať zmysel. I keď chápem, že keď si dá človek občas trochu masla v inak v dobre zostavenej strave, nemusí to prinášať riziko. Taktiež sa nesnažím propagovať margaríny ako nejakú super zdravé tuky, takto to určite nemyslím, ak by som chcel propagovať nejaký naozaj kvalitné tuky, tak to by to boli predovšetkým napr. vlašské orechy a olivový olej.
Inak jedna subjektívna osobná poznámka: nemám rád od malička maslo, takže ani margarín. Ak si však výnimočne dám niečo s maslom, tak mám práve kvôli menej maslovej chuti radšej kvalitný (s nízkym obsahom trans tukov) margarín. To len, že občas sa aj takí čudáci nájdu, čo im tá "umelina" viac chutí 🙂 .
Pri stabilite masti pri vyprážaní to môže byť výhodné z hľadiska vzniku karcinogénnych látok, to by bolo dajme tomu pozitívum, avšak z pohľadu srdcovo-cievnych ochorení je to stále potravina nevýhodná, napriek jej tepelnej stabilite pri vyprážaní.
Súhlasím však s tým, že ak si človek dá raz za mesiac vyprážaný rezeň, nemusí to za istých okolností byť rizikom.
Ak však ide o človeka, ktorý už má nejaký problém (napr. po infarkte) rozhodne by som odporúčal byť pri niektorých potravinách byť radikálnejší (takže už asi nie rezeň raz za mesiac).
@0silvia0 no, v tom sa sakra mylite. Je hruza ludi, co vobec nerozmyslaju, daju na rady kamaratok a to im uplne staci. Mam problem prave s tym pristupom, ze ked je niekto hlupak, tak nech nim aj ostane. Kvoli tomu ide spolocnost, tam kam ide, osveta je stale viac potrebnejsia.
Nastudovaneho mam toho aj ja dost, venujem sa zdravej vyzive zhruba 14 rokov, zo zvedavosti mam odskusanu delenu, vege, vegan stravu, ale stale som len amater, co nasava hruzu informacii 🙂
Jasne, ked vam to nechuti, nie je dovod to tlacit, telo si vypyta samo. Mlieko nepijem ani ja, mozno raz za 3 mesiace, ked nan dostanem chut, ale takej zakysanke neodolam.
Krmit deti masom, mliekom, bielou mukou...Mozno, keby ste to napisala s urcitym nadhladom, propagovala striedmost, tak by to aj bolo ok. Len z toho kontextu to stale vyzera, akoby ste to povazovala za absolutne jedy, a to je problem. Veru nie kazdy, kto si dokaze precitat clanok na internete, je sudnym clovekom a mozno nedokaze rozoznat vase pocity, ci ste to myslela, alebo nemyslela tak vazne.
Nie, nastastie neovplyvnite polku Slovenska 🙂
@jaron "To len, že občas sa aj takí čudáci nájdu, čo im tá "umelina" viac chutí" - to bolo fakt vynikajuce, este stale sa uchechtavam 😀
Ale nie, vobec nemam pocit nejakeho zhadzovania, praveze sa s vami prijemne konverzuje, davate normalne, podnetne informacie, tak to ma byt!
Pri srdcovocievnych ochoreniach - suhlas.
@urychlovaccastic @0silvia0 ono ten problém informovanosti, článkov a pod. má asi dve roviny
- stravovanie na Slovensku nie je ideálne (o fajčení a pití alkoholu už ani nehovoriac). Jasné, že veľa ľudí sa snaží o zmenu a žiaľ, niekedy (alebo často?) to robia aj zlým spôsobom - zlá argumentácia, dôvody, manipulácia, vzbudzovanie pocitov viny, extrémizmus atď. (upozorňujem, že pod pojmom extrémizmus rozhodne nemám na mysli správne, rozumne a vyvážene zostavenú vegetariánsku stravu, pokiaľ s tým človek nebombarduje svoje okolie). Takto bežný človek môže naozaj naletieť na nie práve najlepšie články a pod.
- na druhej strane však často môže byť problémom aj taký "stredný prúd" či ako to nazvať, keď niekedy bežného človeka viac menej ponechá v zaužívaných postupoch, ktoré naozaj sú rizikovými (Nemám napr. rád vetu typu "Všetko s mierou", aj keď vnímam, že je v nej aj kus pravdy, avšak niekedy to je len iný výraz pre vyjadrenie "To nerieš", "Na tom nezáleží", "Je to v poriadku", je to až príliš abstraktné a nič nehovoriace, ono totiž odporúčania vo výžive sú skôr presne o inom, sú oveľa konkrétnejšie: toto ubrať, tamto pridať, to iba odtiaľ potiaľ, tamto radšej vôbec...).
Som síce vegetarián, ale neočakávam, že sa nimi väčšina ľudí nestane, ani sa nesnažím ich na to nejako násilne obracať. Verím tomu, že ak by väčšina Slovákov radikálne znížila príjem v prvom rade mäsových výrobkov (spracované mäso, údeniny, konzervy...), používala radšej ryby, prípadne striedmejšie hydinu, jedli viac ovocia a zeleniny, zvýšili konzumáciu celozrnných obilnín na úkor "bielych", jedli častejšie strukoviny, znížili príjem cukru a sladkostí atď., namiesto sedenia pred TV sa viac hýbali, prestali fajčiť, obmedzili alkohol na minimum, viac ľúbili a odpúšťali, menej ohovárali, frflali a závideli... Slovensko by bolo ďalším miestom dlhovekosti. Viem, že celoplošne to asi nikdy nebude, ale má zmysel sa aspoň o to v rozumnej miere správnymi spôsobmi snažiť.
@jaron miera je naozaj velmi individualny pojem, no na to sluzia prave skutocne odborne zdroje. Preto som za uvedomele sirenie relevantnych informacii, nie bludov.
Pekne od vas, ze ste vegetarian, ale respektujte aj druhych. Vegetarian nie som, ale tiez tento zivotny styl respektujem. Nutricne vzdelany vegetarian, zdravotne profituje a to je potrebne aj sirit, nech ludia vedia, co telo potrebuje a ako sa vysporiadat s nedostatkom latok, vynechanim niektorych zdrojov.
Este by ma zaujimalo, ako sa stravujete v zime? Je mi jasne, ze ako vegetarian sa nestravujete iba zeleninou a ovocim, ale asi ju konzumujete, ci? Zavarate, alebo mate sklennik? Lebo zimna, hypermarketova zelenina za vela nestoji. Toto neberte ako podpichovanie, uprimne ma to zaujima.
Inak, sa s vami vobec nesuhlasit? 🙂
@urychlovaccastic (oprava) Inak, da sa s vami vobec nesuhlasit? 🙂
@urychlovaccastic tu je podľa mňa ďalšia rozšírený názor, ktorý pokladám za mylný, vysvetlím to:
Zoradenie hodnoty ovocia a zeleniny podľa pôvodu, od najlepšieho po horšie (jablko je len príklad, týka sa to všetkého ovocia a zeleniny):
1. Dopestované bez chémie vlastnou prácou
2. Dopestované bez chémie niekým iným známym (rodina, sused...)
3. Kúpené pod značkou „Bio“
4. Žiadne jablko
5. Bežné jablko z obchodu (Tesco, Billa a pod.)
Toto je však chybné poradie, chyba je dole, správne by malo byť.
1. Dopestované bez chémie vlastnou prácou
2. Dopestované bez chémie niekým iným známym (rodina, sused...)
3. Kúpené pod značkou „Bio“
4. Bežné jablko z obchodu (Tesco, Billa a pod.)
5. Žiadne jablko
Aj bežne predávané jablko má ešte stále vlákninu, vitamíny, minerály a rôzne iné ochranné látky. Keď si pozriete nejaké oficiálne odporúčania vo výžive, tak otázka chémie vôbec nebude na prvom mieste, ale otázka druhu stravy.
Ak by bola správna to prvé poradie, tak potom je na mieste otázka: keď nie to "jablko" z obchodu, tak čo namiesto neho? Lebo človek aj tak niečo jesť musí a aj jesť bude, tak to ostatné už bude super čisté, ekologické? Preto je rozumné vyberať si menšie zlo, a menšie zlo je aj jablko z obchodu, ako žiadne jablko.
Zároveň sa však táto otázka netýka iba vegetariánov, pretože aj konzument mäsa, ak sa chce stravovať zdravo, by mal prijímať dostatok (možno ešte viac) ovocia a zeleniny.
Je jasné, že mrkva, jablko, pomaranč, kapusta a pod. v zime budú o dosť lepšie, ako paradajky, jahody a pod. v zime.
Naše zdroje ovocia a zeleniny sú kombinované: časť z vlastnej záhradky, časť z rodičovskej alebo od známych a časť z obchodu.
@urychlovaccastic stále mám pocit, že sa nechápeme a mám pocit akoby ste ma stavali do pozície autorky článku. Ja som ho nenapísala, ani sa s ním na 100 percent nestotožňujem, len ma zaujala jeho pointa a spôsob. Preto som ho sem dala aby si aj ostatní ľudia urobili názor, bol sem pridaný na zamyslenie, na inšpiráciu atď.
To, že vás irituje spôsob pristupu " ze ked je niekto hlupak, tak nech nim aj ostane", to je možné, ale ja to vidím inak. Ja si nedovolím niekoho nazývať hlupákom len preto, že nie je ochotný vo svojom životnom leveli riešiť problém stravy. Každý človek je iný a každý rieši niečo iné a pre každého je podstata života niekde inde. Nasilu robiť osvetu aj tak nejde. Aby osveta padla na úrodnú pôdu, treba aby bol človek aspoň čiastočne uvedomelý a otvorený informáciám, ktoré osveta ponúka. Pamätám sa koľko mi dalo práce keď som vysvetľovala mojej mame aj švagrinej že cukríky, čokolády, keksy atď. nepatria malým deťom, nech mi to nenosia, ja nechcem aby to moje deti jedli. Keď chcú, nech prinesú ovocie, jogurt alebo niečo zdravšie. Myslíš že si dali povedať? Ani náhodou, mama na chvíľu áno, ale potom zasa začala deťom strkať cukríky, keď som ja nevidela. Jednoducho nevedeli pochopiť, že toto je oblasť, ktorú treba riešiť. Ale hlupákmi by som ich teda nenazývala, len vyrastali a žili v niečom inom ako vyrastáme my a neriešili to, čo riešime my. Darmo som robila osvetu, nepomohlo. Ja som toho názoru, že pomáhať ľuďom (dá sa sem aj zaradiť osveta) treba vtedy, keď o pomoc stoja. Niekedy nežiadaná pomoc urobí viac zla ako osohu (človek ju nevie prijať, tvrdošijne ju odmieta atď.)
add wiki: samozrejme anglicka wiki je urovnou informacii daleko lepsie na tom ako rozne jej preklady - predsa len to kvantum anglicky hovoriacich a pisucich editorov je daleko vacsie a vedia na to ovela lepsie dohliadnut. od SK verzie toto ocakavat marne.
na druhej strane, uplne elementarne veci, ktore najde clovek pomaly aj v ucebniciach pre zkladne skoly a detskych knizkach, no mnohi dospeli ich neovladaju ani zdaleka, na tie bohate staci ako zdroj aj ta sk wiki kde je to napisane tak ako to aj v reali je. (fakt, ze sa tam sem tam najde bullshit este neznamena ze vsetko co tam je je bullshit - logika nepusti)
add margariny: obmedzenie nasytenych tukov a cholesterolu ma vyznam len pri osobach ktore su na ich prijem zo stravy citlive a ich tela reaguju mierne odlisne od zvysku populacie. mnoho realizovanych studii dospeli k zakladnym zaverom:
1. trans tuky (TFA) a nasytene tuky (SFA) su skodlive, resp. TFA su skodlive a SFA sa tak nejak vo vacsine studii vezu popri nich - ked sa vsak skumal samotny vplyv SFA na kardio system tak sa nenasli statisticky vyznamne negativne efekty - zaver sa da vyslovit len ten, ze TFA skodia (a aj to nie vsetky, take CLA vie byt napr. prospesne, pricom je to TFA, no prirodzene sa vykytujuci v mliecnych vyrobkoch)
2. nenasytene tuky (UFA) sa uakzali v porovnani s SFA ako prospesnejsie - resp. PUFA a MUFA mozu mat pozitivny efekt na zdravie kardio sustavy, opriti SFA ktore ho nemaju. zaver z toho je ze UFA mozu byt zdrave (je vsak dolezite drzat spravny pomer omega3:omega6 co sa tyka PUFA).
3. prijem SFA zvysuje hladinu triglyceridov v krvi, hladinu LDL aj HDL cholesterolu - pokial by mali amt negativny vplyv ktory zvykneme oznacovat laickym "ma vysoky cholesterol" - muselo by sa jednat o kriticke zvysenie LDL (zleho) na ukor HDL (dobreho). to sa pri cisto SFA nedeje - zvysuje ked tak oba a aj to je silno individualne od konkretnej osoby, zvysku jedalnicka atd.
tvrdenie ze SFA skodi, je bez dodatocneho upresnenia v zmysle "SFA skodi u ludi s problemom X" skor mytus.
-- WHO a podobne organizacie odporucaju UFA ako zo zotrvacnosti, tak aj krz opatrnost. SFA sa podla roznych studii spravaju skor neutralne a UFA maju vplyv pozitivny - cize aj napriek "neskodnosti" SFA sa stale oplati viac zameriavat na UFA a od SFA v jedalnicku upustit a v reali teda nie je moc dovod menit stare odporucania a zbytocne miast ludi
zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saturated_fat_and_... (teraz pprosim tu o tom ze wiki nie je seriozny zdroj - studii je tam velka hrca, ale niekomu asi bude trnom v oku ze su zhrnute prave na wiki)
@dobbsie písala si to trochu komplikovane 🙂, ale nakoniec si došla k jednoduchému a dobrému záveru
"...sa stále oplatí viac zameriavať na UFA (nenasýtené) a od SFA (nasýtené) v jedálničku upustiť a v reáli teda nie je moc dôvod meniť staré odporúčania a zbytočne miasť ľudí"
Viem, že problematika vplyvu cholesterolu a jednotlivých druhov tukov môže byť trochu zložitejšia, ale dôležitý pre bežných ľudí je ten uzáver, zhrnutie, odporúčanie, čo vlastne jesť, akým smerom ísť. Ešte lepšie je, keď sa to premietne do konkrétnych potravín, lebo ľudskému organizmu je jedno, či riziko ochorení je zvýšené kvôli nasýteným tukom, cholesterolu, hemovému železu, nadbytku tuku... alebo všetko spolu, pretože zvyčajne sa tieto faktory nachádzajú spolu v jednej potravine, ktorú treba jednoducho obmedziť a je jedno, kvôli ktorému z tých dôvodov vlastne.
Inak myslím (to už nepíšem v súvislosti s tebou, ale celkovo), že pri štúdiách je obzvlášť dôležité ich správne zhodnotenie, rozlíšenie menej významnej od významnejšej, lepšiu metodiku od horšej, vyvodiť správne uzávery a odporúčania. Lebo veľmi ľahko si môžeme nájsť štúdiu, aká nám vyhovuje a poprieť alebo potvrdiť čokoľvek. Preto viac uznávam zhodnotenie odborníkmi a to nie jedným, ale kolektívom, univerzitám, odborným asociáciám, WHO a pod. a väčšinou verím ich odporúčaniam (obzvlášť, keď sa zhoduje viacero významných zdrojov, autorít), ktoré sa mi zdajú byť rozumné a správne. Často sa stane (mohol by som uviesť príklady, ale nechcem ich zbytočne propagovať), že si nejaký jednotlivec - lekár zoberie zopár štúdií, ktoré sú trochu v protiklade s odporúčaniami a už je senzácia na svete (a on je zaujímavý). Šíri sa to internetom a pod.
Aj tu v diskusii som asi ešte nedal zatiaľ odkaz na nejakú štúdiu, aj keď ich uznávam a používam, pritom však vnímam zhodnotenie skutočnými odborníkmi (nielen cez internet) a učím sa tak držať si správny smer, aby som sa nenechal povláčiť štúdiami sem a zase tam.
@0silvia0 na čo konkrétne?
lebo napr. keď by som začal len veg. stravou, tak v doteraz v najlepšom, najrozsiahlejšom stanovisku k tejto téme - v stanovisku Americkej dietetickej asociácii je asi 250 odkazov 🙂
Ale môžem napr. sa vrátiť k tomu nízkotučnému mlieku:
Nízkotučné mlieko a zníženie rizika hypertenzie: http://ajcn.nutrition.org/content/82/5/972.abst...
alebo http://ajcn.nutrition.org/content/82/5/972.full...
Alebo mlieko a rakovina hrubého čreva (nízkotučné pomáha, tučné zvyšuje riziko):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9786231 a tu sú súvislosti nielen s mliekom, mliečnymi výrobkami, ale i s mäsom, zeleninou atď. (Autora štúdie som mal možnosť osobne stretnúť na jednej konferencii v Prahe, kde prednášal)
Alebo o inej téme: vlašské orechy pravdepodobne zlepšujú kritické myslenie (dedukciu, rozlíšenie medzi pravdivým a nepravdivým tvrdením) u dospievajúcich, hlavný autor štúdie je rodák zo Slovenska, mám tu česť poznať ho osobne 🙂 :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21923981
Je toho veľa, ale mám veľa materiálov v PC a musím spätne hľadať odkazy na internete, čo mi dosť trvá (a nechce sa mi to) 🙂
@jaron no myslela som skôr nejaké celkové bodovité zhrnutie, niečo podobné ako bol článok ktorý je vlastne predmetom tejto diskusie. Ale z iného uhla, nie tak šokujúco napísané ako článok "Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja". Pretože niekoho (na moje prekvapenie) tento článok pobúril, vyšokoval, pohoršil - tak som skôr myslela niečo na zmiernenie nepríjemného dojmu z článku 🙂 čo by bolo lepšie stráviteľné pre širšiu vrstvu modrokoníkovcov 🙂
Ale pozriem si aj tvoje odkazy, vyzerajú zaujímavo 🙂
@0silvia0 aha, lebo písala si že štúdie, to je niečo iné, ako nejaké zhrnutie a odporúčania vo výžive 🙂 (to tie štúdie určite na tento účel nie sú 🙂 )
K téme som už dal tých 12 krokov... od WHO, to je podľa mňa dobrý materiál. Alebo by som musel napísať sám nejaký podobný článok ako ten diskutovaný len po svojom 🙂 , to sa mi ale nechce.
@0silvia0 toto je zase iné zhrnutie pre vegetariánov od Americkej dietetickej asociácie a Kanadských dietológov:
Nasledujúce odporučenia môžu pomôcť vegetariánom plánovať zdravú stravu:
- Vyberajte si rozmanité jedlá vrátane obilnín, zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, semien a ak si želáte, tak i vrátane mliečnych produktov a vajec.
- Vyberajte si často celé, nerafinované potraviny a minimalizujte príjem sladených, tučných a veľmi rafinovaných potravín. (Moja žena je tiež niekedy veľmi rafinovaná, ale tú si vyberám rád 🙂 )
- Vyberajte si rozmanité ovocie a zeleninu
- Ak používate živočíšne potraviny ako mliečne výrobky a vajce, vyberajte si ich nízkotučné verzie. Spotreba syrov a ostatných vysoko tučných mliečnych výrobkov by mala byť obmedzená.
- Používajte pravidelný zdroj vitamínu B12 a ak nie ste dostatočne vystavení slnečnému žiareniu tak tiež zdroj vitamínu D.
Ale viac menej sa základné princípy prelínajú s tým dokumentom WHO 12 krokov... Samozrejme ku každému je potom už potrebný konkrétny komentár k naplneniu týchto rád v praxi.
@0silvia0 chapeme sa velmi dobre, akurat napisete jedno a v tom istom clanku napisete druhe. mozno to nevidite, ale necham to tak, nema zmysel si dokazovat, kto ma pravdu. Radsej sa opytam: detom nedavate ani horku cokoladu?
Je veľmi zaujímavé, že u vegetariánov majú všetci pocit, že im stále zákonite "niečo" musí chýbať 🙂 aspoň nejaký vitamín, aspoň niečo...ľudia čo jedia mäso ale niesú terčom kritiky pre zlé stravovanie, akokeby v tejto spoločnosti platil zákon, že keď konzumuješ mäso nič ti nemôže chýbať 🙂
@inspiration2 vyjadrila si to presne, rád by som tvoj komentár podporil ešte aj svojim, ale radšej už budem ticho lebo sa to tu zvrhne na tému veg. neveg. 🙂
@bluerose stručne povedané čím vyššia spotreba mäsa (aj hydiny a rýb) tým vyššie riziko rakoviny hrubého čreva, čím vyššia spotreba strukovín, tým nižšie riziko rakoviny hrubého čreva
ale dobrá správa pre nevegetariánov: pri striedmej konzumácii mäsa a pri konzumácii strukovín zhruba 3 a viac krát týždenne sa riziko zníži takmer na úroveň tých, čo nejedia mäso
(toto už ale píšem odporúčanie z tejto a podobných štúdií od kolegov autora štúdie)
ešte aspoň niektoré údaje:
relatívne riziko rakoviny hrubého čreva pri konzumácii:
- bez konzumácie mäsa: riziko 1
- mäso všetky druhy spolu konzumácia viac ako 0 menej ako raz týždenne: riziko 1,50
- mäso všetky druhy spolu konzumácia raz alebo viac ako raz týždenne: riziko 1,85
- strukoviny menej ako raz týždenne: riziko 1
- strukoviny 1 - 2 x týždenne: riziko 0,71
- strukoviny viac ako 2x týždenne: riziko 0,53
Pre úplnosť pridávam ešte k prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka body od WHO:
- 10 krát vyšší výskyt vo vyspelých krajinách ako rozvojových
- Fyzická aktivita znižuje, nadváha a obezita zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva
- Riziko pravdepodobne zvyšuje: konzumácia červeného a hlavne konzervovaného mäsa.
- Riziko môže znižovať: príjem ovocia a zeleniny, vysoký príjem kyseliny listovej v strave alebo doplnkoch (rakovina hrubého čreva) a vápnik.
(WHO - Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases)
Odporucam precitat vsetky clanky na tejto stranke, kym sa pustite do mylnych odporucani. Je tam popisane, preco sa castokrat prikladane studie, nezhoduju s realitou. Najdete tam odkazy na povodne studie a takisto na "proti"studie, skutocne navznosti posobenia jednotlivych latok na zdravie cloveka a vysvetlenie, preco tomu tak je. Ak sa skutocne zaujimate o zdravie, nemali by ste to prehliadat, aspon precitat a potom si utvorit vlastny nazor. Bude vas to stat akurat nejaky ten cas, ale to je predsa najmenej, robite to pre seba, ci nie? Tu aspon jeden vybraty o mytoch ohladom mlieka, jeho plnotucnej varianty a suvislosti s rakovinou:
@urychlovaccastic na tej stránke je veľa dobrých vecí, ale nie so všetkým sa aj tam dá súhlasiť, niekedy je autor aj zaujatý (napr. voči vegetariánskej strave, voči Dr. Bukovskému, ktorého tvrdenia kritizuje pravdepodobne bez toho, aby im najskôr porozumel, čo ani nemôže, pretože je zaujatý voči nemu ako osobe)

@kikina84 síce si písala @0silvia0 ale nepochopil som ani ja, že na čo reaguješ v súvislosti s jej príspevkom 🙂