Čo by nemalo chýbať v chladničke?
Ahojte ženy 🫠 potrebujem poradiť. Akosi sme s priateľom prišli na to,že my nikdy nič nemáme v chladničke,aj keď máme 🤭 co mate prosím vždy vy v chladničke alebo v špajzi? Akoby také základné potraviny z ktorých vždy niečo viete urobiť,pripadne ich mate vždy kúpené? Chcela by som dospieť k tomu,že čo je také základné a co by bolo vždy mat dobre. Každý deň nad tým rozmýšľam a neviem sa z toho kruhu dostat,že vždy niečo chybá. Ďakujem za všetky doporučenia ☺️
My tiež nemáme v chladničke skoro nič. Nemám rada jesť stariny a bordel v chladničke. Mám tam väčšinou maslo, otvorený kečup a horčicu, nejaký syr ale ten prikupujem podľa potreby, nejaká suchá saláma, kyslá smotana, nejaký jogurt. Čo sa je čerstvé si kúpime aj to zjeme. Do chladnicky dávam hrniec s jedlom, keď varím na dva dni. V mrazničke mám nejaké mäso. V špajzi 1-2 kg múky, ryže, nejaké cestoviny a sušené strukoviny. V komore vonku máme zemiaky, jablká, cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu.
V chladničke máme vždy maslo, syry, vajcia, biely jogurt, čoko jogurt alebo kefír, bravčovú masť, droždie, koreňová zelenina. V špajzi zemiaky, cibuľu, cesnak, múku, ryžu, cestoviny, olej, soľ a cukor. Samozrejmé sú koreniny ako čierne korenie, mletá paprika, rasca, korenie na americké zemiaky a sušené bylinky zo záhrady. Čaj, káva, kakao, mlieko. Zaváraniny kyslé a sladké - zahrada.
@sissy27 nikto jej nehovori, ze to nema kupovat, iba diskutujeme o tom, ci to nie je prehnane. A po informacii, ze 20 kg muky spotrejuju za 2 mesiace je namieste aj otazka vyzivy 🙈
@nelca84 no zrovna ty ju tu presviedcas, ze je to neadekvatne a co ma mat doma tolko cukru ked uz je po sezone a nezavara, teraz ta zas trapi ci vari podla tvojho vkusu 😅 preboha jej spajza, jej domacnost, jej financie, jej problem, ani sa ta nepytala na nazor 🤌🏼😂
@anonym_93b956 20 kg muky, 30 kg cukru, 15 flias oleja... ? To fakt? Nie je to troska prehnane? To vas je kolko doma? 15?
Akoby som citala o mojich rodicoch 😂 aj oni nakupuju v takych mnozstvach. A vsetko do zasoby, tiez 2 mraznicky, vsetko zavarit, co ak na rok nebude taka uroda.. 😄 Mama vzdy varila vela mucnych jedal. Ja mam doma 1kg muky, 1 kg cukru a trva vecnost, nez to spotrebujeme. Len ja si cestoviny radsej kupim, nez ich sama spravim.
@nelca84 pre 6 ľudí ani nie. Ja pečiem doma chlieb, namiesto sladkostí a slaných vecí pečiem koláče a slané pečivo. Plus do toho raz tyzdenne nejaké halušky a domáca pizza a to množstvo je úplne normálne a vôbec nie zdraviu škodlivé. Sme 3 a 5kg múky na mesiac bez problémov miniem.
@anonym_baf7be prečo si ľudia myslia, že keď doma peciú, že to je zdravšie?Ja nepeciem, lebo len vidím 200 gr masla, 300 múky, olej a mám po chuti.Vcera som robila bryndzové halušky len nás to zatazilo a za chvíľu sme boli hladní.Ked pecies chleba dobre miesto viac múky, ale aj tak je toho veľa mucneho.
@sissy27 nikto jej nehovori, ze to nema kupovat, iba diskutujeme o tom, ci to nie je prehnane. A po informacii, ze 20 kg muky spotrejuju za 2 mesiace je namieste aj otazka vyzivy 🙈
@nelca84 výživa. OK. však nejeme len múčne veci. jeme aj zeleninu - mali sme peknú úrodu tekvíc, cukety, červ. melóna, cibule, papriky, paradajok, cesnaku, kelu, uhoriek, koreňovej zeleniny, kalerábu.
pohybu máme dosť.
@luccija len na knedľu dnes išlo 1 kg múky. ´další 0,5 kg na kysnutý koláč so slivkami.
buchty na pare - tiež robím z 1 kg múky. alebo pirohy, šúĺace, robíme aj slivkové gule.
a hlavne každú nedeĺu koláč. tam sa minie dosť múky. robím si ešte aj lístkové cesto. ak zvýši - zamrazím a to je samá múka.
@anonym_93b956 áno, veď píšem knedle nerobím rozumiem, že keď ste 6 tak aj pojete😉gule robím, ale z tvarohu.Zavaraniny, džem máme domáce, ale aj to je len taká roztopas, že máme ovocie tak zavárame, robíme džem mamu to baví, ale úprimne zjeme max jeden džem mesačne, a jednu zaváraninu max do ryžového nákypu, k mäsu skôr uhorky, šalát, cviklu domácu.Nic by sa nestalo, keby sme tie ovocné aváraniny kupovali, uhorky tie jeme veľa a to ràda robím, alebo calamáda, omáčky z paradajok...
Múka, vajcia, mlieko, olej, droždie, cukor, soľ ryza, zemkaky. Toto musi byt doma vždy. Keď uz fakt nic doma nie je, z tohto sa da nieco vždy vymyslieť.
Ale inak smotany - kyslá, na šľahanie, na varenie. Jogurty, tvarohy - rôzne pomazánky, tortilly, bagle z nich pečiem.
Mäso hovädzie a kuracie v mrazničke.
Čerstvé ryby.
Dochucovadla - sojova, siriracha, umeocet, kečup, horcica, pretlak, cesnak, teriyaki..
A kopec zeleniny a ovocia. Ci čerstvé, mrazené, sušené, lyofilizovane... toto je pre nás základ z ktorého sa dá uvariť čokoľvek.
@anonym_baf7be prečo si ľudia myslia, že keď doma peciú, že to je zdravšie?Ja nepeciem, lebo len vidím 200 gr masla, 300 múky, olej a mám po chuti.Vcera som robila bryndzové halušky len nás to zatazilo a za chvíľu sme boli hladní.Ked pecies chleba dobre miesto viac múky, ale aj tak je toho veľa mucneho.
@anonym_7195c0 čo máš na mysli ako pečenie. koláče? na dedinách sa bežne v nedeˇlu pečie. pretože máš svoju úrodu jablk, orechov, sliviek - ovocia,
máš s čím piecť koláče. jednoducho spotrebuješ svoju úrodu.
neboj sa - máme váhu Ok. moje BMI je 19,2
@nelca84 no zrovna ty ju tu presviedcas, ze je to neadekvatne a co ma mat doma tolko cukru ked uz je po sezone a nezavara, teraz ta zas trapi ci vari podla tvojho vkusu 😅 preboha jej spajza, jej domacnost, jej financie, jej problem, ani sa ta nepytala na nazor 🤌🏼😂
@sissy27 mna to netrapi, ale snad mozem napisat svoj nazor do verejnej diakusie. Ty si tiez napisala svoj, nie?
Vajíčka, mlieko, maslo, jogurty, tvaroh, syry, šunka, saláma, smotana, horčica, kečup, uhorka, paprika, iná zelenina, čučoriedky, citróny.
Však podľa toho, čo jete.
@anonym_autor
@thereisabear ďakujem za spravu 🥰
My tiež nemáme v chladničke skoro nič. Nemám rada jesť stariny a bordel v chladničke. Mám tam väčšinou maslo, otvorený kečup a horčicu, nejaký syr ale ten prikupujem podľa potreby, nejaká suchá saláma, kyslá smotana, nejaký jogurt. Čo sa je čerstvé si kúpime aj to zjeme. Do chladnicky dávam hrniec s jedlom, keď varím na dva dni. V mrazničke mám nejaké mäso. V špajzi 1-2 kg múky, ryže, nejaké cestoviny a sušené strukoviny. V komore vonku máme zemiaky, jablká, cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu.
@anonym_52c368 ďakujem za spravu 🥰
vždy máme domáce zaváraniny - slivky, marhule, ster. šaláty, z potravín rôzne cestoviny - fliačky, špagety, kolienka, rezance, lazane,
v mrazničke mäso, párky, klobásy, mr. zeleninu, tekvicu, cuketu.
na polici konzervy ryby, ster. hrášok, ster. kukuricu,
na polici aspoň 20 kg múky, 10 kg ryže, 2-3 fľašky horčice, 2-3 fľ. kečupu, rôzne druhy pudingov - prášok, detská krupica, 20-30 kg kr. cukru, 15 fľ. oleja, 10 l trv. mlieka.
v chladničke aspoň 50 domácich vajec, maslo, rôzne domáce pomazánky, syry, tvaroh, jogurty .
z týchto surovín vždy niečo ukuchtím aj keby som ako nechcela.
@anonym_93b956 ďakujem za spravu 🥰
Múka, vajcia, mlieko, olej, droždie, cukor, soľ ryza, zemkaky. Toto musi byt doma vždy. Keď uz fakt nic doma nie je, z tohto sa da nieco vždy vymyslieť.
Ale inak smotany - kyslá, na šľahanie, na varenie. Jogurty, tvarohy - rôzne pomazánky, tortilly, bagle z nich pečiem.
Mäso hovädzie a kuracie v mrazničke.
Čerstvé ryby.
Dochucovadla - sojova, siriracha, umeocet, kečup, horcica, pretlak, cesnak, teriyaki..
A kopec zeleniny a ovocia. Ci čerstvé, mrazené, sušené, lyofilizovane... toto je pre nás základ z ktorého sa dá uvariť čokoľvek.
@laskonkaa1 ďakujem za spravu 🥰
@anonym_autor ďakujem všetkým za doporucenia,ste super 😀
V chladničke máme vždy maslo, syry, vajcia, biely jogurt, čoko jogurt alebo kefír, bravčovú masť, droždie, koreňová zelenina. V špajzi zemiaky, cibuľu, cesnak, múku, ryžu, cestoviny, olej, soľ a cukor. Samozrejmé sú koreniny ako čierne korenie, mletá paprika, rasca, korenie na americké zemiaky a sušené bylinky zo záhrady. Čaj, káva, kakao, mlieko. Zaváraniny kyslé a sladké - zahrada.
@akinomel ďakujem za spravu 🥰
@anonym_autor vždy mám vajíčka maslo, mlieko, salamu/šunku, múku, med, soľ, základné koreniny, sušené šošovica hrach a hríby, zaváram si prebytky zo záhrad , aj mrazím, cestoviny ktoré si neviem vyrobiť (klasické slíže, široké slíže, špagety, motýliky, fliačky si vyrábam sama vaječné aj bezvaječné aj rôzne farby) , ďalej mám veci na výrobu domácich liečiv.... Taký ten základ z ktorého dokážem vyrobiť ďalšie veci
@blaznivaveverka ďakujem za spravu 🥰
@anonym_autor u nás vždy maslo mlieko vajíčka saláma tatrska horčica kečup v Mrazaku mäso pizze chlieb pečivo a v špajzi kompoty konzervy polievky v sacku Krupica cukor múka
@andrejka1974 ďakujem za spravu 🥰
Ja v podstate dookola kupujem to isté. V chladničke máme vždy vajíčka, maslo, kyslú a sladkú smotanu, syry, jogurty, mlieko, kečup, horčica, tofu.Neriešim také špecifické veci, čo nekupuje veľa ľudí. Čo máme vždy. Vždy mámé zopár druhov ovocia- banány a jablká vždy a podla akcie kupujem hrozno, kiwi… vždy máme uhorku, rajčiny, papriku, cibula, cesnak zemiaky, mrkva. Podla toho čo varim na tyzden este dokupujem tekvicu, šalát…
Z trvanlivých potravín máme vždy múky, ryžu, cestoviny, ryžové rezance, tuniaka v konzerve, šošovicu, fazuľu, quinou, cukor, muka, olej, soľ, med, kaše, ovsené vločky a podobne
Mäso kupujem podľa potreby. V mrazáku máme vždy mrazenú zeleninu ako rôzne mixy, alebo samostatne hrášok, kukurica. Zo záhrady mám zavarené džemy, pretlak a namrazené ovocie do koláčov. A samozrejme korenia.
Plus mám veľa takých špecifických ingrediencii, ale z toho základu čo som vymenovala vždy niečo vymyslím.
@anonym_baf7be ďakujem za spravu 🥰
Ja mam napr.v chladničke vždy syrové nite alebo parenice pretože ked to tam deti nevidia automaticky nemáme co jest 😂
@nikha2809 ďakujem za spravu 🥰
@nikha2809 ďakujem za spravu 🥰
@anonym_autor ešte mi napadlo, že vločky, lebo často robím ráno kašu, toustovy chlieb, tortillu.Ale neboj sa vždy niečo chyba, keď si niečo zmyslime😜vždy sú hovorím mám všetko dlho nemusím ísť do obchodu a stále niečo dokupujem.To je nekonečná story varenie a domácnosť.Mne sa najviac osvedčilo všetko mrszit kúpit chleba, z každého pečiva, mäsa a len vyťahovať aspoň na to bol covid dobrý, že chodím do obchodu oveľa menej vtedy som prešla na tento systém.
@anonym_93b956 prepac, ale ani keby vas bolo 15 tak to nie je adekvatne, ved to musi byt stare, najma muka. A k spotrebe cukru pre 6 ludi nemam slov.
@nelca84 ak má záhradu a veľa zavára (kompóty, džemy) a ešte aj pečie, tak kľudne za rok toľko cukru minie.
@anonym_autor ja mam vzdy jogurty vacsinou biele, robim si domacu granolu do toho, cottage, tvaroh, sunka, syr - to kupujem len tak raz za tyzden na vahu po 20 dkg, vajicka, mlieko, nejake dochucovadla alebo prilohy - kecup, horcica, nejaku sojovku a tak, zeleninu ovocie podla toho co je v akcii, syn ma rad vsetko, ja sa prisposobim, v mrazaku mrazena zelenina, sem-tam gyozy polotovar, nejake krevety alebo ryba, maso ojedinele kupim vacsie balenie polovicu zmrazim, polovicu pouzijem. V spajzi paradajkovu passatu, olivy, tuniak, cestoviny, ryza, tortilly. Potom este maslo a natierky typu philalephia alebo cerstvy syr.. da sa potom z toho vselico vytvorit aj narychlo 😊 muku teda mam len po baleni hladka a polohruba potom nejaky prasok do peciva, vanilkovy cukor, kakao, vzdy sa da nieco aj narychlo napiect namiesto sladkosti, navarit alebo rychlovky na veceru.
@anonym_autor okrem spomenutých základných potravín máme vždy doma med, kakao, kokos, tmavá čokoláda, škorica... Deti si robia z bieleho jogurtu kakaový, kakao + med, alebo kokosový, pridávame ich do ovsených, pohánkových vločiek... Semienka chia, tekvicové, mak, sezamové, slnečnicové, sušené hrozienka a brusnice, červenú šošovicu...
Rajčinový pretlak, sterilizované rajčiny a cícer, sušené rajčiny, kapiu, olivy... Olivový a kokosový olej... Bylinkové čaje... Jablká...
Základné koreniny - čierne korenie, škorica, kurkuma, zázvor, bobkový list, tymián, rozmarín, oregano, bazalka...
Ja len taky komentar k tej muke a cukru-mam adi pol kg panela cukru este z Vianoc,biely cukor vobec, a spaldovu celozrnnu muku tiez od Vianoc, a na Vianoce z nej budu vanilkove rozky a medovniky. Bielu muku nemam vobec, na varenie pouzivam cicerovu a pohankovu. Mam kvalitny med, ak si chcem obcas dat do jogurtu. Takze su aj taki ludia, ktori sa bez toho zaobidu....
Vsetko zavisi od zivotneho stylu a zvykov rodiny, u nas ide na kila cerstva zelenina a ovocie,tu sa pestuje po cely rok, kupujeme raz do tyzdña na farmarskom trhu a vzdy naplnim v chladnicke 2 velke sufliky
maslo, syry rozne druhy, sunka (kvoli detom na desiatu), vajcia, zelenina - rajciny, paprika, cibula - nemavam v chladnicke okrem papriky, ovocie - jablka, hrusky, cucoriedky, banany, avokado, tvaroh, rybicky, tuniak v konzerve, hrasok, kukurica v konzerve, cestoviny najma bezlepkove, sosovica klasicka a cervena, mrazena zelenina - najma zelena fazulka, hrasok, kukurica, pohankova muka, olej, med, kakao, mlieko, vela korenin, zemiaky, ryza, bataty, olivy, biely jogurt, kysla smotana, ryzova alebo sojova smotana - z tychto veci hocikedy hocico zbuchnem, nemam doma ani kg klasickej muky
U nas sa maso neje cize vzdy mam doma nejaku vegetariansku nahradu (tofu, tempeh, vela strukovin), syry, grecke jogurty, tvaroh, vela ovocia a zeleniny - ale skor mrazene balenia (viac sa nam to oplati, nehrozi, ze nieco neminiem a pokazi sa mi to). Dalej nejake oriesky, ryzove chlebiky...
chladnicka: rozne syry, maslo, mlieko, smotanana na slahanie, sunka, vajcia, vzdy nejaka zelenina, horcica
mraznicka: pecivo, chlieb, kuracie prsia, panenka, zelenina
mimo chladu: olej, muka aspon kilo hladka/polohruba/spaldova, ryza, zemiaky tak 5-6 ks, dzem, cukor praskovy/krystal, rozne prisady na pecenie a koreniny, rozna sterilizovana zelenina, drvene paradajky
mam pred domom Lidl, takze nejake zasoby mat nemusim, a ani nemozem, lebo nemam na to priestor, vzdy mam max. 2 kusy (okrem ryze, tej mam viac), a ked 1 miniem, hned dokupim
ale bez toho aby som musela nieco dokupovat, viem hocikedy urobit bezne jedla, ktore jeme a aj kolac upiect
mam doma aj kokosovy olej, olivovy, mrkvu, petrzlen vzdy takze velmi casto, aj ked sme uponahlani a prideme neskoro domov, tak viem na rychlo urobit aspon nejaku polievku, napr zo struhanej korenovej zeleniny so zemiakmi a mrazenym hraskom - bez zaprazky, len orestovana struhana zelenina na troche oleja, pridane zemiaky na male kocky a hrasok, polievka aj s pripravou hotova do 30 minut, zavarim do toho bud pohankove halusky, alebo halusky z muky B Schar - bezlepkova - pouzijem 2 vajcia. Alebo druha rychla alternativa - polievka z cervenej sosovice s petrzlenom, mrkvou a ak amm aj zelerom, pokrajam na kocky, dam varit, pridam cervenu sosovicu, sol, MCK, nakoniec majoranku a tiez maximalne 30 minut
a nam velmi chutia tieto muffiny
https://www.fitrecepty.sk/recept/zdrave-kakaove...

@anonym_93b956 a čo varíš z toľkej múky?ja varím denne, alebo obden a jednu múku mám určite vyše mesiaca.Aj, keď robím bábovku veď tam nič nejde, alebo palacinky.Ale je pravda, že domácu hnedlu, buchty nerobím.
@anonym_autor v chladničke klasika maslo, tvrdý syr, šunka, jogurty biele, vajcia, tofu, acidko čo máte radi co jete .tvaroh občas, nivu syr podľa toho čo idem varit, bryndzu, parmezan, sebe kupujem tofu, halloumi..slaninu, V špajzi cestoviny, tuniak v konzerve, hrášok, kukuricu, ryžu viac druhov, paradajky lupane na omáčky, červenú fazuľu v konzerve, cícer na polievku, šošovicu, mrazenú zeleninu, mrazený špenát, tak isto kupujem chleba, vianočky, pečivo žemle, knedľu a to mrazim, plus každý mesiac kúpim z každého mäsa, ktoré varím, kosti na vývar, zásoby nemám mám obchod blízko z každého mám jeden kus.Sme 3 z toho 2 sa stravujeme komplet doma
Z polotovarov mám vždy aspoň rybie prsty, alebo americké zemiaky zamrazene, syr z Lidlu do rúry na vyprazanie,
@luccija len na knedľu dnes išlo 1 kg múky. ´další 0,5 kg na kysnutý koláč so slivkami.
buchty na pare - tiež robím z 1 kg múky. alebo pirohy, šúĺace, robíme aj slivkové gule.
a hlavne každú nedeĺu koláč. tam sa minie dosť múky. robím si ešte aj lístkové cesto. ak zvýši - zamrazím a to je samá múka.