Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja
Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂
@siska53 tu nejde o to byt ukazkova a ja teda rozhodne ukazkova nie som, ale ked viem, ze toto a toto nie je pre moje zdravie prinosom, prave naopak, tak to nebudem jest nielen ja, ale ani moje deti. napriklad nejeme ani salamy, sunky, parky, klobasy, pastety a pod. je to humus plny soli, ziadna vyziva z toho, tak naco by sme to jedli? len aby sme zaplnili brucha? ved to sa da aj zeleninou....
@aliza ved jasne, moji sice obcas sunku a parky si daju(teda, zatial len syn, lebo mala len teraz mala 2roky) a i sladke davam len take,co sa mi zda aspon kvalitne, ked uz nie zdrave, my sme maskrtni,ale vieme sa ovladat a deti dostanu vzdy len kusok. A radsej si pecieme vlastne, svokra menej sladi,mama tiez a pouziva zdravsi cukor a muku,ja to iste.
ovocie na ranajky je vhodne v teplych mesiacoch, lebo ochladzuje, v zimnych je vhodna skor polievka, vyvary
je velmi problematicke kupit kvalitnu zdravu zeleninu, ak nemate dopestovanu bez pesticidov, najlepsie sposobom agrokruhov na zdravej pode
celozrnne chleboviny a pecivo su tiez vhodne, je problem bez nich pripravit desiaty do skoly
90 percent potravin z beznych obchodov je viac zdraviu skodlivych, ako prospesnych
napriek tomu deti rastu, prosperuju a su zdrave
ach baby, vam sa taketo clanky nezdaju prehnane a extremne?? Ja fakt ziram, ked niekto napise, ze mlieko sposobuje rakovinu. Alebo medzi potraviny, ktore zabijaju nase deti niekto zaradi pecivo.....rada si necham poradit vo vyzive mojho dietata, ale nikdy nie od ludi podobnych autorovi tohto clanku :D
ten članok ma v niečom pravdu, ale aj sam si protireči. Biele pečivo, mlieko, maso nie a hlavne nie z obchodu, ale na ranajky ovocie, alebo zeleninu. A kde v našich končinach zoženiem čistu ,kvalitnu zeleninu, /tu mam, lebo si ju vypestujem/, ale ovocie. Ved všetko je postriekane, plne dusiku, to je zdrave? Ved mne sa deti vysypali po všetkých mandarinkach, bananocjh a adokonca aj po hruške. Podla mna, všetko treba s mierou. Davno su preč časy, kedy sa konzumovali naše slovenske vyrobky vyrobene na našich JRD. Dnes nie je nič čiste ,čo si nedopestujete doam. A ani doma ,my na severe, ak nepostriekam aspon raz proti plesni, tak nebudem mať nič, Ked to nezniči plesen tak mandolinky, vrabce alebo mušky. Je doba, kedy jeme same umeliny, mame malo pohybu a vela stresu .Z toho pramenia naše choroby. Naši predkovia, ale ešte aj my starši sme žili inu, čistejšiu dobu, mali sme pohyb, volnosť, žiadne PC, mobil, ani telku, len večer večerníček. Čo s tým? Nič, každy podla seba a podla toho čo preferuje. My jeme všeto zaradom ,ja pijem mlieko cely život, nemam problemy. Jednoducho zaleži aj od organizmu. Na margo mliek, aj tak často preferovana soja a mlieko , je len vyplod. Radšej si dam fazulu, ako soju.Umelo vyrobeny syr a maso zo soje, to je o.k? Pre mna nie.
@aliza no a predstav si , v mojom okoli tiez nie je jedno obezne dieta, teda co sa tyka rodiny, som ucitelka a teda ani tam sa to az tak tymi obeznymi detmi nehemzi, ano, niektore su pevnejsie - to znamena, ze im nehrkaju kosti, ale nie obezne, ale moje deti su napr. uplne chudulinke - po mne, mam takmer 37 rokov a nejakých 52-53 kg vaha sa mi uz takmer 20 rokov nepohla, az na nejake 2-3 kg co som ziskala chvalabohu po porodoch, takze poprosim aj teba rozlisovat, ako vies, ze vsetci varime mucne jedla a napchávame sa tym cele dni a raz za cas nezaskodi
@zuzana76 ale ja som nikde nepisala o obezite, pisalo sa o celkovom zdravi....to, ze je niekto chudy este neznamena, ze je zdravy. A ja som nepisala o celom UK, pisala som o svojej skusenosti. A zial, 99% slovakov vari z muky a mlieka, kedze je to lacne a zasyti to. Kupovat denne zeleninu a ovocie na kila si nemoze hocikto dovolit, zial, je to smutne,a le je to tak. Staci si citat temy tu, ci o vareni, ci o prikrmoch, ci o tom, ako lacno varit....ano, muka a mlieko boli tu vzdy lebo je to lacne, da sa z toho navarit a hlavne tie mucne jedla zasytia, ja to nazvem jedlami chudobnych, je to len o objeme, nie o vyzive. V zivote som nerobila polievku so zasmazkou a polievky su uplne super, nic im nechyba, tak mi povedz, naco do nich davat muku? na zahustenie? kvoli comu treba zahustovat? ja ti poviem, kvoli comu, aby to zasytilo, nic viac. A to je ten problem nasej stravy, je vyzivovo prazdna, ale hlavne, za zaplni brucha. Takisto vsetky tie parky a salamy a sunky....je to len zvyk a aj ked ludia vedia, ze je to humus, aj tak to detom davaju, je to pohodlnejsie a lacnejsie, ako naucit deti na zeleninu. A hlavne, ak sa rodicia takto stravuju, tak tazko svoje deti naucia nieco ine.
@betunka39 ano, je doba, kedy jeme same umeliny a preto treba vyberat tie, co maju aspon nejake vitaminy, ci mineraly...ale pribinaky, klobasy, sunky, tresky, pastety maju co? aku vyzivovu hodnotu? ja sa len pytam...nemozes predsa povedat, ze za to, ze je jablko striekane, tak si dajme radsej brumika, ci?
@aliza no si predstav, že moja mala brumika vyplula. Starši to nepoznali, lebo ja im doma pečiem. Ale podla mna je jedno či mu dam brumika, ako jablko z obchodu, ktore ešte v maji vyzera ako, kedy ho len oberali. Ked už tak domaci kolač a domace aj ked chrastave jablčko.A pribinačik, v čom je horši od umelych mliek? moje deti ani pribinaka nemusia, ale jedia klasicke jogurty, pudingy, ano aj klobasy ,ale doma urobene. Aj šunky jedia, aj tresku, a aj pašttu si daju, lebo su chlapi, tak sa potrebuju najesť. Ale nefajčia, nepiju ,takže to ,že si daju gulaš namiesto nejakej soje, ich určite nezabije.
@betunka39 aj ja ma doma chlapa, si predstav a salamy, sunky a klobasy nepotrebuje, aby sa zasytil. Zasyti sa zo zeleninovych jedal...to je o navyku, nie o potrebe 😎. Mam aj syna a ten tiez maso nemusi, nema problem si na veceru dat celu salatovu uhorku napriklad, miluje spenat, cicer, brokolicu... a je z neho normalny, pevne stavany chlapec, ktory ma energie viac ako cela rodina. A domaci kolac? tym myslis tych 250g bieleho cukru? a mylis sa, je obrovsky rozdiel medzi jablkom a brumikom...tvoje vedomosti o strave su velmi chabe, prepac. ALe tak, tvoje deti, tvoja zodpovednost.
@aliza prosim Ťa prečo všade ,kde prispeješ, každemu hned naložiš ,ako keby si ty bola ta najmudrejšia. Kde pracuje tvoj manžel? Ked bude makať na stavbe tak ako moj a stať 12 hodin pri vibrovacom stroji, kde s nim trasie, tak určite o zelenine nebude. Ani jeden chlap ,ktory drie nebude o zelenine, lebo by nevydržal. Aj naši starí otcovia ťažko robili a jedli halušky ,slaninu a žili dlhšie ako my. ALe nemali stres z prace, z toho ,že neuživia rodinu, nie zo stravy. My kontzumujeme si predstav celozrnne vyrobky, ale kolače pečiem z bielej muky, ja som na nich rastla aj moje dve sestry, ja som chvalabohu zdrava ale staršia sestra ma problemy. Ale ma ich z uplne iných veci, nei so stravy. Clovek je masožravec a nie bylinožrace, tak mame nastavený organizmus.U nas bežne varim strukoviny, kapustu, zeleninove šalaty ani nehovorim. Ale jeme aj maso, pretože ked navarím fazulu, tak su o 2 hod. hladní , ked je maso ,viac ich to zasyti. Z každeho rožka troška, všetko s mierou a hlavne pohyb, ktorý dnes mladým chyba. Moje deti maju pohybu až až, kedže športuju, preto maju aj pestru a masitu stravu. Stredny syn dokoca sam si určil ,čo bude jesť, kedže je športovec. Tak tu hned všetkých nezhadzuj preto ,čo jeme my a čo jedavaš Ty. Ako si napísala, moje deti, moja zodpovednosť. To iste som však počula aj na margo synovho spolužiaka, ktorho rodičia učili vegetarianstvu odmalička, kým v 9 rokoch neskončil podvyživeny na pohotovosdti, no a potom s tým zrazu prestali.
@marionmarion moja najmenšia sa stravuje tak ako my, bude mať dva roky okrem preventivy, ešte u lekara nebola, alec jaju ešte kojim. Papa aj jogurty, ajm aso, aj ryby, aj tresku, zbožnuje parky, ale aj klobasku už jedla. nie je všetko o strave, staršia sa stravuje zdravo a ma problemov až, tie však ustia z uplne ineho ako zo stravy, nemala spravne a včas vyliečeny zapal pluc.
@betunka39 nejdem sa dotahovat. A ze najmudrejsia...a v com? ze viem citat? ze si viem zistit informacie, precitat studie, ze sa vzdelavam? som nevedela, ze vzdelanie je na vysmech. Mam brata sportovca, vrcholoveho a rozhodne neje pastety a tresky. Aj ja som vrcholovo sportovala,a le stravu, ako spominas, som tiez nejedla, ani nikto z mojho sportoveho okolia. Vlastnila som fitnesko, zamestnavala vysokoskolakov z oboru, niektori dnes robia kondicnych trenerov nasim spickovym sportovcom, ale ani jeden ti hentaku stravu, aku popisujes, neschvali. A to je teda rozdiel, vrcholovy sportovec a robotnik. Nemyslela som to ako urazku, len ako porovnanie fyzickej zataze.
@aliza ... nezvyknem sa zapajat do takychto debat, ale ... preco dokokola pises o socialnych vrstvach a financiach? Preto aby si zdravo zila nepotrebujes predsa peniaze - vsetko je o navykoch a o tom ako chces zit. Ked chces mat pohyb, nemusis ist predsa do draheho fitka. Mozes ist na prechadzky, behat, svihadlo a kopec inych sportovych aktivit. Ked chces zdravo jest, staci si namiesto sladkosti a inych somarin kupit zeleninu a ovocie - ale aj maso (hlavne hydinove). Primar novorodeneckeho oddelenia nam rozpraval, ze aj nase stare matere mavali maso len v nedelu - a v pohode to stacilo. Netreba to s masom prehanat, ale rozhodne patri do naseho jedalnicka.
Aby sa Ti Tvoja prehnana zdrava vyziva neotocila chrbtom - napriklad, aby Tvoj syn v 15-tich nezacal chodit do McDonaldu...
A obedom v nasich skolkach a skolach sa nase deti nevyhnu...ci Tvoj syn sa stravuje len doma? Nechodi na obedy do skoly?
Prilis ostro tu vystupujes ...
Na 100% s clankom nesuhlasim, najma co sa tyka mlieka a masa. Treba vsak najst tu spravnu mieru a VYBERAT si kvalitu, nie kvantitu. U nas maju deti k ranajkam pol na pol polotucne a mandlove mlieko(v bio kvalite), maso mame tak 2 x do tyzdna(vacsinou hovadzie v bio kvalite, alebo telacie, kurcata vobec nejeme).
Tu znamu poucku-5 x za den ovocie alebo zelenina-praktizujem ja sama, odkedy si pamatam, a predtym som o tom necitala nijake clanky, jednoducho mi to pride prirodzene. Moje deti zacinaju kazdy den ovocim na ranajky, ale maju aj cz chlieb s niecim ci cerealie(bez cukru) a uz spominane mlieko. Na desiatu vacsinou ovocie a k tomu zasa nieco, obed VZDY tvori na pol taniera salat, na stvrt taniera priloha a na stvrt taniera bielkovina(vajicko, ryba, maso, syr....kazdy den ine), olovrant ovocie+jogurt(alebo kus kvalitneho syra) a vecera podobna obedu. Su to deti, chodia do skoly, sladkosti nemaju striktne zakazane, ale vedia si vybrat kvalitnejsie.Piju len vodu, niekedy bylinovy caj a vynimocne ladovy caj(v restauraciach). Takisto si v restauracii mozu dat dezert(raz za cas v tom nevidim problem).
Hned po obede maju kusok dobrej tmavej cokolady, obcas urobim nejaku strudlu alebo mufinky(to potom maju alebo na olovrant ci na ranajky). Ale vsetko varenie a pecenie u nas je bez bielej muky, bieleho cukru, margarinu, ineho nez olivoveho oleja....pri peceni takmer polovicu cz muky nahradzujem roznymi orechmi ci kokosom....
Podla mna sa to da, len mat treba chut postupne jedalnicek "vylepsit" a hlavne chciet. Je rozdiel, ak zje dieta trebars na ten olovrant celu broskynu a kus domacej jablkove strudle s orechami, ako 3 Brumikov......Kazdy ma vsak pravo slobodne sa rozhodnut, akou cestou sa vyberie, ci bude uz ako 50-rocny na liekoch na cukrovku a vysoky tlak a podporovat farma priemysel, ved na druhej strane, kam by to zdravotnictvo doslo, keby sme vsetci zili 100 rokov 🙂
@saskax ale moje deti poznaju aj mcdonalda, ja som nikde nepisala, ze ich drzim doma zavretych a tlacim len zeleninou, ani ze im nieco zakazujem....pisem o tom, co doma varime/nevarime, co jeme/nejeme. Jasne, ze decka poznaju aj zmrzlinu, aj brumika, aj dzus pili, len problem je v tom, ze mi to nechcu, je to pre ne strasne sladke, kedze nie su na to naucene. A ano, stravovat sa zdravo stoji dnes podstatne viac, ako klasicke mucno-mliecne jedla. Zila som na Sk cely zivot, kupovala a varila som tam, tak viem, ake to bolo tazke a hlavne drahe. Staci citat temy tu a hned mas obraz. Drviva vacsina zije z 200-300 eur mesacne na stravu, za to naozaj nemozes denne kupovat cerstvu zeleninu a ovocie pre celu 4-clennu rodinu. A ja nemam na mysli jedno jablcko denne, my sadneme a jeme ovocie na kila, ci jablka, hrozno, hruska, pomarance...takisto zeleninu, denne minieme aj dva baliky paradajok, retkviciek a podobne, ci uz do salatu ku kazdemu jedlu alebo ako zelenina k chlebiku. A ja som nepisala, ze sme vegetariani, pisala som, ze mame maso 2-3x do tyzdna a ze deti az tak nemusia, ani my, dospeli, ale jeme ho.
Dost dobry clanok. Suhlasim.
Nastastie, moje dieta od kedy som prestala kojit ziadne mlieko nema rado. Najskor som bola aj zhrozena, ale ako vidim dobre. S masom je to horsie, nakolko aj manzel aj dieta su masovi. Aspon co sa urcitych veci ako kuracie jeme organicke.
Inak na slovaci - my sme moc masovy narod neni. Zvyknuti sme boli 1-2 krat do tyzdna konzumovat maso, to je vsetko. Horsie je to s partnermi, ktori su zvyknuti na maso NONSTOP. ;o(
@betunka39 Prepac, ale si mimo. Ja pracujem s robotnikmi a vidim ako sa stravuju a aj ako vyzeraju. Sama nezdrava strava: rozky, slanina, klobasy, treska, vyprazane rezne s chlebom a k tomu pivo, proste humus. A toto tu niekto ide prezentovat ako nejaku optimalnu stravu lebo su vraj cely den v pohybe??? 😀 A ako vyzeraju, vsetci pivne pupky. Naozaj mi je smiesne, ked vidim 25-30 rocneho robotnika ako pred sebou vezie pivny pupek a funi pri kazdom pohybe 😀 . To nemam ani ja a nie som na stavbe v "pohybe" ako oni, ale skor v kancelarskej pozicii. A garantujem ti, ze ja mam lepsiu kondiciu a urobim viac pohybu tiez, lebo pravidelne behavam a chodim cvicit do posilovne (plus este ine aktivity). A samozrejme sa snazim aj zdravsie stravovat. Aj ked netvrdim, ze uplne dodrziavam zdravu stravu, vegetarian tiez nie som. Ale sladke sa snazim jest minimalne, takisto vyprazane, nepit sladke malinovky atd.
S clankom viac, menej suhlasim, s vyhradami... maso- 3 razy do tyzdna je fajn, ovocie zelenina-zahradka to isti
🙂 a mlieko kupovane, kozy a kravy nemame 😀 mlieka sa u nas vypije hodne, aj 12l mesacne , vacsinou na varenie , omacky, pudinky, palacinky ...
@aliza ani ja nezahustujem mukou, ked tak, tak zahustim rozvarenym zemiakom, a inak niekde bola aj statistika, ze anglicke deti su aj celkovo chorlave, ked najdem dolozim, nevravim, ze slovenske su na tom lepsie, ale to nie je rozdiel Anglicko - Slovensko, to je rozdiel v tom,ako sa kto chce stravovat a teda nevrav mi, ze anglicania sa venuju domacemu vareniu, ci pestovaniu zeleniny a ovocia viac ako Slovaci, nabehnu do marketov a nakupia polotovary.
@katrinka8 Mas uplnu pravdu s tym mliekom..toto bolo svojho casu - 20 rokov spat aj s vajciami..pamatam si na elektricky, kde svietil napis "Na kazdy den jedno vajce"..na com sme sa ako deti velmi bavili.
Podstta tkvie v tom, ze tak ako vela farmaceutickych spolocnosti, tak aj vela potravinarskych spolocnosti robi spustu vyskumov, kde je stanovene nielen zadanie temy vyskumu, ale aj vysledok, aky ma ten vyskum vyjadrit!!! To vsetko je o prachov..potravinarska lobby je dost silna na to, aby menezovala a to aj prostrednictvom WHO a politiky masy ludi. Nielen yskumami a reklamami, ale naoko vedeckymi vyjadreniami lekarov a inych tzv. odbornikov.
Cize, ak z akehokolvek dovodu poklesne zaujem verejnosti o ktorykolvek produkt - maso, vajce, mlieko...potravinarska lobby vytasi na trh "zachranu" svojich financii v podobe "vyskumov", nazorov a samozrejme reklamy... 😖
@aliza suhlasim s tebou takmer vo vsetkom
Samotny clanok bol na mna prilis agresivny, ale chapem o co autorovi islo.
Doma sa nestravujeme 100% podla neho ale je pravda, ze trvam aby jedlo malo vyzivovu hodnotu.pecivo nejeme,lebo mame vsetci traja problemy,rovnako ani salamy, parky a pad. A ani mlieko.obcas si s muzom kupime syr.maly dostava ryzove,mandlove a pod.maso mame domace max 3 jedla tyzdenne.ja sportujem dost aktivne odkedy som zmenila stravu citim sa lepsie a ani chora nebyvam.predtym aj niekolko zapalov dychacich ciest rocne a o nekonecnych problemoch s kvasinkami ani nehovorim. Kolace peciem malo a to vacsinou experimentujem so "zdravsimi" surovinami
Najviac ma trapi stravovanie v skolke.jedalnicek obsahuje len maso, mlieko,sirupove vody a kila chleba.ovocie a zelenina minimalne.
Tymto samozrejme nepopieram skutocnost, ze mlieko je nespravnou vyzivou pre deti, ktore maju neznasanlivost laktozy a kazeinu, ze nadmerna konzumacia bieleho cukru sposobue hyperaktivitu deti, a ze ani lepok nie je to prave orechove. Zial, dnesne potraviny, su viac chemicke produkty ako potraviny...ano, treba pre deti selektovat, ale mozno sposobom, ktory si jednoducho precitam na zlozeni daneho vyrobku.
Preto si myslim, ze netreba brat rozumy z tychto zarucenych odbornych clankov, ale staci pri vareni a konzumovani len rozmyslat..a pozorovat. Myslim, ze kazdej mamicke je po case jasne, ktore potraviny jej dietatu prospievaju a po ktorom jedle ma dieta problemy..nie?

@aliza aj mne. A to teda ja nie som taka ukazkova ako ty s tym stravovanim. Ale Jednoducho do urciteho veku mnoho veci nesmeli a basta! Moj zatial chape, ked mu poviem,ze my take nepapame. A mala si chvilu ponervaci,par sekund a je dobre. 🙂