Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
ahojte maminy-som tu nová tak neviem či tu už bolo písané ale chcem vyskúšať kus kus,ale neviem ho pripraviť.A dalšia podstatna vec kde ho zohnať?
🙂
dnes sa nám to vymenilo..stále nám ostala polievka..na dnes máme od včera kuracie soté a ryžu a polievku smotanovú so zelenou fazuľkou..a práve dopekám synovi muffiny na otvorenie výstavy pre deti z výtvarného odboru zo ZUŠ 🙂
@natalitimk ja som ho kúpila normálne v potravinách..ale ešte nerobila 🙂..tiež neviem ako 🙂
tak nakoniec som to spravila tak, ze k haluskam je nakoniec perkelt a pe malu granatir lebo ho ma rada a polievka zo vcera tekvicova 🙂
my dnes polievka mrkvova a rizoto z kuracieho mäska a zeleninkou... 🙂
zacinam piect tortu,drzte palec 😀
@natalitimk ja som ho kúpila aj v zdravotnej predajni a mali biely aj celozrnný a robím ho rozne,napr. zalejem vriacou vodou,alebo vývarom(v pomere asi 1:1) a nechám pod pokrievkou cca 10 min. pridám maslo na zjemnenie,alebo ol.olej,premiešam,dá sa aj na sladko ale to nerobievam,na nete je dosť receptov ,podla toho čo máš rada,na spôsob rizota....
Maďarsky gulaš,pre nas s knedlou,pre syna s ryžou.
@veve39 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1389 to je treska z mmb ktoru robievam,no robim ine...
a uplne domaca z cerstvých rýb:
1. Príprava rýb pred spracovaním
Čerstvé ryby vypitváme, zbavíme kože a šupím. Dôkladne umyjeme pod tečúcou
vodou, nakrájame na podkovičky a vložíme do nejakej varnej nádoby.
2. Príprava nálevu a ostatných komponentov
- 2 diely octu,
- 1 diel vody,
- 1 polievková lyžica soli,
- 1-2 bobkové listy,
Tento nálev zarobíme v nádobe a dôkladne premiešame. Jednu stredne velkú mrkvu
očistíme a pokrájame na malé kúsky cca. 1.5-2 milimetre a asi na 15 minút necháme
takto upravenú mrkvu prevariť vo vode. Po uvarení mrkvu zlejeme z vody. Očistíme
asi 2 stredne velké cibule a pokrájame na veľmi jemno, jedna tatárska omáčka, jedna
majolka, čerstvé mlieko,zavárané uhorky cca. 3 kusy asi 5-6 centimetrové nakrájame
ne veľmi jemno, soľ, citrónová šťava.
3. Postup pri pri príprave rýb
Medzi ryby vložíme bobkový list a zalejeme pripraveným nálevom a zakryjeme. Ryby
vložíme do chladničky a pomecháme asi 7 dní pôsobiť nálev na rybacie mäso. Pri
tomto procese ryby nažijú nálevom a ocot spôsobí úplné zmäknutie rybacích kostí. Po
7 dňoch ryby aj s nádobou vyberieme a necháme asi 5 minút prejsť miernym varom.
Ryby zlejeme od z nálevu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ryby oberieme z
kostí a premiestnime do sklennej nádoby, kde ich budeme ďalej spracovávať. Do
takto pripravených rýb vysypeme upravenú mrkvu, cibuľu a uhorky a dôkladne
premiešame. Potom dáme tatásku omáčku, majolku a znovu dôkladne premiešame.
Následne zriedime tresku mliekom dľa potreby, aby nabrala takú hustotu ako máme
možnosť vidieť v príslušných distribučných predajňach. Znovu dôkladne
premiešame. Po týchto krokoch urobíme prvú degustáciu(koštovku) a tí, ktorí ešte
tresku nerobili, s hrôzou zistia, že sa to chuťou vôbec na tresku nepodobá. To nie je
však na závadu. Jedným z najdôležitejších úkonov pri výrobe tresky je odhadnúť resp.
dochutiť tresku správnym množstvom soli. Čiže tresku miešame a pridávame postupne
po malých soľ a stále ochutnávame. Po určitom čase zistíme, že chuť sa úplne zlomí a
treska sa stane treskou. Pokiaľ by sa Vám zdalo, že kyslosť tresky je malá, dochutíme
citrónovou šťavou.Týmto máte zverejnené tajomstvo výroby tresky zo sladkovodných
rýb, a verte mi, treska býva veľmi dobrej chuti, ale samozrejme záleží aj na rybách.
Ideálne sú dravce a ryby ulovené v zimných mesiacoch. Tresku potom zakryjeme,
vložíme do chladničky a necháme do druhého dňa komponenty spolu pôsobiť tak, ako
to býva u všetkých druhov šalátov, chuť je najlepšia na druhý deň.
4. Konzumácia tresky
S treskou podávame nalepšie čerstvé rožky a ideálne je aj nejaké to deci pivka pri
konzumácii tou vhodnou alternatívou
rajcinova polievka s bylinkami a so smotanou, sunkafleky, ladovy salat
včera pivové rarášky a dnes, keďže sa von kvôli dažďu asi nedostaneme , záchranný plán v podobe makových rezancov 😅
dnes pravdepodobne šunkofleky
My dnes knedlu,kyslú kapustu a pečený bravč.bočik. 😉
@titkovamiriam dakujem krasne, budem robit z mraz.ryb, takze tu z mmb
robis ju presne podla receptu, alebo mas este nejake vylepsenia ?
Takze dnes ,hrachova polievocka,estoviny s tuniakom ,syrom a kecupom a na pooobedie sa pecu pizza slimaciky 😉
ahojte,
my dnes zemiakovo-porova polievka, zapekane cestoviny.
deti luskovy privarok s parockom.
zajtra urobim mnamku nasi budu strazit, my pojdeme na vystavu zahradkar.
panenka plnena slaninkou a kapiou zapecena na karamelovej zeleninke s brusnicami a sus. slivkami. mnam strasne davno som to nerobila.
rezance s tvarohom
sosovicovy privarok
Co dnes karfiolova polievocka a francuzke zemiaciky. mnamka. 😝
@natalitimk kuskus kupis v dm drogérii,a urobíš takto: jeden hrnček kuskusu zalejeme dvoma hrncekmi vriacej vody a zakryjes to na 10 minút.
My dnes zapekané kuracie prsia v smotanovo-syrovom páci s ryžou, polievka rajčinová zo včera...
dnes : cestovinky s bravčovým na vlastnej šťave
fazulovu polievku 🙂 mame na 2dni
niekedy dam kyslu uhorku 😉 ,niekedy trochu aj tatarskej alebo smotanu-ved uvidis ked prvu spravíš 🙂
vyprazany syr a zapekane zemiaky a zajtra cina s ryzou a hranolkami
@mimi21mimi ako robis to masko?

@firstbaby ahoj, dajú sa piect ako normálne kuracie s kostou, alebo vypŕažat, alebo sa dá urobit z nich soté so zeleninou, s hríbami, alebo nasladko soté s ovocím, dajú sa robit špízy, ako ked robíš jedlá z kuracích pŕs. Toto masko je iné ako kur. prsia, také štavnatejšie. nám chutí 🙂