Ako zvýšiť príjem ovocia a zeleniny u detí?
Ahojte, kolko ovocia a zeleniny (hlavne zeleniny) zjedia vase decka denne? Mam pocit, ze u nas sa toho zje dost malo a je to urcite nasa chyba ako rodicov - teda asi hlavne moja, lebo co ten chlap... ked nevari, je nejako mimo toho. Predtym som chystala rozne kasicky a vyzivy, co uz teraz na zakladke samozrejme nerobim, alemam pocit, ze celkovo ako rodina by sme toho mali jest viac. Par kuskov papriky k rozku so sunkou mi pride malo, len neviem, ako na to, ake rozne salaty alebo akou formou pripravit tu zeleninu k strave, aby sa zjedla. Robim mrkvovy salat, v lete uhorkovy, ale chcelo by to spestrit.
Co a akou formou pripravujete doma vasim rodinkam vy? Vdaka za kazdu inspiraciu
My sme si zvykli teraz ako dospelí na strúhanú mrkvu, najlepšie nám chutí ráno- nátierkové maslo a navrch kopec mrkvy, potom dám do ladničky a k hocičomu prikladám. Ešte robím šalát....nastrúham surovú mrkvu, surovú cviklu, trochu čierne korenie a soľ, olivový olej a citrónovú šťavu.... pustí to svoje šťavy a je to mňam.... dávame k mäsu s ryžou, zemiakmi 😊
Zeleninové polievky, ku jedlu šalát, alebo večere šaláty. Ale cestovinový šalát, cestoviny, mozzarella, cherry paradajky, olivy rukola. Ryžový šalát k ryžu dám. Kukuricu, uhorku, papriku, cibuľu, paradajky, syr pokvapkáme olejom balsamicom. Alebo opekania ryža so zeleninou. Miesto zemiakového pyré zelerová alebo zmiešať. Zeleninové placky
Zelenina nemusí byť len príloha, ako šalát, alebo pár kúskov k chlebu/pečivu. Ale vieš ju zakomponovať aj do vareného jedla. Už spomínané polievky sú ideálne, s použitím mrazenej zeleninovej zmesi aj bleskovo pripravené. Tak isto vieš pridať zeleninu k mäsu na šťave, alebo uvariť v pare, vo vode, alebo podusiť na masle, ako prílohu k hlavnému jedlu. Na tieto účely je ideálna brokolica, karfiol, fazuľové lúsky, mrkva... Zelenina môže byť aj hlavným jedlom: zapekaná, ako prívarok, zeleninové fašírky, či placky. Možností je veľmi veľa.
@h2 vdaka, ano do jedla zeleninu pouzivam, teda do vareneho jedla. Zabudla som asi presne specifikovat, ze ma zaujima cerstva zelenina. Poliveky, maso na zelenine a ine varene jedla su v pohode, len na cerstvo mam pocit, ze jej jeme malo. Uz to asi neviem opravit v prispevku
Baby opravujem sa, prosim vas zaujima ma CERSTVA zelenina
U nas kazdy den brokolica, ak ju ma aj k obedu aj na veceru tak cela padne za dva dni. Nepohrdne mrkvou a kukuricou (ak sa to pocita). Sem tam uhorka.
Vzdy jej davam aj inu zeleninu na tanier, niekedy ochutna, niekedy odignoruje, ale brokolicu zje vzdy.
Z ovocia skor bobulove, teraz jej idu na chut mandarinky a citron (ano citron - olizuje ho aj pol dna). Niekedy banan, niekedy jablko. Ale nepyta si ovocie sama.
Cerstvu zeleninu malinko zje. Fakt len obcas uhorku a mrkvu aj cerstvu. Ale paradajky nie, papriku nie, salat nie, redkvicku nie... ale davam jej vzdy na tanier.
Teraz v zime je ta kupovaná zelenina hnusná. U nas fici vela ovocia, maly zje kludne na posedenie aj 3 mandarinky alebo celu uhorku. Zeleninu davam aj do ryže, alebo veľakrát robim bataty s červenou šošovicou ako prilohu, alebo využívam vela fazule, klasickej šošovice. Zrovna vcera im velmi chutila ako príloha ryza s kukuricou. Napriklad najkrajam k telke cinsku kapustu a deti mi to jedia ako chipsy. Ked uz ma zelenina chut alebo lete dostávame zo záhrad, tak maju ku kazdemu jedlu rajciny, uhorky, rukolu, kapustu. Robievam aj cviklu k masu, do polievky. Mame radi paradajkove polievky a omacky, v zime n to kupujem ciste ošúpané paradajky alebo 100% paradajkove stavy. V lete robim z čerstvých. Je toho vela. Strukoviny sa daju vyuzit na milion sposobov od placiek, polievok, prilohy.
Ja dávam zeleninu na raňajky k chlebíku, viem, kto má čo rád, vždy veľa druhov, ale z každého len malé množstvo, napr. kúsok mrkvy, pár lístkov špenátu, ľadového šalátu, redkvičky, kalerábu, paradajka, uhorka, paprika, zelená cibuľka, často je to na pol veľkého taniera a k tomu už len malý kúsok pečiva s nátierkou. K hlavnému jedlu tiež vždy na tanier nakrájame aspoň pár kúskov zeleninovej oblohy, k telke im pripravím malé kúsky čerstvého ovocia/zeleniny namiesto čipsov. Na desiatu do školy tiež prihodím aspoň kúsok jabĺčka. Ono sa to nezdá, ale keď ich naučíš a budeš opakovane dávať ku každému jedlu aspoň trošku zeleniny, za celý deň sa toho zje dosť.
dobra tema, rada sa inspirujem. u nas k chlebu vzdy paradajky, to zje. snazim sa ponukat aj uhorky a papriku, staci, ked si aspon odhryzne alebo zje kusok. struhanu mrkvu ma rad bud ako salat alebo aj do pomazanky (len zmiesam s fresh cheese). tak isto robievam aj redkovkovu pomazanku - len nastruham a zmiesam. ladovy salat obcas zje par kuskov. k druhemu obcas robime miesany salat - podla toho, ci sa hodi. tiez sa mi to zda malo :D
co sa tyka ovocia, snazim sa, aby mal aspon 1x denne nieco - v zime hlavne jablko/hruska/hrozno (ak najdem v obchode pekne)/mandarinka/pomaranc/banan/cucoriedky. alebo mu spravim kokteil z mrazeneho+banan, alebo hodim do kase bud bobulovite, alebo nastruhane jablko/hrusku.
U nás sa jedáva čerstvá (surová) zelenina niekoľkokrát do dňa, väčšinou vždy k obedu máme šalát alebo nejakú zeleninu nakrájanú a tiež na večeru. Naša malá 4 ročná je tiež tak zvyknutá. Samozrejme sú druhy zeleniny ktoré nemá rada a nezje, ale dávame jej to čo jej chutí - surová mrkva nakrájaná na pásiky, farebná paprika, uhorka atd. Mne na tom veľmi záleží a od malička sme ju k zelenine viedli. Ovocie má tiež viackrát do dňa.
u nas sa je cerstva zelenina ku kazdemu jedlu, aj ked je to len kusok papriky ci uhorky, na obed cerstvy salat na rozne sposoby tvori polovicu taniera. Naopak varenu zeleninu jeme malo, ale jeme aj tu. Decka si takto zvykli odmalicka. U nas sa ale pestuje po cely rok, najma teraz v zime je bohata uroda uplne vsetkeho, kedze nie su az take horucavy.
My sme tuez ucili od malicka. Jasne, ze nezje vsetko, no nikdy neodmietne mrkvu, papriku, uhorku, redjvicku, salat, co kapustu zje podla nalady, v lete miluje cerstvy hrasok. Vareny spenat, ci polievku z neho. Cvikla musi byt aspon 1x do tyzdna.
Z ovocia cucoriedky, maliny, jablka. Citrusy moc nechce
Napriklad ked neviem co na veceru, tak sup sup kuskus, quinoa, pohanka s niecim......
ja pašujem zeleninu do čoho sa dá a to čerstvú aj tepelne upravenú. Na raňajky dávam nie len na tanier ale robím nátierky napr, z čerstvej mrkvy, reďkovky, schovám do toastov, pridám do praženice ( napr, mangold, špenát, papriku)... na obed mávame občas plnený pita chlieb alebo wrap a v nom je kopa čerstvej zeleniny a deťom sa to páči, keď robím zemiakovú kašu tak je často pol na pol s parenou brokolicou, karfiolom, hráškom alebo mrkvou. K obedu robím strúhané šaláty ( kapustový, mrkvový, uhorkový) alebo nasekám zeleninu so zálievkou ( cibuľa, paradajky, ľadový šalát, paprika, reďkovky) a na taniery je aspoň tretina zeleniny. Na desiatu/ olovrant uhorku, mrkvu, kaleráb, papriku alebo inú zeleninu nakrájanú. Na večeru často rôzne zeleninové polievky, zapekanú zeleninu, zeleninové hranolky,.... Okrem toho často robím soté so zeleninou ( raz baby mrkva, inokedy brokolica,...), zeleninové karbonátky sú super tam sa dá spotrebovať čokoľvek, cez cuketovú sezónu zahusťujem plievky a omáčky mixovanou cuketou, robím zeleninové placky kadeaké (cuketové, mrkvové, hrášok + mrkva,...), zeleninové halušky ( mrkvové, špenátové, cviklové, cuketové, karfiolové, brokolicové, mangoldové, tekvicové... ) cuketové a mrkvové koláče, zeleninové omáčky k cestovine alebo mäsu a keď už neviem čo chcem vyslovene čerstvú zeleninu použiť tak prepašujem zeleninu do ovocného smootie :D základom je začať čo najskôr a hlavne ísť príkladom a nenútiť. Tiež má obdobia že dačo vytriedi že nechce, ale nenútim, zjem to predním a časom zje aj to. S cviklou nemá dáky dobrý vzťah ale občas zje. Keď sme od jary do leta v záhrade sám si zobere a zje zeleninu a ovocie rovno v záhrade, v zime chutí kúpna väčšinou o ničom, vtedy ideme hlavne šaláty a varenú lebo čerstvá sama o sebe chuť nemá. Ovocie zje všetko, to má denne má 2 roky a sám si pýta na čo má chuť. Horšie je to z manželom :D
Na ranajky mavame vacsinou k pecivu rajciny, uhorku a papriku. Som nervozna, ked doma nemam tieto tri veci 🙂 inak zeleninove polievky u nas idu alebo nakrajam len tak na tanier jablko a mrkvu. Obcas kupim pomarance, mandarinky, hrozno... Teraz v zime je toho urcite menej, v lete si davame sezonne ovocie dost casto.
Moje deti nechcu zeleninu okrem mrkvy a uhorky. Takze davam k masu do polievok. Paradajky papriku ked davam k mesu musim mixnut inach sa ich depotknu. Syn dokonca papriku surovu este neochutnal v zivote ma 10. No neda do ust .pstadajka to iste
.. cez zimu dávam prednosť pred napráškovanou zeleninou a ovocím mikrobylinkam..tie obsahujú všetky potrebné vitaminy..dávam ich do všetkého a na všetko 😊
Teraz kupovať ovocie a zeleninu, ktorá precestovala pol sveta nieje žiadna výhra.. človek lepšie spraví pre svoje zdravie, keď sa tomu vyhne
Z cerstvej zeleniny u nas frcia salaty k obedu/veceri. Robim napr. salat z hlavkoveho salatu v sladkokyslom naleve ako ked robite uhorkovy. Da sa tsk pouzit aj ladovy savlat ale mne viac chuti hlavkovy.
Potom paradajkovy salat je super. Nakrajay paradajky (je jedno ako) k tomu nadrobno cibulu (najlepsia je cervena) alebo jarnu cibulku, osolit okorenit nechat postat aby chute presli a hotovo. K tomuto zakladu pridam niekedy na kocky nakrajanu uhorku. Tiez fajn kombinacia.
Potom miesane salaty a lá co dum dal. Zmiesam zeleninu co mam aktualne doma a bud k tomu spravim dresing alebo iba sol korenie a hotovo. Dresingov najdete na nete kopu. Najjednoduchsi je olivovy olej citronova stava sol korenie to vsetko spolu vymiesat. Urobi sa taka redsia "pasta" alebo omacka. Vylejete na zeleninu zamiesate a jete. Pozor pri listovej zelenine hlavne. Treba to korenit a zaliat tesne pred jrdenim lebo statim v dresingu sa to rozmoci a zmakne. Nie je taky chrumkavy.
Snad vam to nejak pomoze😊
Este mi napadol coleslaw salat. Len pozor na mnozstvo. Robila som z pol malej hlavky kapusty a jedli sme to 3 dni😄 ale my sme doma 2 dospely a mini dieta.
A skuste napr na veceru miesany salat a k tomu orestovane kuracie/morcacie maso s gyros korenim napr. Alebo k šalátu ugrilovat Encián a mate lahku veceru.
Pcham zeleninu doslova vsade kam sa da, ale je pravda ze aj ja s muzom v kazdom jedle mame aj zeleninu, takze mala to berie ako automatiku, ze napriklad si da masko a ryzu a k tomu aj salat.
Ja aj do ryzde davam hrach, mrkvu a kukuricu, do zemiakoveho pyre popucim aj karfiolalebo brokolicu, pripadne robim aj 3 farebne pyre (zemiaky+ hrach/brokolica, zemiaky+hokaido/mrkva, zemiaky+cvikla). Aj ked robim fasirky v rure, tak do masa primiesam aj zeleninu.
U nas pre velkych fici napriklad cesar salat, tam ale zas tej zeleniny nie je okrem salatu nic😂 alebo grecky robim na veceru s pecivkom, pripadne rovnaka zelenina plus tuniak z konzervy, to mame vsetci radi. Dalej robievam salat s teplou sosovicou a vajcom, pripadne quinou alebo bulgur a k tomu bryndza/feta(proste nejaky slansi syr. Inak ale tiez vnimam, ze mame rezervy, a mali by sme jest viac zeleniny
@majlo1234 ak mozem poprosit recept na bulgur s bryndzou a salat s teplou sosovicou. Znie to zaujimavo. Dakujem😊
Nastruhanu mrkvu, nastruhanu cviklu a uhorku. Len tak ku kazdemu jedlu.
Sparena brokolica, karfiol, na ruzicky - kamkolvek sa da prihodit, ku kazdemu jedlu, aj rano k rozku.
Salat na veceru - miesana zelenina, a bud opecene tofu, alebo kuracie prsia, s kuskom chleba. Zelenina: dva, tri rozne salaty, avokado, tekvica,brokolica, mrkva, uhorka, paprika, redkovka, rajciny, kalerab, zelene fazulky, cierna fazula,...uplne cokolvek najdes doma, ci v obchode.teraz je sezona ze je tekvica, kapusta, tak to do kazeho salatu. Sypem to este cerstvou petrzlenovou vnatou, alebo koriandrom.
Omacku aku ma kto rad, horcicovy dresing, alebo jogurtovy, pripadne este tzatziky.
Skus spravit petrzlenovy salat - tabule (tabbouleh).
Robime doma.vegetariansku pizzu - hribiky, brokolica, paprika, cibula, olivy,
Avokadovy chleba (avocado toast) - mnamka.
Robime aj guacamole (roztlacene ochutene avo), spokojne k zohriatej/opecrnej tortile. Dospeli to radi aj s kukuricnymi chipsami ale to neradim, zdrave to nie je 🙂
Dobre kombo je tabule, humus, tzatziky, libanonsky chlieb k tomu (ci tortilly), rajcinovy salat s cibulou, olivy, na palicky mrkva, stonkovy zeler. Komu treba, ugrilovany kusok masa.
@manikova120 v podstate nemam recept, dam nejaky zeleny salat, rajciny, uhorky, pripadne inu zeleninu co mam cerstvu, k tomu nasypem este teply bulgur/sosovicu, a spravim si dressing- najrsdsej mam citron horcica med olivac. Podla chuti a casu si pridam nejaky slansi syr alebo si urobim vajicko na makko 🙂
Inak este ma napadla fermentivana zelenina, tersz je v mode, ja som este neskusala robit, ale da sa kupit napriklad kimchi, no a fermentovat sa da vsetko, mrkva, kapusta, karfiol, redkvicky…a mas to ako super prilohu k jedlam

Zeleninova polievka najcastejsie, tu je aj 2x denne a okrem nej moje dieta zje len uhorku 🤷♀️ takze asi tolko v nasej rodine aktualne