Akú rybu je najvhodnejšie dať dieťatku?
Ktora rybka je taka najcistejsia ??
@pimpulienka ja som tiez nevedela,som si myslela,ze lepsie cerstvu a potom som zistovat zacala,ktoru a tak a kazdy koho som sa pytala mi toto odporucil. dokonca ja sa vzdy pytam v "rybiarstve",ze ci je ryba vhodna pre male dieta alebo nie a velakrat mi pri cerstvych rybach povedali,ze radsej dnes nie alebo radsej tuto nie,vezmite radsej rovno mrazenu..tym chcem povedat,ze su ferovi,ked vidia male dieta a ked je ryba trebars uz dlhsie vylozena,neodporucia. a zas mam kamosku,co ma muza rybara a on vravi,ze co mrazia ryby,tak to je jedna lod co lovi a hned vedla je dalsia lod,kde to okamzite spracuvaju. ale zas ktovie ako dlho je to zmrazene v tom boxe..nepride mi to taka tragedia cerstvu rybu rozporcovat na kusky a dat do mrazaku. ja to rovno vyberiem a niekedy ani nestihnem rozmrazit a peciem. to sa mi osvedcilo. ja to na vode dusit neviem a na oleji smazit nechcem,tak pokrajam zeleninu alebo len zemiaky a na to rybku a upeciem.
no dakujem,ja nie som dobra kucharka,to sa len zda,tie recepty su vsetko na jedno kopyto 😅
Ak môžem odporučiť začať s našou sladkovodnou rybou, nie filé. Potom pridať aj morské (dobrý je losos) - majú viac jódu, aj keď je v nich viac tuku, ale dobrý pomer nasýtených mastných kyselín. To či podávať až od jedného roka je otázne - dnes sa už aj odborníci presne a jednoznačne nevedia k tejto otázke postaviť. Pôvodne sa ryby nedávali do konca 12 mesiaca pre možnosť vzniku alergie - dnes sa začína hovoriť ale aj o tom, že ak dieťa nie je rizikové pre vznik alergie (tj. nikto v rodine nemá akéhoľkovek alergické ochorenie), je možné podávať ryby aj skôr. Ide iba o to, aby prvé pokusy s ich podávaním splnili dve kritériá - jednoznačne bez kostí, a podávať veľmi malé množstvá, aby si tráviaci trakt mohol na ne "zvyknúť" bez rozvoja alergických prejavov.
@estterka ono to zamrazenie je koli annisakis - take cerviky ktore sa vyskytuju hlavne u ryb ulovenych pri azijskom pobrezi a ktore vyvolavaju prudke alergicke reakcie - problem je hlavne ked sa tie ryby nespravne tepelne upravia pripadne jedia surove - sushi. Kedze detom zvycajne upravujem tie ryby dostatocne tak my sme zatial problem nemali a to moje deti jedia ryby prakticky od 6-7m a mladsia dcera je prakticky len exclusivne ryby 😉
Ono en la pescaderia ti odporucuju cerstve ryby - z toho isteho dna lebo sa stava ze ked nepredaju tak predavaju aj 2-3 d a tie strcia tomu co nerozumie 🙄 inaksie nikdy netreba kupovat v pondelok - hlavne v grandes superficies, male pescaderias su zvycajne zavrete- lebo las lonjas su zavrete a los pescadores no faenan na to si treba dat pozor a potom na celkovy vzhlad ryby - hlavne ciste nezakalene oci
@prasiatko30 neviem,kde zijes ty,ale takto to vseobecne povedat,.kde ktory den kupovat a nekupovat sa urcite neda,lebo to neplati vsade 😉 a uz vobec nie pre nas,ak ty zijes na peninsule 😉
@prasiatko30 presne tak, zamrazuje sa kvoli cervom a hlavne kvoli sushi. Inac staci detom rybu (zo znamym povodom) dostatocne tepelne upravit, nakolko bakterie sa znicia len tepelnou upravou.
ja som drobcovi od 8 m dávala pstruha alebo lipňa. Bol buď čerstvý (keď sme doniesli z výlovu) alebo mrazený zo zásob. Buď som ho podusila iba tak na vode alebo na masle s rascou. Až po 1 roku som začala dávať morské ryby.A pangasa jedol drobec tuším až keď mal 3 roky.
Čo sa týka toho či mrazenú alebo čerstvú, je to podľa mňa úplne jedno. Dôležitá je tepelná úprava (ako pri každom druhu mäsa), teda aby bola ryba prepečená resp. dobre podusená. Až vtedy sa zlikvidujú prípadné parazity alebo iné hávede.
Ahoojte, odkedy (od ktoreho mesiaca) ste skusali pripravit lososa ? diky x

@estterka popravde som o tom nepočula.. dobre vedieť na druhej strane. Inak si veľmi šikovna a kreativna kucharka, rada si dam poradiť. Tvoje recepty ma vždy fascinuju, aj ja sa snažim tak zdravo pre malinku variť a vymyšlať nove recepty 🙂