Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja
Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂
tak jdu namočit čočku na zítra na oběd 😀
mně třeba překvapuje že někdo nejí mléčné výrobky, a laktobacily kupuje v lékárně
...clanky tohto typu nemusim...hlavne s tak prehnane stupidnym nadpisom...samozrejme ze mamicky ktore modelovo vychovavaju svoje deticky podla internetovych rad ocenia novy prisun informacii...apropo.. aj vzduch je plny skodlivych latok...nasadte svojim detom respiratory....
@inspiration2 co je zle na kvalitnej sunke?
....viete o tom ze pitna voda je pitna len vdaka chemickemu osetreniu a pramenita voda obsahuje bakterie v norme?? ...kazdy sa ide s prepacenim posrat zo zdraveho zivotneho stylu,ale sterilne zit sa neda...pokial telo nebuduje imunitu tak vtedy prichadzaju choroby...telo nedokaze bojovat s nicim cudzim co je v nom... ...
moj nazor : o chvilku uz nebudeme s prepacenim žrať nič lebo vsetko škodi a je rakovinotvorne ....alarmujuce a do neba volajuce...ta moderna doba s nas spravi "odbornikov" na zdrave stravovanie ...niekto môze pit fajcit jest mastne a dozije sa kludne aj 90tky ...je to proste o imunite a vsetko je individualne ...v dnesnej dobe sa prilis vsetko riesi ...niekedy by nebolo na skodu nezamyslat sa nad vsetkym a najmä neverit vsetkemu co clovek cita ci pocuje asi tolko...
@inspiration2 a ty si myslis ze to "ovocie a zelenina" co predavaju je zdrava? Ved tam je tolko chemie ze koniec... A ja nemam potrebu hrat sa na to co nie som a tvrdit ze jem super zdravo... Jem to co mi chuti... Vezmi si nasich starych rodicov... Co jedli? A aky boli zdravi? Ziadne alergie ani rakoviny...to nie je len strava,ale najma ovzdusie,stres atd... Ja to beriem tak ze pokial sa neprezieram tak mozem vsetko s mierou...aj maso je potrebne...a k tym "zdravym" rybam-Ved to je sama ortut
@inspiration2 myslim ze @anjelik0912 to presne vystihla...
@vld nic 🙂
@0silvia0 tato odpoved sa mi paci! 🙂
@ellise a nezabudni k čočke zjesť niečo s obsahom vitamínu C alebo trochu balzamikového octu prípadne nejaké fermentované (kvasené) potraviny - napr. pokvapkať s citrónovou šťavou, jesť so zeleninovým šalátom, trochu balzamikového octu použiť na zálievku šalátu, posypať zelenou vňaťou (pažítka, petržlen) atď. - všetko to zlepšuje využitie železa s rastlinných zdrojov. 🙂
@urychlovaccastic @vld
traja chlapi v jednej téme na MK a ešte k tomu téme tak trochu aj "o varení" nie je to až príliš? 😀
@jaron rada by som vyuzila Tvoju pritomnost v tejto diskusii a opytala sa Ta na zemiaky: konkretne stretla som sa s tvrdenim (myslim, ze pochadza z makrobiotiky, ale krk na to nedam), ze zemiaky tak, ako sa pripravuju u nas, vobec nie su zdraviu prospesne, prave naopak. Z Ameriky sme si vraj doviezli zemiaky, ale na sposob, ako ich pripravit, sme pozabudli. Tam ich vraj nechavaju niekolkokrat v noci vymrznut a cez den oschnut na slnku (nechapem, ze im to potom nepohnije a nepoplesnie, ale tak to je poznamka mimo) a az potom ich pouziju na varenie. Tymto procesom sa vraj skroby v nich zmenia z prilis jednoduchych na zlozitejsie, podobne obilninovym. Tie povodne v zemiakoch, prilis jednoduche, vraj maju na ludsky organizmus podobny ucinok, ako cukor. Je pravda, ze zemiaky naozaj v strave hraju podobnu rolu ako oblininy - ako priloha je to alternativa k ryzi ci k cestovinam (=psenica), tiez sa pridavaju do chleba, pripadne do cesta v domacich cestovinach. Aj v tych odporucania "12 krokov..." co si sem uviedol, su zemiaky postavene naroven obilninam (bod 2). Zaujimalo by ma, ci si sa tiez s tymto nazorom stretol, a co si o tom myslis.
@zuzkat1 mozno nemali alergie,ale zdravi neboli, umierali v dost skorom veku a aj rakovina urcite bola,ale menej, lebo stihli pomriet na ine choroby. Malokto sa dozil vysokeho veku, detska umrtnost bola vysoka, takisto i umrtnost rodiciek. 40bo, uz stary clovek. Teraz sme v najlepsom veku.
@johanka. konkrétne s týmto postupom som sa nestretol, netuším, či je to pravda alebo nie
z časti je pravda, že zemiaky môžu byť nepriaznivé z hľadiska glykemického indexu (hlavne sa to týka diabetes a tiež za istých okolností aj nadváhy). Z tohto pohľadu je ideálne jesť zemiaky aj so šupkou (keď je to možné a vhodné), menej ideálne zemiaková kaša.
Zemiaky sa nedajú celkom porovnávať s cukrom, pretože cukor zvyšuje riziko zubného kazu, ale zemiaky nie. Takisto na rozdiel od cukru nám zemiaky dodávajú relatívne aj dosť rôznych minerálov a vitamínov (B1, B2, Niacin, B6, železo, draslík atď.), tiež trochu bielkovín, čiže rozhodne to nie sú iba prázdne kalórie.
Možné riziko z hľadiska glykemického indexu je vhodné kompenzovať kombináciou so strukovinami, mäsom, zeleninou a pod. takisto ich jesť v rozumnom kontexte celkového stravovania (čiže, aby v strave neprevládali biele cestoviny, biely chlieb, biele knedle, biela ryža a k tomu ešte kopec zemiakov). Takto by nemali byť nejakým rizikom.
Pre porovnanie obsah vlákniny v g na 100 g:
- zemiaky v šupke 3,3
- zemiaky bez šupky 1,8
- ovsené vločky 10,6
- pšenica 12,6
iste, ziju a su zdravy, ale drvivu vacsinu svojho zivota jedli kvalitne potraviny - sunka bola z masa, nie zo soje, rychlosoli, umelych arom a vody, jogurt bol z mlieka s prirodnymi kulturami nie zelatinou, sojou a co-ja-viem-cim zahusteny osladeny maglajz, ovocie a zelenina bola lokalna (casto si pestovali vlastnu) exoticke ovocie sa prakticky nekonzumovalo - na banany, pomarance, mandarinky sa stavali fronty (aj to len pred Vianocami) no a mohli by sme vymenuvat...vyber nebol ako dnes ale to co bolo, obsahovalo to co tam patri a nie nahrady, vylepsovace chuti, konzervanty a farbiva - hlavne aby boli suroviny na vyrobu co najlacnejsie a najtrvacnejsie aby vyrobca i predajca co najviac zarobili. Ked citam etikety na potravinach a napojoch ma niekedy napina a znechutena vraciam do regalov - preco by sme za to vobec mali platit, nebodaj este jest???
@zuzkat1 ja taku skusenost nemam. Moj dedko zomrel na rakovinu,mal 63 rokov. Jeho rodicia sa sice dozili vysokeho veku,ale vsetky ich 4deti zomreli pred 70. Moja babka sice sa dozila 83,,ale prekonala rakovinu a druhykrat uz na nu zomrela. Druha babka ma 80 a take problemy,ze mam pocit,ze radsej by uz sla za svojim muzom. Tazka cukrovka uz 40rokov, problemy s chrbticou,chory pankreas a vselico ine... Ked vidim niektorych starych ludi, tak si poviem, ze takto teda zit nechcem v tom veku. Este Maria Kralovicova, ta mi je skor vzorom.
Lebo mnohi sice ziju,ale aky je to zivot? Barle,kopec liekov,ledva sa hybu...len prezivaju zo dna na den. Cest vsetkym,ktori taki nie su, bojuju s chorobami aj pohybom,aj zdravou stravou.
A ja som myslela hlavne ludi z tych davnejsich storoci - 19.,18. a menej.. Nemyslim si,ze sme zdravy narod. Moja mama sa teda bohviekao nestravovala,aj ked zas uplne najhorsie nie. Odkedy jej diagnostikovali zacinajucu cukrovku, zmenila pristup k zivotu. Chodi cvicit 2x do tyzdna, obmedzila cukor, pouziva steviu, je viac ovocia,zeleniny, zaradila aj ine muky ako cisto bielu. A teda sa citi vyrazne lepsie. Hoci jej diagnostikovali tu zacinajucu pliagu pred hadam viac ako 5rokmi,je len sledovana, inzulin si pichat nemusi. Myslim,ze ak by pokracovala v tom sposobe zivota,aky viedla, tak by si ho uz pichala a nestacila by tempu svojich vnucat.
Lebo strava robi vela,ale aj pohyb robi dost. Ono je to jedno s druhym.
Nad mamou byva pani, ktora bude mat 70. Zblizka sice uz na svoj vek vyzera, vrasky neutaji,ale ma stihlu,vysportovanu postavu. Pochybujem,ze do seba pcha rezne s hranolkami, buchty a vepro-knedlo-zelo.
@hlavackova ved presne tak. Strava kedysi bola kvalitnejsia.
@jaron: treba hlavne rozlisovat vegetarianstvo a veganstvo. na vegetarianskej strave ak sa bavime o laktov-ovo verzii sa da bez problemov fungovat a clovek moze mat vyvazeny jedalnicek. veganstvo uz vsak vdaka odmietaniu aj mlieka a vajec nedokaze poskytnut nutrienty ktore telo potrebuje - jeden priklad za vsetky - B12. je uplne jedno akymi argumentami sa snazia vegani toto bagatelizovat - realita je taka ze rastlinne zdroje neobsahuju B12 a dieta zalozena len na rastlinnej zlozke nebola, nie je a ani nebude prirodzenou a vyvazenou stravou. to je skratka fakt, mnohokrat potvrdeny vedou.
add hydina a ryby: ako si pisal sam vyssie - treba vediet aku vahu jednotlivym studiam prilozit. meta analyzy studii skumajucich vztah amsa a civilizacnych ochoreni ani raz nedali do suvisu hydinu ci ryby z nejakym statisticky vyznamnym rizikom. ak sa bavime o skodlivosti amsa je mozne obvinit jedine sprocesovane vyrobky (pri ktorych je otazne ci je ten negativny vplyv kvoli masu, laebo kvoli spracovaniu, aditivam atd) a v niektorych pripadoch cervene maso. ak tu tvrdis ze aj hydina a ryby su "zle" a ze tam nejake riziko je, nech sa paci , doloz to prosim ta serioznymi dokazmi - poctivou meta analyzou ktora by jednoznacne podporila tvoje tvrdenie.
inak Bukovsky je kapitola sama o sebe. mnoho jeho odporucani je naozaj mimo a citit v nich jeho nevzdelanost v problematike, aj ked navonok sa tvari ako keby vsetko vedel. jeden prikald za vsetky - jeho oblubene odporucanie na kardio problemy davat si lyzicku skorice denne. hepatoxicita kumarinu ktory je v nej vo velkom obsiahnuty mu asi vela nehovori, rovnako ako odporucania potravinovych a zdravotnych institucii drzat kvoli nemu prijem skorice na nizkej urovni (ktoru ta lyzicka denne hravo prekracuje). a tych "drobnosti" je u neho daleko viac, akurat bezny clovek nevyznajuci sa v strave o tom nema ani tusenie a zozerie len ten marketingovy patos ktory okolo seba siri.
@dobbsie dobre zostavená vegánska strava je rovnako vedecky potvrdená ako zdraviu prospešná ako aj laktoovovegetariánska, len pri nej musia ľudia trochu inak riešiť niektoré veci, ako aj napr. vitamín B12 (výživový doplnok, obohatené potraviny - sójové a iné rastlinné nápoje, cereálie a pod.)
S hydinou a rybami je to zložitejšie, ja vždy, keď odporúčam výber mäsa, propagujem radšej hydinu a hlavne niektoré ryby a neodporúčam spracované mäso (výrobky), napriek tomu, že v niektorých (významných) štúdiách aj tieto druhy mäsa (ryby a hydina) boli spojené s vyšším rizikom. Pretože sa snažím vnímať to komplexne a neurobiť z toho pre ľudí chaos (v štúdii, ktorú som sem dával boli totiž na tom ešte ryby a hydina horšie ako mäso, to som však zámerne sem nepísal, pretože sa snažím dávať nejaký rozumný komplexný uzáver vzhľadom aj na iné ochorenia nie iba rakovinu hrubého čreva).
Nevravím, že s každým detailom Bukovského sa musím bezvýhradne stotožňovať, rozhodne je však ako celok viac v súlade s oficiálnymi odporúčaniami ako väčšina jeho (zaujatých) odporcov. Tvrdiť, že je nevzdelaný a pod. (dokonca často až nadávky) je mierne povedané prehnané. Problém je, že väčšina jeho odporcov ani nepozná a nevie, čo dnes naozaj je oficiálne odporúčané vo výžive, aké dôrazy, súvislosti a smery (napr. propagátori paleo...).
@dobbsie ešte k tomu dokazovaniu, že ryby a hydina sú "zlé", lebo mám dojem, že si asi trochu nerozumieme
Písal som tu napr. odporúčania WHO: Mastné mäso a mäsové výrobky by mali byť nahradené fazuľou, strukovinami, šošovicou, rybami, hydinou alebo chudým mäsom.
Potom som na podnet diskutujúcej dal nejaké štúdie a iná sa ma spýtala na jednu, čo z nej zhruba je. V skratke som dal výpis, kde bolo aj to s tým mäsom (vrátane hydiny rýb) a rakovinou hrubého čreva.
Tiež som písal, že pre zníženie rizika rakoviny hrubého čreva je dobré jesť viac strukovín, napriek tomu, že človek je striedmo aj mäso.
Čiže ja som v tejto diskusii nepísal nikde uzávery ako nejedzte hydinu a ryby a pod., skôr naopak, takže prečo mám dokazovať a dokladať to, čo som netvrdil? A to, čo som tvrdil - nie uzáver, odporúčanie, ale krátky obsah jednej štúdie som už vlastne doložil tou štúdiou, nič menej a nič viac.
@zuzkat1 ja sa nehádam, ja len viem, že mäso zdravé nieje, naši predkovia nežili dlho ale ani nežili ako my, to sa porovnať nedá. Zelenina a ovocie-áno, postreky sú nezdravé ale mám zdravú pečeň a tá si s nimi poradí 🙂 kdežto ATB a hormóny z mäsa tvoje telo rado príjme a neporadí si s nim tak dobre 🙂 človek s prekľadom a teda pre mňa človek čo sa zaujíma o svet okolo seba dávno vie, že netreba žiť sterilne, stačí obmedziť niektoré potraviny (schválne píšem obmedziť, lebo to vcelku stačí) a tak urobiť dobre nielen svojmu telu, ale je to hlavne prejav nesebeckosti vzhľadom k tomu, že niesme na svete sami, ovplyvnujeme tým čo jeme miliardy ďalších...predsalen pozerať sa iba na svoje potreby a pohodlie a na svet iba svojim pohľadom, bez záujmu vedieť viac o tom ako naše telo funguje, to dúfam nielen mne príde v roku keď máme k dispozícii zdroje informácii trošku...zvláštne u mladého človeka...
@molka Konečne sa niekto rozumne zamýšľa a rozpráva. Tiež u mám plné zuby tlakov zo všetkých strán - najprv vegeteriáni, potom vegáni, potom raw strava, potom nedávať mlieko, potom dávať mlieko, nedávať mäso, dávať mäso. Preboha, kto sa v tom má vyznať. Myslím si, že zdravý človek vie posúdiť, čo si jeho telo žiada. Som zástancom názoru, že treba jesť všetko, ale s mierou. Nuž a čo sa týka čerstvosti potravín, s tým to je ťažké. Kým nemáte vlastnú kravu, záhradku bez chemického hnojenia, nikdy nebudete mať záruku, že jete čerstvú a zdravú stravu. Niekedy sa to dalo, dnes to, podľa mňa, nie je možné. Žiaľ. ☹
@zuzkanik mne sa nazory MUDr. Badu velmi pacia. Zijeme na dedine, tak sa snazime vacsinu zeleniny dopestovat si sami. Mame vlastne zajace, kurence a kacky - vsetko v bio kvalite. Ostatne maso sa snazime kupovat z overeneho zdroja. Viem, ze 100% istotu nemame nikdy, ale tento sposob mi vyhovuje viac a povazujem ho za zdravsi, nez byt vegetariankou. Ja povazujem maso a mlieko za zdrave, aj napriek tomu, ze "vedci v 21.storoci" prisli na to, ze mlieko je len pre teliatka. Tento argument je podla mna uplny blud.

@zuzkat1 od hladu? 🙂 možno aj lepšie ako skončiť na onkológii s rakovinou...lebo ste urobili chybu že ste si neprečítali tie "žvasty" ktoré sú v diskusii 🙂 presne toto som spominala-odvaha prispieť s argumentom "šunčička nám chutí" 😀