Aký je najzdravší olej na varenie?
Bravčová mast
Podla toho co ides varit, univerzalny najzdravsi neexistuje, pretoze kazdy sa inac sprava pri roznych teplotach. Na vyprazanie je najlepsi arasidovy, lebo my vysoky bod dymivosti, a potom bravcova mast.
Bravcova mast veru.. oleje celkovo lepsie do studenej kuchyne..
Ďakujem žienky, ale som vegetarian 😅 a vietta vďaka arasidovy sme ešte nemali 🙂
z tych bezne dostupnych repkovy, pred rokmi som to googlila. muz je tiez vege.
Vraj repkovy
Repkový a olivový, Olivový mam aj odolný pri vyššej teplote. Na masti by som nezjedla nič, mne to nepricetne páchne až hrca v krku
Olivovy je aj na varenie ci vyprazanie,len proste vyjde prilis draho,preto sa siaha castejsie po repkovom.
Na studenu kuchynu potom vsetky za studena lisovane oleje,mali by sa striedat,lebo kazdy ma ine benefity.
Ale olivovy olej je naj,hned po nom na studeno tekvicovy ci lanovy...
olivovy virgen extra, len je stale drahsi
Ze vraj olivový extra virgin aj na vyprážanie. Ale už ma unavuje ako sa večne zaručene poznatky menia 😅
@nelca84 to je v poriadku ze ty to tak nemas, bavime sa o zdravi- cholesterol oxiduje a tvoria sa skodlive latky (aj rakovinotvorne) Ale jasne ze je ok ked to tak robiš, len reagujem na to ze bravcova mast jednoducho nie je najzdravsim tukom na varenie.Nie je ale ani najhoršim. To ze je kolegyna chuda a ma vysoky cholesterol to nijako nespochybnujem, ale asi to nebude tym ze vypraza na repkovom oleji 🙂
Repkovy na varenie
Kedze nemozem veci robene na masti, pouzivam na vyprazanie repkovy olej.
https://online-recepty.sk/olivovy-olej-na-vypra...
Olivovy olej je jedinecny prave tym,ze je vhodny na vsetko...
Ale presviedcat vas nebudem...nastudujte si to same...
A nie,nemam to z internetu....
Tento link som nasla len teraz narychlo...
Ja používam prepustené maslo..a repkový olej
@bluka2 ja tiež tak, občas kúpim na studenú kuchyňu tekvicový ,ľanový, len tak pre zmenu. Ale tieto dva sú u nás základ
@osky presne tak, v stredomori kedysi iny nepoznali, a robili na ñom uplne vsetko. Ale kedze je uz teraz naozaj velmi drahy, nie kazdy si ho moze dovolit bezne pouzivat, predstav si taku typicku slovensku rodinu, kde tata zbasti 5 rezñov, a typicku slovensku kuchyñu, kde sa vela vypraza, tak je jasne, ze sa presadzuju ine typy tukov
Ziv. tuk. My poyzivame mast. Obcas maslo. Olej nelupujeme vobec...Tak olibovy na salaty.
@domak2 tiez ma to uz unavuje 😁 a kedze v stravovani poznam mnooho odbornikov, z ktorych kazdy hovori o tych svojich zarucenych informaciach a su ine samozrejme, aj ja sa v tom celkom stracam. Preto som zakotvila na repkovom, ale pouzivam aj husaciu obcas bravcovu mast a aj na teplu kuchynu olivovy olej niekedy. Ale nedovolila by som si niekde povedat ze takto je to najspravnejsie, lebo ja nie som vedec. Mozem len vela citat, studovat, ale tie poznatky mozem od niekoho len prebrat. Ako vsetci tu komentujuci 😊. Jaj a este prepustene maslo je vraj vhodne. Tak vyber si 😁
@tenerifka stredomorska kuchyna je veru najzdravsia na svete pokial sa nemylim
@atomiclena každý olej má iné benefity, masť a maslo ( i prepustené) ako vegetarián zrejme používať nebudeš. Na studenú kuchyňu za studena lisované. Na vyššie teploty repkový, na bežné dusenie, restovanie kľudne i olivový.

@atomiclena bravcova mast 😋 a to nezartujem