icon

Akú rybu je najvhodnejšie dať dieťatku?

littlebaby
2. feb 2012

Ktora rybka je taka najcistejsia ??

lilla244
3. feb 2012

@adelaine pangasius rozhodne nie je mastnejsi ako losos.. alebo drobcekovi ho netreba.. nazyva sa "potkan morsky" a nieco na tom bude 🙂

@lucinocka tiez som si dopriala rybky v tehotenstve, resp len lososa kedze ine mi nechutia 🙂 ale tak napriklad tuniak (nie z konzervy) obsahuje vraj privelke mnozstvo ortute
raz za cas ok,nie vsak pravidelne "kazdotyzdnovo" 🙂

lucinocka
3. feb 2012

@lilla244 tuniak sa velmi tazko lovi, takze k tomu sa nedostaneme 🙂 my take bezne rybky, co ulovi mm, alebo kamarati a nam donesu🙂 ale cerstvy tuniak peceny von na grile..v zivote som nejedla nic lepsie..to co je v konzervach to je h...o oproti tomu...mmm..nebicko v papulke🙂

hoogy
3. feb 2012

@littlebaby ja som malemu na zaciatok davala sladkovodne ryby. lososa by som nedavala lebo obsahuje vela cholesterolu je to dost mastna ryba plus je prifarbovany. neviem ake mas moznosti v obchodoch okolo teba vhodnejsie su cerstve ryby. a ja som davala od 10m ryby. z konzervy este doteraz neochutnal ponukala som,ale nechcel 😉

sisaha
3. feb 2012

@lucka1987 tak urcite, ze najlepsi je cerstvy. Ale ked kupim, tak kupim rovno filety nakrajane, zbavene kože v IKEA - aj cenovo su celkom fajn.

sisaha
3. feb 2012

@hoogy súhlasím, ale iba v obmedzenej miere. Losos je dosť drahá ryba a teda skôr by som sa obávala zvýšeného prijímania cholesterolu z inych potravin, ako konkretne z tejto ryby, pretoze ju nejeme kazdy den.

Najlepšie pre častú konzumáciu – Losos

Pre športovcov, ktorí si zvyknú servírovať rybu na svoj tanier častejšie, odporúčam lososa. Netreba sa obávať dohadov o kontaminácii tohto mäsa ortuťou. Výskumy dokázali, že viac kontaminované sú umelo dochované druhy lososa, ako tie morské. Losos je okrem svojej lahodnej chuti aj bohatým zdrojom kalcia, ktorý pomáha spevniť vaše kosti.

Okrem kalcia je dostatočným zdrojom proteínov a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Ako so všetkým, tak aj s lososom to netreba preháňať, pretože nie je tajomstvom, že je aj nemalým zdrojom cholesterolu.

sisaha
3. feb 2012

a niečo k tuniaku:

Najlepší zdroj pre energetickú hladinu - Tuniak

Tuniak v sebe ukrýva vysokú hladinu niacínu, ktorý je schopný uvoľňovať energiu z prijatej potravy. Niacín, známy aj ako vitamín B3, je nevyhnutne potrebný pre tvorbu energie v bunkách. Veľmi dôležitú úlohu zohráva pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti.

Pri nedostatku niacínu môže dôjsť k pocitu únavy, či depresie. Pri jeho prebytku dochádza k sčervenaniu kože a hrozí nebezpečenstvo poškodenia pečene. Tuniak je na trhu ľahko dostupný a jeho cena je prijateľná.

littlebaby
autor
3. feb 2012

@hoogy maly uz mal 10 m zatial ochutnal trosku z kapra ale radsej asi pstruha kupim 🙂

hoogy
3. feb 2012

@littlebaby kapor je podla mna fajn, aj pstruh. tak nech vam chuti 😉

emogeon
3. feb 2012

no najzdravsie su co najmensie sardinky, tuniak som vylucila je v nich vela ortute a este sa snazime kazdy tyzden jest lososa kvoli velkemu obsahu omega mastnych kyselin

estterka
3. feb 2012

tak u nas pri atlantiku su odporucania najprv "biele" a az neskor "modre" - myslela som si,ze najlepsie cerstve,ale vysvetlili mi,ze vzdy ked kupim cerstvu rybu,tak ju musim zmratit,aby sa v nej vynicilo vsetko..a jedine co by som ja nedala,je panganius ci ako sa vola ta rybka,co vyzivovo nema nic extra v sebe.
sladkovodne nemame,teda davame morske.

ikke
3. feb 2012

myslim, ze sa z toho na slovensku robi zbytocne veda 😅 ale chapem to, nie sme narod namornikov.
u nas pri atlantiku, ked som sa pred viac ako rokom pytala, aku rybu mozem dat dietatu, pozerali na mna akoby som padla z visne, odpoved bola, ze file, teda tresku alebo lososa. nakoniec mal ako prvu rybu kapra, ked sme boli akurat na slovensku, na vianoce 2010.
pangasius sa u nas takmer ani nepredava...

pastelka99
3. feb 2012

@littlebaby záleží podľa ako toho ako toho pangasa urobíte, ja s ním problém nemám a dala som ho aj malej, ja ho pečiem v rúre nerozmrazeného v alobale na masle a niekedy aj so zemiakmi, malej veľmi chutí .,nikdy nebol ako kaša alebo len tuk.....ja by som skôr nedala kapra, šťuku , majú veĺa kostí :(

22beba
3. feb 2012

NEMA :P :D

lilla244
3. feb 2012

@hoogysalmon also contains cholesterol, but the amount of cholesterol is small compared to the beneficial nutrients salmon provides. A 3 oz. serving of Atlantic salmon contains 47 mg of cholesterol. Other types of salmon may contain slightly more but on average it ranges between 44 and 53 mg of cholesterol. As a comparison, a 3 oz. serving of 90 percent lean ground beef contains 76 mg of cholesterol.

Read more: http://www.livestrong.com/article/429252-does-s...

losos sice obsahuje cholesterol,ale je to ten "dobry,telu potrebny" cholesterol.. a ako sa pise v clanku v porovnani s ostatnimi nutricnymi benefitmi,ktore losos ludskemu telu vie ponuknut, je ta "troska" cholesterolu uplne zanedbatelna 🙂

lilla244
3. feb 2012

@sisaha o tomto som uz niekde citala, hoci mam pocit,ze v tomto clanku pisali o tuniaku konzervovanom?

littlebaby
autor
3. feb 2012

@pastelka99 pangasius je najolovnatejsia ryba , lovi sa v najspinavsich castiach

pimpulienka
3. feb 2012

ja malinkej robim každy tyždeň hlavne lososa na masielku

pastelka99
4. feb 2012

@pimpulienka
naozaj?? a smiem vediet akeho lososa kupuješ a ako jej to pripravujes ?? rada by som ho vyskusala aj ja,no este s tym nemam skusenost a ani som ho este nikdy nekupovala....
Dakujem za rady a info

katren
4. feb 2012

my robime najcastejsie lososa alebo pstruha....ale toho pstruha pomenej, ,bo ma vela kosti, ale luubime vsetci lososa, tak nie je o com 😉

pimpulienka
4. feb 2012
poleva
4. feb 2012

filé,,,ale moji zbožnujú lososa

pimpulienka
4. feb 2012

@pastelka99 ahoj 🙂 Lososa robím iba jednoducho. Na masielku napr.s bazalkou, alebo inymi bylinkami,ale malej ho nesolim,udusim ho cca 15minut a k nemu zemiačky, cestovinky a veľa zeleninky

mimisash
4. feb 2012

my papame lososa a halibuta a len cerstve ryby

prasiatko30
4. feb 2012

@sisaha presne ako uz niekto spominal tuniak sa pre vysoky obsah ortute neodpotucuje jest prilis casto - ja som kedysi kupovala castejsie ale cerstveho hlavne preto ze ma malo kosti ale v poslednej dobe sa ho stranim

Pre deti najcastejsie kupujem cerstve ryby - v preklade - ktore vidim ze su cele na pulte aj s hlavou - moje maju velmi radi mensie rybky - bacaladilla a boqueron - to jedia ako jednohubky ja im to este aj vykostim tak potom to maju lahsie potom z vacsich sa skor priklanam k rybam z piscifactorias, - umele vyrobne slanovodnych ryb - lubina a dorada, obcas nejaky losos ale to im nechuti skor zjedia lenguado to nie je take mastne, sardinky zase nemusim ja, este obcas merluza, - to je tAke dietne a lahko stravitelne a prakticky ine ryby ani moc neskusam lebo to uz ma prilis vela kosti. Potom uz len morske priserky v podstate tak ako hovori ikke lekari tu odporucaju davat detom ryby skoro a v podstate sa zacina morskymi rybami - merluza je velmi odporucana pre deti

prasiatko30
4. feb 2012

Fakt pangasiusa a halibuta by som dietatu naozaj nedala radsej autoktonne ryby ako take ryby s pochybnym povodom

pastelka99
4. feb 2012

@pimpulienka
ďakujem 🙂 a akého ho kupuješ , myslím toho lososa?? mrazeného, čerstvého alebo v tej ochranej fólii??,

pimpulienka
4. feb 2012

@pastelka99 aj mrazeneho aj čerstveho. Ako kedy sa mi podari dostať 🙂

estterka
4. feb 2012

@pimpulienka cerstve ryby by sa detom davat nemali,vzdy zmrazit aj ked kupis cerstvu 😉 aspon to radia u nas a mne to aj logiku dava. taky losos kym pride na slovensko,alebo aj cerstvo vylovena rybka v sebe vselico mozu mat. a zmrazenim sa choroboplodne zarodky zlikviduju.

estterka
4. feb 2012

@prasiatko30 no u nas sa cerstve vobec neodporucaju 😕 poznam vsetky rybky co spominas aj jedavame,mala najcastejsie merluzu.

lenka311
4. feb 2012

@littlebaby Losos, nemá kosti... a dobrá je aj treščia pečienka formou pomazánky. Alebo len tak, mne ju malá zje aj samú. Má to veeľmi veľa vitamínov.