Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@kibuk takarky? 😀 no tak to je plneny kapustovy list z ryzu a mletm mesom 😀 das si uvarit celu hlavku kapusty (v celku)a postupne otrhavat listy od hlubiku a prerezes pozdlz hlubiku na polku a plnis ryzou a mletym mesom(ryzu a mlete maso das dokopy pridas sol mlete korenie trocha cerv.slad.papriky)a plnis listy ukladas postupne do hrnca ak mas hrniec naplneny zalejes vodou ocutenou:vegeta,cele korenie cierne aj nove,kmin podla potreby ako kdo lubu sladk.paprika mleta.sladko kis.nalev ale menej octou nech je taky sladsi das do hrnca a mozes navrch nakrajat co ti ostal hlub a zbitky s kapusty 🙂 🙂 🙂 ale zalej tak aby to bolo setko ponorene nie nad to ale zarovno 🙂 🙂 🙂 a varis to asi 4-6hod podla ryze...sak okostuj potom trocha zo spodu tu takarku....vyzera to zlozito ale neni to take hrozne 🙂 🙂 🙂 ale stoji to zatu chut 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@moncicatko19 dakujem 🙂))
@titkovamiriam no na tej stranke je to vynovene ale origos od mojej prababky je to tak ako som psala ja 🙂 🙂 ved kazdy to roby inak ako napr vianocnu kapustnicu 🙂 🙂 🙂 😀 😀 😀 😅 😅 😅
@kibuk no na tej stranke je to vynovene ale origos od mojej prababky je to tak ako som psala ja ved kazdy to roby inak ako napr vianocnu kapustnicu
@titkovamiriam no ja tiež sa dam rada inšpirovat s jedlami rychlymi,lacnejšimi 😀 dobrymi,ktore tu davate pre moje hladne krky aj ked moje deti maju tolko rokov kolko maju 😅 plus manžel a ešte aj sestra zvykne dobehnut mamine ehmm ako povie otrepane dookola jedla jej už nechutia 😀 😀 😀 takže rada varim a aj mi ku gratulacii povedali ze nech mi to vari i nadalej... chi ved mm rok co prestal fajčit plus co sa fajne napapka 😀 tak pribral desat kilo 😀 😀 😀
@titkovamiriam aj ja to varievam, ale u nás sú to holubky 😀
monci super ja mam rada tiez tradicne recepty 🙂
a zienky este by som sa chcela opytat na nejaku plnku do zemiakov z tvarohu alebo aj niečo ine a potom dat zapiect do rury dakujem 🙂
u nás manžel špikuje pliecko, spravím k tomu zemiačiky na masle s vňaťkou a uhorka.
Polievku si vybrala moja hviezdička fazuľovú 😉
😝 😝 😝 a čo zajtra napady mi došli necham sa inšpirovať..varim rad tak šupajda...🙂))som zvedaví čo mi odporučite...a zajtra budem velmi rad priebezne infoškovať....tak ..a idete...kočky..:D:D 🙂 🙂 🙂 😉 😉 😉
no my dnes kuracie prsia na zeleninke so zemiakmi, a zajtra hovadzia polievocka ale druhe netusim...
🙂 🙂 hovädkova polievka je super napad..taky balzam na žaludok..🙂))a druhe hmm neviem ani ja netušim ...nieje to len tak vymyšlat kazdy den jedlo..🙂)) 🙂 🙂 🙂
tak zajtra polievka ostala a spravim granatír 🙂 a uhorkovy caciky šalat 🙂
@danka.k a co tak masko z tej hovadzej a napr. paradajkova omacka? alebo my strasne lubime uhorkovu:
kysle uhorky nastruhat na struhadle, oprazit na oleji a pridat trosku viac cukru. Potom sa to zaleje mliekom, prevari a zahusti sa to mliekom a mukou. Dolezity je ten cukor aby sa mlieko nezrazilo. Ked to zhustne tak to dochucujeme este octom a cukrom. K zemiakovej kasi a hovadziemu masku je to neskutocne dobre 😵
karamelove salonky:
20 PL sušeného mlieka
5 PL práškového cukru
3 L kryštálového cukru
2 PL oleja
1-2 kvapky esencie - vanilkovej, rumovej, mandľovej
Kryštálový cukor nasypte do hrnca, dajte na sporák a pripravte bledý karamel. Zalejte 6 PL vody a zvarte. Vo vychladnutom rozmiešajte sušené mlieko s práškovým cukrom a vypracujte hladkú nelepiacu sa masu. Rozdeľte na 3 diely, každý ochuťte esenciou
karamelove cukriky ako krowki
Potrebujeme:
1 kg kryštálového cukru, 2 dcl mlieka, 1 Salko, 1 PL kakaa, 250 g Cery
Ako na to:
Cukor s mliekom dáme variť na 10 minút. Miešame, aby sa nepripálilo. Potom vlejeme Salko, varíme 30 minút, a potom pridáme 1 PL kakaa. Cerou potrieme hlboký plech, z Cery odkrojíme asi 3 dkg a ostatné vmiešame do teplej hmoty. Tú varíme a miešame až do zhustnutia. Hotovú hmotu nalejeme na plech a rozotrieme ju. Na povrch rozotrieme odkrojenú Ceru a povrch vyrovnáme. Ešte za vlažna pokrájame na malé kocky. S nožom pozdvíhame, aby sa neprilepilo. Ak sa náhodou prilepí, plech nahrejeme na sporáku na platni.
So sušeným mliekom
Potrebujeme: 3 dl mlieka, 1 kg kryštálového cukru, 1 sladené kondenzované mlieko, 175 g stuženého tuku, 6 PL sušeného mlieka
Postup: Mlieko, cukor a kondenzované mlieko varíme asi 1 hodinu. Odstavíme z ohňa a pridáme stužený tuk a sušené mlieko. Dobre rozmixujeme na celistvú masu a rozotrieme na vymastený plech na hrúbku asi 1 cm. Pokrájame na štvorčeky a necháme stuhnúť.
Kakaové karamelky
Potrebujeme: 1/2 l mlieka, 1 sladené kondenzované mlieko, 1 kg kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 PL kakaa, 1/2 stuženého tuku
Postup: Všetko dokopy varíme asi 1 hodinu. Pridáme 1 malú varešku oleja a povaríme znova asi 1/2 hodiny. Nalejeme na plech vymastený olejom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí môžeme nakrájať nožom.
Domáce krovky
Potrebujeme: 1/2 l mlieka, 1 sladené kondenzované mlieko, 1 kg práškového cukru, 2 vanilky, 1/2 stuženého tuku
Postup: Všetky prísady okrem tuku dáme do vyššieho hrnca a varíme 1 až 1 a 1/2 hodiny. Keď hmota nadobudne farbu karamelu (nenecháme ju veľmi stuhnúť), primiešame tuk a varíme ešte 5 minút, aby dobre vsiakol. Vylejeme na olejom vymastený plech. Môže sa použiť aj mastný papier. Po 5 až 10 minútach krájame. Krovky si môžeme ozvláštniť orieškami alebo hrozienkami. Stačí ich len pridať do uvarenej hmoty.
Jednoduché karamelky
Potrebujeme: 1 kg kryštálového cukru, 1 sladené kondenzované mlieko, 1 vanilku, 1/4 až 1/2 l mlieka, 1/2 stuženého tuku
Postup: Všetky suroviny varíme na miernom ohni asi 1 až 1 a 1/2 hodiny. Pridáme vanilku a tuk. Vymastíme si väčší plech a naň vylejeme horúcu hmotu. Ešte teplé pokrájame a dáme vychladnúť.
a super recept na toffiffe
Suroviny:
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
125 g masla
200 g čokolády
100g stuženého tuku (napríklad Hera)
100 g stuženého tuku bez vody (napríklad Cera)
2 lyžice kakaa
vrecúško mandlí alebo lieskových orieškov
Postup:
Zatvorenú konzervu dáme do hrnca s vodou, privedieme do varu a varíme 2 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvoríme a skaramelizované mlieko vymiešame s maslom. Stužený tuk, jeden i druhý, rozpustíme s čokoládou a primiešame kakao. Takto pripravenú čokoládu nalievame do mištičiek a keď je ešte čokoláda mäkká, dáme do stredu lyžičku plnky z kondenzovaného mlieka a masla. Do stredu vtlačíme mandľu alebo lieskový oriešok
@titkovamiriam mirka mnnnnnnááááááááám 😉 dakujem 😉
😖 😖 😖 sladke nelubim: 😀 😀 😀
boddez ja by som aj zivot dala za sladke 😀
🙂 🙂 🙂 uz viem zajtra budem robit hubove fasirky 😉 z dinstovanima zemiakmi 😉 😉 ktomu nejaku hubovu polievocku...mnam zajtra bude hubovy den 😎 😎 😎 😅 😅 😀 😀
@boddez sikovny si 😉 ...malo ktor tatino vie varit 🙂 🙂
@titkovamiriam sladke nechcem ani cicit a nie este jest ☹ ☹ ☹ tak ma bola zuby az som dostala zapal 😒 😒 😒

@boddez sa niekto má, keď nekojí a nemusí si dávať pozor na bolesti bruška malého drobčeka 😉 a stihol si, kým sa zobudila princezná ?