icon

Aký je najzdravší olej na varenie?

atomiclena
2. jan 2024
Strana
z2
nelca84
2. jan 2024

@atomiclena bravcova mast 😋 a to nezartujem

cafelatte
2. jan 2024

Bravčová mast

viestta
2. jan 2024

Podla toho co ides varit, univerzalny najzdravsi neexistuje, pretoze kazdy sa inac sprava pri roznych teplotach. Na vyprazanie je najlepsi arasidovy, lebo my vysoky bod dymivosti, a potom bravcova mast.

anjelicek26
2. jan 2024

Bravcova mast veru.. oleje celkovo lepsie do studenej kuchyne..

atomiclena
autor
2. jan 2024

Ďakujem žienky, ale som vegetarian 😅 a vietta vďaka arasidovy sme ešte nemali 🙂

amelia89
2. jan 2024

Podla viacerych odbornikov je to repkovy olej (studena kuchyna potom olivovy)

amelia89
2. jan 2024

@nelca84 ani nie prave, lebo riesi sa to co sa s tym tukom (ci uz mat,olej atd) deje pri vysokych teplotach, masť obsahuje vysoke mnozstvo cholesterolu a ked sa vysmaza to oxiduje a potom vznikaju skodlive latky.

deedol
2. jan 2024

z tych bezne dostupnych repkovy, pred rokmi som to googlila. muz je tiez vege.

liv1
2. jan 2024

Vraj repkovy

bluka2
2. jan 2024

Používam oleje ako píše
@amelia89
Repkový na varenie a olivový - studena kuchyňa

lizatko1009
2. jan 2024

Repkový a olivový, Olivový mam aj odolný pri vyššej teplote. Na masti by som nezjedla nič, mne to nepricetne páchne až hrca v krku

osky
3. jan 2024

Olivovy je aj na varenie ci vyprazanie,len proste vyjde prilis draho,preto sa siaha castejsie po repkovom.
Na studenu kuchynu potom vsetky za studena lisovane oleje,mali by sa striedat,lebo kazdy ma ine benefity.
Ale olivovy olej je naj,hned po nom na studeno tekvicovy ci lanovy...

tenerifka
3. jan 2024

olivovy virgen extra, len je stale drahsi

nelca84
3. jan 2024

@amelia89 zaujimave, ze ja robim vsetko na masti a nemam zvyseny cholesterol a kolegyna, co je len chude maso a same dietne potraviny, ma 50 kil aj s topankami, tak ma zvyseny cholesterol 🤷‍♀️
Ale teda vyprazam mozno 2x do roka, ale vsetky zaklady pod maso robim vzdy na masti.

domak2
3. jan 2024

Ze vraj olivový extra virgin aj na vyprážanie. Ale už ma unavuje ako sa večne zaručene poznatky menia 😅

huginko
3. jan 2024

@osky olivový isto nie je dobrý na vyprážanie.Repkový naj

amelia89
3. jan 2024

@nelca84 to je v poriadku ze ty to tak nemas, bavime sa o zdravi- cholesterol oxiduje a tvoria sa skodlive latky (aj rakovinotvorne) Ale jasne ze je ok ked to tak robiš, len reagujem na to ze bravcova mast jednoducho nie je najzdravsim tukom na varenie.Nie je ale ani najhoršim. To ze je kolegyna chuda a ma vysoky cholesterol to nijako nespochybnujem, ale asi to nebude tym ze vypraza na repkovom oleji 🙂

luliu
3. jan 2024

Repkovy na varenie

huginko
3. jan 2024

@nelca84
@nelca84 cholesterol je predovšetkým o metabolizme

moonlight1210
3. jan 2024

Kedze nemozem veci robene na masti, pouzivam na vyprazanie repkovy olej.

domak2
3. jan 2024

@huginko minule som pozerala nejaké video, kde vedecky dokazovali ze olivový je naj aj na vyprážanie. Tiez som bola celé roky v tom, že nie.

nelca84
3. jan 2024

@huginko reagovala som na amelie, ktora dala mast do suvisu s vysokym cholesterolom
Za mna je mast najlepsia a este aj najchutnejsia (mam domaci zdroj)

osky
3. jan 2024

https://online-recepty.sk/olivovy-olej-na-vypra...

Olivovy olej je jedinecny prave tym,ze je vhodny na vsetko...
Ale presviedcat vas nebudem...nastudujte si to same...
A nie,nemam to z internetu....
Tento link som nasla len teraz narychlo...

gondyo
3. jan 2024

Ja používam prepustené maslo..a repkový olej

ibatanecnica
3. jan 2024

@bluka2 ja tiež tak, občas kúpim na studenú kuchyňu tekvicový ,ľanový, len tak pre zmenu. Ale tieto dva sú u nás základ

tenerifka
3. jan 2024

@osky presne tak, v stredomori kedysi iny nepoznali, a robili na ñom uplne vsetko. Ale kedze je uz teraz naozaj velmi drahy, nie kazdy si ho moze dovolit bezne pouzivat, predstav si taku typicku slovensku rodinu, kde tata zbasti 5 rezñov, a typicku slovensku kuchyñu, kde sa vela vypraza, tak je jasne, ze sa presadzuju ine typy tukov

ivangeline
3. jan 2024

Ziv. tuk. My poyzivame mast. Obcas maslo. Olej nelupujeme vobec...Tak olibovy na salaty.

liv1
3. jan 2024

@domak2 tiez ma to uz unavuje 😁 a kedze v stravovani poznam mnooho odbornikov, z ktorych kazdy hovori o tych svojich zarucenych informaciach a su ine samozrejme, aj ja sa v tom celkom stracam. Preto som zakotvila na repkovom, ale pouzivam aj husaciu obcas bravcovu mast a aj na teplu kuchynu olivovy olej niekedy. Ale nedovolila by som si niekde povedat ze takto je to najspravnejsie, lebo ja nie som vedec. Mozem len vela citat, studovat, ale tie poznatky mozem od niekoho len prebrat. Ako vsetci tu komentujuci 😊. Jaj a este prepustene maslo je vraj vhodne. Tak vyber si 😁
@tenerifka stredomorska kuchyna je veru najzdravsia na svete pokial sa nemylim

ekira1
3. jan 2024

@atomiclena každý olej má iné benefity, masť a maslo ( i prepustené) ako vegetarián zrejme používať nebudeš. Na studenú kuchyňu za studena lisované. Na vyššie teploty repkový, na bežné dusenie, restovanie kľudne i olivový.

j_m
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2