Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
My dnes u mojich starých rodičov - hov.vývar a hurka/jaternica so zemiakmi
Zajtra vývar a vyprážaný karfiol a šampiony
Taakze.. Dnes kuraci vyvar a plnena paprika, zajtra nejake pecene masko so zemiakovym pyre a na pondelok sa velmi radujem, doma robena cinska ostrokysla polievka, dobry chrumkavy jarny salatik aj ked je jesen a grilovane kuracie masko 😵
A teraz na veceru na rychlo zapekany sandwich so sunkou, syrcekom, salatikom, horcicou a mozzarelou 🙂
u nas na veceru detska krupica z masielkom a posypana grankom..mnam 🙂
..ahoj
🙂
Ahojte dievčata nemáte niektorá jednoduchy recept na pečené kurča ?? napr s jablkami,alebo nejakou plnkou. ďakujem 😉
kuaracia plnka:Pečivo nakrájame na menšie kúsky a zalejeme mliekom, necháme 20 min. postáť
Na oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľku, pridáme na malé kúsky pokrájané pečienky, pridáme čierne mleté korenie a podusíme, kým sú pečienky mäkké, soľ pridáme až na konci, inak pečienky nezmäknú.
Žemle vyžmýkame a po častiach opečieme na masle, dáme do väčšej misy. Pridáme udusené pečienky, sol, solčanku, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, žĺtka a sneh z bielkov vmiešame opatrne. Touto zmesou naplníme kurča pod kožou na prsiach, prípadne vnútrajšok kuraťa.
toto kopirujem cele fantasticky recept!!!
http://anetagoesyummi.blogspot.com/2008/09/citr...
1 kura, 3 lyžice oleja, 3 jablká, 1 dl bieleho vína, mleté čierne korenie, soľ, 1 lyžicu cukru, 60 g masla, štipku škorice.
Kura vykostíme a naporciujeme. Mäso osolíme, okoreníme a opečieme na oleji. Pridáme vývar alebo vodu a dusíme do mäkka. Na panvicu skaramelizujeme cukor do zlatohneda, pridáme maslo, na kolieska nakrájané jablká (bez šupky a jadierok), Jablká krátko podusíme na karameli aby zmäkli, zalejeme ich vínom a pridáme škoricu. Na zohriatú misu poukladáme porcie kurčaťa, ozdobíme jablkami a prelejeme šťavou. Podávame s ryžou alebo hranolčekmi.
Kura na pomarančoch
1 kura, 100 g masla, 8 strúčikov cesnaku, 1 cibuľu, 50 g olúpaných mandlí, 50 g lieskových orechov, 50 g hrozienok, 50 g sušených húb, 1 pomaranč, citrónovú kôru, 2,5 dl silného vývaru, 1/2 lyžičky karí korenie, muškátový orech, čihi papričky alebo tabasco, sójovú omáčku.
Kura pokrájame na porcie a poukladáme na pekáč. Navrch nakrájame kúsky masla, roztlačený cesnak, posypeme posekanými mandľami a lieskovými orechmi a citrónovou kôrou. Posypeme cibuľou pokrájanou na polokolieska, karí korením a štipkou postrúhaného muškátového orecha. Podlejeme vývarom a vložíme do rúry. V polovici pečenia pridáme hrozienka a huby predtým namočené vo vode, pokvapkáme sójovou omáčkou a posypeme rozlámanými čili papričkami. Počas pečenia podlievame. 10 minút pred dopečením poukladáme navrch mesiačiky pomaranča.
my dnes slizikova polievka a mrkva s hraskom, rezne a zemiakova kasa - milujeme toto jedlo, aj ked nepoznam nikoho ineho kto by to varil 😀 mrkva s hraskom sa dava ako priloha, na cibulke sa oprazi mrkva, prida sa hrasok, zaleje vodou, kmin a sol a povari sa. potom sa to zahusti a dochuti octom a cukrom - aby to bolo poriadne sladkokysle... k tej zemiakovej kasi a reznom je to nieco neskutocne 😵
Kura na škorici
1 kura, 750 g zemiakov, 2 cibule, 10 strúčikov cesnaku, 1/8 masla, 1 šálku kečupu, mletú škoricu, soľ, vývar.
Kura rozdelíme na porcie, posolíme ich a posypeme škoricou. Zemiaky a cibuľu nakrájame na kolieska, cesnak na plátky. Do pekáča dáme zemiaky a cibuľu, posypeme cesnakom, na to porcie kuraťa a obložíme kúskami masla. Podlejeme vodou a dáme na 20 minút piecť. Kečup zmiešame s vývarom, zmesou polejeme kura a dopečieme.
toto kura milujeme doma vsetci recept robil volakedy davno davno pan Vladimir Durdik,treba dat len pozor nato aby sme nedali škoricový cukor!!!!
zuzi ja robievam duseny hrasok s mrkovou a obcas pridam kalerabik.len to robim k dusenemu masku a zemiakom.
na masle oprazim kaleram a mrkvu,pridam hrašok,trosku soli,petrzlenovu vnat a varim do makka.Na konci pridam trosku muky aby zeleninka drzala pokope. 🙂
@titkovamiriam ano to je nieco podobne, ale tym octom a cukrom sa tomu da uplne ina chut 😀
skusim 🙂
my dnes máme vyprážaný syr,varené zemiačky s maslom,tatarská omáčka,ešte nám zvýšila aj ovocná jogurtová torta z predvčera...
My dnes spenatikova polievka,a druhe domaca knedla,nakyp z mleteho mesa a tekvicova omacka mnaaam
ahojte, dnes mame hraskovu polievku zo zemiacikmi a parkom, vyprazany kur. rezen +file+kasa+slivkovy kompot, zemiakovu kasu som urobila viacej, pridala som do nej polohrubu muku, urobila sulky a vyprazila na oleji ako sisky, hotove som dala na obrusok, nech nie su mastne a obalila vo vanilke z praskovym cukrom, ze mnam 🙂 , a z listkoveho cesta som urobila papuce/ jablcko, skorica, lekvar
ahojte
nemate tip na nejake palacinky na slano? 😕 uvazujem nad vecerou 😅
@tweetinkapp ja robim len na sladko a potom este tak, ze do palacinky dam syr na vyprazanie, sunku,boky prelozim, obalim v trojobale a vyprazim..je to sýte a mnam..
palacinky na slano:
Potrebujeme:
2,5 dcl mlieka, 1 vajce, štipku soli, hladkú múku podľa potreby, šunku, tvrdý syr, olej, brokolicu, cesnak, zeleninovú koreniacu zmes, kečup
Ako na to:
Z mlieka, vajca, soli a múky vypracujeme cesto, z ktorého upečieme palacinky.
Brokolicu uvaríme v slanej vode a necháme vychladnúť. Palacinky naplníme vychladnutou brokolicou, preložíme ich a poukladáme na plech.
Na palacinky dáme šunku, strúhaný syr a dáme zapiecť. Upečené palacinky ozdobíme kečupom. Podávame so zeleninou.
Potrebujeme:
palacinky, špenát, soľ, šľahačku, syr plátkový, cottage syr, čierne korenie, cesnak
Ako na to:
Zmesou špenátu, syr,a cesnaku a čierneho korenia potrieme palacinky. Tie poukladáme do misy, na ne plátkov syr a zalejeme šľahačkou. Pečieme asi 20 min pri stredne vyhriatej rúre.
Potrebujeme:
Palacinkové cesto: 1/2 l mlieka, 300 g hladkej múky, 1 vajce, štipku soli
200 g údeného mäsa, 1 kyslú smotanu, strúhanku, vajce, soľ
Ako na to:
Z palacinkového cesta urobíme palacinky. Uvarené údené mäso pomelieme a premiešame s kyslou smotanou.
Touto zmesou naplníme palacinky, zvinieme, a potom ich vysmažíme tak, že ich predtým zvinuté obalíme vo vajíčku a v strúhanke.
Obaľovanie v múke už nie je potrebné. Podávame s tatárskou omáčkou.
ahojte my dne kuracia polievka,bravčove na smotane cestovinka a ako zakusok bananove šišky 🙂 🙂
Ahojte,
no my sme dneska mali segedín a kuraciu polievočku.. 😀
Ja mam strasne rada prekladane zemiakove placky plnene telacou (najlepsie) v nudzovom pripade kuracou pecenou. MNAM.
Navodili ste mi chute s palacinkami na slano.
Ideme dnes na svadbu, tak budeme jest tam. Tu su inak svadby s uplne inym konceptom ako u nas doma. Co sa tyka jedla je predjedlo a salaty, potom hlavne jedlo a zakusky sa nerobia vobec, je iba samotna velka svadobna torta (jedna).
Svadby su casovo od-do, vsetci to dodrzuju a alkohol sa podava omnoho striedmejsie ako u nas.
Manzelky par ma napriklad v ponuke vino k hlavnemu jedlu a potom je este na mieste bar, kde si vsak pitie kupuje kazdy zvlast sam za seba.
Ked je napr. ranajsia svadba, ze sa zacina o desiatej - jedenastej, konci sa vacsinou okolo stvrtej.
Ked je poobednajsia konci sa o polnoci.
Jedlo je uplne ine, nakolko sme v inej klime a pri mnohych narodnostiach. Inaksie jedla su na kalifornskej svadbe, ine na indickej, ine na zidovskej, mexickej...atd. Je to fajn, vyborna skusenost. Za tie roky co som tu som uz bola na uplne rozdielnych svadbach, Drvivou vacsinou je jedlo formou bufetu - kazdy si naberie co sam chce a kolko chce.
ahojte maminy!!!!!
sem sa s nejakym super receptom na francuzske zemiaciky, idem dnes robit a chcem nejake ine ako robim 😉

my sme dnes u svokrovcov, na obed guláš z bravčového a hovädzieho mäska, mňam. hlavne, že dnes nemusím variť 🙂