Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja
Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂
Neviem kto má zdravý úsudok a rozum nemusí furt študovať neviem čo o strave, ale jesť menej, výhovorka, že kde to zohnať dá sa . Ja zas u detí rešpektujem ak si pýtajú jogurt tak sú 2-3 mesiace preferované jogurty, potom zas syry maso morčacie, vývar hovadzí, upečiem aj koláč, špaldový, použijem med, cukor minimum, ale zas nech to chutí a ovocie, nemusia neviem čo, môj strší chce a jedáva len jablká, vyberám naše slovenské alebo tu z družstva
Ale Ľudia zabúdajú netreba sa na to upnúť treba pracovať na sebe odstrániť stres nakoľko sa dá a šťastne žiť tam je ďalšia polovica úspechu ako byť zdravý.
@molka a pre koho je mlieko dojnice určené????na to, že pre teliatka neprišli vedci, na to prišiel už ten najsprostejší neandrtálec, keď videl, že cicavec kojí svoje mláďa, z toho je odvodené slovo "cicavec". Lacným zdrojom mlieka je krava, nikto sa nemusí zamýšľať nad tým či je zdravé, ide o kvantitu, keby dojili potkany, toľko mlieka by nebolo...apropo aký je rozdiel medzi dieťaťom a teliatkom je asi každému jasný a netreba vysvetľovať, že to teliatko má celkom iné nároky na rast ako dieťa. Človek je jediný cicavec na svete, ktorí pije mlieko aj po "odstaveni" od matky-celý život...nieje to trošku choré? 🙂
@inspiration2 trosku si odporujes - na jednej strane pises, ze je kazdemu jasne, aky je rozdiel medzi dietatom a teliatkom, ale na druhej strane porovnavas cloveka so zvieratom v piti mlieka. Odporcovia mlieka vyuzivaju porovnavanie so zvieratami len vtedy, ak sa im to hodi.
Neviem, na co prisiel neandrtalec, ja som vtedy nezila, ty ano? Ale viem, co znamena pojem "uzitkove zviera".
A este jedna vec - ten priklad s pitim mlieka cely zivot je nezmyselny, zase ho len vymyslel niekto, kto asi zviera v prirode bezne nevidel. Akykolvek cicavec bude pit mlieko cely zivot, ak sa mu bude dostavat. Aj nas pes si pochuti na mlieku, ak mu ho dam. Vobec ho nenapadne, ze je to chore, lebo mlieko je pre teliatka. Ale z praktickych dovodov sa zviera k mlieku v prirode nedostane. Ked nasa fena stratila steniatka, tak ju chodil cecat nas stary kocur...mala som im vysvetlit, ze je to proti prirode?
Pozri, ja mam svoj nazor, ty zasa svoj. Nema cenu sa tu dohadovat, kto ma pravdu. Ludia odjakziva vyuzivali domace zvierata pre svoju obzivu, dojili svoje zvierata, zbierali vajicka... Podla mna je chore to, ze v dnesnej modernej dobe sa zacali ludia porovnavat so zvieratami.
@molka ty si evidentne dosť pletieš dojmy a pojmy a neviem koho komentár si si prečítala, ale môj asi nie, pretože toto podľa mňa ani ty sama nevieš čo si tým chcela povedať: "trosku si odporujes - na jednej strane pises, ze je kazdemu jasne, aky je rozdiel medzi dietatom a teliatkom, ale na druhej strane porovnavas cloveka so zvieratom v piti mlieka." Človek je cicavec, neviem kde vidíš to porovnávanie človeka so zvieraťom v pití mlieka, možno v tomto, tak áno, je to tak, ale to vedia podľa mňa deti zo ZŠ, takže môžeme sa porovnávať s nimi, tiež sme cicavci (ak je to pre niekoho nová informácia). "aky je rozdiel medzi dietatom a teliatkom" to som teda nepochopila teda v čom si to odporuje, pretože medzi teľaťom a dieťaťom je naozaj obrovský rozdiel a z hladiska biológie ide o dva rozdielne živočíšne druhy, každé má pritom úplne iné nároky na zloženie potravy. materské mlieko je z 5 až 7 percent bielkovina. Teľatá vyžadujú však len 45 dni na zdvojnásobenie svojej pôrodnej váhy a kravské mlieko je pre tento dôvod až z 15tich percent zlozene z bielkovín. Okrem rozdielu v množstve bielkovín v týchto dvoch rôznych druhov mlieka, existujú aj veľké rozdiely v zložení mliečneho proteínu v materskom a kravskom mlieku. Ale to sa dá všetko nájsť na internete, stačí chcieť.
"Akykolvek cicavec bude pit mlieko cely zivot, ak sa mu bude dostavat. " toto je asi najväčší blud aký som kedy čítala a ťažko diskutovať o niečom. Divožijúce zvieratá, ktoré niesú odkázané na stravu z ruky majiteľa žijú aj napríklad vo svorkách, kde bežne matky v čase laktácie kŕmia svoje deti materským mliekom, ale nikoho iného zo svorky, alebo akéhokoľvek spoločenstva cicavcov nikdy ani len nenapadlo piť toto mlieko. Napriek tomu, že tá matka s tým mliekom stojí vedľa neho a kludne si môže dať 🙂 apropo skvelý príklad sú šteniatka - pokiaľ ich chovateľ má viac v rôznom veku a začne ich dokrmovať o matkine mlieko stratia záujem, avšak keď sa k matke priložia mladšie, tie kludne pijú a staršie si mlieka ani nevšimnú. V tom je príroda dokonalá 🙂
Ja vôbec nikomu nechcem vnucovať môj názor, len ma nekonečne udivuje, ako niekto môže rozmýšľať vôbec nad tým, že krava je na svete preto, aby rodila teliatka ktoré odstavíme na umelú výživu a jej mlieko budeme piť my 😀 Podľa mňa je zasa choré, že vďaka svetovej spotrebe mäsa a mlieka v "moderných krajinách" denne zomierajú od hladu deti v "nemoderných krajinách", ale to asi nieje zas tak podstatná informácia pre "moderného" človeka 🙂 jedzme, pime, nemyslime - to je typické pre každé zvieratko na svete.
K tomu mlieku by som chcela povedat len tolko...napr. knazna Eleonora z Ceskeho Krumlova pila dlhe roky vlcie mlieko. Kvoli tomu, lebo vtedy povery a myty hovorili, ze jej pomoze porodit syna, dedica tronu. A skutocne asi pomohlo,porodila ho po 40tke. Vtedy to bol zazrak, v tom veku boli zeny uz babicky, prip.mrtve. Potom sa jej postupne zacal zhorsovat stav. Bledla, slabla, prestavala jest...vedomosti lekarov boli vtedy chabe, lekari akurat tak liecili bylinami, vymyslenymi ingredienciami (a la roh jednorozca) a pustali zilou. Zacali sa sirit povery, ze je upirka. Zomrela niekedy v pol.18storocia. Pitva ukazala, ze na rakovinu. Nador mala v panve a metastazy az v pluchac...Nikto nevie povedat, kolko ludi vtedy zomrelo na rakovinu, kedze pitvy sa robili len VIP ludom...
Samozrejme, neda sa ani povedat, ze dlhorocne pitie vlcieho mlieka je jedine co jej rakovinu sposobilo, ale clovek sa aspom zamysli co ak...a fakt nechapem, kde chodia ludia na tie "mudre" reci, typu, - v minulosti rakovina nebola a ak ano, nie tolko ako dnes...to nikto nevie, kolko jej bolo, lebo nie su o tom zaznamy ale tie co su, jasne dokladaju, ze rakovina tu bola vzdy.
@inspiration2 🙂
@bluerose takýchto príkladov sú stovky samozrejme, ak si niekto myslí, že život človeka v minulosti bol zdravší, je to dosť neobjektívne tvrdenie, pretože naozaj sa príčinami problémov nikto tak detailne nezaoberal...ja zase niesom vegán, ale neviem prečo by som mala jesť sračky o kt. viem, že sú sračky 🙂 prečo by som si na obed nemohla dať šparglu namiesto rezňa...alebo mandľové mlieko namiesto kravského, keď viem, že je to lepšie. Nerozumiem ľuďom v sposobe ich stravovania a následnom hľadaní príčiny problémov všade len nie v strave...máme na výber, tak prečo by som mala voliť to horšie? 🙂 ale to ťažko vysvetlíme ľuďom s argumentom "lebo" 🙂
svata prostoto, ono to este neskoncilo?
@urychlovaccastic
keby to bola nejaká iná diskusia na MK, kde sa skôr spoja podobne zmýšľajúci ľudia, tak je to iné, ale tu je taká téma, že sa tu stretnú všetky smery, smerovania, smerovky, smernice...
tak sa nečuduj, že sa tu diskutuje a trochu vznikajú aj trenice 😀
@jaron: neber to moc osobne 🙂 bolo to hlavne myslene ako mierne podpichnutie - nakolko si sa vyjadril v tom zmysle ze ani hydina a ryby nie su uplne ok. ano studiu si dolozil, no sam si aj v inom prispevku poukazoval na to ze nie je studia ako studia - co sa tyka tych na ktore sa oplati hladiet najviac - velkych meta-analyz, tak tie hydinu a ryby do suvisu s civ. ochoreniami vobec nedavaju, resp. nepotvrdzuju ze by tam nejaky vplyv mal byt (preto to napr. aj WHO odporuca). sprocesovane vyrobky su na tom viacmenej jasne - s ich konzumaciou stupaju aj rizika. a cervene maso, to je taky velky otaznik. prve data naznacovali dlhsie ze tam nejaky suvis je, nasledne sa objavilo niekolko inych studii kde sa to nepotvrdilo, a frci to tak na striedacku. ani meta-analyzy sa nevedia zhodnut v jednoznacnom vysledku, ale healthcare organizacie zvyknu preventivne v ramci odporucani bud doporucovat jeho vylucenie, laebo len obmedzenu konzumaciu.
Tych much na Bukovskom je az prilis vela aby sa dali nejak jednoducho bagatelizovat. Kumarin bol len taky minipriklad - nechcela som hned pisat o mlieku a mliecnych vyrobkoch, lebo to by sa zase strhol flame war, no realita je taka, ze vseobecne su odporucane, v com sa on ale napr. dost odklana (casto ich doslova zhadzuje a az ked je "pritlaceny k muru" tak vytiahne to jeho "ale ved si jedzte co chcete" a "probio mliecne vyrobky su urcite ok"). Je tam toho u neho velmi vela nad cim by bolo potrebne "prizmurit oko" a to robim velmi nerada //v takom svetle by sme totiz potom mohli pokladat za odbornika na vyzivu kazdeho, lebo aj to paleo predsa len nejaku tu zeleninu odporuci atd a co tam po kumarine, nedostatku B12, prebytku masa atd.
Ono prakticky jedine v com sa IB triafa do oficial odporucani a nie je s nimi v rozpore je jeho propagacia rastlinnej zlozky stravy. Ano, je to ten hlavny zaklad, no na vyvazeny jedalnicek bez riesenia nejakych suplementov, ci specialne fortifikovanych vyrobkov proste nestaci a o tom zvysku potravinoveho rebricka uz IB rad siri rozne hluposti.
(osobne za relevantnejsie budem pokladat radsej odporucania WHO ci Harvard food plate a nie zvasty nejakeho prehnane medializovaneho veganstvom slahnuteho pisalka knih o strave - ano, mam voci nemu averziu - dovody mas spomenute vyssie)
Výskumy o tom čo spôsobuje také a hentaké mäso a či je Bukovského kniha dobrá...jeden spoločný ukazovateľ, celkom jednoducho povedaný, je, že ľudia s onkologickými ochoreniami majú všetci 2 spoločné veci-konzumujú mäso a mlieko. Kdežto s vegetariánmi je to naopak, nepotrebujeme štúdie na to, aby sme aspoň obmedzili nejakú zložku stravy, ktorá skutočne ničí ľudské telo, životné prostredie a vďaka ktorej denne zomrie tisícka detí od hladu...
@inspiration2 tak toto je sila, to sa len tak nevidi... ano, ty nepotrebujes studie na nic, tebe totizto argumenty a fakty nic nehovoria. Tebe dostatok dokazov poskytuje namiesto vedeckej metodologie nevedecka dojmologia. Tak by som velice pekne poprosil nejake zdroje, z ktorych si cerpala - napr. to, ze je v niektorych castiach sveta hlad preto, lebo vo vyspelych krajinach sa konzumuje maso a mlieko. Inak, super logika, s tymi onko pacientmi-vsetci maju spolocne to, ze konzumovali maso a mlieko, a sup, pouzijeme logicku skratku a mame super zaver, ktorym chceme ohurit. Len mi este povedz, odkial si zobrala ten predpoklad...mas nejaku studiu, ktora hovori o tom, ze onko ochorenia sa vyhybaju tym ostatnym? Teda, jak si vstupila do diskusie so slovnym spojenim "dementne nazory", bolo jasne, ze toto slovne spojenie sa napokon ukaze byt bumerang.
@bluerose omg... Ludia, to uz fakt nedokazete argumentovat normalne? To je nutne svoje tvrdenia podopierat bajkami a povestami? Ako potom mozete chciet, aby vas niekto bral vazne? Viem, ze so mnou nechces diskutovat, nereaguj...ale ja, aj kvoli ostatnym diskutujucim, budem poukazovat na bludy pouzite ako argument namiesto faktov.
@inspiration2 ja som tu len vyslovila nazor, ze podla mna je mlieko zdrave a hned si na mna zautocila. Nemienim sa tu s tebou dotahovat, kto ma pravdu. Pre mna su tvoje argumenty nezmyselne, ty si si niekde nieco precitala, ale videla si niekedy nazivo zviera v case laktacie? Naozaj si myslis, ze samica dovoli komukolvek zo svorky, aby sal jej mlieko urcene pre mladata? Ved by ho zadrhla. V prirode to z praktickych dovodov nie je mozne, ale este raz opakujem, ak ma zviera moznost pit mlieko, bez vahania ho vypije - to mam odskusane vlastnou praxou, to nie su veci z internetu.
Na dedine to tak funguje, ze krava sa oteli, vytvori sa jej mlieko a akonahle sa tela odstavi, mlieko sa doji pre potrebu ludi. Nie je na tom nic zvlastne ani neprirodzene. Preto tieto zvierata volame "uzitkove".
Ale najviac ma dostal ten argument, ze onko pacienti vsetci jedli maso a pili mlieko... Predpokladam, ze rovnako aj pili vodu a dychali vzduch, tak teraz vyhlasujme, ze voda a vzduch sposobuju rakovinu. 😝
Pozri sa, nepi mlieko, nejedz maso, ale respektuj, ze niekto to povazuje za prinosne pre cloveka.
@inspiration2 este sa vyjadrim k tvojmu sposobu komunikacie - jedzme, pime, nemyslime...
Presne s takouto aroganciou a povysenectvom sa casto stretavam u vegetarianov. Naozaj nedokazete argumentovat slusne, bez toho, aby ste zhadzovali cloveka, ktory chce jest maso? Na jednej strane tvrdite, ze denne zomieraju ludia od hladu, ale na druhej strane sa o mase vyjadrujete velmi hanlivo - to je krasny priklad toho, ako si nevazite jedlo. Ja soju neznasam, vzdy mi je z nej zle, ale nikdy by som si nedovolila o nej tvrdit, ze su to sr...cky (ako si sa ty vyjadrila vyssie), pre mna je to neucta voci potrave. Respektujem vegetarianov, ak by mi prisiel na navstevu vegetarian, urcite sa budem snazit ponuknut mu to najlepsie bezmasite jedlo, ake som schopna pripravit. Preco to iste nemozete urobit aj vy? Respektovat a nezhadzovat.
@dobbsie priznám sa, že sa mi až tak nechce zase písať kompletný komentár ku všetkému 🙂 strávil som na MK predvčerom dosť času, čo som veru nemusel 🙂
predsa len to vidím s tým Bukovským inak a myslím, že skôr zohráva veľkú úlohu jeho nepochopenie, ale už nebudem rozsiahlo písať príklady a dôvody, asi to nemá zmysel, aj tak to každý vidíme inak (ale to nevadí 🙂 )
takisto s mäsom by som sa zase pustil do rozsiahlych komentárov, ale radšej už veľmi nie
pre širokú, bežnú populáciu (nazval by som ju v súčasnosti rizikovú, hlavne u nás a v ČR) jednoznačne by bolo prospešné namiesto všetkých tých konzerv, paštét, párkov, salámov... začať jesť viac kvalitných rýb (s vyšším obsahom Omega 3 MK), striedmo tú hydinu a obmedziť aj červené mäso, jesť viac ovocia a zeleniny, strukoviny atď., tak ako to napr. odporúča aj WHO, tomu fandím, k tomu sa snažím aj ľudí viesť.
Napriek tomu mám dôvody na otáznik ryby, hydina...alebo mäso ako také v porovnaní nie s bežnou populáciou, ale v porovnaní s dobre zostavenou veg. (napr. lakto-ovo-vegetariánskou) stravou. Tie otázniky vychádzajú na základe vôbec nie bezvýznamných štúdií a bezvýznamných organizácií. Moja voľba je preto taká, aká je, a ak takú voľbu majú aj iní, tak sa zase snažím nie im ju brať, ale podporiť a skôr riešiť napr. nie, ČI vege strava áno, ale AKO. To je v podstate aj uzáver v odbornom svete k vege strave, nie byť proti, ale skôr usmerňovať ako. (v USA napr. v tomto smere zhruba za 50 rokov prebehol proces: odmietanie - tolerovanie - prijatie - propagácia)
už aj tak som sa rozpísal, ale to som sa naozaj krotil 🙂, verím, že mi rozumieš, tak veľa zdravia a pekný deň ti želám
@inspiration2 Skus si precitat toto: http://www.zradielko.sk/2013/09/bullshithunter-.... Nedavam to tu len kvoli tomu clanku samotnemu, ale aj odkazom na zdroje, ktorych je v nom dost a autor nimi podporuje svoje tvrdenia... a samozrejme, clanok nie je pisany velmi jemnocitne, ale to ti, vzhladom na styl tvojej komunikacie s nazorovymi oponentmi, urcite nebude prekazat.
Dam uz posledny prispevok, preto bude dlhsi 🙂 Mno, kazdy clovek je iny, kazdemu pasuje trosku ina strava. Najlepsou metodou, ktoru som si osvojil, je odskusat si odporucania (fakticke, vysvetlim neskor) a clovek uvidi, po com sa citi dobre, a to nemyslim dobre, akoze sa nazerie do prasknutia a odfukuje na gauci, ale ked citi celkovu vitalitu, energiu. Preto nie je velmi na mieste odporucat hen taku a onaku stravu (komplexne), lebo nemusi kazdemu sadnut. Co sa ale deje v tejto diskusii, su nepravdive tvrdenia o chorobach, ktore vznikaju pojedanim niektorych zivocisnych potravin. Vysvetlim: niektori tu tvrdia, ze napriklad maso sposobuje rakovinu, obezitu, srdcovocievne ochorenia. Absolutne zle! To je, ako keby som povedal, ze huby su jedovate. Su aj jedovate a su aj dobre, jedle, zdrave huby. Rakovina vznika z nekvalitnych masovych vyrobkov, ako salamy, pastiky a hlavne z udenin, peceneho a vyprazaneho. Z kvalitneho masa, ktore varite, alebo dusite, taketo veci generalne nehrozia. Priberanie? Zase zle! Ak pojedate maso 7x do tyzdna, z toho 2x vyprazane, mastne, nekvalitne spracovane vyrobky, tak samozrejme, ze ano. To iste sa vam kludne stane, ak sa budete kazdy den prejedat zemiakovou kasou s ceralnym pecivom, to vam garantujem! Problem je skor v tom, ze vacsina masojedakov, si nalozi rezen cez pol taniera, k tomu hrbu zemiakov a zeleniny iba tak, aby sa nepovedalo. Z tohto, vazeni, nemozte urobit nelogicky zaver, ze z masa sa pribera! A podme dalej, "maso ludsky organizmus zle travi a hnije v crevach", toto je dalsi, velmi nespravny a amatersky predpoklad. Maso patri medzi LAHKO stravitelne potraviny, je stravene este v zaludku, praveze rastlinna strava je tazsie stravitelna a hnije v crevach, ale to zas napriklad neznamena, ze je to zle, ma to svoje dovody a pozitiva. Hnit vam tam mozu zas nekvalitne spracovane vyrobky, ale nie generalne maso, to je cista loz!
A teraz z ineho sudka, kto bol na vojne, vie, akym humusom tam niekedy vojakov krmia. Klasicke ranajky: hase z konzervy s preslou dobou zaruky, plavajuce vo vrstve 1cm prepaleneho oleja. Alebo: hnusne spekacky, syrokrem. Po jedle, sme mali vzdy rozcvicku. Poviete si, padnute na hlavu, s plnym zaludkom robit kliky a drepy. Fajn, ale schudol som a za cely rok som nebol u doktora. Co z toho mozem vyvodit? Ze pri pohye, nezalezi az tak na strave. Mam pravdu? Nie, lebo to bol iba jeden rok a mam iba svoje pocity. Zacinate chapat?
Dalsi priklad: po vojne som zacal studovat roznu literaturu o strave, vyskusal som vege a vegan stravu, nesadla mi. Mozem tvrdit, ze je tato strava zla? Nie. Inemu organizmu sadne a navyse som nevedel dost na to, aby som doplnal vsetko potrebne. Zlozil som si teda stravu podla intuicie, jedol som prevazne olejnate ryby a ine maso (dusene, varene), cestoviny, vajcia, neochutene ovsene vlocky s medom, strukoviny, mliecne vyrobky a k tomu kopec zeleniny a ovocia. Citil som sa skvele, schudol 17 kil, stratil alergiu na pel a prach a za 8 rokov bol u doktora iba 3x, 2x kvoli preventyvnej prehliadke a raz kvoli komplikaciam s kliestom. Mozem tvrdit, ze tato strava je generalne vhodna pre kazdeho? Nie, lebo niekto ma intoleranciu na laktozu, alebo na ine zlozky v mojej idealnej strave a nevedel som, ci aj ostatni chodili kazdy tyzden na 8 hodinovu turu, kazde rano si pred pracou isli zabehnut a ci 3x do tyzdna cvicili. Zapina?
Vieme, ze pre celkove prosperovanie organizmu potrebujeme viac veci, ako "iba" zdravu stravu. Potrebujeme aj cistu vodu, cisty vzduch, pravidelny pohyb, dostatocny odpocinok (spanok), slnecne svetlo, malo stresu, atd. Kazdy clovek ma okrem ineho organizmu, aj ine zivotne podmienky a teda rozne studie nemaju zasadnu prevahu nad vasimi potrebami. Co ma vahu, je znalost konkretnych latok v konkretnych potravinach a ich konkretne posobenie na VASE telo. Toto je dolezite, nie to, ci niekto robil studiu na (z globalneho pohladu), miniaturnej vzorke populacie. Ak niekto robil studiu v Nepale, to iste nemusi platit tu, lebo tam ludia ziju uplne inak a maju ine potreby. Alebo urbite studiu v "biologicky podobnej" krajine, ale neviete, ako konkretne ti ludia ziju, lebo NIKTO nema rovnake podmienky na zivot.
Skuste klast doraz na vsetky aspekty zdravia, nie len na stravu, ktora sa tu tak rozohnene rozobera. Ta sice je dolezita, ale nie viac dolezita, ako ostatne suvisiece veci. Moze byt, ze ak kaslete na pohyb, travite vela casu pri zdrojoch roznych skodlivych ziareni (vysielace, pocitace), nechodite na cerstvy vzdch, fajcite, tak aj tak dostanete rakovinu a kludne mozte byt vegan.
Maso a mlieko hejteri, skuste si NAOZAJ nastudovat zlozenie tychto potravin a aktivnych latok v ludskom tele na ich spracovanie, mozno budete prekvapeni. Ludske telo totiz nema tak dlhe hrube crevo, ako bylinozravce, ktore su dobre prisposobene na dlhsie travenie rastlinnej stravy, a ani tak kratke, ako masoravce (tu pripomienka k masu ako k lahko stravitelnej potravine). Toto nie su ziadne dohady, ani studia na vzorke obyvatelstva, toto je FAKT!
Budte zdravi, riadte sa intuiciou a nehadajte sa! 🙂
Ja som rada a som za, aby tu boli takéto témy. Veď mamičky tu donekonečna riešia stravu malých detí, no podĽa mna je rovnako doležité pri tej zdravej strave zotrvať aj neskor, aj keď je to možno už v tom školskom veku ťažšie, a tiež vidím hlavný problém v tom, že síce malému dieťaťu dávame neviem aké zdravé bio, čistú vodu, ale nezotrváme pri tom hlavne pre to, že neskor dieťa vidí, že rodina ako celok sa tak nestravuje.
@inspiration2 tak som sa dlho nepobavila...to si radsej nechajte pre seba lebo to je fakt na smiech:D
@urychlovaccastic super prispevok😉
@inspiration2 ak sa odvolavas na prirodu... ludia tiez v urcitu dobu zili velmi prepojene s prirodou... napriel tomu boli od davnych dob maesozravymi tvormi - ako ty pises, priroda to tak zariadila😉
s tou rakovinou poprosim opatrne - zial jej mam v okoli vela a naozaj vela nastudovaneho o roznych nadoroch... mas nadory kde sa zatial nepodarilo ani lrn laikom zistit nejake prepojenie so stravou - ide hlavne o nemetastaticke mozgove nadory... a ku konkretnym pripadom - zial v mojom okoli rakovina postihla tak cloveka zijuceho naizaj aktivnym zdravym stylom s vege stravou ako aj cloveka zijuceho na klobaskach...☹
@bluerose to naozaj chceš tvrdiť, že pitie vlčieho mlieka (a keďže sme pri téme: mlieko kravské je zlé, tak asi aj kravské) môže viesť ku rakovine??? Počúvate sa ženy vôbec? K rakovine vedú umelé hormóny, liečivá v mäse, karcinogény v potravinách, umelé farbivá atď. Tiež prirodzená genetická predispozícia, zlé pohybové návyky, obžerstvo. ach jaj.
4 ľudia tu reagovali na moje príspevky, apropo @vld označi "moje názory" za dementné ale keby si možno prelistujete stránky dozadu nebolo by tu to rozčarovanie 🙂 o spojitosti medzi konzumáciou mäsa a hladom v určitých krajinách je myslím už vo svete tak neskutočne tlačená kampaň do povedomia, že ujo Google pomože 🙂 netreba komentovať, stačí si otvoriť nové okienko a googliť, ja to robím bežne. Apropo niesom vegetarián 🙂 takže @molka tesne vedľa 🙂 ale pekne rozpísaný komentár na tému agresívny vegetariáni. Nikto tu nikoho nepresviedča aby sa stravoval tak alebo tak. Len je do nebavolajúce, aby tu niekto písal o tom ako nič s ničím nesúvisí, keď na xy stránkach dozadu je tu asi 20 zaujímavých odkazoch po prečítaní kt. by tu asi logicky (ak by to teda pochopili tí čo aj čítali) nemalo byť asi 30% komentárov, pretože odpovede sú tam. Ja som si dala tú námahu a prečítala som si odkazy a tie "dementné" štúdie a názory odborníkov na výživu a len ich zopakovala v mojich príspevkoch 🙂 ...hmmm 🙂 netreba reagovať tu na MK, možno by diskusia bola zaujímavejšia s autormi z niekt. štúdií o ich "dementných" výsledkoch 🙂 aby som ešte raz zopakovala z prvých komentárov, spamovať diskusie názormi "ale veď aj my jeme buchty a žijeme" a prispieť týmto pod príspevok od človeka, ktorý dal odkaz na štúdiu o priamej súvislosti medzi stravou a alergiami...hmmmm 🙂 len toľko, sorka ale nečítala som všetko z komentov, príde mi to nepodstatné.
@dai na nete je kopec článkov o tráviacej sústave človeka, je to aj v učebniciach zo škôl biológia atď, akú tráviacu sústavu má človek - to nie je na diskusiu, to je biologický fakt. Príroda to tak zariadila, že máme inú tráviacu sústavu, treba si naštudovať 🙂 to však neznamená, že človek nemá aj slobodnú vôľu a v podstate existuje vo svete už všeličo a označujeme to za normálne 🙂 ja poukazujem na to, že vieme čo je horšie a čo lepšie, pri troche snahy si to vieme naštudovať, tak to môžeme aj zaradiť do života. Je tu téma o očkovaní detí, raz som ju zdieľaná na facebooku a asi 10 ľudí mi povedali, že ani netušili, že existujú riziká...inak všetci majú internet a jazyk 🙂 ale je super, že sa o takýchto témach diskutuje, vždy viac povedia oficiálne výskumy ako názor obyčajného človeka a teda to hovorí za všetko, výsledky sú jasné. Google je super vec
@vld o zrkadielku.sk je tu písané pár stránok dozadu, bolo by fajn prečítať si to 🙂 to ešte na margo toho, že asi si niektorí prečítali len jeden komentár a hop šup rýchlo reagovať ale to tu už bolo viackrát pripomenuté nielen odo mňa.
@slniecko2 kde som to napisala, kde???napisala som, ze "co ak",,,tak sa nauc prosim ta citat. A po dalsie, ake hormony, karcinogeny. lieciva a umele farbiva boli v potrave v 18 storoci????? Preboha, mne ides vypisovat a ty taku blbost napises...SOm pisala, ze na rakovinu umierali ludia uz v minulosti, a to ziadne horm.ani farbiva neboli, dokonca ani wifi, mobily a pocitace!!! Vsade fresh air a ziadne vysedavanie za compami. Takze jedine mohli mat rakovinu z jedla alebo dedicnosti.

@molka súhlasím a závidím, že máte možnosť dostať sa k dôveryhodným potravinám.