icon

Čo by nemalo chýbať v chladničke?

26. okt 2025

Ahojte ženy 🫠 potrebujem poradiť. Akosi sme s priateľom prišli na to,že my nikdy nič nemáme v chladničke,aj keď máme 🤭 co mate prosím vždy vy v chladničke alebo v špajzi? Akoby také základné potraviny z ktorých vždy niečo viete urobiť,pripadne ich mate vždy kúpené? Chcela by som dospieť k tomu,že čo je také základné a co by bolo vždy mat dobre. Každý deň nad tým rozmýšľam a neviem sa z toho kruhu dostat,že vždy niečo chybá. Ďakujem za všetky doporučenia ☺️

Strana
z4
lucia147852
27. okt 2025
@anonym_93b956

vždy máme domáce zaváraniny - slivky, marhule, ster. šaláty, z potravín rôzne cestoviny - fliačky, špagety, kolienka, rezance, lazane,
v mrazničke mäso, párky, klobásy, mr. zeleninu, tekvicu, cuketu.
na polici konzervy ryby, ster. hrášok, ster. kukuricu,
na polici aspoň 20 kg múky, 10 kg ryže, 2-3 fľašky horčice, 2-3 fľ. kečupu, rôzne druhy pudingov - prášok, detská krupica, 20-30 kg kr. cukru, 15 fľ. oleja, 10 l trv. mlieka.
v chladničke aspoň 50 domácich vajec, maslo, rôzne domáce pomazánky, syry, tvaroh, jogurty .
z týchto surovín vždy niečo ukuchtím aj keby som ako nechcela.

@anonym_93b956 30kg cukru by som neminula ani za rok, ale viem, že aj u nás v rodine niektorí tak majú.

anonym_b99805
28. okt 2025
@anonym_93b956

vždy máme domáce zaváraniny - slivky, marhule, ster. šaláty, z potravín rôzne cestoviny - fliačky, špagety, kolienka, rezance, lazane,
v mrazničke mäso, párky, klobásy, mr. zeleninu, tekvicu, cuketu.
na polici konzervy ryby, ster. hrášok, ster. kukuricu,
na polici aspoň 20 kg múky, 10 kg ryže, 2-3 fľašky horčice, 2-3 fľ. kečupu, rôzne druhy pudingov - prášok, detská krupica, 20-30 kg kr. cukru, 15 fľ. oleja, 10 l trv. mlieka.
v chladničke aspoň 50 domácich vajec, maslo, rôzne domáce pomazánky, syry, tvaroh, jogurty .
z týchto surovín vždy niečo ukuchtím aj keby som ako nechcela.

@anonym_93b956 to je spajza mojho detsva 😆. Moja je trosku upravena ale bezne mam doma aj ja 5kg muky, cukru, krupicu... Zo 3 flias oleja, karton mlieka urcite suche drozdie, lekvar, puding zavaraniny urcite konzervy co pouzivame zo vsetkeho po 3, cestoviny, ryza....horcica kecup, urcite tiez jeden co sa pouziva plus do zalohy min.jeden v spajzi. Ked sa minie aby som nemusela utekat k susedke aby mi pozicala 😅k ebyze ochoriem, alebo deti... nemam cas do obchodu tak tam mam zaklad. Chladnicke je zaklad vajicka, maslo, jogurty, syry, natierka, salam. Autorka pravdepodobne nato nemas zvyk, ja tiez poznam zeny ktore musia vybehnut do obchodu lebo chcu na veceru chlieb s maslom, ak to preteba neni problem alebo mas blizko obchod a nesledujes ceny v obchode, tak to neni problem 😀. Ja keby som si natierala maslo za 3 eura ked viem ze moze byt v akcii za 1,50 tak by som sa isla doslova zadusit nim, alebo by som jedla suchy chlieb 🤣🤣🤣

anonym_908527
28. okt 2025
@anonym_baf7be

@nelca84 pre 6 ľudí ani nie. Ja pečiem doma chlieb, namiesto sladkostí a slaných vecí pečiem koláče a slané pečivo. Plus do toho raz tyzdenne nejaké halušky a domáca pizza a to množstvo je úplne normálne a vôbec nie zdraviu škodlivé. Sme 3 a 5kg múky na mesiac bez problémov miniem.

@anonym_baf7be asi nie si pracujuca zena, ked mas cas stale vypekat

vevesh
28. okt 2025

Tak u nas v chladnicke je povinna vybava- salat, paradajka, uhorka, kecup+majoneza+horcica+sojova omacka+ ocot+ citronova voda, 1 maslo, 1 nizkopercenta smotana na varenie (maju dlhsiu spotrebu, menej tuku), 1kg greckeho jogurtu, 2 ks mozarella. V mraznicke- mrazene maso (jahniace, kuracie, ryby), kosti na vyvar, nejaka mrazena zelenina (bud mix, alebo len brokolica/karfiol), 1l zamrazeny vyvar. Spajza: 2-3 kg cukru, 1kg muky, 500g soli, minimalne 3l slnecnicoveho oleja (kupujem raz za cas karton)+ 1l greckeho kalamata oleja, rezanky+ min. 1kg nejakych cestovin (penne, maccaroni, spageti, fussili), 5kg ryze, 1kg zemiakov, cibula, cesnak, 1 konzerva paradajkoveho pretlaku, 1 balenie pasirovanych paradajok, 1 konzerva tuniaka, 1 flasa oliv. A v koreninach - sol, citrodeko, peper, curry, kurkuma, bobkovy list. Toto je u nas must-have v skrinke.

herecka234
Autor odpoveď zmazal
brendaa
28. okt 2025

@anonym_autor chladnička: šunka,tvrdý syr, mäkký syr, suchá saláma, mäkká saláma, maslo, nátierkové maslá, vajíčka, zelenina, šalát, kečup, horčica, dresing, treska, nátierky, alebo napr. šalát parížsky..., pašteky, párky, lekvár, a z času na čas aj údenáč...

gerrwie_girl
28. okt 2025
@abbey1

@anonym_93b956 Reálne máš doma bežne toľko múky a cukru? My sa stravujem 3 doma denno denne čerstvá strava, ale to by som za rok neminula toľko cukru a múky.

@abbey1 my zjeme 1kg cukru za rok 😁

anonym_183985
28. okt 2025

Ja nerozumiem, co tu vacsina riesite ake ma anonym_93b956 velke zasoby.
Je rozdiel byvat v dome a v byte. Taktiez je rozdiel byvat na dedine, kde nie je poriadny obchod a v meste, kde je dostupnost obchodov vacsia. A tiez je rozdiel v pocte a skladbe ludi v domacnosti (inak jedia deti, inak pubertiaci, inak dospeli).
Ako mala som byvala v byte (2 dospeli 3 male deti), obchod bol blizko a doma sme mali len male zasoby, lebo sa dalo vybehnut do obchodu a zasoby nebolo az tak kde davat. Potom sme sa prestahovali na dedinu, kde najblizsi dobre zariadeny obchod bez zbytocnej prirazky bol vzdialeny 15km. Takze zasoby sa robili vacsie, aby vzdy bolo dostatok vsetkeho. Ked smd boli v puberte pribudli dalsi 2 suroddnci, takze nas bolo 7 - 2 dospeli, 3 pubertiaci a 2 male deti. Bezne sme mali v spajzi 30-50kg muky, 20litrov mlieka, v lete aj 30kg cukru, olej aspon 4flase, cestovin kopec... Ale chlieb a pecivo sme si nekupovali, vsetko sa doma pieklo, lebo to vyslo lacnejsie. Lekvare z kompoty sme nikdy nekupovali, vsetko sme doma robili. Mraznicka tiez bola vzdy plna masa, zeleniny, ovocia... Bolo bezne, ze mama urobila kysnute kolace 3 plechy (z 1kg muky) a mali sme to len na 2-3dni, proste, ked su 3 deti vo vyvoji, tak to rychlo zmizne.
Po vydaji som sa prestahovala k muzovi na okraj mesta do rodinneho domu. V dome sme najprv boli 6ti dospeli, potom 5 dospelych a 2 deti. Zasoby som robila tiez dost velke, ked som pre vsetkych varila, kym som bola na materskfj. Teraz varim a peciem hlavne pre nas - 2dospely, 2 pubertiaci chlapci - su vo vyvoji a co ti pojedia, ldn oci otvaram. Zasoby uz take velke nerobim, ale bezne mam aspon 2kg ryze, 5kg muky, 2 litre oleja, lekvare a kompoty si robim vsetky sama, v mraznicke mame nami dochovane maso, v chladnicke domace vajcia. Ale ak nieco pochybi nie je probldm odbehnut do obchodu. Radsej chodim na velky nakup 1x mesacne z potom dokupujem uz len sunku, syr. Od toho sa odvija aj zasoba trvanlivych potravin. A verte moji chalani su aktualne schopni zjest pol plechu kolaca na posedenie z nie, nie su tucni. Maju primeranu vahu. Pohybu vela, len su teraz v rastovej faze. Ked nerastu, tak zjedia mendej. To presne viem, kedy rastu. Su to obdobia...

weleda123
28. okt 2025

Čo mám doma vždy - mlieko, maslo, smotanu kyslú a šľahačkovú (smotanu na varenie nepoužívam veľmi), vajíčka, nejaké 2 druhy nátierok (Lučina napríklad), jogurty, anglicka slaninka, nejaká šunka, nejaké 2 druhý tvrdého syra, múka, ryža, strúhanka, solamyl, cestoviny aspoň 2 druhy, tuniak, rybičky, v mrazáku hrášok, poprípade iná mrazená zelenina, citróny, jablká, hrušky, banány, rajčiny, paprika a čo my ešte musíme vždy mať doma je morcadella, olivy, kukurica v plechovke, tuniakove šaláty a olomoucke syrečky (bez tých manžel nemôže žiť).

blackcat8885
28. okt 2025

Vždy mame v chladničke, mrazničke a špajzi veci ako zemiaky, cestoviny x druhov, ryža, mlieko, mäso, syry, maslo, šunka, zelenina ovocie, vajcia, konzervy - tuniak, kukurica, šampiňóny atd korenie kečup atď, muka olej.... Proste základné suroviny ktoré dokúpim raz za mesiac alebo podľa potreby. Ešte také ako hranolky, rybie prsty, nugetky apod v mrazničke, tortili v špajzi atd atď

adrianajozko
28. okt 2025

@anonym_93b956
@anonym_autor tak ja mam vždy v chladničke mlieko,maslo,masť,vajíčka,pomazánka,salámu,šunku,alebo klobásu a slaninu,parky, a hlavne jogurt,kyslú smotanu,tvaroh a sem tam tresku,syr,,kyslé ryby,pasteku,zeleninu a ovocie ,kecup,horcicu,dzem,a vmraziaku bravc.meso,kuracie meso,rybie prsty,hranolky,zeleninu,špenát,filé,syr,,alebo kačicu,kura,zajac.
v špajze zemiaky, v skrinke cestoviny, rôzne,omáčky,kyslá kapusta,,pasteky,koreniny,bujónu,ryža,hrášok,kukurica,zavaraniny,med,džemy,horká čokoláda,pudingy,sušená smotana,sušené,kvasnice,prášok do pečiva,cukor,soľ,káva,kakao,múky,olej, v podstate z každého mam dačo aby sa dalo stále niečo navariť,robím často knedľa,Langoše,buchty,šišky,koláče,meso,rezne,Lazany,špagety,milujeme strapacky,francúzske,fliačky,granadir,fazuľu,šošovicu,hrášok,kel,kapustu,na všetky spôsoby, krúpy,hrstkovu polievku a rôzne vývaru striedam to Paradajková polievku,omáčku,sviečková,fašírky,, palacinky,dolky,placky,no milujeme všetko teraz som robila huspeninu je úžasná meskova,urobím domáce lokše,kebab,pečené kačicu,halušky,bryndzové,pirohy ,perky, aj domácu zabijakov kapustu alebo oskvarky. vsetko

babatko17
28. okt 2025

v chladnicke:rastlinne a kravskemlieko,syry,tvaroh, sunka, salama,jogurty, maslo,zelenina, kecup horcica, vacsinou parky.v mraznicke:zasoba masa, mrazena zelenina, vzdy nejake pecivo.v spajzi suche potraviny ako muka cukor (nie kvanta) cestoviny, ryza, zemiaky, pudingy, konzervy rybacie, kukurica, hrasok,fazula, cicerv konzerve, strukoviny

mvagusta
28. okt 2025

Cestoviny,ryza,muky,krupica,cukor,pasir.rajcinky. V xhladjicke vajicka,mlieko, syr, nejaka sunka,zelenina,ovocie. Nejake sladkeee:D a hlavne maso hovazdie. Kurafie absolutne nie, bravcove malokedy.

ikuska27
28. okt 2025

Ja keď mám vajcia a zemiaky mám všetko ☺️to sú pre mňa také najdôležitejšie potraviny....

kikazoe
28. okt 2025

ako baby spomínali tú klasiku- u nás musí byť ešte viac druhov syra, veľa zeleniny ( aj mikro zeleniny či hríby) a tofu- pomazánky, block a aj jogurty. ak mám toto, uvarím aj 6 chodovú večeru 🙂

07091987
28. okt 2025
@anonym_93b956

@abbey1 len dnes som minula takmer 2 kg múky. na obed bola knedľa - robím si sama, + kysnutý koláč so slivkami . je nás 6 + posielala som aj svokrovi ako každú nedeľu. svokor je sám.

@anonym_93b956 presne tak ja si neviem predstaviť že mám v špajzi 1kg múky😂 tiež si robím väčšie zásoby veď to dlho aj vydrží

sisska96
28. okt 2025
@anonym_3a61d3

@anonym_93b956 ale ved muka nie je nedostatkovy tovar, vies ju kupit hocikedy. Tiez mam len po jednom kile v rezerve a ked ju nacnem, tak zas dokupim do rezervy ten jeden kus. To iste olej, cukor, ryza...

@anonym_3a61d3 a potom sa stazujete že veľa mínate. Treba kupovať v akcii a nie hocikedy

moze
29. okt 2025

Fuuu, ale ste sa niektore obuli do tych zasob. Ja mam tiez 30kg muky v spajzi (ved hladka, polohruba, hruba, chlebova), len vyberam, ked treba. Kolace, halusky, knedla, chlieb, walfe, palacinky, ved to sa hned minie. Objednavam vacsie mnozstva v akcii a ako kazdy, pouzivam FIFO metodu. Nemam nic stare. V mrazaku maso, 50 masiel, 10 chlebov, 100 rozkov, 3 kg nakrajanej sunky (samozrejme minieme a znova dokupime vacsiu zadobu), vyvary na varenie alebo pre niekoho vytiahnut, ked je chory. V chladnicke 8l mlieka. Neznasam behat do obchodu za kazdy prd. Takto vsetko mam, kupujem len zeleninu, ovocie, deti zbehnu po drobnost a nemusi nikto vlacit nakupy. Potraviny dovezie Tesco kurier a sem tam si zbehnem do lidla spravit zasoby ich sortimentu. V chladnicke asi tak, ako pisali ostatni.

doda3103
29. okt 2025

Ako bežné miniem cca 7-8kg múky mesacne. Sme 4 a z toho syn je pubertiak čiže zje za dvoch. Tiež si robim všetko domáce ako autorka nič nekupujeme žiadne polotovary. Buchty, šúľance,knedľa proste všetko od cesta domáce. Tak isto do koláčov a slaneho čo im pečiem ide múka. Nie nestravujeme sa nezdravo každý týždeň nakupujem ovocie aj zeleninu a dosť veľa. Sladkosti alebo chipsy ojedinele. Ale proste to je o Tom,že nám nechutí knedľa z obchodu, šúľance mrazené. Si uvedomte 6 ľudí však to musí byť tak veľa keď len ja na knedľu miniem 750g múky máme ledva na 2dni a čo pre 6ludi🫣 tak isto nepísala,že nekupuje iné veci písala základ čo má v spajzi

kikazoe
29. okt 2025

a k múke 🙂 mám doma práve 1kg špaldovej, 1 kg ražnej a 1 kg obyčajnej hladkej.... nekupujem do zásoby, pečiem každý týždeň ale iba malý plech a v bežnom varení nepoužívam múku ale alternatívy ako zemiakové vločky, vlákninu či tapiokové guličky
soľ a cukor- kupujem z oboch 1 kg na rok a to aj tak neminiem, nakoľko primárne používam med
v špajzy mám pár konzerv ( primárne pre dcéru- na skauting a ich akcie), cestoviny, dochucovadla na azijské jedla a horu mačacieho žrádla....
a varím denne, pre 4 ľudí- jeden dia a jeden autista s obmedzeným stravovaním

anonym_f02c6e
29. okt 2025
@nelca84

@anonym_93b956 20 kg muky, 30 kg cukru, 15 flias oleja... ? To fakt? Nie je to troska prehnane? To vas je kolko doma? 15?

@nelca84 Prečo? My to máme podobne, sme 5-členná rodina. Veľké nákupy robí manžel, chodí autom, tak naberie viac. Je to praktické, nemusím potom chodiť každý deň do obchodu.

btus
29. okt 2025

reálne, keď počítate tú múku, tak som išla spočítať, koľko jej mám doma ja, takže: v skle v kukchyni- hladká, polohrubá, hrubá, špaldová hladká, špaldová celozrnná, pšeničná celozrnná, ražná ( po 1 kg, takže to je 7 kg), grís, kokosová múka, kukuričná múka - po 0,5 kg, a v špajzi z každej po 2 kg. , takže to je cca 25 kg múky ( fúúú, to jej mám poriadne veľa. 🙂 🙂 🙂) Ale zase - kokosovú, kukuričnú, krupicu - to kupujem tak raz za polrok, hlavne kokosovú, keď je v akcii, špaldovú a hrubú tak raz za štvrťrok, no a tie ostatné tak 2 kg za mesiac. Veď len do haluškov sa minie kilo múky ako nič. Alebo na palacinky. A to nehovorím o pečení, aj keď ja pečiem málo. Tkže sa netreba čudovať, ak dakto povie, že má 20 kg múky. Ono sa to rýchlo rozpočíta na jednotlivé druhy.A potom jej vlastne nie je až tak veľa. 🙂

princezna_bosorka
1. nov 2025
@thereisabear

Vajíčka, mlieko, maslo, jogurty, tvaroh, syry, šunka, saláma, smotana, horčica, kečup, uhorka, paprika, iná zelenina, čučoriedky, citróny.
Však podľa toho, čo jete.

@thereisabear a strukoviny, cestoviny, pesto, rajciny v konzerve, fazula v konzerve, sardinky, olivy, trochu mrazenej zeleniny a parmezanu v mrazaku...

misanthropicdann
3. nov 2025

@anonym_autor vždy máme kuracínu v mrazničke, dáku mrazenú zeleninu na polievku, a dáku mrazenú zeleninu na wok (často jeme činu).
Sunka, salám, syri, maslo vajíčka, nejaké vakuovo balené šaláty. Potom dáke pesta na cestoviny a cestoviny, ryžu, konzerovve tuniaky. Zemiaky mame vždy ale polovicu aj tak vyhradzujeme lebo ich nejdeme tak veľa.
Pečivo kupujeme vo veľkom (pre dvoch), takže nejak 10-20 kaizerok alebo rožkov ak sú čerstvo upečené a polovicu do mrazničky. Asi 2-3 toustove chleby do mrazničky a 2 normálne chleby- 1 do mrazničky a tak 2-3 balenia tortil.

Čerstvú zeleninu vždy keď kúpim rovno očistím a hodím do mrazničky.

adonish
3. nov 2025

@anonym_autor v chladnicke vajicka, mlieko, sunka, salama, rozne druhy syra, vela zeleniny, jogurty, bravcova mast, olivy, susene paradajky, kecup, pivo a vino (keby prisla neocakavana navsteva).
V komore zasoba cestovin, paradajkovy pretlak, konzervy (tuniak, kukurica), nejake sladkosti, slane pochutiny, zavaraniny.
V mraznicke kuracina, ryby, syr, pecivo, hovadzie, lad do pohára, klobasky, cisty vyvar, zmrzlina.

Mam pocit, ze mame naopak vzdy plny mrazak aj chladnicku (mame americku) 😂

Strana
z4