Ako zistiť, či je vývar kyslý?
Ahojte, včera večer som varila slepaci vývar. Vypla som ho nejak o 00:30 a išla som spať. Ráno o 8:00 bol stále ešte mierne teplý, precedila som ho, ale zdal sa mi kyslý. Zelenina a mäso bola v hrnci celú noc. Ako zistím či je naozaj kyslý? 😅 asi som spravila chybu že som ho nechala na sporáku že?
Mala si vecer precedit a dat na balkon.Chybou bolo.ze v nom ostalo maso aj zelenina
Ja mne sa raz podarilo nechať cez noc aj so zeleninou a mäsom a ráno letel do záchoda. Od vtedy vzdy pred spanim ide na balkón.
chyba bola nechať ho v kuchyni na sporáku... vždy po uvarení musí ísť do chladu - špajza, balkon a pod...
asi začal kysnúť.
No kristepane a môžem začať teda odznova 😂 chudák priateľ je chorý a ja mu navarím kyslý vývar 🤷♀️
Ked ho premiesas, zacnu sa uvolnovat bublinky,zacinajuci proces kvasenia.
mne sa nezdá, že tak skoro skysol, bežne na obed vypnem, nechám v kuchyni na sporáku aj so zeleninou a mäsom, až večer odkladám do chladničky.
Maso vyberam hned po dovareni. Zelenina nevadi,vsak ani z polievky bezne zeleninu nevyberas. Ale po uvareni ho treba zachladit,hned davame na balkon,alebo do studenej vody. U teba bolo dlho maso v teple,tak asi preto skysol.
Ja ho hneď po vypnutí precedím do fliaš a po vychladnutí dám do chladničky, vydrží dlhšie.
@lucka27391 Do budúcna: ak chceš variť vývar na druhý deň a spať chodíš o 0:30, tak ho daj variť o pol noci, na úplne najslabšie a nechaj variť celú noc. Ráno máš vývar, ako lusk!
nechať vývar cez noc pri izbovej teplote nie je ideálne, pretože sa v ňom môžu rýchlo množiť baktérie, najmä ak zostal teplý dlhší čas. zelenina a mäso v hrnci mohli urýchliť skvasenie.
Toto sa nám aj stalo. Uvarila som kurací vývar. Naobedovali sme sa nechali sme ho na sporáku vychladnúť. Večer sme ešte jedli . Dali sme ho do chladničky. Na druhý deň sme opäť jedli a večer už bol skysnuty
Pokial sa varil dostatocne dlho a ostal po skonceni varenia prikryty pokrievkou a nesla si donho varechou alebo lyzicou, nemal by do rana skysnut. Var by teoreticky mohli prezit len sporulujuce bakterie, no ak bola zelenina poriadne olupana a umyta, nemal by byt problem.
Podla mna mu vobec nic nebude. Vsak skus, to musis citit aj na chuti, ked si das za lyzicu. a uvidis hned 🙂
neviem, bezne moj muz nechava zakryty vyvar cez noc vychladnut ale tiez je pravda ze on navari 4litre tak to trva pokym to vychladne, potom rano vyberie maso a zeleninu a v chladnicke vydrzi ok az 5dni
Neverim ze by sa par hodin skysol. Bezne sa nechava vychladnut a az potom do chladnicky. Ved kto normalny strci horuci hrniec do chladnicky? Sa akurat tak okamzite prehreje chladnicka a spalis ovela viac elektriny
Ani mne sa nezdá že by tak rýchlo skyslel. Keď píšeš, že bol ešte trošku teplý, podla mňa mu nic neni. Ja bežne uvarím vyvar na obed a až večer odkladám. Cez leto skysne skôr, vtedy ho ani nevarím, ale teraz je zima. Možno mäso spôsobilo, že sa ti zdá kyslejší. Skysnutý vývar poznám podla toho, že začína bublinkovať a je výrazne slaný.
Dievčatá, zjedli sme ho a žijeme 😂 nakoniec bol dobrý, nič mu nebolo… takže áno, vydrží aj na sporáku zopár hodín 😊
@lucka27391 nemyslím si, že skysol. Skôr si myslím, že si pred tým, než si ho ochutnala zjedla niečo, čím sa ti ten vývar zdal kyslý. Mne už tak ostal vývar a nikdy neskysol.
@lucka27391 jasne ze vydrží. Bezne vypínam o 22. vyvar a do rána vychladne a je pohode

ak je z hovädziny tak ten je mierne kyslý