Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja
Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂
Ked som bola mala, u nas bolo na stole maso stale, na veceru bezne palacinky, krupica, puding, dukatove buchticky.....no velakrat som sa v noci dovracala......a maso som uz ani nemohla vidiet. Potom som paradoxne mala anemiu.Ryby sme jedli len na Vianoce(a to len file-kocku), kedze mama ich nemala rada. Pamatam si, ze ako 10-11-12 a viac-rocna som si sama kupovala konzervy s morskymi rybami, nie preto, ze som vedela, ze su zdrave, ale preto, lebo mi strasne chutili. Ked som sa osamostatnila, konecne som zacala jest to, co mi chutilo, najma salaty, ale aj maso na prirodno(bez omacky) a pod. Pri mojich detoch sa snazim o co najvacsiu pestrost, ale takisto ich pocuvam v tom, co maju radi. Najmladsia nema rada varenu mrkvu-nevadi, surovu miluje, tak co? Nasi mi vozia zo Slovenska bryndzu, decka miluju bryndzove halusky(robene poctivo doma), tak ich bez vycitiek urobim raz za mesiac a naservirujem im k tomu kopec zeleneho salatu, o.i. bryndza je uzasna potravina.....nemam extremne nazory co sa zdravej stravy tyka, ale vzdy vyberam kvalitnu a zdravsiu alternativu, z 5-ich druhov poctivej sunky su 2 bez fosfatov, tak kupim z tej, maju mango vypestovane tu u nas alebo jahody dovezene z Maroka-kupim to mango, maju dzem, kde je namiesto bieleho cukru nejaka zdravsia prisada-preco by som teda kupovala teda s bielym cukrom?, su to mozno prkotiny, ale z nich sa postupne posklada skladacka menom ZDRAVIE a dobre navyy pre deti do buducna.....
@betunka39 poopravim ta.clovek nie je madozravec,je vsezravec a ma uplne,inu traviacu sustavu ako masozravce ci bylinozravce.
na margo vegetarianstva-mam kamosku cistu vegetarianku uz 7rokov,takmer 2dieta,ktore nikdy nemalo v ustach maso,ani biele pecivo. Obaja rodicia su aktivni sportovci,behaju maratony(teda ona teraz nie,lebo cakaju babo),su zdravi,plni energie a maju pevne,sikovne dieta.,ktoremu nic nechyba.
ja som pescotarianka,s masom problem od malicka. Krvne testy mam dobre,v1.tehu som sa len ku konxu blizila k chudokrvnosti,tam,kde ine uz boli davno na tabletkach kvoli zelezu..
a citim sa dobre,maso mi nechyba,viele,pecivo mi vacsinou robi zle. Rozsirila som si obzor o dalsie potraviny,ktore obohacuju nas jedalnicek. Moje deti sice maso jedia,ale aj vselicp ine,jasne,ze jeme obcas i nezdrave veci,sladke,boli sme aj v mcdonalde.ale nedam si tam 2bigmac s hranolkami a colou.aj tam sa da,striedmo najest.ci uz zdravo,alebo nezdravo,ale s rozumnymi porciami.
o,nasi predkovia jedavali mucne jedla atak,lenze fyzicky tazko pracovali,tak to telo stravilo.teraz je to vacsinou inak.
a nezili dlhsie,naopak,jasne,ze,podaktori zili dlhsie,ale vela ich umieralo v detskom veku, 40tnici uz boli stari,odpisani,dnes sme v najlepsom veku. 60nicka teraz a pred 100rokmi je velky rozdiel.
Ako u nás 105 ročná babka povedala (bohužiaľ minulý rok nás opustila), všetko s mierou ;) A verte-neverte som si istá, že celozrnné pečivo nejedla.. treba byť ale v jedení trochu rozumný, lebo mne to príde tak že jedna skupina ľudí nič iné ako jedlo nedokáže riešiť (čo jesť, čo nejesť.. a treba veľa jesť, a málo jesť a hladný som a niečo by som si dal a čo budeme jesť dnes, zajtra o týždeň....) a druhá skupina to má totálne na háku a zje ak klince alebo kura za 2EURá, keksík za 20 centov a super čokoládu za 50 centov.... U nás sa je a hlavne nakupuje s rozumom a aj to tak ostane. Nebudem dieťa nútiť nejesť sladké (darmo mi niekto poviem že keď sa 3 ročné dieťa nenaučí na sladké, tak 10 ročné na to už nebude mať chuť). Bude to mať jediný efekt, dieťa bude do seba ládovať sladkosti tajne, alebo aj netajne, keď sa k ním dostane... takto mám radšej pod kontrolou čo a kedy ;) A dodržať pestrý jedálniček nemôže byť u nikoho problém aj keby sa hneď raz za týždeň jedli parené buchty/palacinky :P
nank, ked riesime jedlo, tak podla mna je celkom zdrava turecka kuchyna, mne by uplne vyhovovala, az na to ich jahnacie a kozie maso, to mi nechuti
osobne si myslim, ze netreba nic skatulkovat, kazdy sme iny, kazdy mame iny aj metabolizmus, ale poctive potraviny bez chemie, pripravovane na dobrych tukoch a co najjednoduchsie su zaklad.. a vyhybat sa nadmerne konzumacii sacharidov, tj nezahravat s hormonmi 🙂, nenarusat ich spravnu cinnost. V dnesnej dobe totiz nejeme niekedy pretoze sme hladni, ale od NUDY 😉
@aliza nečítala som celú diskusiu, len trošku, súhlasím s príspevkom, len jedno som nerozumela, čo je zlé na kapuste?
@hori urcite nie celozrnne tak malinkemu, ani vacsiemu, ale spravne namletu spaldovu muku na chlieb
moje deti mlieko takmer nejedia, hovorim takmer, lebo v skole sa im nejake to mlieko utrie v jedle, mlieko vobec nie je zdrave, vapnik sa da vybrat aj z maku, mandli a vselicoho ineho a v lepsom zlozeni s dolezitymi prvkami na jeho pouzitie v organizme
@tortelinka na kapuste nic, len pre 8 mesacne dieta myslim dost nevhodne, ci?
@aliza tato zena nevarila este nikdy, jej deti jedia len fast foody a same sladkosti, ano, ona zije z benefitov, ale aj to je Anglicko, myslim, ze tu na Sk, aj ked niekto zije z podpory, tak sa skor snazi navarit doma a jest domacu stravu ak sa da.
@vierka311 pisala som jej do IP, ze moze to byt maso v kombinacii s nejakou inou potravinou, olejom, korenim...a to zisti len lekar...Ale samozrejme, ked ti maso nevyhovuje, nejedz ho a problem mas vyrieseny...nemusis hned bezat k lekarovi.. Ale to, ze maso ako take nesposobuje alergiu, za tym si vcelku stojim... 😉
@simca06022011 ja len k tym detom a sladkostiam..moja dcera bude mat buduci tyzden 9 rokov a ver tomu, ze sa tajne, ani netajne neladuje sladkostiami. Sladkosti ma rada, tak, ako kazde dieta, ale chape, ze to treba obmedzovat lebo to nie je zdrave. Uplne v pohode to berie, ziadne cirkusy za sladkosti, proste uz rozmysla, sportuje a preto vie, co je pre nu vhodne a co nie. Ucia ich to aj v skole. Ja im nic nezakazujem, len im to obmedzujem a vysvetlujem, preco. Deti su velmi rozumne a ucenlive a ked este vidia dobry vzor doma, na rodicoch, tak nemaju problem so zdravou stravou., ani tym nijak netrpia.
@pragmaticka manželův děda žil do 94 roků, až do konce života byl aktivní, a snídal a večeřel chleba se sádlem. ale taky fyzicky makal.
K tomu mlíku, když jsem byla těhotná s dcerou, tak jsem měla tak strašnou chuť na mléko, že jsme nebyla lenošná jít do obchodu koupit si litr, a ještě cestou domů ho polovinu vypít. Tělo si řeklo.
jinak ovoce na snídani dost nevhodné, dnes se už ví, že základ jsou sacharidy + kvalitní bílkoviny, celozrnné je lepší, ale kdo mám problémy s trávením tak celozrnné nemůže,
můžeme tady spekulovat že bio je nejzdravější, ale taky víme že neošetřené ovoce může být napadeno plísněmi, houbami, a různým jiným sajrajtem
asi není jednoduché říct co je zdraví prospěšné, shodneme se na tom že bílý cukr a slazené nápoje každodenně, ale základem je střídmost, můžeš vše ale v rozumné míře.
No fakt by má zaujímalo či keby sa stalo že z noakeho dvovodu nebudete môcť svoje deti dojcit že kolke by ste miesto UM dávali deťom kokosove mlieko ?? :0
uz je to aj tu? 😀
@ada510 synovi som po odstaveni v11.m dala UM,lebo je upravene pre potreby dietata. Mala bola odstavena,teraz,pred 2.rokom,pije na striedacku UM,kravske a,i sojove. Bala,som sa,ze ine nebude chciet,lebo odmietala dost dlho akekolvek ine mlieko,az raz mu prisla na,chut a to pre mna bol signal,ze ju mozem odstavit. Zatial je po tatinkovi,mliecko lubi,syn ho prestal pit,ked mal asi 34m.,ale on zvykol i zvracavat od urciteho casu a ano dovtedy ho aktivne nevyhladaval,pil ho len rano.
mně naopak přijde divné kupovat jahody v únoru, které jsou nádherné lesklé byť cestovali ze španělska.
nechce to nic jiného jen trochu přemýšlet, jíst takové ovoce a zeleninu, která je dostupná v našich zeměpisných šířkách, teď je to salát, ředkvičky, cibulka, v zimě, mrkev, zelí, jablíčka... co je bio na dýni, která cestoval přes půl světa, a auto které ji převáželo vyprodukovalo hromadu skleníkových plynů.
je normální mazat na chleba Ramu, Floru, něco co se nezkazí, nežlukne ?.. to musí být fajne
schválně podívejte jak vypadají košíky v obchoďácích, teď před velikonocemi, jako kdyby měla přijít apokalypsa

@zuzana76 este raz, ja nepisem o tom, aki su anglicania vo vseobecnosti zdravi a ako sa zdravo stravuju....pisala som o sebe a o ludoch z mojho okolia. Anglicku doma varenu stravu nepoznam, ale poznam tu slovensku, preto o nej pisem, nic neporovnavam, ani anglicko nevyzdvihujem, len som pisala, ze ta osveta tu je, aj v skolach a nikto tu nebude tvrdit, ze sladkosti su ok, ale to neznamena, ze ich detom nedaju. Ide o ten pristup. Tu na MK sa z toho urobil priam 'hon na tabulkove mamicky' a to je smutne.